NYXI JOY-PAD

NYXI JOY-PAD

Masívnejšia alternatíva za Joy-Cony

Test

Pamätám si konzolové hranie kedysi dávno. Konzoly boli drahé, hry boli drahé, príslušenstvo bolo drahé. Vo svete to tak úplne nebolo, ale u nás áno. Hry pre také Nintendo 64 boli v 90. rokoch poriadne drahé a ak si myslíte, že teraz sú hry drahé, zjavne ste nezažili túto éru. A to je len jeden z príkladov. Celej situácii nepomáhal ani fakt, že jednoducho neboli alternatívy v mnohých oblastiach a to hlavne s príslušenstvom. Jednoducho ste si museli kúpiť to, čo bolo dostupné. Dnes je to ale inak, alternatív je celá hromada. Niektoré sú od známych značiek, iné od neznámych. Môžete si vybrať drahé, lacné, s funkciami navyše alebo aj s niektorými orezanými funkciami. Veľké – malé, ľahké – ťažké, jednoducho všetko.

A práve dnes sa na jednu alternatívu pozrieme a to od prakticky neznámej čínskej značky Nyxi. Tá nechce osloviť len tých, ktorí chcú lacnejšiu alternatívu za Joy-Cony pre Switch, ale aj takých, ktorí pre pohodlné hranie potrebujú väčšie a robustnejšie ovládače, napríklad lebo majú väčšie ruky. Práve pre takých sú to nové Nyxi Joy-Pad ovládače, ktoré kvôli cene (41 eur) niektoré veci opäť zahadzujú v porovnaní s originálmi, ale prinášajú aj niečo málo navyše, čo zase originály nemajú a môže to osloviť niektorých hráčov.

Poďme ale od začiatku. Od ovládačov som veľa nečakal, lebo jednoducho často nemám dôveru k značkám, ktoré sa zrazu objavia a rovno majú plné portfólio bez nejakých predchádzajúcich skúseností. Samotné balenie vo mne dôveru nevzbudzovalo a ani ovládače po vybraní z neho. Jednoducho pôsobia lacno – lacné čierne matné plasty, kde už pri dotyku hneď cítite rozdiel medzi originálnym príslušenstvom a príslušenstvom tretích strán. Ale keď idete do lacných alternatív, tak už asi počítate s tým, že budú pôsobiť lacno.


Tu sú ale dôležité iné veci ako plasty. V prvom rade je to tvar a veľkosť, ktoré sú naozaj ergonomicky prispôsobené pre hráčov s väčšími rukami. Ovládače sú masívnejšie. Vysoké sú zhruba rovnako ako Joy-Cony, ale sú širšie, hrubšie, výraznejšie tvarované a aj ťažšie. Nie veľmi, takže s nimi klasicky dokážete hrať. Ale ak s nimi budete hrať dlhšie, vyššia hmotnosť a aj to, že máte ruky ďalej od seba, už môže trochu otravovať. Ale to len pri dlhšom hraní v handheldovom režime. Joy-Cony sú v tomto pohodlnejšie.

Ovládače sa s konzolou bezproblémovo párujú tak, že ich jednoducho k nej pripojíte a môžete ich hneď používať na nej. Dajú sa však aj odpojiť a môžete ich tak pohodlne používať každý v jednej ruke, ak ste na takéto hranie zvyknutí. Môžete s nimi hrať aj ako s jedným Joy-Conom, a teda ovládač si v ruke otočíte a hráte tak, no na takéto hranie už nemá ideálny tvar a a ľavá ovládač ani ovládacie prvky, keďže má klasický D-pad. Môžete oba ovládače tiež spojiť pomocou stredového mosta a vytvoriť si tak gamepad a to teda naozaj masívny. Je to ako s Joy-Conmi, no tu ich nezasúvate do gripu, ale len do jednoduchého stredu. Takto vznikne ovládač väčší ako Xbox gamepad alebo akýkoľvek iný ovládač, ktorý som držal v rukách za posledné roky. Opäť to môže byť fajn pre niekoho s veľkými rukami, ale podľa mňa to je už trochu príliš a ten stredový most pokojne mohol byť aj polovičný. Nič v ňom nie je, len koľajnice po stranách.

Čo sa týka ovládacích prvkov, Joy-Padom nechýba nič, čo majú Joy-cony. Nájdete tu všetky tlačidlá, dva analógy, namiesto smerových tlačidiel je tu smerový D-pad a vzadu sú klasické triggery a tlačidlá. Je tu ale aj niečo navyše a to veľké zadné programovateľné tlačidlá pre makrá, čo je super pre tých, ktorí si chcú ovládanie prispôsobovať. Je tu tiež programovateľná Turbo funkcia (aj na makrá), ktorá vám taktiež môže ponúknuť niečo navyše. No a zadné tlačidlá dokážete použiť aj na programovanie RGB  podsvietenia ovládačov.


Áno, na ovládačoch nájdete aj RGB podsvietenie. Každý predsa vie, že z vás RGB spraví lepších hráčov, takže tu nesmie chýbať. Môžete ho aj vypnúť, ale prečo by ste to robili. Okrem toho si viete vybrať z jednej z 8 statických farieb a tiež efekt so striedaním farieb. Je škoda, že tu nie sú pokročilejšie efekty, napríklad svetlá reagujúce na dianie v hre. Na ovládanie podsvietenia slúži na každom ovládači zadné T tlačidlo (štandardné používané na ovládanie Turbo funkcie) v kombinácii s analógmi. Programovanie čohokoľvek na ovládači je však jednoduché a intuitívne, takže sa nemáte čoho báť.

Podobne je to aj s vnútornosťami ovládačov, kde je niečo pôvodné a niečo nové. Nechýba ovládanie pohybom, takže ak napríklad Splatoon hrávate s mierením pohybom, s týmito ovládačmi sa pre vás nič nemení a môžete s tým pokračovať. Ovládače podporujú aj vibrácie, no sú to len obyčajné vibrácie, nie detailné HD Rumble, ale to som v takýchto ovládačoch ani neočakával. Taktiež tu nenájdete NFC funkciu, takže si nezahráte s amiibo figúrkami či kartami. A nie je tu ani IR kamera, ktorá obsahuje pravý Joy-Con a až na pár párty kompilácií a Labo ho doteraz nevyužíva prakticky nič iné.

Samotné hranie kombinuje príjemné prekvapenia s tými menej príjemnými, čo pri lacných náhradách asi aj očakávate. Musím pochváliť analógy, ktoré sú väčšie, vyššie, trošku tuhšie, no ovláda sa s nimi dobre. pomáha aj jemne vystúpená textúra na povrchu. Niektoré zahraničné recenzie z minulého roka sa sťažovali na šialené deadzóny, no asi to už výrobca opravil, lebo som si tu nevšimol výraznejšie vynechávanie zaznamenávania pohybu a to nielen pri hraní, ale ani pri kalibrovaní, kde tieto problémy pekne vizuálne vidíte. Tlačidlá sú tiež tuhšie, no pôsobia lacno a nie je to až také príjemné. D-pad je príšerný, bojovky si s ním nezahráte dobre, je ťarbavý, nepresný, zdvih nie je dobrý. Na iné žánre môže byť ešte OK, ale ak potrebujete rýchly, responzívny a presný D-pad (napríklad na Street Fightera) tu ho nenájdete.


Nižšiu cenu badať aj na kvalite vyhotovenia, ktorá nie je úplne ideálna. Nie všetky napríklad dokonale lícuje a sedí. RGB podsvietenie niekde presvitá zvnútra. Napríklad okolo niektorých tlačidiel, analógov a podobne. Ak sa pozriete okolo nabíjacích portov, tiež ovládaču vidíte „až do žalúdka“. Je to škoda a kazí to dojem. Ovládač môže byť lacný, ale takýmto chybám by sa mal výrobca vyvarovať.

Každý z ovládačov má vlastnú 500mAh batériu, ktorá sa nabíja z nabíjacieho USB-C portu. V balení nájdete aj jeden nabíjací kábel, no ovládače viete nabiť aj cez Switch ako klasické Joy-Cony, takže sa nemusíte spoliehať len na samostatné nabíjanie. To trvá tak 2-3 hodiny a na jedno nabitie ovládače vydržia 8-10 hodín podľa používania (vibrácie, podsvietenie). Nie je to zlé, ale mohlo to byť aj lepšie. Ako zaujímavé hodnotím pridanie nabíjacích portov a tým pádom aj možnosť ovládače nabíjať nezávisle od konzoly. To som pri iných podobných ovládačoch pre Switch ešte nevidel.

Ak nechcete dávať takmer 70 eur za pár Joy-Conov a neprekáža vám, že daňou za ušetrené peniaze budú lacnejšie plasty a nie úplne ideálna kvalita vyhotovenia, môže byť pre vás Joy-Pad od Nyxi zaujímavou alternatívou. Zachováva pohybové ovládanie, obsahuje jednoduché vibrácie a možno vás potešia RGB prvky. V pozitívnom svetle prekvapia Makro a Turbo funkcie, ak si chcete ovládač viac prispôsobiť svojmu gustu. A konkurenciu napríklad od Hori (rozmerovo a dizajnovo sa veľmi podobá Split Padu) prekonáva napríklad variabilitou možností používania, kedy ovládače nemusia byť len v konzole. Za málo peňazí dostanete obstojnú kôpku muziky, akurát to občas neladí.


napísal matus_ace 11.2.2022
Páči sa mi! (+1)
NYXI JOY-PAD


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk