CORSAIR K70 RGB PRO

CORSAIR K70 RGB PRO

Vysoká kvalita, vysoká cena

Hardvér a periférie sa síce stále vylepšujú, ale niektoré modely sú jednoducho nadčasové. Pozrite sa napríklad na G502 myšky od Logitechu, ktoré sú tu s nami už niekoľko rokov, prešli si niekoľkými generáciami a patria medzi tie úplne najpopulárnejšie. Takéto stálice má vo svojom portfóliu ale aj Corsair a asi tou najväčšou je klávesnica K70. Tá prvý raz vyšla v roku 2015 a odvtedy sme sa dočkali hneď niekoľkých konfigurácií. Teraz je tu ďalšia, do ktorej Corsair napchal to najlepšie a najnovšie, čo doma má. Výsledkom je novinka Corsair K70 RGB Pro.

Veľa vecí je tu po starom. Koniec koncov, netreba meniť to, čo funguje. Hráčom už roky vyhovuje tvar, dizajn, materiály, možnosti a iné veci. To teda zostalo po starom. Nové sú hlavne vnútornosti a niektoré možnosti. Corsair posledné roky pracoval na nových technológiách a tu ich využil, aby z tohto modelu spravil doteraz najlepší upgrade svojej legendárnej klávesnice. Zároveň si ale za to aj necháva dobre zaplatiť, keďže podľa konkrétneho modelu stojí 189.99€ až 199.99€, čo je fakt dosť. Pritom ale nečakajte, že by sa vám do rúk dostalo nejaké luxusné balenie. Je dosť skromné, okrem klávesnice tu nájdete len odpojiteľný kábel, plastovú opierku zápästia a obligátnu dokumentáciu, ktorú by ste si mali naštudovať.

K70 RGB Pro je pomerne veľká full size klávesnica. Nie je taká veľká ako hi-end model K100, ktorý teraz každodenne používam, ale stále je dosť masívna. Dizajnovo vychádza z najvyššieho radu Corsair klávesníc, teda čaká vás výrazný horný pás nad všetkými klávesmi, ktorý je vyvýšený, obsahuje RGB prvky, indikáciu profilov, ovládanie zvuku v pravej časti a ďalšie prvky. Oceniť musíte povrch z brúseného hliníka, ktorý pôsobí dobre na dotyk aj pohľad. Navyše je dosť odolný, čo sa dá povedať aj o celej klávesnici. Tá pôsobí naozaj robustným dojmom, takže sa nemusíte báť, že ju pri prenášaní poškodíte.

Corsair K70 RGB Pro

Nad numerickou časťou nájdete štyri mediálne klávesy. Nad nimi zas je valec na elegantné ovládanie hlasitosti a tlačidlo na úplné vypnutie zvuku. Je tu však ešte jedno zaujímavé tlačidlo a to nájdete na zadnej hrane vedľa USB-C portu. Je to takzvaný Tournament switch. Nie je to priamo tlačidlo, skôr posuvník, ktorým klávesnicu prepnete do turnajového režimu. Jeho posunutím vypnete príležitostné akcie a makrá, podsvietenie sa zjednoduší na jednu farbu kvôli zníženiu rozptyľovania a deaktivuje vlastne profily spolu s ich prepínaním. Ak to chcete vrátiť späť, jednoducho ho presuniete späť. Stav je navyše indikovaný drobnou ledkou, aby ste vždy vedeli, v akom režime sa nachádzate. Veľmi sa mi tu páči drobnosť v podobe západky, ktorou si prepínač uzamknete v turnajovom režime, aby sa ním ani náhodou nedalo pohnúť.

Už skôr som prezradil, že v balení je okrem klávesnice len kábel a opierka. Jedna z týchto vecí poteší, druhá už menej. Kábel má dĺžku 1,82m, je opletaný, pevný a odolný. Presne takéto majú byť káble herného príslušenstva. Na jednom konci je USB-C, k PC ho pripojíte cez USB-A. Opierka je veľká, pekne zapadne pod klávesnicu a na mieste pevne drží vďaka magnetickým prvkom. To je super. Akurát je len plastová, tenká, povrch nie je práve najpohodlnejší a tiež textúra na ňom ľahko chytá nečistoty a iné veci, takže už po pár dňoch používania nevyzerá práve najlepšie. Prsty sa vám potia, drží sa na nich mastnota a podobne. To všetko následne vidíte na opierke.

Klávesnica má rozmery 444x166x40mm (v najvyššom bode). Bez opierky váži 1,15kg, čo je vyššia váha, na ktorej sa podpisujú nové vnútornosti, veľkosť a kvalitné materiály. Potešia nožičky s dvomi výškami, takže si zvolíte sklon, aký vám vyhovuje. Pokojne môžete mať na každej strane aj inú výšku, ak máte napríklad polovicu klávesnice na rozsiahlej podložke pod myš.

Nová K70 je, samozrejme, mechanická klávesnica. Vybavená je tak mechanickými switchmi  Cherry MX a k dispozícii je v piatich verziách podľa switchov – red (lineárne), blue (klikavé), brown (taktilné), Silent Red (lineárne, tiché) a Speed Silver (lineárne, rýchle). Každý si tak môže vybrať taký zážitok z písania, ako mu vyhovuje. My máme k dispozícii model s Red switchmi, ktoré patria medzi tie populárnejšie. Sú lineárne, takže počas celej dĺžky stlačenia kladú rovnaký odpor. Sila ich aktivácie je 45 gramov, aktivujú sa už po 2mm a celkovo sa dajú stlačiť 4mm. Sú tak veľmi pohodlné na hranie aj písanie. Taktiež sú vhodné aj pre tých, ktorí ešte s mechanickými klávesnicami nemali tú česť, aj keď Blue switche sú podľa mňa pre nováčikov trochu lepšie.

Klávesnica má štandardizovaný spodný rad, takže si viete jednoducho vymeniť keycapy za také, aké preferujete. Sama má PBT double shot keycapy, ktorá sú pevné a odolné. Sú však skôr lesklé na povrchu a mne vyhovuje vyhotovenie, ktoré má moja K100. ale to je len kozmetická drobnosť. Klávesnica má full size formát, nemá náš layout (teda české alebo slovenské znaky na nej nenájdete) a nenájdete tu ani dodatočné priamo herné klávesy, ak ich od hernej klávesnice očakávate. Pri takejto cene by tu nejaké makro klávesy už mohli byť. Ako drobné negatívum vnímam aj to, že stláčanie klávesov prichádza s ozvenou, ktorú som pri predchádzajúcich Corsair klávesniciach nepočul a nie som na to zvyknutý.

Každý kláves má individuálne RGB podsvietenie, ktoré je naplno programovateľné, takže si môžete prispôsobiť podsvietenie podľa vášho používania. Základné možnosti sú k dispozícii aj bez softvéru a jednoduché efekty dokážete prepínať pomocou klávesnice. Taktiež priamo na klávesnici viete prepínať profily a intenzitu podsvietenia. Detailnejšie nastavenia si už vyžadujú aplikáciu iCUE, kde môžete už konkrétne nastaviť podsvietenie a to dokonca v 20 vrstvách.

Corsair K70 RGB Pro

Rovnako viete programovať aj klávesnicu. Jednoduchšie funkcie a makrá viete opäť nahrávať aj bez softvéru, stačí k tomu len manuál a ovládanie konkrétnych skratiek. Rovnako viete prepínať medzi profilmi a skvelou správou je, že ich tu dokážete uložiť až 50 (v závislosti na komplexnosti profilov). Profily sa ukladajú do klávesnice, preto si ich všade nosíte so sebou. Detailnejšie ale opäť všetko nastavíte vďaka aplikácii iCUE.

Rovnako sa v aplikácii dostanete aj na detailnejšie hardvérové nastavenia, ktorých tu rozhodne nie je málo. Veľa z nich vychádza priamo z toho, že je klávesnica postavená na technológii AXON Hyper Processing, takže patrí medzi najrýchlejšie na svete. Ponúka polling rate až 8000Hz a 4000Hz key scanning, takže vaše príkazy prenáša až 8x rýchlejšie ako bežné klávesnice. Je to fenomenálne číslo, ale v praxi ťažko rozpoznateľné. Defaultne je polling rate kvôli kompatibilite ihneď po zapojení nastavené na 1000Hz, takže ak chcete z technológií klávesnice využiť čo najviac, musíte sa pustiť aj do nastavení.

Corsair robí špičkové klávesnice. O tom nemá zmysel debatovať. Rukami mi prešlo už veľa rôznych kusov, každý bol veľmi dobrý. Či už sú to možnosti, črevá, materiály alebo výroba. To všetko je na špičkovej úrovni, navyše doplnené schopným softvérom. Inak to nie je ani v prípade K70 RGB Pro, čo je veľmi dobrá klávesnica s menšími chybami. Tie by ste jej ochotne odpustili, no jej cena je taká, že by tu nedostatky nemali byť žiadne. Ani len kozmetické. Je to škoda, lebo inak by som klávesnicu rád odporúčal všetkými desiatimi. Takto asi len ôsmymi a lepšie spravíte, ak sa pozriete po Corsair K70 RGB TKL. Tá je takmer identická, ponúka rovnaký výkon a odkrojila numerickú klávesnicu, pričom výrazne znížila cenu.


napísal matus_ace 28.2.2022
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR K70 RGB PRO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk