SAMSUNG GALAXY S22 ULTRA

SAMSUNG GALAXY S22 ULTRA

9.5

S séria s dotykovým perom

Samsung tento rok spravil už dlhšie očakávané spojenie S a Note série a to sa pretavilo do podoby Galaxy S22 Ultra mobilu. Ten teraz dopĺňa dva štandardné S22, S22 Plus mobily, pričom preberá dizajn Note. Pridáva tak dotykové pero a ponúka viac hranatý dizajn v štýle Note mobilov. 

Na jednej strane je mobil veľmi pekný doplnok S série, na druhej môže sklamať fanúšikov pôvodných Ultra verzií mobilov, keďže tie už nebudú a zmenia sa na Note. Stále však dostanete veľký mobil s luxusným spracovaním a parádnymi špecifikáciami. Tie sú nasledovné:

  • Displej: 6.8" Dynamic AMOLED 2X, 1-120Hz, 1750 ov nit, 1440 x 3080px
  • Procesor: Exynos 2200 4nm
  • OS: Android 12, One UI 4.1
  • Pamät: 8GB, 12GB / 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
  • Kamera: 108MP wide, 12MP ultra wide, 10MP 3x zoom, 10MP 10x zoom
  • Selfie: 40MP
  • Nabíjanie: 45W 15W, reverzné 4.5W
  • Rozmery:  163.3 x 77.9 x 8.9 mm 
  • Váha: 229 g
  • Batéria:  5000 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Dostanete tak veľký 16-centimetrový mobil, aj keď na dnešnú dobu už je to štandardná väčšia veľkosť mobilov, a zároveň na Note mobil aj s perom nie je mobil vôbec ťažký. Má 229 gramov, pričom napríklad S21 Ultra mal 227 gramov, iPhone 13 Pro max má až 240 gramov. Je to aj prekvapivo málo. Čo je väčšie ako pri štandardných mobiloch, je hrúbka, proti bežným 8mm je to skôr 9mm.

Dotykové pero je v mobile umiestnené vľavo dole, pričom sa zasúva do mobilu na zašťuknutie. Nemusíte sa báť vypadnutia. Zároveň sa pri zasunutí automaticky nabíja. Má totiž svoju vlastnú batériu pre väčšie možnosti a aj ovládanie gestami.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra Mobil prichádza bez nabíjačky,  môžete si ju dokúpiť aj s obalom.
Mobil prichádza bez nabíjačky, môžete si ju dokúpiť aj s obalom.


Samsung Galaxy S22 Ultra Čakajte elegantný a dizajnovo dotiahnutý mobil.
Čakajte elegantný a dizajnovo dotiahnutý mobil.


Samsung Galaxy S22 Ultra Vzadu dominujú okrúhle kamery.
Vzadu dominujú okrúhle kamery.





Konštrukcia a dizajn vychádza z Note série a teda vrch a aj spodok mobilu sú ploché, okraje zaoblené spolu s displejom. Keď sa naň pozriete, vidíte luxusné spracovanie a rovnako to cítite, keď ho držíte. Dizajn je odlišný od S série a to hlavne zadnými kamerami ktoré sú samostatné a neuzatvorené do štvorcov alebo obdĺžnikov, ako je to teraz bežné. Hlavne v bielej alebo farebnej verzii kamery dobre dizajnovo vyniknú. Kamery sú len mierne vystúpené a nevadia ani bez obalu. Ak si dokúpite obal, ten ich zarovná. Konkrétne oficiálny od Samsungu, ktorý som mal, je pogumovaný a príjemný na držanie. Zároveň sa nešmýka.

Čo sa týka materiálov samotného mobilu, je tu použité nové Gorilla Glass Victus+ sklo vpredu, na ktoré má Samsung teraz exkluzivitu a vzadu je minuloročné Gorilla Glass Victus, tiež kvalitné a pevné sklo. Je streknuté matnou farbou, a teda minimálne na tejto bielej verzii odtlačky nevidieť. Okraje mobilu sú v bielej verzii strieborné, čo je pri bielej farbe už štandardná a zároveň veľmi dobrá kombinácia.

Displej tu je AMOLED s dynamickým 120Hz refreshom (od 1Hz po 120Hz) a QHD rozlíšením, zároveň má parádny 1750 - nitový jas v peaku, pri normálnom jase je to 1250 nitov, čo je  stále viac ako konkurencia a dostatočne jasný je aj za slnečných dní. Rovnako je veľmi dobrý vo vernosti farieb. V skratke, displej je niečo, na čo sa tu nedá sťažovať.

Samsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 UltraSamsung Galaxy S22 Ultra

O kamerách sa tiež nedá povedať nič zlé, vpredu je masívna 40 MP kamera na extra detailné selfie, ako aj na odomkýnanie tvárou, zároveň odomkýnať viete aj odtlačkom prsta. Obe fungujú rýchlo a prakticky bezproblémovo. 

Zadné kamery kombinujú masívny 108 MP hlavný senzor s 12MP ultrawide, 10MP 3x zoomom a 10MP 10x zoomom. Ponúknu tak veľmi rozmanité možnosti pre každé použitie. Aj pri bežnom používaní pekne vidíte, ako sa kamery automaticky prepínajú podľa potreby. Fotografie cez deň sú veľmi kvalitné, parádne zachytia ako vnútorné priestory, tak prírodu. Viete si zoomovať či už 10x optickým zoomom, alebo 100x s digitálnym priblížením.  Samozrejme, 100x má svoje obmedzenia, ale ak chcete niečo priblížiť, pekne to funguje.

Nechýbajú štandardné možnosti panorámy, spomalenia, super spomalenia, časozberu a aj rôznych typov videí, vrátane režisérskeho pohľadu, ktorý sníma prednou a aj zadnou kamerou naraz. K tomu teraz v S sérii pribudli nové editovacie nástroje fotografií, ktoré umožnia jednoducho a rýchlo vymazať nežiadané objekty z prostredia. Niekedy sa to podarí pekne, inokedy slabšie. 

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra Pri bielej verzii sú veľmi dobre vyzerajúce strieborné okraje.
Pri bielej verzii sú veľmi dobre vyzerajúce strieborné okraje.


Samsung Galaxy S22 Ultra Kamery sú tu parádne, prispôsobené na každý typ použitia.
Kamery sú tu parádne, prispôsobené na každý typ použitia.


Samsung Galaxy S22 Ultra Pero sa zasúva do spodného rohu mobilu.
Pero sa zasúva do spodného rohu mobilu.





O výkon sa tu stará nový Exynos 2200 procesor s RDNA 2 grafikou a čakajte tak vysoký výkon, špeciálne  v grafickej oblasti, ale nezaostáva ani procesor. Síce ešte nedávno spomaľoval Samsung procesor pre rôzne aplikácie, ale už dostal update, ktorý to upravil a výkon by mal byť plný všade. V zásade mobil ponúkne plynulý zážitok ako zo systému, tak aj aplikácií a, samozrejme, aj hier. 

 

Ešte pri predchádzajúcich recenziách na S22 a S22 plus sme spomínali grafické problémy, kde hry neboli prispôsobené na RDNA2 grafiku, respektíve ovládače ešte neboli dotiahnuté, ale aktuálny update to už odstránil. Teraz už napríklad Fortnite alebo aj PUBG idú bez grafických artefaktov alebo blikaní. Čo sa týka výkonu, framerate vo Fortnite sa pohybuje okolo 60 fps, ale ak znížite detaily alebo rozlíšenie, viete ísť k 90 fps, čo je maximum, ktoré sa teraz dá v hre nastaviť. O plynulosť hier sa nemusíte báť.

Mobil má v základnej verzii 128GB úložiska, ale viete ísť aj do 256GB verzie alebo 512GB verzie. Pre zaujímavosť jeho rýchlosť je 2000MB/s pre čítanie a 1230MB/s pre zápis. 

Samotný systém je tu Android 12 s One UI 4.1, čo ponúka nové vylepšenia z novej verzie Androidu a to napríklad farebné témy pre samotné systémové prvky, ale Samsung má aj vylepšené Google Duo so zdieľaním plochy. Nechýbajú tu všetky bežné aplikácie, herná aplikácia, v ktorej sa vám zhrnú všetky nainštalované hry a ukážu rebríčky k nim, ako aj rôzne doplnky a možnosť game booster nastavení.  Systém tu bude mať podporu na 4 roky upgradov a 5 rokov bezpečnostných fixov.

Oproti iným mobilom je tu aj zapracovanie dotykového pera, ktoré má vlastnú aplikáciu na poznámky keď je mobil vypnutý, ako aj  menu, ktoré sa zobrazí po vytiahnutí pera a umožní okrem poznámok aj rôzne možnosti písania na obrazovku, dynamické správy, preklady. Zároveň, samozrejme, môžete perom plne mobil ovládať, rolovať, písať a nechýba ani zachytávanie gest, špeciálne pre foto aplikáciu.  Čo som si všimol, reakcie na pero sú veľmi rýchle a pri písaní sa zobrazuje čiara okamžite, je to ešte rýchlejšie ako pri S8 Ultra tablete.

Mimo bežných možností vie mobil spolupracovať aj so Samsung tabletmi, kde niektoré aplikácie viete ovládať naraz z oboch zariadení. Samozrejme, viete mobil pripojiť k PC, ako aj spraviť z neho PC cez Dex aplikáciu. Len ho musíte pripojiť k monitoru. Vtedy sa systém zmení na desktopový a ak pripojíte aj klávesnicu a myš, viete ho používať ako PC.

Batéria vydrží trochu menej ako pri S21 Ultra, ako kvôli procesoru, tak displeju, ale 5000mAh by ste nemali mať problém používať deň až dva bez problémov pri bežnej záťaži. Plus je tu už aspoň 45W nabíjanie, takže nabitie bude trvať približne hodinu. Je však škoda, že to stále Samsung neposunul aspoň na 66W alebo 120W, aj keď pomalšie nabíjanie šetrí batériu.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra Dotykové pero má svoje menu, ponúka možnosti poznámok, ovládania aplikácii a nechýba ani snímanie gest.
Dotykové pero má svoje menu, ponúka možnosti poznámok, ovládania aplikácii a nechýba ani snímanie gest.


Samsung Galaxy S22 Ultra Ak chcete mať mobil v bezpečí, obal sa zíde, ale zároveň mobil ešte zväčší.
Ak chcete mať mobil v bezpečí, obal sa zíde, ale zároveň mobil ešte zväčší.


Samsung Galaxy S22 Ultra Hry idú rýchlo a AMD už zrejme dodalo nové ovládače, keďže grafické chyby už nevidieť.
Hry idú rýchlo a AMD už zrejme dodalo nové ovládače, keďže grafické chyby už nevidieť.





Celkovo je S22 Ultra veľmi luxusný mobil, ktorý patrí medzi top produkty aktuálnej generácie. Ak chcete kvalitu, rýchlosť, parádne fotoaparáty a ako bonus aj dotykové pero, všetko tu máte. Je to, samozrejme, väčší mobil, ale nie väčší alebo ťažší ako štandardná ponuka mobilov a zároveň je dizajnovo odlišný. Ak chcete niečo iné a niečo viac, Galaxy S22 Ultra je presne pre vás.

Galaxy S22 Ultra kúpite za 1249 eur v 128 GB verzii,  256 GB verzia je za 1349 eur a 512 GB verzia je za 1449 eur.


napísal saver 1.4.2022
Páči sa mi! (+3)
9.5
SAMSUNG GALAXY S22 ULTRA
+ nasledovník Note série s dotykovým perom
+ vysoký výkon
+ kvalitný 120 Hz displej
+ parádne kamery
+ kvalitná konštrukcia
+ rýchlejšie 45 W nabíjanie
- cena
- veľkosť a váha nemusí vyhovovať každému


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19812)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk