THE A500 MINI

THE A500 MINI

Spomínate si ešte na Amigu?

Test

Dnešné platformové vojny sú nič oproti tomu, čo tu bolo kedysi. Nintendo vs. Sega sme v našom regióne nikdy veľmi nepocítili, ale možno sa niektorí tí starší z vás kedysi zapojili do nekonečných hádok PC vs Amiga, ktoré boli v polovici 90. rokov bežné. Amiga síce bola tiež domáci počítač, ale iný. Na PC a Amige vychádzali rovnaké hry, no zároveň mali tieto platformy aj hry, ktoré na tej druhej neboli – z dnešného ponímania exkluzivity. Pri pohľad na dnešný trh vidíte, ktorá z týchto dvoch platforiem vo "vojne" vyhrala. Ale aj napriek tomu má Amiga aj po troch desaťročiach stále mnoho fanúšikov. A práve na nich je zameraná ďalšia novinka v oblasti mini retro konzol.

The A500 Mini možno kvôli licencii nemôže používať priamo názov Amiga, ale je to čistá Amiga so známym dizajnom, legendárnymi hrami a ďalšími vecami, ktoré by ste od nej očakávali. Navyše to nie je nejaká haraburda, ale stoja za ňou ľudia, ktorí už s mini konzolami majú svoje skúsenosti. A500 Mini je totiž dielom spoločnosti Retro Games, ktorá už predtým priniesla kvalitný THEC64, mini verziu legendárneho počítača Commodore 64. A500 a C64 tak majú veľa spoločného a okrem iného je to aj vyššia cena. Kým iné retro konzoly sa snažia ísť s cenou čo najnižšie, tu je cena vyššia a za konzolu dáte 130 eur.

Ak ste niekedy mali počítač Amiga 500, pri pohľade na túto mini verziu uroníte nejednu nostalgickú slzu. Je to naozaj verne zminiaturizovaná replika pôvodného počítača a to aj s mnohými detailmi. Nechýba tu klávesnica, ba ani disketové mechanika s tlačidlom. Až máte chuť stlačiť tlačidlo a čakáte, či z mechaniky vyskočí nejaká mini disketa. Všetko je tu ale len nehybný plast. Zato ale spracovaný naozaj verne aj so správnymi odtieňmi a povedal by som, že aj správnym dobovým zažltnutím. Akurát tie rozmery ma veľmi nepresvedčili. Konzola je vysoká 2,5cm s rozmermi 20,5cm x 14,5cm. Klávesnica je pri týchto rozmeroch, pochopiteľne, tiež len kus nefunkčného plastu. No keď sa tu rozhodli ísť týmto smerom, mali konzolu ešte zmenšiť na rozmery NES alebo SNES Mini. Váži 320 gramov.

The A500 Mini

Navrchu nájdete dve LEDky, ktoré indikujú stav konzoly a zaujímavosťou je, že si ich môžete nastaviť rovnako ako na originálnej Amige 500. Inak sú všetky dôležité prvky na zadnej hrane. Je tu tlačidlo na zapnutie, USB-C na napájanie, HDMI výstup a trojica klasických USB portov. Tie slúžia na pripojenie periférií a tiež na pripojenie USB disku. Aj táto zadná hrana tak relatívne verne replikuje zadnú časť pôvodného počítača. Naozaj musím pochváliť snahu o verné spracovanie a čo sa týka dizajnu, patrí A500 Mini asi medzi tie najkrajšie mini retro konzoly.

V balení nájdete USB-C kábel, HDMI kábel, myš a gamepad (s 8 tlačidlami). Všetko, samozrejme, v rovnakom farebnom vyhotovení, aby to ku konzole presne sedelo. Dĺžka káblov je postačujúca pre pohodlné hranie, pohodliu však bránia iné veci. Myš je vymodelovaná presne podľa originálnej myšky z Amigy 500 a je to ergonomické peklo s 2 tlačidlami. Syndróm karpálneho tunela dostanete už len z pohľadu na myš. Je príšerná a krásne ukazuje evolúciu, ktorou si myšky prešli. Gamepad tiež nie je zázrak a tvarovo vychádza z Amiga CD32 gamepadu. Ergonómia tak nie je nič moc, tlačidlá sú ale fajn, D-pad tiež nie je najhorší, aj keď by som si vedel predstaviť aj lepší. Na druhú stranu, takéto hry až tak nepotrebujú čo najlepší D-pad.

Už mnohokrát som písal, že pri recenzovaní rôznych konzolových periférií skúšam, či sa dajú pripojiť k PC. Inak tomu nebolo ani tu a ak chcete napríklad túto Amiga myšku používať na PC, môžete. Stačí ju len pripojiť do USB. To isté platí aj s gamepadom, takže na nejaké to retro hranie na PC sa hodí tiež. Napadlo mi ale, či to nepôjde aj naopak. Pripojil som ku konzole svoju myšku Corsair Sabre RGB Pro a bez problémov išla. Síce iba v základnom režime, ale hneď bolo hranie hier myšou podstatne pohodlnejšie. Skúšal som aj rôzne gamepady (Xbox, PS5, Switch), no ani jeden nešlo použiť. Možno nejaké jednoduché čínske gamepady by fungovali, ale tieto akurát indikovali, že dostávajú napájanie, no to bolo všetko.

Konzola síce má názov A500 a vychádza z Amigy 500, ale je to trošku zavádzajúce z pohľadu toho, čo dokáže. Dokáže totiž emulovať aj hry z počítačov Amiga 600 a Amiga 1200, teda nástupcov 500vky. Podľa toho aj vyzerá herná ponuka. V základe nájdete 25 hier, všetky samozrejme licencované a upravené tak, aby na konzole fungovali s gamepadom. Niektoré sú pohodlnejšie s myškou a majú aj jej podporu. Okrem toho tu ale je aj podpora WHDLoad, ktorá vám umožní emulovať aj akékoľvek iné Amiga hry z USB diskov. Niektoré hry majú aj lokálny multiplayer, takže si môžete zahrať dvaja, no môže si to vyžadovať druhý gamepad. Worms: The Director’s Cut alebo California Games stačí aj jeden gamepad.

A aké hry tu vlastne v základe nájdete? Žánrová ponuka je naozaj pestrá, niektoré sú skutočné ikony, iné zase trochu menej známe. Sú od rôznych vydavateľov a aj z rôznych etáp života Amigy. Nebudem ich všetky vypisovať, kompletný zoznam nájdete napríklad tu. Vypichnem len niektoré. Napríklad Simon The Sorcerer, adventúru, ktorú som miloval už ako decko. Dnes už síce nevyzerá dobre a jej rozhranie je príšerne kostrbaté, ale stále sa hrá dobre a hlavne je zábavná. Another World je ďalšia ikona a pri jej intre mám stále zimomriavky. Zalietať si môžete v simulácii F-16 Combat Pilot z roku 1989 a zajazdiť zase v Stunt Car Racer z rovnakého roku.

Sú tu skákačky, akcie, biliard, RPG alebo aj legendárny futbal Kick Off 2 od Dino Dini, ktorý má dnes zaujímavé retro čaro. Ale vypichol by som dve akčné klasiky od Team17 - Alien Breed: Special Edition 92 a Alien Breed 3D. Obe sú z jedného univerza, tá prvá ponúkne haldy nepriateľov, veľmi dobre navrhnuté levely a zábavnú hrateľnosť. Tá druhá už dnes tak dobre nefunguje, v porovnaní s Doomom a inými hrami zo zhruba rovnakej doby nezostarla práve najlepšie, ale stále aspoň ponúka zaujímavý pohľad do histórie FPS žánru a raných 3D hier. V dobe vydania ale bola na Amige naozaj výnimočná. Ďalšie hry si vygooglite. Keď už nič iné, aspoň sa zoznámite s časťou hernej histórie, ktorú ste možno doteraz nepoznali. A možno vás to aj zlomí na kúpu konzoly.

The A500 Mini

Veľmi dobre je spracované menu konzoly. Tá nabehne prakticky hneď a kým sa dostanete do menu, je pred vami len jedna obrazovka. Hneď po nej sa pred vami zjaví zoznam hier a ponuka konzoly. Pri jej prvom spustení si akurát prejdete jednoduché a základné nastavenia, no to zaberie len minútku. Potom už konzola vždy pri spustení rovno do ponuky hier. Tie sú zobrazené vedľa seba a postupne medzi nimi môžete prechádzať. Môžete si tiež zvoliť spôsob zoradenia (podľa názvu, roku vydania...), pri každej hre si viete zobraziť pomôcku s popisom ovládania a môžete si tiež pri každej hre zobraziť zoznam uložených pozícií priamo z menu konzoly.

Aj z hry sa kedykoľvek do menu konzoly presuniete cez Home tlačidlo na gamepade a tu si ju môžete uložiť, prepnúť sa na ďalšiu hru a podobne. Akurát návrat z menu späť do hry trvá akosi podozrivo dlho, pričom dnes by aj tento hardvér mal také veci v 30 rokov starých hrách zvládať bleskovo. Chválim prehľadnosť, takže pri každej hre aj bez rozkliknutia viete, koľko máte obsadených save pozícií. Hry viete aj hodnotiť a nechýba ich stručný popis. Každá hra má pri sebe tiež ikonky zobrazujúce počet hráčov a podporované ovládanie. Keď si to vyžadujú hry napríklad na zadanie mena, viete si pomocou Menu tlačidla na gamepade vyvolať virtuálnu klávesnicu na displeji.

V prípade týchto retro konzol býva dobrým zvykom, že vám dajú na výber aj rôzne možnosti zobrazenia. Inak to nie je ani s A500 Mini. Základné Fixed Size zobrazenie sa dobre hodí na tieto staré hry, ale okolo obrazu hry máte obrovský čierny rám. Môžete si vybrať mierny zoom alebo aj roztiahnuté zobrazenie s menším čiernym rámom. Dokážete si tiež zapnúť vyhladzovanie obrazu alebo pokojne aj CRT filter, aby ste pri hraní mali z obrazu ten správny retro dojem. Konzola podporuje 720p/50Hz výstup.

The A500 Mini

Výrazným aspektom je kvalita emulácie a to nielen zabudovaných hier, ale aj tých, ktoré si môžete pustiť z USB disku. Tých 25 zabudovaných hier beží tak, ako si ich pamätáte. Čo v prípade Alien Breed 3D nie je práve ideálne a občas je hra spomalená. V prípade hier z USB už môžete tu a tam naraziť na chyby, napríklad preblikávanie časti obrazu a podobne. Potom je to už len o tom, aby ste sa pohrali s nastaveniami emulácie, pričom konzola ich ponúka naozaj dosť a pri každej hre si ich viete nastaviť zvlášť. Sami si tak vždy vyskúšate, čo vám jednotlivé problémy vyrieši a prinesie najvyššiu kvalitu emulácie.

Retro konzoly už majú najväčší boom za sebou, ale stále dokážu zaujať a The A500 Mini je veľmi dobrým príkladom. Ponúka pohľad na veľkú časť hernej histórie, s kvalitnými hrami a širokými možnosťami. Navyše si tu môžete zahrať aj vlastné hry. Osobne tu ale vidím dva problémy. Prvým a menším je veľkosť. Keďže tu je klávesnica len na efekt, mohla byť konzola aj podstatne menšia, aby bola spratnejšia a elegantnejšia. Tým druhým a väčším problémom je cena, ktorá mi príde v porovnaní s konkurenciou prestrelená. Cenovka pod stovku by konzole určite svedčala viac.

A500 Mini si môžete kúpiť za 129 eur


napísal matus_ace 15.4.2022
Páči sa mi! (+7)
THE A500 MINI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk