BANG & OLUFSEN BEOPLAY PORTAL

BANG & OLUFSEN BEOPLAY PORTAL

Stojí to za tie peniaze?

Bang & Olufsen je prémiová audio značka, ktorá si dáva záležať nielen na kvalite audio zážitku, ale aj na imidži a materiáloch. Je to značka, ktorá chce skombinovať veľa vecí v čo najlepšom vyhotovení, za čo si necháva aj zodpovedajúco zaplatiť. Má to svojich fanúšikov, nie je ich tak veľa, ale sú a rovnako sú ochotní si za to priplatiť. O to viac prekvapujúce bolo minuloročné oznámenie, keď sa značka B&O rozhodla skočiť aj na trh herných periférií. Tam sme síce tiež zvyknutí priplácať si za určite vecí, ale v iných oblastiach. A vlastne aj v trochu iných cenových hladinách. No a teraz dostáva Bang & Olufsen Beoplay Portal nový model určený pre PC, PlayStation a mobilné hranie.

Na úvod ale musím rozobrať tú asi najvýraznejšiu tému – cenu. Beoplay Portal je drahší ako väčšina herných headsetov, ktoré ste doteraz videli a počuli. Pôvodná Xbox verzia a aj nová PS verzia stoja 499 eur, čo nie je veľa za audiofilný headset, ale pri hernom headsete to už možno aj prekračuje nejaké hranice. Na druhej strane sa ale nemusíte báť, že by ste za tú cenu nedostali kvalitu. Bang & Olufsen tu využíva všetko, čím je značka známa – teda luxusný a elegantný dizajn, kvalitné materiály a podobne.

Samotné balenie ale navonok nepôsobí nejako prémiovo. Minimálne som už teda mal lacnejšie headsety, ktoré už balením budovali lepší dojem. Veľmi sa to nezlepší ani po otvorení, no na druhú stranu musím pochváliť to, že sa v B&O vyhli plastom a v balení nájdete len papier v rôznej forme. Slúchadlá tu pekne sedia v samostatnej časti, pod ktorou sú oddelené ďalšie dôležité veci – príručka rýchleho spustenia, obligátna dokumentácia a kabeláž spolu s receiverom a redukciou. Pochváliť musím jemné látkové vrecúško na odkladanie a prenášanie headsetu. Konkrétne je tu 1,8m dlhý USB-A – USB-C kábel, 1,25m dlhý audio kábel s 3,5mm jackom, 2,4GHz USB-C dongle na pripojenie a tiež redukcia na USB-A.

Bang & Olufsen Beoplay Portal

Vďaka tomuto všetkému dokážete headset pripojiť k takmer všetkému. Výnimkou sú Xboxy, ktoré už predtým dostali samostatnú verziu Beoplay Portal. S receiverom dostanete bleskové pripojenie vhodné na hranie a USB-C porty sú dnes bežné, takže na PC a PS5 ho dokážete využívať aj bez redukcie. Hlavne je to konečne malý dongle, ktorý z ničoho príliš netrčí. Cez Bluetooth 5.1 potom dokážete headset pripojiť ku všetkému ostatnému, napríklad k mobilom a aj Switchu. Prípadne použijete audio kábel, ak preferujete káblové pripojenie. Káblom ho dokonca pripojíte aj k Xbox gamepadu a môžete ho použiť aj tam. Je to len na vás a množstvo týchto možností musím naozaj pochváliť.

Podobne ako aj iné headsety s týmito možnosťami pripojenia, Beoplay Portal ponúka možnosť dvoch súčasných pripojení. Na PS5 môžete mať headset pripojený cez dongle a hráte, ale zároveň čakáte kuriéra a nechcete zmeškať hovor, takže si cez Bluetooth spárujete headset s telefónom. Headset dokáže prehrávať zdroj z oboch zdrojov súčasne, takže zdvihnete hovor, ale ďalej pokračujete v hraní bez nutnosti zapauzovať hru. Nie je to dnes až taká veľká novinka, ale stále to dokáže potešiť, keďže to pridáva na pohodlí pri používaní headsetu.

Pričom je badať, že práve pohodlie je to, o čo sa tu výrobca hlavne staral. Beoplay Portal je asi najpohodlnejší herný headset, aký som mal. A to som ich mal desiatky. Váži len 279 gramov, takže je extrémne ľahký a už len táto nízka hmotnosť zabezpečí, že ho dokážete mať na hlave aj po celý deň. Veľmi však pomáhajú aj použité materiály. Napríklad náušníky sú potiahnuté veľmi jemnou jahňacou kožou, ktorá na ušiach príjemne sedí. Pod ňou je mäkká pena, takže vás ani po hodinách netlačia. Hlavový most je trošku tuhší, ale stále veľmi pohodlný a potiahnutý tkaninou. Ramená a konštrukcia sú z hliníka, takže tu výrobca veľmi vhodne kombinuje materiály pre pohodlie aj odolnosť.

Tú si môžete aj sami otestovať a headset môžete rôzne krútiť, pričom to bez problémov zvládne. Nejakých tých pádov a iných nešťastných náhod pri bežnom používaní sa tak báť nemusíte. Veľkosť si viete jednoducho a pohodlne nastaviť na každej strane, pritom nie je nejako výrazne krokovaná, ale aj napriek tomu dobre drží rozsah, aký ste si nastavili. Pre pohodlné uskladnenie alebo zavesenie viete slúchadlá aj sklopiť.

Headset má veľmi elegantne vyriešené ovládanie. Pravé slúchadlo obsahuje dotykovú plochu, tlačidlo na zapnutie, USB-C a jack porty. Ľavé slúchadlo má tiež dotykovú plochu a pridáva Bluetooth tlačidlo. Na pravej strane jednoduchým gestom po dotykovej ploche ovládate hlasitosť, na ľavej zase ovládate aktívne potlačenie hluku. Naozaj je ovládanie jednoduché, stačí len posúvať palcom. Ak chcete detailnejšie ovládanie, nájdete ho v mobilnej aplikácii, kde sa už môžete pohrať s ekvalizérom a celkovo detailnejšie so zvukovým prejavom.

B&O tu ponúka vlastné 40mm meniče, rozsah 20-22,000 Hz a citlivosť 95dB @ 1kHz / 1 mW. Teda nič, čo by sa vymykalo z dnešných štandardov. Zvukový prejav je ale príjemne čistý, vyrovnaný, stredy a aj vysoké tóny sú zvládnuté dobre, aj keď musím povedať, že na herný headset mi tu chýbali výraznejšie nízke basy. Od herných headsetov čakáte, že hlavne v akcii budú mať poriadnu ranu a užijete si to pro streľbe a podobne. Tu sa ale najskôr musíte pohrať s nastaveniami headsetu. Nič to ale nemení na tom, že headset dobre poslúži nielen na hranie, ale aj na počúvanie hudby rôznych žánrov a tiež na sledovanie. Zvuk je tak kvalitný, ale nelíši sa od toho, čo ponúkajú headsety za polovicu.

Bang & Olufsen Beoplay Portal

Beoplay Portal podporuje aj priestorový zvuk a nechýba mu podpora Dolby Atmos. Virtuálny priestorový zvuk zvláda veľmi dobre, na PC si ho naozaj užijete a pekne vás vtiahne. Na konzole to taktiež nie je vôbec zlé. Napríklad Horizon: Forbidden West alebo Kena sú hry, ktoré vás rady obklopujú mnohými ruchmi a tu si ich pekne vychutnáte, takže headset dobre funguje aj s 3D technológiou od Sony. V rámci podpory nechýbajú aptX Adaptive, AAC a SBC kodeky.

Aktívne potlačenie hluku nepatrí medzi tie úplne najlepšie, ale odvádza stále slušnú prácu, pričom to ani nepreháňa a výsledkom je čistý zvuk. Nájdete tu aj režim počúvania vášho hlasu pomocou funkcie Own Voice. Asi ste si už pri pohľade na obrázky všimli, že headset nemá klasický boom mikrofón. Namiesto toho využíva sústavu 4 mikrofónov na vytvorenie akéhosi virtuálneho boom mikrofónu a výsledok vôbec nie je zlý. Na nahrávanie podcastov to napríklad úplne nie je, ale spoluhráči vás budú počuť jasne a čisto, bez ruchov a aj bez skreslenia vášho hlasu. Navyše takéto riešenie zachováva krásne čistý dizajn headsetu a to je pri B&O často na prvom mieste.

Herné headsety často nepatria medzi tie, s ktorými by šiel človek von, no tento je výnimkou. Ponúka naozaj parádne vycibrený dizajn odkazujúci na históriu prémiovej značky Bang & Olufsen. Tomu sú prispôsobené aj materiály a pohodlie pri používaní, v čom Beoplay Portal naozaj luxusne vyniká. Osloví aj výdržou, keďže na jedno nabitie (z nuly na 100% za 2 hodiny) vydrží 19 hodín a až 42 hodín pri použití Bluetooth. Konektivita, výdrž a ďalšie veci sa tak oproti pôvodnej Xbox verzii výrazne zlepšili a headset sa medzi konkurenciou rozhodne nestratí. Akurát si musíte sami povedať, či vám to stojí za 500 eur.

Bang & Olufsen Beoplay Portal kúpite za 499 eur

Bang & Olufsen Beoplay Portal


napísal matus_ace 29.4.2022
Páči sa mi! (+2)
BANG & OLUFSEN BEOPLAY PORTAL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk