ALIENWARE 34'' QD-OLED HERNÝ MONITOR - AW3423DW

ALIENWARE 34'' QD-OLED HERNÝ MONITOR - AW3423DW

9.5

Najlepší herný monitor na trhu?

Test

Alienware už má na PC peknú ponuku herných monitorov, ale aktuálny 34-palcový QD OLED  AW3423DW  je vrcholom jeho ponuky. Respektíve je rovno vrcholom aktuálnej ponuky herných monitorov vôbec. Používa novú OLED technológiu od Samsungu a ponúka jedinečný obraz, a to rovno v pôsobivom 21:9 formáte pri vysokých 175Hz

Alienware tu nešetril a, samozrejme, nešetrí ani vašu peňaženku, ale za svoje peniaze dostanete veľmi kvalitný monitor. Špecifikácie to lepšie priblížia:

  • Uhlopriečka: 34,18 palcov Quantum Dot OLED
  • Rozlíšenie: 3440 x 1440 / 175 Hz
  • Pomer strán 21:9
  • Zahnutie: 1800R
  • Jas: 250 cd/m2 SDR, 1000 cd/m2 HDR
  • Kontrast:  1 milión : 1
  • Farby:  1.07 miliardy farieb
  • Vernosť farieb: 149% sRGB, 99.3% DCI-P3
  • Odozva: 0.1ms gray-to-gray
  • Uhol sledovania:  178
  • Adaptívna technológie:  NVIDIA G-Sync Ultimate
  • Povrch: Anti-reflexný (ale je lesklý a odráža svetlo)
  • Certifikácie: ComfortView Plus, Ambient Light Sensor, AlienFX Lighting
  • Porty:  2 x HDMI (ver 2.0), 1 x DP (ver 1.4), 3x USB, 2x audio  out
  • Uhly natáčania:  -5° do 21° a -20° do 20°
  • Spotreba: 42 W štandard, maximum 200W

Čakajte tak veľký, do strán natiahnutý monitor, kde 34-palcové ultrawide monitory sú ako natiahnuté 27-palcové monitory. Rozlíšenie toto natiahnutie kopíruje, kde štandardné 2560x1440 sa rozširuje na 3440 x 1440. Čakajte tak široký obraz, ktorý vás priam vtiahne ako farbami, tak vysokými kontrastmi.  Nakoniec je to OLED, ktorý je ešte vylepšený o Quantum Dot vrstvu Samsungu. Tá slúži na to, aby bol obraz ešte jasnejší s tým, že netlmí tmavé farby.

Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW
Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Najlepší herný monitor?
Najlepší herný monitor?


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Mierne zahnutie nevadí ani pri browsovaní alebo práci.
Mierne zahnutie nevadí ani pri browsovaní alebo práci.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Dizajnovo sa monitoru ťažko dá niečo vytknúť.
Dizajnovo sa monitoru ťažko dá niečo vytknúť.





Konštrukčne čakajte dizajnovo veľmi pekne vyriešený monitor. Kombinuje jemne šedé a čierne farby, kde masívny véčkový stojan je už sám osebe dizajnovo pekne vyriešený a monitor ho nasleduje, je zozadu biely s tým, že okraje sú čierne. Vystúpená je stredná časť monitora, v ktorej je elektronika. Samotná obrazovka je tenká keďže ide o OLED. Len rátajte s tým, že monitor absenciu reflexnej vrstvy odráža svetlo za vami a nie je tak vhodné, ak máte za sebou okno. 

Vzadu má monitor ako pripojenie na stojan a VESA držiak, tak aj odkrývací kryt, pod ktorým skrýva bohatú ponuku portov a teda HDMI, DisplayPort, tri USB a 3,5mm jack.  Pritom ešte na spodnej hrane monitoru sú ďalšie dva USB porty pre rýchle zapojenie a aj 3,5mm jack na headset. Power tlačidlo je klasicky na pravom kraji dole, ale menu tlačidlo hľadajte v strede dole, kde je malý joystick pre jednoduché ovládanie.

Čo je zaujímavé, monitor v sebe skrýva aj ventilátory. To nie je bežné. Sú tam dva ale ak by vám nepovedali, že tam sú, asi to ani nezistíte. Sú tiché a len mierne vejú s vetrákov vzadu okolo monitora. Cítite to len keď tam priložíte ruku. V každom prípade je to zvláštne, keďže ventilátory sa nedávajú ani do veľkých TV, nie to do monitorov. Ale možno zníženie zahrievania zaistí vyššiu životnosť, respektíve, aby sa teplo nedostávalo až na obrazovku.

Monitor má aj štandardné Alienware podsvietenie, kde hlavne vzadu svieti uchytenie okolo stojana a malé logo Alienware a vpredu je v strede spodná strana jemne podsvietená. 

Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW
Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Farby sú pôsobivé.
Farby sú pôsobivé.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW 21:9 pomer strán umožní mať toho na obrazovke viac aj mimo hrania. Len jemné zahnutie monitora nevadí ani pri browsovaní alebo práci.
21:9 pomer strán umožní mať toho na obrazovke viac aj mimo hrania. Len jemné zahnutie monitora nevadí ani pri browsovaní alebo práci.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Nechýba Vesa úchyt na prichytenie na rôzne konštrukcie
Nechýba Vesa úchyt na prichytenie na rôzne konštrukcie





Samotný obraz je však parádny. Monitor ponúka veľmi kvalitné farby, jas, ostrosť. K tomu lesklý povrch nerozmazáva pixely a necháva ich ostrými. Ich ostrosť ešte zvýrazňujú vysoké kontrasty OLED technológie. K tomu Alienware zapracovalo dve úrovne HDR, a to HDR True Black 400 a 1000.  Kde 400 je štandard s vyššou žiarivosťou na celom povrchu, 1000 dokáže žeraviť na menšom percente obrazovky. Pri hrách to však úplne stačí a je to veľmi dobré. Plus dôležité je, že Windows 11 má už dobre zapracované HDR a po jeho zapnutí sa obraz nepokazí, naopak vylepší.  SDR podsvietenie je 250 nitov, nie práve najviac, ale úplne stačí.

Čo sa týka samotných pixelov, sú malé a ostré, čo znamená, že pri 1440p rozlíšení ich pri bližšom pohľade vidíte. Nie je to však veľký problém. Dokonca ani na internete dosť spomínané neštandardné usporiadanie pixelov sa mi nezdalo ako výrazne viditeľný problém. Pixely tu totiž majú trojuholníkový tvar, ktorý môže vytvárať určité artefakty pri zarovnávaní písmen alebo hrán okien a objektov, keďže Windows nevie, aký je tvar pixelov, štandardne to upravuje na kockaté pixely. Ale ako som povedal, nie je to výrazný problém, pokiaľ sa na to nezameriavate, nespozorujete nejaké problémy.  Skôr by som bol radšej za verziu obrazovky v 4K rozlíšení.

Pri OLED je, samozrejme, riziko vypaľovania pixelov. Nevieme presne, aké je veľké pri tomto modeli, keďže je to ešte skoro, ale Alienware zapracovalo technológie na šetrenie pixelov a doslova aj na ich refreshovanie. Má tri režimy, kde pri jednom vám po 4 hodinách práce vyskočí okno, aby sa na pár minút vypol monitor a ošetril pixely, ak to zrušíte nabehne druhý mód, kedy sa ošetrovanie zapne po vypnutí. Ak však máte monitor dlho spustený, spraví to v rámci ochrany automaticky. To sa stane po 20-tich hodinách, teda netreba sa toho báť, skôr pomôže, ak zabudnete vypnúť monitor a Windows sa neprepne do spiaceho režimu.

Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW
Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Čakajte parádnu čiernu a vysoké kontrasty
Čakajte parádnu čiernu a vysoké kontrasty


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Menu je prehľadné a ponúka všetko, čo potrebuejte, aj s rýchlym horným menu, ktoré ukazuje aktivované funkcie.
Menu je prehľadné a ponúka všetko, čo potrebuejte, aj s rýchlym horným menu, ktoré ukazuje aktivované funkcie.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Monitor ponúka aj HDR 1000.
Monitor ponúka aj HDR 1000.





Monitor je úplne ideálny na hry a filmy, kde si to skutočne užijete. Dostanete široký obraz na takmer vaše celé zorné pole, kde v hrách to je parádne na FPS akcie, racingovky, akčné adventúry. Jednoducho všade kde si môžete vychutnávať rozhľad.  Zároveň je tu G-Sync ultimate, a teda ak máte Nvidia grafiku, naplno si to užijete aj vo vysokom framerate a s HDR, ak máte AMD grafiku stále dokážete využiť AMD freesync.  Len ešte rátajte s tým, že pri 144Hz režime máte na monitore miliardu farieb, ak prepnete na 175Hz klesne na 8-bitov, a teda 16,7 milióna farieb. Pri multiplayerovkách to však nebude problém a väčšina grafík náročnejšie hry aj tak nedá nad 144Hz.

Samotná obrazovka je zaoblená, ale je to len 1800R zaoblenie (čím vyššie číslo, tým je zaoblenie menšie) a teda aj ak nemáte zaoblenia radi, toto vám nevyhnutne vadiť nemusí. Zaoblenie je len jemné a osobne mi to na rozdiel od 1600R alebo nižších nevadilo ani pri browsovaní, písaní textov alebo grafických programoch.

Monitoru nechýba menu, ktoré umožňuje štandardné úpravy farieb, výber HDR režimu medzi spomínanými 400 a 1000, ale aj štandardné kontrasty, nastavenie podsvietenia a bežné doplnky. Nie je tu možnosť rozdelenia obrazu z dvoch vstupov, niektoré 21:9 monitory to majú aj keď väčšinou zle zapracované. Také rozdelenie je skôr vhodnejšie pre 32:9. 

Zároveň, keďže je monitor 21:9, nie je ideálny na používanie s konzolami, ktoré obraz využijú len čiastočne, keďže poznajú 16:9 pomer strán. Pritom PS5 stále nevyužije 1440p, aj keď Xbox konzoly môžete rovno natívne prepnúť na 1440p. Sú tu síce len HDMI 2.0 porty, ale aj tie zvládnu z Xboxu dostať 1440p pri 120Hz.

Spotreba monitora je veľmi pekných približne 34W, je to veľmi nízke, keď si zoberieme, že 11W sú obvody a ventilátory, ktoré sa ešte chvíľu krútia aj keď monitor vypnete. Maximum má monitor napísané 200W, ale to neviem za akých okolností by dosiahol.

Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW
Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Monitor vás po pár hodinách upozorní na ošetrenie OLED pixelov. Viete ho vypnúť. Po 20 hodinách si však ošetrí pixely sám.
Monitor vás po pár hodinách upozorní na ošetrenie OLED pixelov. Viete ho vypnúť. Po 20 hodinách si však ošetrí pixely sám.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Podsvietenie nechýba, môžete si ho nastavovať.
Podsvietenie nechýba, môžete si ho nastavovať.


Alienware 34'' QD-OLED herný monitor - AW3423DW Trojuholníkové pixely uvidíte, len ak sa pozriete veľmi zblízka. Pre ostrosť však viac vidieť medzery medzi pixelmi.
Trojuholníkové pixely uvidíte, len ak sa pozriete veľmi zblízka. Pre ostrosť však viac vidieť medzery medzi pixelmi.




Alienware v 34" QD-OLED AW3423DW monitore ponúklo PC scéne to, čo ešte nemala, a teda parádne ostrý obraz s vysokým obnovovaním a parádnymi farbami a jedinečným kontrastom. To všetko v 21:9 prevedení. Ak chcete najlepší monitor na hranie, teraz jednoznačne tento, aj keď má svoju cenu a stojí cez tisíc eur. Za tie však dostanete jedinečný zážitok, a to ako na hranie s ostrým obrazom bez rozmazávania, tak aj sledovanie filmov alebo browsovanie a prácu. Monitor je totiž len mierne zahnutý a nevyhnutne to tak nerobí pri používaní na prácu alebo grafiku problém.

Monitor Alienware 34" QD-OLED AW3423DW kúpite za 1349 eur.


napísal saver 17.5.2022
Páči sa mi! (+2)
9.5
ALIENWARE 34'' QD-OLED HERNÝ MONITOR - AW3423DW
+ super ostrý obraz s parádnymi farbami
+ lesklý povrch je plusom, ak nemáte za sebou okno
+ 3440x1440 pri natívnych 175 Hz
+ jemné 1800R zahnutie je pri hrách parádne a pri práci a browsovaní nevadí
+ kvalitné HDR (viete si zvoliť 400 alebo 1000)
- superostré OLED pixely by si žiadali rovno 4K rozlíšenie
- lesklý povrch nie je ideálny, ak máte za sebou okno alebo svetlo (ale bez neho by už obraz nebol tak čistý)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk