LOGITECH G413 SE & G840 XL

LOGITECH G413 SE & G840 XL

Lacná klávesnica a gigantická podložka

Test

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že trh herných periférií má drahé produkty od známejších výrobcov a lacné od neznámych značiek, zväčša niekde z Číny. Málokedy sa snažia známi výrobcovia podliezať svoje ceny a priniesť niečo dostupné aj pre tých, ktorí pri výbere svojich PC periférií pozerajú hlavne do peňaženky. Raz za čas sa však niečo také nájde a teraz tu máme jeden taký príklad v podobe novej hernej klávesnice Logitech G413 SE, čo je vlastne budgetová verzia základnej G413SE. Prichádza s nejakými kompromismi, ale sympaticky znižuje cenu, pričom sa stále snaží zachovať kvalitu, ktorá je pre Logitech typická. No a okrem nej sme sa pozreli aj na veľkú hernú podložku G840XL s veľkorysým priestorom pre myš, klávesnicu, podpivník, jednoducho čokoľvek.

Logitech G413 SE

V úvode som už zhrnul základné fakty, ktoré by ste o G413 SE mali vedieť, no jeden dôležitý musím doplniť – na trhu je aj druhá verzia nazvaná G413 SE TKL. Ako asi už podľa názvu tušíte, táto verzia je menšia, prišla o numerický blok a ešte viac skresala cenovku, takže máte na výber podľa svojich preferencií a ak chcete, dokážete ešte o niečo viac ušetriť. Veľká verzia je v našich obchodoch už od nejakých 60 eur, TKL verzia ide dokonca za 50 eur a to sú už naozaj ceny, kedy Logitech konkuruje lacným a neznámym značkám. V oboch prípadoch sú to pritom mechanické herné klávesnice a už teraz prezradím, že naozaj prinášajú to, čo si hráči na Logitechu obľúbili.

Na druhú stranu ale na mnohých miestach vidno. Balenie je veľmi sparťanské a nájdete tam akurát to, čo nevyhnutné potrebujete – klávesnicu a dokumentáciu. Samotné balenie dáva už aj dizajnom najavo, že tu sa cena skresávala všade, no v takomto prípade to nutne neznamená niečo zlé. Tým pádom sa musíte uspokojiť aj s jednoduchšími prvkami klávesnice. Napríklad kábel nie je opletaný, ale len obyčajný gumový. Dĺžka je štandardná a s 1,8m naozaj nebudete mať problém pri takmer akejkoľvek zostave, aby ste klávesnicu pohodlne zapojili.

Logitech G413 SE & G840 XL

Klávesnica má rozmery 435x127x36,3mm a váži 780 gramov, čo je v tejto oblasti tiež taká klasika. Polohovať si ju môžete pomocou nožičiek a na stole ju držia gumové pásiky na spodnej strane, pričom drží dobre a stabilne. Pohodlie pri písaní nie je najhoršie, aj keď je pravda, že opierka dlaní by sa tu hodila, no v balení pri tejto cene žiadna nie je. Môžete sa tak skúsiť poobzerať po inej, ktorá by tu mohla sadnúť. Ergonomicky je tak klávesnica na tom jemne nadpriemerne, ale stále lepšie ako mnohá lacná konkurencia, keďže má dobrý sklon a aj profil.

Našťastie na materiáloch Logitech nešetril a to je oblasť, ktorá vás okamžite osloví. Povrch z brúseného hliníka je príjemný na dotyk aj pohľad, je odolný voči nehodám pri používaní a pôsobí naozaj dobre. Telo je plastové a aj keď ho dokážete jemne ohýbať, pre tento materiál to nie je nič netradičné a už si to vyžaduje aj istú silu, mnohé lacnejšie klávesnice na tom sú horšie. Oproti pôvodnej G413 je tu upgrade v keycapoch, keďže SE verzie využívajú PBT keycapy. Tie pôsobia lepšie, prsty na nich lepšie sedia.

Keďže sú tieto klávesnice mechanické, obsahujú Long Hua Brown switche. To sú lacnejšie switche a je to na nich badať, hlavne na dojme z písania, keď si to porovnám s Cherry alebo Romer-G. na druhú stranu, pri tejto cene to nie je zlé a ak nemáte skúsenosti s lepšími, nemusí to byť pre vás negatívum. Sú to taktilné switche s aktiváciou po 1,9mm, aktivačnou silou 50 gramov a celkovým stlačením 4mm. Pri stláčaní klávesov môžete postrehnúť veľmi jemné kolísanie, ale nie je to nič strašné a opäť je to niečo, s čím sa pri takýchto klávesniciach stretávate prakticky vždy a pravdepodobne si to ani nevšimnete. Dôležitejšie je napríklad to, že má klávesnica nízku dobu odozvy len 5,2ms, takže oneskorenie si nevšimnú ani skúsení pro hráči. Aj keď to nie je 1ms ako v prípade tých lepších herných klávesníc.

Logitech G413 SE & G840 XL

Downgrade oproti G413 spočíva v tom, že klávesnica nepodporuje Logitech softvér na customizáciu. Nedokážete si tu tak naprogramovať funkcie, makrá a ani osvetlenie. To je statické biele, aj keď najmä v tme výborné – neruší a postará sa o to, aby ste nemali preklepy. Klávesnica je ihneď po pripojení kompatibilná a funkčná s PC aj inými systémami, ale tej možnosti customizácie je škoda a je to asi najväčšia obeta pri zrezávaní ceny. Multimediálne funkcie sú tu tiež dostupné len cez alternatívne funkcie F klávesov.

Ak ale chcete kvalitnú a lacnú mechanickú klávesnicu, toto je jedna z najlepších možností. Nemá RGB podsvietenie a najviac zabolí absencia programovania makier, ale v tejto cene ponúka veľmi slušnú kvalitu materiálov aj vnútorností. Nehovorím, že tu nie sú kompromisy, ale v rámci finálnej ceny som ochotný ich akceptovať a určite by som osobne uprednostnil túto pred niečím neznámym a lacným.

Logitech G840XL

Ak máte radi veľkorysý priestor pre svoje ruky a aj herné periférie, asi ste už niekedy uvažovali aj o veľkých herných podložkách. Tých už dnes na trhu vôbec nie je málo a je si z čoho vyberať. Logitech taktiež pridáva nový model a to G840XL, pričom si môžete vybrať aj z niekoľkých motívov – je tu základná čierna verzia, farebná s motívom K/DA a elegantná s parádnym veľkým motívom League of Legends, ktorá sa dostala do rúk aj nám. Cena sa pohybuje okolo 40 eur, čo za takúto veľkú podložku vôbec nie je zlé.

A aký veľkorysý je teda ten priestor? Na ploche 90x40cm dokážete pohodlne pohybovať myšou, taktiež v ľavej časti môžete mať klávesnicu a stále si môžete užívať pekne spracovaný motív z League of Legends. Logitech by vám k tomu rád doplnil aj G Pro klávesnicu, G Pro myš a G Pro X headset, keďže má celú takúto LoL súpravu. Spoločne to naozaj vyzerá dobre, avšak ani s inými perifériami to nepôsobí zle a motív je fajn aj z toho pohľadu, že dobre ladí s prakticky akýmikoľvek hernými perifériami.

Logitech G413 SE & G840 XL

Podložka má hrúbku 0,3cm a patrí tak medzi tie celkovo robustnejšie. Dokáže vám tak zjemniť nejaké prípadné nerovnosti na stole. Spodná strana je protišmyková a naozaj výborne sedí na stole, pričom sa nepohne ani po nejakých nehodách, ak sa vám na ňu napríklad zavesí kocúr. Látková horná strana má ten správny sklz a hrá sa na nej naozaj pohodlne, pričom navyše ide o antistatický povrch, čo vám tiež zjednoduší život. Oceníte aj okraje proti strapkaniu a jednoduchú údržbu, kedy podložku stačí jednoducho oprášiť a je čistá.

Ak tak chcete veľkú a odolnú podložku, s ktorou sa pohodlne hrá a dokážete si na ňu položiť aj klávesnicu a iné veci, toto je dobrá voľba. Kvalita vyhotovenia je jasná, údržba jednoduchá a cena na tieto rozmery vôbec nie je zlá. Navyše si dokážete vybrať aj medzi rôznymi verziami, takže ak radi hrávate LoLko, môžete to svetu ukázať aj takto.

  • Klávesnicu Logitech G413SE dostanete za 58 eur
  • Podložku Logitech G840XL kúpite za 46 eur

napísal matus_ace 1.6.2022
Páči sa mi! (+2)
LOGITECH G413 SE & G840 XL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk