ASTRO A10 GEN. 2

ASTRO A10 GEN. 2

Kvalita zodpovedajúca cene

Niektoré značky periférií sú aj na našom trhu dobre udomácnené a pozná ich každý. Logitech, Razer, Corsair a iné asi netreba predstavovať. No a potom sú tu aj menej známe, no stále zaujímavé. Nevýhodou však neraz býva, že si ich musíme objednávať priamo od výrobcov alebo niekde zo zahraničia. To je aj prípad Astro Gaming, čo je ale vlastne divízia Logitechu. To nám ale nezabránilo v tom, aby sme sa pozreli na druhú generáciu ich obľúbeného budgetového herného headsetu. Ako dopadla novinka Astro A10 gen. 2?

A10 je herný headset za 50-60 eur a je to na ňom prakticky všade badať, čo však nemusí byť úplne na škodu, ak idete hlavne po cene. Relatívne sparťanské balenie je jednoduché, ale musím pochváliť, že sa tu výrobca vyhol plastom a dokonca aj úložný priestor pre headset v balení je z kartónu. Veľa vecí tam taktiež nenájdete, prakticky len headset, kábel, Y rozdeľovač kábla a dokumentáciu. Kábel je jednoduchý a gumený, ale aspoň má dostatočnú dĺžku 2 metre, takže možno bude občas aj trochu pridlhý. Je pritom odpojiteľný, čo sa hodí napríklad pri prenášaní. Splitter vám ho ešte o niečo predĺži a využiť ho môžete v prípade, keď chcete zvuk a mikrofón rozdeliť v PC.

Headset na svoju nižšiu cenu poukazuje aj dizajnom, ale na druhú stranu pôsobí energickejšie a viac mladistvo. Ak teda od headsetu nechcete jednoduchosť a eleganciu, ale niečo, čo kričí už na diaľku, toto by mohlo byť pre vás. Nájdete tu viac kombinácií farieb, výraznejšie logá a podobne. Rovnako si môžete vybrať z niekoľkých farebných vyhotovení. Celé to dopĺňajú viditeľné kábliky prechádzajúce z mosta do slúchadiel, no ako som už viackrát v minulosti písal, nie som ich veľkým fanúšikom pre prípad, že sa niekde zachytia. My sme mali biely model, ktoré bol na slúchadlách doplnený oranžovou a dobre ladí so sivými prvkami (náušníky, hlavová časť).

Astro A10 gen. 2

Pohodlím na tom headset vôbec nie je zle. Náušníky sú pomerne veľké, mäkké a pohodlné. Rovnako aj hlavová časť, pričom tkaninové vyhotovenie neurazí. Výhodou náušníkov je, že sa dajú vybrať, ak by ste ich chceli vymeniť za iné či len jednoducho vyčistiť. Veľkosť si viete jednoducho nastaviť posúvaním slúchadiel, čo je veľmi jednoduché, ale opäť to nie je niečo, čo by pôsobilo elegantne.  Rozmery tiež nie sú najhoršie, aj keď headset nie je práve spratný. Poteší však nízka hmotnosť len 246 gramov bez kábla.

Kvalita vyhotovenia tiež nie je najhoršia, akurát je tu úplne všetko z plastu a nie je to práve prémiové vyhotovenie. Na materiáloch sa tu trochu šetrilo, minimálne z vizuálneho hľadiska, takže pri pohľade headset pôsobí ako vyrobený z lacných plastov. Má to však aj výhodu a headset je pomerne flexibilný, takže ho môžete naťahovať a vykrúcať bez toho, aby ste sa báli poškodenia. Samozrejme v nejakých rozumných medziach. Rovnako sa nemusíte báť nejakých tých náhodných pádov a headset ich bez problémov prežije.

Headset je jednoducho kompatibilný so všetkým, čo má vstup na 3,5mm jack, takže ho môžete používať na PC, mobiloch a aj konzolách. Stačí len pripojiť a funguje. Nemá však žiaden softvér na dodatočné doladenie zvukového profilu, takže všade musíte fungovať so základným nastavením. Rovnako je jednoduché aj ovládanie. Na kábli je len jedno koliesko na ovládanie hlasitosti. Boom mikrofón jednoducho stlmíte tak, že ho vyklopíte smerom hore. Podobne dnes už funguje kopa headsetov. Mikrofón je pritom gumený a veľmi ohybný, takže si viete jeho polohu dobre prispôsobiť svojim potrebám.

Poďme sa trochu venovať aj špecifikáciám. Headset používa vlastné 32mm meniče, podporuje frekvenciu 20 - 20,000 Hz, citlivosť 104dB +/- 3dDB @ 1 kHz a impedanciu 32 Ohmov. Mikrofón je 6mm všesmerový. Nie sú tu špecifikácie, aké by ste ešte nevideli. Zapadajú do tejto cenovej hladiny, možno akurát meniče sú menšie ako býva zvykom.

Dôležitý je samotný zvukový prejav a ten nie je práve najlepší. Na hranie je to ešte v poriadku, keďže basy sú výrazne potlačené do popredia a pri hraní to tak oceníte v scénach s výbuchmi a podobne. Chýba im však sila – taký ten pocit, že vám odletí dekel, keď hráte Doom Eternal a mieša sa hudba s akciou. Ešte aj stredy sú relatívne slušné, ale výšku sú dosť zlé a nepresné. Na počúvanie hudby to tak veľmi nie je. Navyše zvuk pôsobí trochu nekonzistentne, takže si musíte headset naozaj dobre nastaviť, aby vám dobre sedel. Okrem toho si pomôžete aj s hlukom, keďže slúchadlá fakt zle tesnia okolitý hluk a pomôcť si môžete len tým, že vám lepšie sadnú. Mikrofón je prekvapivo slušný, hlas zachytáva slušne a čisto. Nejaké okolité ruchy zachytí tiež, ale vôbec to nie je také zlé. Aj keď v porovnaní s predchodcom ťahá za kratší koniec.

V posledných mesiacoch som používal Bang & Olufsen, Corsair, Sennheiser a ďalšie kvalitné značky, takže prechod na tento headset bol pomerne bolestivý. Avšak po niekoľkých dňoch som si naň najmä vďaka dobrému pohodliu zvykol. A keď si zoberiete do úvahy jeho cenu, rozhodne to nie je také zlé. V tejto cenovej hladine sú aj o niečo kvalitnejšie hedasety, ale tiež vždy trpia nejakými kompromismi. Ak pri kúpe herného príslušenstva pozeráte aj na cenu, toto je jedna z alternatív, ktorú by ste do užšieho výberu mohli zaradiť. Výhodou je, že funguje so všetkými platformami bez problémov.

Astro A10 gen. 2


napísal matus_ace 13.6.2022
Páči sa mi!
ASTRO A10 GEN. 2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk