LOGITECH LIFT

LOGITECH LIFT

Úhlavný nepriateľ karpálnych tunelov!

Test

Nakoľko som sa už dávnejšie rozhodol, že odľahčím svoje telo od fyzickej námahy práve sedavým zamestnaním, predurčil som ho hneď na viacero potenciálnych diagnóz. Jednou z nich by sa mohol stať aj dobre známy karpálny tunel. Logitech Lift Vertical Ergonomic Mouse je už druhou generáciou zariadenia z dielne švajčiarskeho giganta, ktorá sa snaží vzniku karpálnych tunelov predchádzať naklonením celej myšky, a tak zabrániť kríženiu kostí v predlaktí. Lift zvláda bravúrne nielen samotné naklonenie, ale vďaka kvalitným materiálom a celkovej prepracovanosti, sa stala na poli vertikálnych myší mojim favoritom. Je to skrátka elegantný Lift balíček pre zdravé predlaktie.

V rámci prevencie diskvalifikácie môjho predlaktia som sa pre kúpu vertikálnej myši rozhodol už dávnejšie, no spočiatku ma stoeurová cenovka Logitech MX Vertical mierne odradila. a preto na mojej podložke už dlhšie ako rok stojí káblový herný model inej značky. Nakoľko sa mi v rámci recenzie naskytla príležitosť vyskúšať vyššie spomínaný Lift, porovnaniu s mojím obľúbencom som sa vôbec nebránil.

Špecifikácie:

  • Senzor: Logitech Advanced Optical Tracking
  • DPI: 400-4000 dpi
  • Pripojenie: bezdrôtové (Bluetooth, USB prijímač) do 10m
  • Napájanie: 1x AA batéria (súčasťou balenia)
  • RGB: bez podsvietenia
  • Určenie: Kancelárska myš
  • Vyhotovenie: Vertikálna, ergonomická, pre pravákov a ľavákov
  • Hmotnosť: 125 g
  • Farba: Graphite (čierna), Off-white (biela), Dark Rose (ružová)
  • Počet tlačidiel: 6
  • Kompatibilita: PC, tablet
  • Softvér: Logi Options+
  • Rozmery(V,Š,D): 71mm, 70mm, 108mm

 

Logitech Lift
Logitech Lift Udržateľné balenie je simplifikované, no obsahuje všetko potrebné.
Udržateľné balenie je simplifikované, no obsahuje všetko potrebné.


Logitech Lift Veľkosťou Lift oproti iným modelom zaostáva, no nemusí vás trápiť kábel.
Veľkosťou Lift oproti iným modelom zaostáva, no nemusí vás trápiť kábel.


Logitech Lift Dizajn je moderný, elegantný a predovšetkým dostatočne pohodlný.
Dizajn je moderný, elegantný a predovšetkým dostatočne pohodlný.





Udržateľné balenie a moderný kancelársky dizajn

Simplifikované tyrkysové balenie z takzvaných udržateľných zdrojov, pripomínajúcich recyklovaný kartón, obsahuje myšku (navyše aj s priloženou batériou), USB prijímač, ktorý sa nachádza priamo v myši a dokumentáciu. Samotná myš Logitech Lift je teda vertikálnou ergonomickou myšou, ktorá oproti svojmu predchodcovi mierne znižuje cenovku a zároveň ponúka veľmi príjemný a kompletný balíček. Nakoľko ide o nástroj určený primárne pre zdravie šetriacu kancelársku produktivitu, nenájdete tu žiadne šialené DPI, nanosekundové odozvy a ani LED pásiky. Namiesto toho dostanete spoľahlivú švajčiarsku, do strany naklonenú myš s moderným dizajnom a viacerými inteligentnými funkciami.

Väčšina tela myši je vyrobená z matného, na dotyk veľmi príjemného plastu, avšak veľkú časť zadnej časti zaberá odtieňom tmavší, pogumovaný vrúbkovaný povrch, určený na pohodlnejšie protišmykové uchopenie. Pôdorys myši má vajcovitý tvar, no opísať zvyšok by bolo skôr pokusom o vysvetlenie abstraktného umenia, a preto vás radšej odkážem na priložené fotografie. Najrozšírenejšie krivky nájdete práve v miestach, kde by mal byť pohodlne uložený váš palec. Myš sa od tohto miesta smerom nahor len neprirodzene zužuje, a preto som dosť často zmenil jej uchopenie do krkolomnej polohy, kedy som palcom uchytil plast až pod zamýšľaným zakladačom pre prst.

Na vrchnej zúženej hrane sa nachádza iba jednoduché logo. Po jeho pravej strane nájdete primárne, no drobnejšie pravé a ľavé vertikálne tlačidlá. Tie sú oddelené pre Logitech typickým Smart Wheel rolovacím stredným tlačidlom a drobným kruhovým tlačidlom pre zmenu DPI. Osobne mi jeho umiestnene nevyhovuje, nakoľko pre jeho stlačenie je nutné reorganizovať celé uloženie ruky, a preto by som v nasledujúcom modeli privítal jeho prehodenie vedľa dvoch doplňujúcich tlačidiel, nachádzajúcich sa na ľavej strane priamo nad palcom.

Hlavné tlačidlá disponujú tichým klikacím mechanizmom, a preto pri stlačení pripomínajú skôr touchpad. Avšak napriek tomu vám tieto aj všetky ostatné tlačidlá ponúknu uspokojivú a pocitovo exkluzívnu spätnú odozvu. Koliesko sa pri klasickom rolovaní správa ako akékoľvek iné stredné tlačidlo, no pri jeho rapídnom pretočení si zachová kinetickú energiu a točí sa ešte chvíľu aj bez vášho pričinenia. DPI tlačidlo poskytne možnosť prepínania medzi dvoma citlivosťami, avšak pre podrobnejšie nastavenie odporúčam stiahnuť príslušný softvér, ktorý si o chvíľu priblížime.

Celý naklonený balíček teda obsahuje na uchopiteľnej strane presne šesť tlačidiel, avšak zospodu myšky nájdete ďalšie dve. Jedno určené na zapnutie samotnej myši a jedno na prepínanie až medzi tromi zariadeniami, indikovanými nabielo svietiacou LED diódou. Prostredné zariadenie je prednastavené pre Bluetooth pripojenie, ale, samozrejme, môžete využiť aj priložený USB prijímač, ktorý sa skrýva pod magnetickým viečkom umiestneným v zadnej časti. Celá táto zostava je poháňaná jednou AA batériou, ktorá údajne vydrží až 24 mesiacov a tiež ju môžete nájsť pod krytkou.

Logitech Lift
Logitech Lift Tlačidlá aj samotný dizajn sú skôr orientované na menšie ruky.
Tlačidlá aj samotný dizajn sú skôr orientované na menšie ruky.


Logitech Lift LED vám ukáže jedno z troch zariadení ku ktorému ste pripojení a umožní sa medzi nimi ľahko a efektívne prepínať.
LED vám ukáže jedno z troch zariadení ku ktorému ste pripojení a umožní sa medzi nimi ľahko a efektívne prepínať.


Logitech Lift Pod krytkou sa skrýva jedna AA batéria a aj USB prijímač.
Pod krytkou sa skrýva jedna AA batéria a aj USB prijímač.





Softvér a skúsenosti s používaním

Softvér Logi Options+ vám vašu novú myš poriadne predstaví, sprístupní vám všetky jej smart funkcie a predovšetkým stiahne reštart vyžadujúce updaty. Okrem toho sa tu však dostanete aj k možnostiam úpravy dostupných tlačidiel, nastaveniam easy-switchu (pre prepínanie medzi zariadeniami), možnostiam zmeny citlivosti a rolovania. Softvér sprístupní aktiváciu funkcie Logi Flow, ktorá vám umožní plynulý prechod medzi dvomi počítačmi a myš taktiež bezproblémovo pripojíte aj k tabletu.

Takmer trojtýždňovým každodenným používaním som otestoval Lift veľmi detailne. Pripojenie cez Bluetooth je dostatočne spoľahlivé, bez pozorovateľného spomalenia odozvy alebo výrazného sekania. Osobne však stále preferujem zasunutý USB prijímač. Pre základnú kancelársku alebo akúkoľvek administratívnu prácu je Lift ideálnym spoločníkom a 4000 dostupných DPI vás nijako výrazne neobmedzí. Rozhodne je však vertikálna myš absolútne fundamentálne odlišným zariadením oproti klasickej myši, a to najmä preto, že vykonávate úplne odlišný pohyb. Bude si teda potrebné zo začiatku určite zvyknúť, no ak tomu dáte šancu, možno z vás bude opäť majster v akejkoľvek hre.

Také to typické podvihnutie myši a premiestnenie po podložke sa tu však veľmi nekoná. Uchopenie a držanie vo vzduchu je najmä kvôli veľmi úzkej konštrukcii komplikované a máte tak pocit, že sa vám myš veľmi ľahko nešikovne vytratí z úchopu. Tvarom a veľkosťou je totižto určená pre menšie ruky, a preto ak ste obdarení poriadnymi labami, asi by som zvolil skôr výrazne väčšiu vertikálnu myš.. Logitech však nezabúda na rozmanitosť, a preto okrem nami testovaného grafitovo čierneho modelu ponúka aj modely pre pravákov a ľavákov, navyše v ďalších dvoch farbách, ktorými sú Off-white (biela) a Dark Rose (ružová).

S myšou sa dá skutočne pohodlne aj hrať, keď si trochu zvyknete. Minimálne príležitostné tituly zvládnete bezproblémovo a ešte budete mať aj dobrý pocit, že šetríte svoje predlaktie. Veľmi tiché tlačidlá oceníte najmä počas prebdených nocí a také Smart koliesko je zas pohodlným pomocníkom pri rolovaní nekonečných dokumentov. Programovateľné tlačidlá nad palcom sú pohodlne prístupné a ideálne sú napríklad aj pre ovládanie audia alebo akékoľvek kopírovanie. Myš navyše veľmi pekne doplnila môj pokus o minimalistický setup a kvalitné materiály aj celkové spracovanie iba prispeli k radosti z používania. Umiestnenie DPI tlačidla však aj naďalej zostáva pre mňa nepochopiteľnou záležitosťou.

Logitech Lift
Logitech Lift Zúžené telo by mohlo byť pre všeobecne lepšiu uchopiteľnosť širšie.
Zúžené telo by mohlo byť pre všeobecne lepšiu uchopiteľnosť širšie.


Logitech Lift Nastavenia tlačidiel nesmú chýbať, no nájdete tu aj iné zaujímavé funkcie.
Nastavenia tlačidiel nesmú chýbať, no nájdete tu aj iné zaujímavé funkcie.


Logitech Lift Softvér vás aj vašu novú výbavu pekne privíta.
Softvér vás aj vašu novú výbavu pekne privíta.





Logitech Lift je veľmi pohodlným zariadením na používanie, ktoré síce nemá žiadne prevratné špecifikácie, no vďaka viacerým smart funkciám a prednostiam, najmä v oblasti ergonomickej vertikálnosti, rozhodne poteší. S myšou si aj čo-to zahráte a keď máte menšie ruky, ubolené predlaktia alebo len chcete predchádzať zraneniam, Lift je myšou práve pre vás. Je škoda, že tvarom a veľkosťou môže byť pre niekoho až príliš úzka alebo aj fakt, že udržateľné balenie mierne kazí nutnosť vymieňať nedobíjateľnú AA batériu. Napriek tomu si Lift aj s jeho moderným, elegantným a hlavne zdraviu prospievajúcim dizajnom rýchlo zamilujete.

Logitech Lift kúpite od 69 eur v rôznych farbách a verzii pre pravákov, aj pre ľavákov.


napísal Taiven 30.5.2022
Páči sa mi! (+2)
LOGITECH LIFT
+ elegantný, minimalistický a materiálovo kvalitný dizajn
+ prevencia vzniku karpálnych tunelov
+ pogumovaná časť
+ možnosť pripojenia cez bluetooth aj USB prijímač
+ smart funkcie ako Logi Flow, Smart Wheel,...
+ balenie z udržateľných materiálov
+ tiché tlačidlá
+ farebné prevedenia pre pravákov aj ľavákov
- zúžený stred tela by mohol byť hrubší
- absencia dobíjania
- skôr pre menšie ruky
- Beta verzia aplikácie Options+ má svoje chyby



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19867)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk