ČO MÔŽU BLOCKCHAIN A NFT PONÚKNUŤ HRÁM?

ČO MÔŽU BLOCKCHAIN A NFT PONÚKNUŤ HRÁM?

Budúcnosť hrania?

Interview

Blockchain a NFT sú relatívne nové termíny, ale behom krátkej doby sa stali také populárne a exponované, že na nás vyskakujú už aj z reklám. Tieto technológie majú mnohé využitia a čoraz častejšie sa o nej zaujímajú už aj herní vývojári – ako tí malí, tak aj tí priam najväčší. Čo to ale vlastne je a aký to pre hry môže mať význam? Na to nám odpovedal Michał Łagodzic, COO a spoluzakladateľ štúdia Reality Games. To má na konte úspešnú hru Landlord Go a využíva práve technológie ako blockchain alebo big data.

Viem, že detailné vysvetlenie blockchain technológie by trvalo dlho, ale môžete aspoň stručne vysvetliť, čo to vlastne je?

Blockchain je technológia, ktorá vám umožňuje ubezpečiť sa, že sa daná transakcia uskutočnila a je imúnna voči chybám. Ak máte napríklad banku a povedzme, že na ňu spadne bomba, tak je celá história transakcií stratená. V prípade blockchainu je história transakcie rozdistribuovaná na mnohé miesta a podpísaná, takže existuje dôkaz o jej uskutočnení a nie je možné ju sfalšovať. Aj keď je rozdistribuovaná medzi veľa miest a veľa používateľov, môžete si byť istí, že sa nezmenila a ani sa nemôže zmeniť v budúcnosti.

Môžete nám aj vysvetliť, čo je vlastne NFT?

NFT je vec, ktorá je non-fungible token, teda nezameniteľný token, čo znamená, že nemôže byť skopírovaná. Keď ju máte, viete, že je to jediná kópia a nikto nemôže mať druhú kópiu. Ako v umení. Niekto má Da Vinciho originál a aj keď môže vzniknúť kópia, vždy budete vedieť, ktorý je originál.

Čo môžu blockchain a NFT ponúknuť hrám?

Aké sú možnosti využitia týchto technológií vo videohernom vývoji a aj samotných videohrách?

Myslím, že to sa teraz len vyvíja. Celý ten nápad je len na začiatku a je mnoho možností využitia, ktoré zatiaľ nepoznáme. Ak sa bavíme o blockchain technológií v hrách, napadá mi možnosť vymieňať obsah medzi hrami. Ak máte napríklad nejaký predmet v jednej hre, môže mať náprotivok v inej hre a môžete ich vymeniť v danom pomere. Je to akoby hry išli von – ich prepojenie so skutočným svetom. Ak máte v hre nejaké NFT, môžete získať nejaké tokeny, nejaké odmeny. Dostanete do hry svoje NFT a za to získate poplatok.

Ako podľa vás tieto technológie dokážu hry zlepšiť?

Premýšľam nad naším projektom. Keď máte NFT v hre a ste majiteľom tohto NFT, tak môžete zarábať peniaze vďaka tomu, že ho vlastníte. Ak napríklad vlastníte nejaký špecifický predmet a ste jeho jediným vlastníkom, vždy budete vedieť, že toto je vaše a ak majú záujem iní hráči, tak získate nejaké peniaze alebo iné odmeny. Umožňuje nám to tak monetizovať hry veľmi rozdielnym spôsobom. To je len taký príklad.

Keď sa už bavíme o NFT, nedávno sme mohli sledovať prepad objemu transakcií. Považujete to za akúsi nutnú očistu, aby sa táto oblasť biznisu mohla stabilizovať a ďalej rásť?

Áno, myslím si to. Toto je len začiatok a stále sme v ranom štádiu vývoja. Áno, prídu nejaké neúspechy a krachy, ale časom uvidíme, ako sa to dá používať, ako sa to dá monetizovať, ako to môže byť zaujímavejšie a lákavejšie pre hráčov. Už teraz môžeme vidieť niektoré projekty a povedať, že niektoré sú riskantné, iné zase zaujímavejšie. Bude to trvať nejaký čas, ale my sme teraz na začiatku, riziko je väčšie, ale rovnako aj odmena.

Čo môžu blockchain a NFT ponúknuť hrám?

Keď už hovoríte o rizikách. V oblasti NFT sa objavilo už viacero podvodov, už sa objavili aj prípady, kedy sa napríklad práca niektorých známych herných vývojárov predávala ako NFT bez toho, aby z toho niečo mali alebo aspoň udelili povolenie. Existujú tu nejaké možnosti na ochranu pred takýmito podvodmi?

Súhlasím. Volám to divoký západ – prvé dni dobývania nového územia. Musíte byť opatrní, riziko je tu stále, pozrite sa napríklad na históriu vývojárov, ktorá vám tiež môže niečo napovedať. Ak je aj nejaký projekt na krátku dobu úspešný, neznamená to nutne, že sa z neho nestane podvod, ale taktiež to môže byť znak, že to bude dobrý projekt.

Viem, že vyvíjate hry založené na blockchain technológii, na big data. Ako teda tieto možnosti využívate vo svojich hrách a čo môžu hráči od vašich hier očakávať v budúcnosti?

Naša hra Landlord Go má milióny stiahnutí, milióny hráčov. Je to vlastne niečo ako Monopoly v skutočnom svete. Máme už aj Monopoly licenciu, takže si môžem dovoliť povedať, že je to Monopoly v skutočnom svete, takže si môžete kupovať skutočné objekty. Môžete si napríklad kúpiť hrad, na ktorý sa tu teraz pozeráme cez okno (Wawelský hrad v Krakove, pozn. red.). Prišlo nám, že prirodzený spôsob, ako posunúť vývoj hry ďalej, je „tokenizovať" objekty, ktoré si môžete kúpiť. Na ich základe by sme chceli vytvoriť NFT a ak ste majiteľom NFT, získate nejaký podiel zo zisku. Takže ak bude objekt použitý v hre a hráči ho budú kupovať, používať alebo naň míňať peniaze, majiteľ tokenu získa peniaze.

Takže okrem špekulácie ohľadom zmeny ceny tokenu, čo je bežné riziko, keďže si ľudia môžu o niečom myslieť, že je to bezcenné, alebo že pôjde cena hore, je za tým skutočný zisk a to je niečo, čo je podľa mňa silnou stránkou nášho projektu.

Čo môžu blockchain a NFT ponúknuť hrám?

Keďže vy v tejto oblasti už pracujete nejaký ten čas, ako vnímate aktuálnu situáciu, keď sa do tejto oblasti chcú vrhnúť niektoré z najväčších herných spoločností na trhu, ako sú napríklad Sega alebo Ubisoft?

Volá sa to hype (smiech). Uvidíme, stále je to ťažké odhadnúť. Je to stále len rané štádium, každý sa teraz snaží naskočiť na vlak novej technológie, ktorú teraz objavujeme. Úprimne, povie nám to až budúcnosť.

Ďakujem za rozhovor.


napísal matus_ace 25.11.2022
Páči sa mi! (+1)
ČO MÔŽU BLOCKCHAIN A NFT PONÚKNUŤ HRÁM?


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk