ROG FLOW Z13 - HERNÝ TABLET

ROG FLOW Z13 - HERNÝ TABLET

9.0

Je pre vás notebook veľký? Tu je riešenie

Test

Tablet či kompaktný notebook? Odpoveď na túto otázku dokáže radikálne zmeniť váš pohľad na celé zariadenie. Asus dokázal v aktuálnej generácii modelov rady Flow Z priniesť na trh zariadenie dohnané takmer k dokonalosti v rámci svojho segmentu. Dokáže teda herný tablet konkurovať herným notebookom vo svojej cenovej kategórii?

Balenie a prvé dojmy

Balenie pozostáva z dvoch samostatných krabíc, pričom osobitne je zabalený napájací zdroj a svoje miesto má taktiež tablet s klávesnicou. Prvým pozitívnym zistením bolo rozbalenie napájacieho adaptéru, ktorý disponuje konektorom USB Type C a výkonom až 100W. Zároveň pôsobí ľahkým a kompaktným dojmom a so svojou hmotnosťou 300g (390g s komplet kabelážou) vás nebude pri cestovaní zaťažovať, prípadne zaberať veľa miesta. To býva často jeden z hlavných problémov výkonných herných notebookov.

V druhej, väčšej krabici sa nachádza štandardne zabalené zariadenie spolu s klávesnicou a nechýba ani dotykové pero. V dizajnovo vydarenom balení dostávate teda kompletný set či už pre hranie, alebo kreatívnu činnosť.

Špecifikácie recenzovanej verzie

  • Displej: 13.4” IPS 120Hz 1920x1200 (16:10)
  • Procesor: Intel i9 12900H
  • Ram: 16GB DDR5 5200MTs
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 4GB
  • SSD: 1TB NVMe
  • Podsvietená RGB klávesnica
  • Porty: USB 2.0 (Type A), USB 3.2 Type-C, Thunderbolt 4, 1x ROG XG Mobile Interface, microSD, 3.5mm jack, WIFI 6E, Bluetooth 5.2
  • Web kamera: HD 720p + 8MP zadná kamera
  • Reproduktory: 2.0
  • Batéria: 56Wh
  • Hmotnosť: 1,2kg + 345g klávesnica
  • Rozmery: 30.2 x 20.4 x 1.20 cm

Dominantou tabletu je, samozrejme, jeho displej a inak to nie je ani v prípade Flow Z13. Asus ponúka na výber z dvoch možností, a to buď 4k 60Hz panel, alebo 1920x1200 120Hz panel. Ak plánujete využívať zariadenie na hranie, jednoznačne odporúčame FHD verziu, ktorá bola aj v nami testovanom zariadení. Pomer strán je 16:10, takže aj na menšom 13,4” displeji budete mať dostatok vertikálneho priestoru, prípadne ak sa ho rozhodnete používať ako tablet na výšku. IPS displej ponúka dobrú svietivosť, ktorá môže dosiahnuť až 500 Nitov, disponuje podporou Dolby Vision a validáciou farieb štandardom Pantone. Aj keď ide „len" o 8-bitový IPS panel, ponúka 100% pokrytie sRGB spektra, takže sa môžete spoľahnúť na kvalitné podanie farieb. Vďaka technológii Adaptive Sync a 120Hz obnovovacej frekvencii bude hranie e-sport a FPS hier pôsobiť plynulým dojmom. To rozhodne oceníte aj pri využívaní dotykového pera.

Za kvalitami displeja rozhodne nezaostáva ani výkon, ktorý vám umožní využiť veľkú časť jeho potenciálu. Tablet je osadený procesorom Intel rady i9 12900H, ktorý disponuje 14 jadrami (6 výkonných jadier a 8 efektívnych jadier) a 20 threadmi (12 výkonných a 8 efektívnych)so základným taktom 2,5 GHz (boost až na 5.0 GHz). Keď vezmete do úvahy rozmery zariadenia, zanechá za sebou výkonovo väčšinu konkurencie a môžete si byť istí, že na nedostatok CPU výkonu sa v najbližšej dobe nebudete sťažovať. V CPU benchmarkoch dokonca prekonáva aj desktopovú konkurenciu, prípadne s ňou drží krok (napr. AMD Risen 7 5800x).

K výkonnému procesoru potrebujete, samozrejme, aj dostatočne výkonnú grafickú kartu. V tomto momente už začínajú hrať v neprospech Z13 jeho rozmery z dôvodu chladenia. V našej konfigurácii máme grafický čip Nvidia RTX 3050Ti vo svojom laptopovom prevedení. V pomere výkonu, spotreby energie a vyprodukovaného tepla ide o rozumnú voľbu pre typ zariadenia, akým je Flow Z13, no výkonovo nevyužije plný potenciál i9 a často bola obmedzením pri hrách práve grafická karta. Nejde ani tak o to, že by jej chýbal výkon, skôr trpí pri dnešných hrách nedostatkom grafickej pamäte. Hranicu 4GB dokážu AAA hry dosiahnuť veľmi ľahko, takže napr. textúry budete musieť držať na nižších nastaveniach. Pritom by stačilo, keby karta mala aspoň 6GB VRAM, a veríme že s rovnakým hardvérom by sme pri podobných FPS dokázali hrať vizuálne lepšie nastavené hry. Nejde ale aktuálne o nič, čo by vám hry nedovolilo hrať, len by ste vedeli dostať lepšie výsledky z rovnakého hardvéru. Keď si ale uvedomíte, že nehráte na notebooku, ale na malom tablete a so spotrebou GPU na úrovni len 40W, tak dosiahnuté výsledky sú pozitívnym prekvapením.

Dôležitou súčasťou je, samozrejme, klávesnica. Pri rozbaľovaní sme mali trochu obavy o kvalitu pri pohľade na jej hrúbku a s váhou 345g budila dojem zariadenia citlivého na prehýbanie. Opak je však pravdou a Asus ako vždy pri svojich ROG zariadeniach dodal kvalitnú, pohodlnú a relatívne pevnú klávesnicu s kvalitným touchpadom. Klávesnica disponuje RGB podsvietením AuraSync, magnetickým konektorom pre pripojenie k tabletu a klávesmi s 1,7mm zdvihom. V prípade, že by ste sa rozhodli hrať gamepadom, Asus zapracoval možnosť pre jeho bezdrôtové pripojenie (testované s Xbox Bluetooth gamepadom).

Po pripojení klávesnice k tabletu sa o stabilitu a správnu polohu displeja stará plastový stojan po celej šírke zariadenia, ktorý je možné nastaviť do niekoľkých polôh. Jedinou nevýhodou tohto riešenia je, že potrebujete relatívne pevný podklad.


Tablet disponuje dobrým ozvučením v pomere k jeho hrúbke a veľkosti. Zvuk je relatívne čistý, s dostatočnou hĺbkou na bežné používanie, no so svojou konfiguráciou 2.0 nemôže konkurovať väčším herným notebookom. Prekvapením ale je kvalita zabudovaných mikrofónov (celkovo 3), ktoré ponúkajú aj funkciu AI Noise Cancelation, takže počas hovorov vás nebudú rušiť zvuky z pozadia. Pri hovoroch rozhodne využijete aj 2 kamery (vpredu a vzadu).

Dostávame sa k najpodstatnejšej časti, a to je chladenie a výdrž batérie. Chladenie milo prekvapilo, výdrž až tak nie a skôr drží štandard podobných herných zariadení. Tablet využíva pre odvádzanie tepla z CPU a GPU Vapor Chamber blok spolu s dvomi ventilátormi. Asus zároveň super vyriešil nasávanie chladného vzduchu, ktoré je v zadnej hornej polovici tabletu a výduchy smerujú smerom hore z hrany nad displejom. Vďaka takémuto umiestneniu môžete mať tablet na rozličných podkladoch a nemusíte sa obávať zníženia efektivity chladenia. Zároveň na rozdiel od bežných riešení nezohrieva svoj podklad a nenasáva späť horúci vzduch. Vďaka tomuto šikovnému riešeniu dokáže tablet vychladiť jedny z najvýkonnejších komponentov pre mobilné zariadenia (minimálne v oblasti CPU). Hlučnosť chladenia pri 100% výkone dosahovala úroveň cca 51dB, pričom hluk miestnosti pri zariadení v tichosti bola na úrovni 31 dB.

Batéria ponúka v priemere okolo 3 hodiny výdrže štandardného používania, no zároveň ponúka aj efektívne úsporné režimy. V prípade, že potrebujete maximálny výkon, zariadenie vám ho vie poskytnúť za cenu zníženia výdrže na približne jednu hodinu. 56Wh batériu dokážete ale vďaka Fast charge technológii a 100W adaptéru nabiť na 50% len za 30 minút.


Hranie

Testovaniu sme podrobili niekoľko hier, ktoré mali preveriť rôzne aspekty tabletu. Cieľ bol ale vždy dosiahnuť čo najvyššiu plynulosť pri čo najväčšej kvalite. E-sport titulom sme preto stanovili cieľ dosiahnuť fps čo najbližšie k 120, pri AAA hrách zase stabilných 60 fps. Zvolili sme preto nasledovné hry:

  • Counter Strike: Global Offensive
  • Turbo Overkill
  • F1 2021
  • Dying Light 2
  • CyberPunk 2077
  • Horizon: Zero Dawn

Pri hraní z batérie môžete namerané fps znížiť o cca 5 fps až 30 fps, čo je veľmi solídny výkon. Prípadne so zapnutým šetriacim módom o cca 50%.

CS GO  

Pri testovaní sme sa zameralı na rôzne nastavenia a naším cieľom bolo dosiahnuť 120 fps a čo najnižšiu latenciu. Počas testov sa spotreba GPU pohybovala na úrovni 38W a teploty sa držali stabilne na cca 68 stupňoch. Po otestovaní môžeme konštatovať, že najlepšie hrateľné bolo nastavenie High presetu pre znížené rozlíšenie 1920x1200. Ak vám ale ide o každú snímku a milisekundu, odporúčame Medium preset.

Preset AVG FPS Latency (ms)
High (max) 190-220 5,5
Medium 200-235 4,6
High - batéria 190-220 5,8

 

Turbo Overkill

Hoci sa hra nachádza ešte len v Early access, ide o rýchlu FPS hru zo starej školy s pekne farebnou grafikou. Zároveň vám zásahy nedá zadarmo a spolu s potrebnou presnosťou a vysokým tempom hry oceníte každý frame, čo vám zabezpečí plynulosť. Hra si priam pýta otestovať ju na parádnom a rýchlom displeji, ktorým Asus disponuje. Testovanie prebehlo v natívnom rozlíšení 1920x1200.

Preset AVG FPS Min FPS Max FPS
Max 120 95 138
Max - batéria 90 71 109

 

F1 2021

Ďalšou relatívne náročnou e-sport hrou je F1. Hra disponuje aj Ray-tracingom, takže môžeme preveriť, či sa nám podarí dosiahnuť potrebná plynulosť. Za cieľ sme si stanovili dosiahnuť čo najstabilnejšie hodnoty a priblížiť sa čo najviac k 120 fps pri čo možno najvyšších detailoch v 1920x1200 rozlíšení. Priblížiť sa k nášmu cieľu dosť pomáha implementácia DLSS.

Najlepšie hrateľným bol nakoniec High preset bez Ray-tracingu s DLLS nastaveným na kvalitu, pričom na dosiahnutie hranice 120 fps by sa stačilo jemne pohrať sa s nastaveniami alebo znížiť rozlíšenie.

Preset Max FPS AVG FPS Min FPS FrameTime (ms)
High DLSS Q 116 106 72 9,35
High DLSS B 123 103 64 9,6
High DLSS OFF 113 100 79 10
High DLSS Q - batéria 105 94 74 10,5
ULTRA RTX DLLS Q 67 60 50 16,61

 

Dying Light 2 

Cieľom testovania bolo dosiahnuť 60 fps pri čo najlepšom nastavení a ideálne v natívnom FHD rozlíšení. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku sme využili optimal preset od Digital Foundry. a náš optimal medium preset (nastavenia z high znížené na medium). V tabuľke môžeme vidieť, že hoci ide o relatívne výkonnú GPU, na zlepšenie výkonu potrebujeme ideálne využiť DLSS pre dosiahnutie stabilných 60 fps. Najlepšie hrateľný bol Optimised Mid preset s DLSS nastaveným na kvalitu a vypnutým Ray-tracingom. Tablet by zvládol aj nastavenie s nižšími detailmi a zapnutým Ray-tracingom, no narazili sme na veľkosť VRAM. Hoci hra sa držala na úrovni 30-35 fps, po chvíli nasledovalo niekoľkosekundové zaseknutie obrazu, prípadne zamrznutie hry.  Pri napájaní z batérie môžete odpočítať cca 5 fps.

Preset DLSS RTX AVG FPS
LOW BALANCED OFF 65-72
LOW QUALITY OFF 60-65
LOW OFF OFF 45-50
OPTIMISED MEDIUM BALANCED OFF 60-65
OPTIMISED MEDIUM QUALITY OFF 58-62
OPTIMISED MEDIUM OFF OFF 40-45
OPTIMISED BALANCED OFF 55
OPTIMISED QUALITY OFF 55
OPTIMISED OFF OFF 40
OPTIMISED QUALITY ON 30-35

   

CyberPunk 2077

Nie je asi viac kontroverzná hra posledných rokov ako CyberPunk. Požiadavkami dosť náročná hra nepreverí len GPU, ale zároveň aj rýchlosť disku a CPU. Flow Z13 v testoch pozitívne prekvapil a dosiahol pri FHD rozlíšení slušné výsledky. Odporúčame skôr ale 900p rozlíšenie pre dosiahnutie stabilných 60 fps a zabráneniu jemnému trhaniu obrazu. Je viac než pravdepodobné, že prepady spôsobuje nedostatok VRAM. Veľmi dobre hrateľný je ale aj RTX Low preset. Vtedy hra na HDR displeji vyzerá fantasticky. Prípadne ak netrváte na Ray-tracingu, tak Medium preset s DLSS na kvalitu je ideálna voľba. Dobrou správou je aj to, že pri hraní z batérie sa fps menia len minimálne, a to o jednotky fps.

Preset DLSS RTX AVG FPS Min FPS Max FPS
1200p High QUALITY OFF 47 5 92
1200p High BALANCED OFF 54 6 111
1200p High OFF OFF 35 16 51
1200p Medium QUALITY OFF 56 6 117
1200p Medium BALANCED OFF 59 1 109
1200p Medium OFF OFF 46 27 75
1200p RTX Low BALANCED ON 44 6 75
1200p RTX Low BALANCED ON 24 10 34
900p Medium QUALITY OFF 67 23 114
900p Medium OFF OFF 61 8 98
900p RTX LOW AUTO ON 66 8 131

 

Horizon: Zero Dawn

Poslednou testovanou hrou bola Horizon: Zero Daw, pri ktorej sa nám len potvrdil predpoklad s malou VRAM. Maximálnu kapacitu sme dosahovali už pri konzolovom presete. S využitím DLSS ale využitie pamäte jemne klesá, takže môžete nastaviť aj High preset. Cieľom bolo dosiahnuť čo najstabilnejších 60 fps, čo sa pri oboch nastaveniach vo FHD aj podarilo. High preset mal znížené textúry na Medium, Original preset zase zvýšené na High.

Preset Max FPS AVG FPS Min FPS
High DLSS Q 150 61 34
High DLSS B 120 64 38
High DLSS OFF 110 55 28
Original DLSS Q 129 65 37
Original DLSS B 115 66 34
Original DLSS OFF 125 63 35

 

Rendering

ROG Flow Z13 nemusí slúžiť len ako herné zariadenie a určite si nájde svoje miesto aj medzi kreatívnymi používateľmi. Vďaka výkonnému procesoru a RTX 3050 Ti by nemal mať problém s pohodlným editovaním a exportom vašich záberov. Otestovali sme, ako zvláda strih RAW záberov z RED kamier, pričom sme farbili a renderovali 10s 8K záberov a 1m20s 3K spomalených záberov. Práca v programe DaVinci Resolve bola plynulá aj pri 8K záberoch. Color Grading bol vďaka 100% pokrytiu sRGB tiež bezproblémový. Na podobné účely ale lepšie poslúži 4k verzia s 85% DCI-P3 pokrytím.

Pre porovnanie sme rovnaký projekt spustili aj pod M1 procesorom od Apple. Stalo sa štandardom, že pri videorenderingu na notebookoch mala M1 a jej verzie istú formu dominancie. Na základe meraní môžeme vidieť, že Z13 neporáža M1, ale zároveň nie je ani ďaleko za ním. Pozitívom je aj rovnaký čas pri renderingu z batérie bez prepadov výkonu. Renderovali sme do FullHD.

Zábery FLOW Z13 Macbook Pro m1
3K záber - 1min20s 58s 40s
8K a 3K záber - 1min30s 1min 33s 1min
Render - Batéria    
3K záber - 1min20s 58s 40s
8K a 3K záber - 1min30s 1min 33s 1min 11s

 

3DMark

Flow Z13 sme podrobili aj záťažovým testom pomocou programu 3DMark, kde sme vykonali 2 série testov v ktorých si viedol na pomery notebookov dobre. Po asi hodine testovania nepresiahli teploty 70 stupňov a často atakovali hranicu 60 stupňov. Výsledky si môžete pozrieť v galérii.

 


Výsledné hodnotenie

ROG Flow Z13 je tablet, ktorý dokáže plnohodnotne nahradiť herný notebook, no zároveň vám vďaka dotykovej obrazovke, stylusu a odpojiteľnej klávesnici dodá veľkú flexibilitu pri používaní. Vychváliť treba kvalitu displeja a jednoznačne perfektné chladenie, vďaka ktorému dokáže dodávať stabilne maximálny výkon.

Flow Z13 je ťažké porovnávať s tabletovou konkurenciou, no inak sa mu darí úspešne porážať rivalov a stanovuje novú latku ktorú bude potrebné prekonať. Zároveň nie je veľmi fér ho porovnávať s veľkými hernými notebookmi, no aj napriek kompromisom sa mu darí držať notebookovej konkurencie, prípadne ju aj porážať. Za nás ide jednoznačne o zaujímavý a vydarený kus hardvéru.

i7 verziu s RTX3050 kúpite za 1679 eur


napísal Tomass 10.6.2022
Páči sa mi!
9.0
ROG FLOW Z13 - HERNÝ TABLET
+ vynikajúci 120 Hz displej
+ výkonný CPU a GPU na pomer k rozmerom
+ chladenie
+ USB A pre pripojenie periférií a Thunderbolt 4
+ dizajn
+ všetko potrebné v balení bez nutnosti dokupovania periférií (klávesnica, stylus)
- kapacita grafickej pamäte
- prakticky nulová možnosť upgradovania
- výdrž batérie (v kategórii tablet)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19448)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk