XTRFY M42, B4 & GP4 LARGE

XTRFY M42, B4 & GP4 LARGE

Švédska kvalita za sympatickú cenu

Test

Dnes je situácia na trhu s hernými perifériami taká, že si ideálnu myš pre seba vyberie úplne každý. Už to nie je len o tom, kto je pravák alebo ľavák, ale naozaj nájdeme myšky pre rôznych hráčov a rôzne hry. Chcete rýchlu? Sú tu bleskovo rýchle. Chcete so 458 tlačidlami na MMO hry? Nájdete tu aj také. Chcete upravovaciu myš? Aj takých tu je hŕba. No a ak chcete extrémne ľahké myšky, tak aj tých je na trhu už celá kopa. Rozdiel medzi nimi a ostatnými špecifickými myškami je v tom, že kým pri ostatných sa veci pridávajú, tu sa uberajú. Príkladom môže byť aj myšacia novinka Xtrfy M42, a keď už sme ju dostali do rúk, pozreli sme sa aj na ďalšie dve Xtrfy novinky.

XTRFY M42 je nová ultraľahká herná myška dostupná za sympatických 59€, ale v káblovej verzii. Na trhu je dostupná aj bezdrôtová verzia, ale tam ide cena výrazne hore a M42 Wireless ide až za 99€. výhodou je aj to, že je dostupná v niekoľkých farebných vyhotoveniach, takže si môžete vybrať také, ktoré vám najviac sedí – čierna, modrá, ružová, biela alebo retro. Retro vyhotovenie kombinuje bielu, sivú a červenú a úprimne neviem, čo je na ňom až tak retro. Ale v zásade nevyzerá zle. A navyše je za príplatok 10€ oproti čiernej verzii. Navyše jej možnosti nekončia len rôznymi farebnými variantmi a možnosťou siahnuť po bezdrôtovej verzii, ale myš si viete aj mierne prispôsobiť.

Balenie je jednoduché a Xtrfy sa nesnaží tváriť ako niečo, čím nie je. Je to menej známa, no kvalitná značka v rozumnej cenovej hladine, ktorá si získava obľubu aj medzi profesionálnymi hráčmi. Takže v balení nájdete hlavne to dôležité a jednoducho (nie luxusne) zabalené. Okrem samotnej myšky a dokumentácie však poteší alternatívny kryt pre zadnú časť myšky, aby ste si prispôsobili jej tvar, keď chcete, aby lepšie sedela vašej dlani a štýlu úchopu. A tiež tam nájdete dva keycapy – GG a Xtrfy. Ak by ste chceli preukázať svoju náklonnosť značke aj navonok, nájdete v balení aj nálepku s jednoduchým logom Xtrfy.

Xtrfy M42, B4 & GP4 Large

M42 je symetrická myška. Jej rozmery sú 11,8x6,3x3,8cm, takže relatívne bežné, ale dobre sadne do rúk, skôr do tých menších, ale ani hráči s väčšími rukami by nemuseli mať problém. Navyše si stále môžu vyskúšať z dvojice zadných krytov, ktorý lepšie sadne. Jej hlavnou devízou je ale nízka hmotnosť, ktorá je vďaka perforovanému dizajnu takmer celého tela (okrem tlačidiel) odľahčená o pár gramov, ktoré by priniesol plast, keby bola dizajnovaná klasicky. Takto váži len 59 gramov v káblovej verzii a to je naozaj veľmi ľahké. Takmer nebudete cítiť, že ju máte v ruke a beháte s ňou po stole. Rovnako je perforovaná aj spodná strana, takže prakticky cez myš vidíte.

Nie som veľkým fanúšikom takéhoto dizajnu, lebo sa mi to jednoducho nepáči, ale musím uznať, že to je dobrá redukcia váhy. Xtrfy sa tu navyše chváli, že sú aj napriek tomu vnútornosti chránené pred vodou aj prachom. Neskúšal som to, takže im budem musieť veriť. Stále vám však pomedzi všetky tie dierky môžu dnu padať iné nečistoty, vliezť hmyz a podobne, čo nie je predstava, z ktorej by som bol nadšený. Ak ale chcete gramy dole, je to dobrá cesta a nakoniec to vlastne ani nevyzerá zle. Takže je to len o vašich preferenciách.

Vyhotovenie však pôsobí dobre a aj napriek perforáciám odolne. Nemáte tak dojem, že by vďaka nim po nejakom tom páde praskol celý kryt. Materiál je tiež pevný a aj odolný. Musím pochváliť, že po nie krátkej dobe požívania na myške nie sú prejavy nejakých škrabancov a iné neduhy. Rovnako sa mi páči 1,8m dlhý kábel EZcord, čo je označenie Xtrfy pre ich káble, ktorú sú opletané, ale zároveň jemné, ľahké a flexibilné. Pôsobí to dobre na pohľad a odolne. Spodná strana myšky je vybavená dvoma veľkými klznými PTFE plochami pre čo najlepší pohyb po rôznych povrchoch.

Myška má klasické dve tlačidlá, medzi nimi gumené rolovacie koliesko a v strede aj tlačidlo na prepínanie RGB režimov. Na pravej strane myšky sú zase dve ďalšie tlačidlá (s Omron switchmi pod nimi), takže môžete mať doslova pod palcom ovládanie ďalších prvkov. Avšak vďaka tomu aj napriek symetrickému dizajnu myš nie je úplne vhodná pre ľavákov. Dva ovládacie prvky sú aj zo spodnej strany myšky. Prvým je posuvník na ovládanie frekvencie medzi 125Hz, 500Hz a 1000Hz, ale to hráči stále nechajú aktívne na tej najrýchlejšej. No a nájdete tu aj tlačidlo na prepínanie DPI až do 16000, čo nie je najviac, ale naozaj to bohato stačí. Hodnota je potom označená farbou LED hneď vedľa tlačidla, takže budete vedieť, na akej ste.

Myš je ale zaujímavá aj zvnútra. Myš obsahuje kvalitný Pixart 3389 senzor, ktorý je rýchly, má vysoké IPS a je navyše presný. Dobre ho môžete poznať z iných kvalitných myšiek, keďže je naozaj populárny medzi výrobcami. O spracovanie snímania sa stará 32 bitový ARM procesor, ktorý je tu na to, aby zvládol rýchlosť a stabilitu. Nie sú to nejaké revolučné prvky, ale dosť kvalitné, aby ste sa na myšku mohli kedykoľvek spoľahnúť. Zaujímavé je, že vďaka perforovanému dizajnu vidíte priamo na jej vnútornosti. Navyše tu nechýba RGB podsvietenie a jedna zo zón je práve dnu. Ďalšia je po obvode polovice myšky a ešte je aj tenký pásik v koliesku.

Stránka Xtrfy vám umožní si stiahnuť manuál, videomanuál, update firmvéru a ešte aj podklad pre 3D tlač na vytlčenie ďalšieho krytu. Ale márne by ste tu hľadali stiahnutie aplikácie, kde môžete myš detailne ovládať a programovať. A to je škoda. Dnes sme už rozmaznaní každým výrobcom, že ponúka aplikácie k svojim perifériám. Detailne si nastavíme funkcie tlačidiel, vlastnosti a aj RGB podsvietenie. Tu sa môžete prepínať akurát medzi predpripravenými profilmi a to je veľmi málo. Možno to veľkej časti hráčov stačí, ale ja by som chcel viac.

Xtrfy M42, B4 & GP4 Large

Spolu s M42 sme sa pozreli aj na Xtrfy B4 Mouse Bungee, čo je drobná pomôcka pre pohodlnejšie hranie vďaka vyvedeniu káblu myšky. Bungee už dnes nie je žiadna novinka, takže snáď netreba detailne predstavovať, čo dostanete. Tento konkrétny model stojí 17€, je vo farbách čierna, biela, modrá, fialová a retro, takže sadne k myške. Základňa má 80x80mm, celková výška s ramenom je 130mm, takže je kábel dostatočne vysoko. Navyše ho viete pekne pretiahnuť aj cez zadné očko na základni, takže v bungee drží pevne. Celé to váži 265 gramov, takže sa nič iné ani nedá čakať. Na druhú stranu flexibilita nechýba, takže sa nič nedeje, ak v zápale boja s myškou trhnete. Kábel tu drží dobre a nie ste obmedzovaní v pohybe.

Rovnako sme do rúk dostali aj podložku Xtrfy GP4 Large. Tá je dostupná v čiernej farbe a stojí 29€, rôzne farebné motívy sú tiež dostupné, ale za príplatok. Ako už hovorí samotný názov, ide o veľkú podložku s rozmermi 460x400mm, takže na hranie bohato stačí a ešte si na ňu môžete uložiť aj niečo iné. Je hrubá 4mm, jej povrch je látkový a zo spodnej strany nájdete gumenú základňu, aby pevne držala na stole. Okraje sú obšité, aby sa nestrapkali. Veľkou výhodou je, že sa dá prať, takže ak ju zašpiníte, tak ju jednoducho operiete na tridsiatke. Výrobca ju označuje ako stredne rýchlu. To kvôli povrchu, ktorý má isté trenie a musím sa priznať, že toto je dôvod, prečo som si ju veľmi neobľúbil a radšej sa vrátim ku G840XL od Logitechu. Je väčšia a rýchlejšia. Už na dotyk je pri porovnaní rozdiel v povrchoch obrovský a je uprednostňujem ten rýchlejší. Rozhodne to ale nie je zlá podložka, ak nechcete priamo hladký povrch.

Xtrfy M42, B4 & GP4 Large


napísal matus_ace 22.6.2022
Páči sa mi!
XTRFY M42, B4 & GP4 LARGE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk