CORSAIR TC200

CORSAIR TC200

Pohodlné sedenie pri hraní aj práci

Test

Pri hraní často zabúdame na veľa vecí, ktoré nám síce z hrania nespravia lepší zážitok, ale vedia nám ho spríjemniť. Zabúdame napríklad na to, že by sme mali hrať s ergonomickou a kvalitnou myškou. V snahe ušetriť zabúdame na to, že aj gamepad by mal byť kvalitný. Zabúdame na kvalitný zvuk a neraz aj na kvalitný obraz. Jednoducho zabúdame na veľa vecí, ktoré nám tie chvíle pred obrazovkou dokážu spríjemniť. Medzi nimi aj na kvalitné sedenie. To je oblasť, ktorá posledné roky veľmi rastie a popri etablovaných značkách sa v kreslách snažia presadiť aj menej známe, prípadne sa do tejto oblasti tlačia aj značky, ktoré sa sústredia na iné segmenty.

Tam by som zaradil aj Corsair, čo je značka známa pamäťami, diskami, zdrojmi, skrinkami, ale aj myškami alebo klávesnicami. Herné kreslá už síce v ponuke mala, ale častejšie u stremaerov, v redakciách a aj u hráčov doma vidíte nejaké DXRacery, Razery a iné značky. S novými modelmi sa to možno zmení, lebo rad Corsair TC200 veru má čím zaujať. Aj keď si teda za to všetko poriadne zaplatíte. Kreslá totiž idú za €389.99, čo je viac, ako je zvyčajne nacenená konkurencia. Takiže je na vašom zvážení, či vám to lepšie sedenie za to stojí.

V prípade TC200 sa naozaj musí hovoriť o modelovom rade, keďže si môžete vybrať z niekoľkých variantov. Na výber je totiž látkové a koženkové vyhotovenie. Každé navyše v dvoch farebných verziách – čiernej a bielej so sivou. Každý z dvojice materiálov má svoje výhody aj nevýhody. Látkové kreslo je v týchto letných horúčavách príjemnejšie, ale koženka sa zase jednoduchšie čistí. Navyše je aj v domácnostiach so zvieratami odolnejšia, keďže sa na ňu tak nechytajú chlpy. Ale takéto kreslo si nekupujete kvôli farbe a materiálu. Takže prečo by ste zaň mali dať také peniaze?

Corsair TC200

Pozeráte sa na parametre ako konštrukcia, pohodlie, materiály, nastaviteľnosť a ojedinele aj dizajn. Začnem tým posledným – dizajnom. Ten je na herné kreslo prekvapivo málo extravagantný a dokonca by som povedal, že až elegantný. Toto je kreslo, ktoré si dáte do kancelárie, kde máte stretnutia s partnermi, a nebudete sa zaň hanbiť. Vyzerá naozaj dobre, nemá výstredné prvky, krikľavé farby, kričiace logá. Vystačí sa bez toho všetkého a naozaj vyzerá jednoducho dobre. ak porovnám s mnohou konkurenciou, vždy radšej niečo takto štýlové ako rohaté kreslo, ktoré musí ihneď pútať pozornosť.

Najskôr si ho ale musíte poskladať, čo ale našťastie nie je žiadna veda. Síce v balení nenájdete návod, ale odkaz na videonávod na internete, ktorý vám ukáže, ako dokážete kreslo rýchlo a jednoducho poskladať. Všetko do seba krásne zapadne a ak budete postupovať podľa návodu, už po pár minútach máte zadok v kresle. Pre niektorých však môže byť menším problémom hmotnosť. TC200 nepatrí do ľahkej váhy a celé krabica má nejakých 26kg, čo vôbec nie je málo. Rovnako aj kreslo je dosť ťažké, takže máte predstavu, že je vyrobené z kvalitných materiálov. Už len hviezdicová základňa s kolieskami je oceľová, oceľový je aj mechanizmus dvíhania a celý rám.

Kreslo je pre poriadnych hráčov a to aj telesnými proporciami. Pohodlne sa v ňom usadia ľudia do výšky 196cm a hmotnosti 122kg, takže naozaj môžete byť vysokí aj širokí. Dôležité ale je, že je pohodlné aj pre niekoho s menej centimetrami aj kilami, ako som napríklad ja. Výška zadného operadla je 83cm, jeho šírka zas 53cm. Šírku medzi opierkami dlaní si viete nastavovať v rozmedzí 69-72cm, sedadlo má v základe šírku 39.5cm a celkovo viete výšku kresla meniť podľa potreby v rozmedzí 12cm, čo je naozaj dosť, aby ste si ho prispôsobili stolu, za ktorým sedíte.

A kým oporným častiam a vnútornostiam kraľuje oceľ, vonkajšie prvky sú vyhotovené v iných materiáloch. Látka je naozaj príjemná na pohľad aj dotyk, pričom sa tu strieda niekoľko rôznych spracovaní látky. Švy nie sú skryté, ale ani výrazné, príjemne dopĺňajú dizajn. Ak je niekde plast, tak je veľmi príjemná na dotyk a nepôsobí lacno. Ale až tak veľa ho tu nie je. Prakticky len kryje posuvné časti, madlá, páky a, samozrejme, opierky rúk. Na nich je jemná textúra a zaujímavé je, že sú mäkké. Nie moc, cítite to akurát po zatlačení, ale pôsobí to príjemne. Napríklad aj vo chvíľach, keď vás niečo pri práci poriadne nas...rdí a nechcete úplne vybuchnúť, tak len zatnete prsty do opierky.

TC200 dbá na detaily a poteší aj kvalitné spracovanie koliesok, ktoré sú tiež pevné a odolné a prekvapivo veľké. Majú mechanizmus blokovania, takže sa s kreslom pohodlne hýbete, keď ste na ňom, ale keď na ňom nesedíte, zablokujú sa a potrebujete trochu viac sily na to, aby ste s kreslom pohli (čo by v Európe mal byť štandard). Akurát jednému detailu na nich nerozumiem. Vo všetkých modeloch je na nich biely krúžok, čo je fajn dizajnový prvok pri bielej verzii kresla, ale k čiernej veľmi nesedí, lebo na kresle nič iné nie je biele.

Medzi piliermi som v úvode spomenul nastaviteľnosť. Čo si tu teda viete nastaviť? Takmer všetko. Už som spomenul, že výšku celého kresla viete posúvať v rozmedzí 12cm. Opierky rúk sú 4D, takže ich viete posúvať dopredu a dozadu, hore a dole, k sebe aj od seba a, samozrejme, ich viete aj rotovať, ak ich chcete mať napríklad šikmo. Operadlo si viete sklopiť do rôznych polôh jednoduchým potiahnutím páčky, pričom ho viete sklopiť až do roviny, ak si chcete poležať (alebo riskovať, že aj s kreslom zletíte dole). Ale pozor na prsty, mechanizmus vracania je pomerne agresívny. No a v kresle sa viete aj hojdať, ak vám to pri práci pomáha zrelaxovať. Rovnako si ale tento mechanizmus viete aj obmedziť alebo zamknúť, takže kreslo stojí pevne a nepohnete s ním. Všetko ovládacie prvky sú navyše jednoducho dosiahnuteľné.

Corsair TC200

TC200 je fantasticky pohodlné kreslo. Vyskúšal som si ich už dosť veľa, ale takéto ešte nie. Vďačí za to kombinácii materiálov a dizajnu. Zadná opierka aj sedadlo vás obopínajú, ale necítite sa obmedzovaní. Naopak poskytujú príjemnú podporu. Oboje je vyplnené penou, ale relatívne tuhou, takže sa do nej neponoríte a je vidno, že je kreslo dizajnované aj pre väčších a ťažších ľudí. Hlavu si môžete podoprieť aj voliteľným vankúšikom, ktorý jednoducho pripnete. Akurát v oblasti bedier nájdete len základnú opore vo forme vytvarovanej časti, čo je pre mňa trochu málo.

Práve v bedrách potrebujú ľudia často výraznejšiu oporu, napríklad v prípadoch, ak mávajú problémy s chrbtom. Tu je len taká základná opora, no chcelo by to niečo viac. Keď už nie nastaviteľnú bedrovú opierku, tak aspoň ďalší voliteľný vankúšik. Tie napríklad konkurenčné značky majú a môže to byť fakt výhoda. Zabudovaná podpora teda nie je zlá, ale hlavne pri tejto cene by to chcelo niečo viac. V porovnaní s prechádzajúcimi modelmi od Corsairu je to tak plus, ale napríklad lacnejší model T3 mal ten voliteľný vankúšik na bedrá.

Corsair TC200 je v mnohom lepšie ako bežné herné kreslo a je aj viac ako vaše kancelárske kreslo. Akurát si musíte sami povedať, či vám to stojí za tie štyri stovky. Je naozaj pohodlné, bohato prispôsobiteľné, kvalitne vyrobené a z kvalitných materiálov. Malo by vám tak v pohode vydržať roky a vďaka elegantnému dizajnu nemusí sedieť len vo vašom hernom brlohu. Jednu vec by som osobne ale predsa len vylepšil, a to nastaviteľnú bedrovú opierku.


napísal matus_ace 29.7.2022
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR TC200


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk