SAMSUNG GALAXY WATCH5

SAMSUNG GALAXY WATCH5

8.5

Refresh Watch4 s novými funkciami

Test

Samsung vo svojej letnej ohlasovačke predstavil ako nové otváracie mobily, tak aj nové Watch hodinky. Teraz sú to Galaxy Watch5 a Watch5 Pro. Oboje sú vylepšením Watch4, ktoré minule priniesli zmenu ako v dizajne, tak systéme. Samsung totiž v nich prešiel na WearOS od Google, a teda rozšíril možnosti aplikácii a platenia.

Presnejšie sa v recenzii pozrieme na základnú verziu Watch5, ktoré zostávajú v dizajne Watch4, ale vylepšujú rôzne parametre. Sú skôr tak refreshom a updatom, ale s peknými novinkami. Samotné špecifikácie vyzerajú nasledovne:

  • Displej: 1.36" , 60Hz, nit, 450x450px
  • Procesor: Exynos W920
  • OS: Wear OS
  • Pamät: 1.5GB / 16GB
  • Rozmery:  43.3 x 44.4 x 9.8 mm 
  • Rozmer zložené:  39.3 x 40.4 x 9.8 mm 
  • Váha: 47 g
  • Batéria:  284 mAh
  • plná špecifikácia >>>

V zásade dizajn, procesor, pamäť, čiastočne aj rozmery zostávajú rovnaké. Mierne sa tu len rozširuje hrúbka, ktorá je asi o milimeter väčšia pre senzory a masívnejšiu batériu. Tá má teraz približne o 15% väčšiu kapacitu. Zlepšená je však hlavne rýchlosť nabíjania a pridané je kvalitnejšie sklíčko. Pritom váha stúpla len o 3 gramy.

Podobne ako v minulej generácii aj tu sú na výber dve veľkosti, a to 40 mm menšie hodinky, ideálne pre menšie ruky a ženy, respektíve ak máte radšej menšie číselníky. Alebo sú tu väčšie 44 mm hodinky pre väčšie ruky s mierne väčším displejom a, samozrejme, aj väčšou batériou. Pred kúpou je dobré vyskúšať si, ktoré vám sadnú lepšie. Pro verzia má 45 mm a je najväčšia. Nie je výrazne väčšia ako 44mm, ale váhu budete pre titánové telo viac cítiť, zároveň, samozrejme, vyzerajú viac prémiovo.

Samsung Galaxy Watch5
Samsung Galaxy Watch5 Watch5 prichádzajú s nabíjačkou.
Watch5 prichádzajú s nabíjačkou.


Samsung Galaxy Watch5 Hodinky ponúkajú jednoduchý a elegantný dizajn, aj keď rovnaký ako Watch4
Hodinky ponúkajú jednoduchý a elegantný dizajn, aj keď rovnaký ako Watch4


Samsung Galaxy Watch5 Novinkou je zafírové sklíčko. Je pevnejšie a vizuálne vyzerá luxusnejšie.
Novinkou je zafírové sklíčko. Je pevnejšie a vizuálne vyzerá luxusnejšie.





Dizajnovo čakajte jednoduché a elegantné hodinky, kde prím hrá displej, okolo ktorého vidíte len jemný náznak kovového tela. Pridávajú sa dve tlačidlá na jednej strane. Pritom je dôležité, že Samsung v priebehu roka už do Watch4 pridal aj možnosť obrátiť si hodinky pre ľavákov. Teda viete si otočiť displej naopak, aby ste tlačidlá mali na vonkajšej strane. Táto možnosť ostáva aj vo Watch5.

Telo je tu stále hliníkové, na spodnej strane prechádzajúce do plastu a senzorov, hore a dole zase do jednoducho zasunuteľného náramku. Ten je tu  gumený, ale príjemný a dizajnovo neutrálny (Pro verzia má pridaný magnetický náramok). Viete si, samozrejme, dokúpiť rôzne iné náramky podľa toho, aký sa vám bude páčiť a hodiť.

Sklo je teraz zafírové a má byť o 60% odolnejšie ako Gorilla glass v predchádzajúcich hodinkách. Zároveň čakajte, že nie je úplne čierne. Totiž zatiaľ čo Watch4 má sklo čierne z každého uhla, tu má nádych viac do šeda. Niežeby to vadilo, ale povedal by som, že nové sklo pôsobí luxusnejšie, pôvodné čierne je také lacnejšie. Rovnako aj farba hodiniek a remienka je tu grafitová a nie plne čierna ako pri Watch4.  Viete však kúpiť aj strieborné a ružovo-zlaté. 

Osobne by som povedal, že odolnosť skla nie je až taký problém, skôr si treba dávať pozor na kov okolo neho. Lebo ak sa aj o niečo oškrabnete, skôr si to odnesie farba na kovovom úchyte skla. Je to tým, že kovové okraje okolo sklíčka sú nechránené a farba vydrží menej ako sklíčko. Ak by ste sa toho obávali, viete kúpiť rôzne typy obalov alebo fólii.

Samsung Galaxy Watch5
Samsung Galaxy Watch5 Hodinky majú Wear OS s Google aplikáciami.
Hodinky majú Wear OS s Google aplikáciami.


Samsung Galaxy Watch5 Nechýba plné sledovanie tela a fitnessu.
Nechýba plné sledovanie tela a fitnessu.


Samsung Galaxy Watch5 Watch5 sú mierne hrubšie ako Watch4.
Watch5 sú mierne hrubšie ako Watch4.





V hodinkách je spomínaný Wear OS systém, ktorý už bol aj vo Watch4 a ponúka viac možností ako predchádzajúci natívny Tizen systém od Samsungu. Wear má totiž prístupné Play Store na Androide a môžete si stiahnuť oveľa širšiu ponuku aplikácii a prípadne aj malých hier. Hlavne už fungujú NFC platby a platobné systémy.

Základ však do hodiniek stále dodáva Samsung, máte tam všetky potrebné aplikácie na sledovanie tela a vášho fitness výkonu. Teda máte tu sledovanie krokov, tepu, ale aj meranie tuku, krvný tlak, alebo EKG a, samozrejme, aj stres a spánok. Novinkou je senzor na meranie teploty, ten ešte čaká na spustenie. Samsung hovorí, že aktuálne spolupracuje s partnermi z oblasti zdravotníctva, aby to rozbehol.  Nakoniec nechýbajú desiatky rôznych športov, ktoré vám hodinky začnú aj automaticky monitorovať.  Teraz majú hodinky viac vypuklú spodnú časť so senzormi a teda môžu lepšie dosadať na ruku.

Všetko sa to zbiera do samsungovskej Health aplikácie v mobile, kde vidíte svoje prehľady a štatistiky výkonu. Zdravotné funkcie ako EKG a krvný tlak zbiera samostatná Health Monitor aplikácia, sem zrejme pribudne aj monitor teploty. Len pri tejto aplikácii musíte rátať s tým, že funguje len na Samsung Galaxy mobiloch, na iných mobiloch nepôjde.  Nakoniec je tu aplikácia Galaxy Wearable, ktorá vám umožní nastavovať a updatovať samotné hodinky. Môžete si vyberať rôzne číselníky, kde má Samsung veľmi dobrý výber, pridávajú sa aj hlbšie nastavenia hodiniek, notifikácii a obsahu.  Keďže však je tu WearOS, môžete tieto aplikácie vymeniť aj za iné.

Čo sa týka batérie, čakajte štandardnú dvojdňovú výdrž, eventuálne dva a pol. Podobne ako pri Watch4. Aj keď má o 15% väčšiu batériu, zdalo sa mi míňanie batérie veľmi podobné. Nečakajte od toho deň naviac (to vám dajú jedine Watch5 Pro). Čo je však výrazne lepšie, je nabíjanie, ktoré má teraz 10W namiesto 5W z minulej verzie, a teda nabije sa dvakrát rýchlejšie. Znamená to nabitie za hodinu namiesto dvoch hodín. Magnetická nabíjačka je teraz aj menšia a rovno s USB-C portom. V balení nie je samotný transformátor, a teda musíte si použiť buď z mobilu ak máte už s USB-C, alebo zohnať nový.

Samsung Galaxy Watch5
Samsung Galaxy Watch5 Namiesto čiernej farby je teraz grafitová, ktorá sa aj viac hodí k novému sklíčku.
Namiesto čiernej farby je teraz grafitová, ktorá sa aj viac hodí k novému sklíčku.


Samsung Galaxy Watch5 Nabíjacia plocha je zmenšená, má už USB-C a zároveň je dvakrát výkonnejšia.
Nabíjacia plocha je zmenšená, má už USB-C a zároveň je dvakrát výkonnejšia.


Samsung Galaxy Watch5 Novinkou na spodku je senzor tepoty.
Novinkou na spodku je senzor tepoty.





Ak sa pozrieme na Watch5 ako celok, je to ďalší krok vpred. Hlavne vďaka sklíčku, rýchlemu nabíjanu a prídavku merania teploty (zatiaľ ešte nie ja aktívna). Je tam síce väčšia batéria, ale spotreba je podobná ako pri Watch4. Hlavne však ostáva WearOS, a teda aplikácie vás nebudú obmedzovať a ani možnosti platieb. Samsung tu má veľmi bohaté možnosti v Health systéme, od fitness funkcii, merania tepu, spánku, tlaku, tuku a svalstva, až po EKG a tlak. Čakajte veľmi všestranné a multifunkčné hodinky. 

Ak máte Watch4, nevyhnutne do Watch5 nemusíte ísť, ale ak máte staršie, alebo nemáte ešte Galaxy Watch hodinky, môžete sa na ne pozrieť bližšie. Ponúkajú high-end v hodinkách a funkciách, aj keď stále len s menšou výdržou batérie. Rýchle nabíjanie však výdrž vyvažuje.


napísal saver 22.8.2022
Páči sa mi! (+1)
8.5
SAMSUNG GALAXY WATCH5
+ kvalitnejšie sklíčko
+ lepšie dosadajúce senzory na ruku
+ výrazne rýchlejšie nabíjanie
+ senzor merania teploty (zatiaľ však neaktívny)
- len malé úpravy oproti Watch4
- stále len dvojdňová výdrž batérie
- niektoré funkcie sú stále previazané so Samsung Galaxy mobilmi.


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19904)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk