LOGITECH G AURORA COLLECTION

LOGITECH G AURORA COLLECTION

Periférie snov?

Už je to nejaká doba, čo sa Logitech nesústredí výhradne len na hardcore hráčov a kvalitné herné periférie chce priniesť aj iným skupinám. Do hrania chce priniesť viac farieb, viac rozdielnych štýlov, aby si každý prišiel na svoje. Skvelým príkladom je nová Aurora kolekcia, ktorá kombinuje periférie a príslušenstvo v snovej estetike a zachováva kvalitu svojho herného radu. Kolekcia sa možno hodí skôr pre hráčky, ale rozhodne to nie sú zlé produkty, aj keď na niekoho možno priveľmi svojské. K dispozícii je myška, dve klávesnice a headset. To všetko si potom môžete personalizovať prostredníctvom príslušenstva.

Celá kolekcia je skôr o kompaktných zariadeniach, ktoré nie sú hi-end, ale taký normálny stred, aj keď sa pripláca za štýl. Balenia sú jednoduché, ale zase sa tu Logitech pohral s detailmi a na balenie naozaj elegantne využíva papier, takže keď už si vybaľujete napríklad headset, je to, ako by ste rozbaľovali darček. Plasty tu nenájdete, všetko je elegantne uložené a zabalené v papieri. Rovnako ale v baleniach ani nečakajte veci navyše. Všade je akurát to nutné – produkt, receiver, dokumentácia, kábel.

Logitech G705

Myška v rámci Aurora kolekcie je kompaktná a elegantná G705. Jej rozmery sú 39.4x68.1x105.8 mm, pričom váži len 85 gramov, čo vôbec nie je zlé, aj keď sú aj menšie myšky. Už podľa rozmerov tak môžete usúdiť, že je skôr pre menšie ruky. Avšak aj mne sa držala veľmi príjemne vďaka ergonomickému tvaru prispôsobenému pravákom, kedy vám palec pekne padne do vyhradeného miesta na jej ľavej strane. Pohodlne sa drží rôznymi štýlmi úchopu, aj keď claw štýl je pre ňu asi najideálnejší.

Dizajn myšky pôsobí jednoduchšie ako v skutočnosti je. Zadná časť aj tlačidlá sú o niečo vystúpené a pôsobí, akoby sa skladala z viacerých častí. Čiastočne to je pravda, keďže zadnú časť viete jednoducho zdvihnúť a pod ňou nájdete úložný priestor na receiver, takže ju so sebou môžete kamkoľvek nosiť. Pod týmto krytom je oblúk s RGB podsvietením, ktorý pôsobí trochu ako loď Orville zo známeho seriálu. Defaultne je „snové“ v odtieňoch modrej a ružovej, ale môžete ho meniť. Dole zase nájdete dve veľké kĺzne plochy, aby poriadne lietala po podložke.


Myška ponúka 6 programovateľných tlačidiel – hlavná dvojica je jasné, potom rolovacie koliesko, tlačidlo na prepínanie DPI za ním a dve bočné tlačidlá. Taká klasická výbava, na hranie to stačí, ak nehráte MMO. Koliesko je akurát taký klasický plasťák a to je vec, od ktorej som si už odvykol. Dole je slider na zapnutie a tlačidlo na prepnutie medzi Lightspeed a Bluetooth pripojením. Programovanie tlačidiel aj podsvietenia môžete robiť cez známy softvér Logitech G Hub. Podsvietenie zase synchronizujete cez Lightsync. Črevá tiež nie sú najhoršie a myška využíva kvalitný senzor, akurát podporované rozlíšenie nie je najvyššie a maximum je 8,200DPI.

Myška sa nabíja predným USB C portom a na jedno nabitie aj s podsvietením vydrží 40 hodín, čo vôbec nie je zlé. Ak ho vypnete, ušetríte si ďalšie hodiny používania. Celkovo je G705 veľmi príjemná myška, ktorá možno toho neponúka toľko, koľko by ste za stovku chceli, ale ak ju nájdete lacnejšie, je to veľmi dobrý kus. Poteší aj kvalitou materiálov a aj keď je biela podobne ako nedávny MX Master 3S, tak sa ani po týždňoch používania nešpiní, jej povrch zostáva čistý a príjemný pri držaní.

Logitech G715 Lightspeed

Z dvojice klávesníc G713 a G715 sa nám do rúk na recenziu dostala tá druhá. Tá sa ponúka s tromi druhmi GX switchov od Logitechu, aby ste si vybrali také, ktoré vám vyhovujú. Na výber sú hnedé (taktilné), modré (klikavé) a červené (lineárne). My máme práve kus s červenými, ktoré tak v celej dĺžke stlačenia ponúkajú lineárny odpor a klikanie počuť, ale zas nie je to veľký extrém. Je to TKL klávesnica, takže spratná. Jej rozmery sú 370.6x157x37.2 mm a váži 976 gramov. Na prenášanie je tak fajn a na stole vám nezaberie veľa miesta, ak teda dokážete oželieť numerickú časť a nejaké tie dedikované herné klávesy.

Dizajn klávesnice sa nesie v toľko spomínanej snovej estetike, takže je biela a takmer všade zaoblená. Nepôsobí to však zle, akurát osobne mi imponujú skôr iné dizajny, napríklad tie hliníkové hi-end Corsairy. Ale určite si to nájde fanúšikov, najmä v kombinácii s obláčikovou opierkou zápästia. Dizajn si dokážete upraviť aj prostredníctvom vymeniteľných vrchných panelov, takže klávesnicu môžete rozohrať farbami. Toto všetko je však príslušenstvo, ktoré je za príplatok a už tak drahú klávesnicu. U nás totiž stojí až €199 a aj keď je to kvalitná klávesnica, v takejto cene dostanete klávesnice na úplne inej úrovni.

Jedno však musím Logitechu uznať a vie, ako spraviť klávesnicu s parádnym pocitom z písania. Často recenzujem herné klávesnice, ale najväčším testom sú v konečnom dôsledku tie tony textu, čo na nich napíšem. A na tejto klávesnici sa píše skvele. Má veľmi príjemná sklon, skvelé switche, kvalitné Double-shot PBT keycapy. Tie môžete, samozrejme, vymeniť za iné. Či už za vlastné alebo z oficiálneho Logitech kitu, aby boli napríklad ružové alebo nejaké iné. To isté platí aj pre G713, ale zase je to niečo, čo klávesnicu ešte predražuje.


Aj keď je to herná klávesnica, herných funkcií by ste tu zas veľa nenašli. Áno, je mechanická a disponuje rýchlym pripojením, takže na hranie sa hodí. Ale ťažko si tu budete niekde programovať makrá na separátne klávesy. Ale je tu aspoň samostatné zapnutie herného režimu a základné mediálne funkcie, takže valčekom meníte hlasitosť a tlačidlami ovládate prehrávanie. Na tlačidlách je aj ovládanie podsvietenia a zmena a pripojenia medzi Lightspeed a Bluetooth. Na základné zmeny nastavení a osvetlenia slúži opäť softvér Logitech G Hub. Cez Lightsync zase synchronizujete osvetlenie medzi viacerými zariadeniami.

Na zadnej hrane je USB C port na nabíjanie a výdrž klávesnice vôbec nie je zlá. Pri rýchlejšom Lightspeed pripojení a plnom podsvietení vydrží na jedno nabitie zhruba 25 hodín. Ak chcete batériu pošetriť, jednoducho môžete znížiť intenzitu podsvietenia alebo sa prepnúť na Bluetooth a dostanete tak ďalšie hodiny. Výhodou tiež je, že môžete mať na jednom zariadení klávesnicu cez Lightspeed a na druhom cez Bluetooth. Klávesnica však obsahuje len jeden Bluetooth profil.

Napriek tomu všetkému kvalitnému je ťažké odporučiť Logitech G715. Je to kvalitná klávesnica, ktorá je veľmi dobre vyhotovená, materiály pôsobia dobre a celá klávesnica aj napriek svojmu jemnému dizajnu pôsobí odolne. Ale za cenu bezmála 200 eur jednoducho zoženiete lepšie klávesnice s viac možnosťami. Tu je v tejto cene len štýl a základné možnosti. Síce si môžete klávesnicu upravovať po dizajnovej stránke, aby hrala rôznymi farbami, no to sú iba ďalšie výdavky, takže tie vymeniteľné kryty, opierky, kity keycapov a neviem čo ďalšie síce možno niekto ocení, ale pre ostatných to budú len zbytočne predražené veci navyše.

Logitech G735

Aby bola ponuka Aurora kolekcie kompletná, máme tu ešte rovnako snovo biely herný headset Logitech G735. Dizajnovo do nej presne zapadá, no kým pri klávesnici a myške tento dizajn nemusí sadnúť každému, tu je to taká väčšia všehochuť, aby zaujal každého na prvý pohľad. Jednoduchý a elegantný, ale zato s výraznými mušľami. Pekný na pohľad a aj dotyk vám napovie, že na materiáloch a ich vyhotovení sa tu nešetrilo. Dokonca je z istého pohľadu headset istým spôsobom highlightom celej Aurora kolekcie.

Je to bezdrôtový headset, má vlastný Lightspeed dongle, ale môžete ho pripojiť aj cez Bluetooth, pričom na pravom slúchadle vzadu nájdete tlačidlo na prepínanie možností pripojenia. Okrem toho ale ponúka aj káblové pripojenie prostredníctvom jacku (port na ľavej strane), ktoré niekoľkým posledným headsetom, ktoré mi prešli rukami, chýbalo. Headsetu to tak dodáva širšiu kompatibilitu a keďže nevyzerá zle, môžete si ho zobrať so sebou a počúvať napríklad hudbu. Na pravom slúchadle ešte nájdete tlačidlá na ovládanie zvukového mixu, na ľavej zase tlačidlo na zapnutie/vypnutie, koliesko na ovládanie hlasitosti a tlačidlo na vypnutie mikrofónu.

Headset sa používa naozaj pohodlne a to aj niekoľko hodín bez prestávky. Váži len 260 gramov, čo tomu náramne pomáha. Vôbec netlačí a pomáhajú tomu aj materiály. Náušníky aj hlavový most sú pokryté príjemnou bielou koženkou, pod ktorou je jemná pena, ktorá sa stará o vaše pohodlie, keď likvidujete démonov alebo si len pripomínate Fade to Black z posledného koncertu. Náušníky samozrejme môžete meniť za iné farby, ale tie sú opäť trochu drahé. Mikrofón je odnímateľný, takže ak ho nechcete, nemusíte ho používať. Výhodou je, že je naozaj flexibilný a dobre formovateľný, takže si ho prispôsobíte tak, aby vám vyhovoval a spoluhráči vás dobre počuli.


40mm magnety, rozsah 20 Hz-20 KHz, impedancia 38 Ohmov – to sú hlavné čísla nového G735. headsetu nechýba podpora priestorového zvuku prostredníctvom Dolby Atmos. To využijete pri hraní a sledovaní a priestorový zvuk vôbec nie je zlý, aj keď počul som už aj lepšie spracovanie priestorového zvuku. Pri hraní headset funguje naozaj dobre, pri počúvaní hudby už zacítite zvukový profil vyladený práve na hry. To znamená silnejšie basy, ale nie veľa. Stále to neskresľuje hudbu a neutláča stredy či výšky. Znie to napríklad lepšie ako nedávny Sony InZone H7, ktorý zase nie je oveľa lacnejší. Neurazí, ale možno by ste čakali niečo viac vyvážené. V hrách to ale funguje dobre.

Mikrofón (100 Hz - 10 kHz) váš hlas zachytí čisto a jasne, možno trošku hlasnejšie, ale to si viete upraviť. Stále však dosť výrazne zachytáva aj ruchy na pozadí, takže ak niekto vedľa vás píše na klávesnici, je to počuť aj na druhej strane. Veľmi dobrú prácu však odvádza v tom, že vaše počúvanie oddelí od okolitého prostredia, takže neraz neviete, že niekto okolo vás rozpráva a podobne. Nevyužíva pritom ANC, ale pasívne blokovanie okolitého zvuku je naozaj zvládnuté na výbornú, takže sa pri hraní aj práci uzavriete do sveta, v ktorom chcete byť.

G735 je pohodlný headset s dobrým (aj keď nie výborným) zvukom najmä na hry a filmy. Mikrofón je tiež fajn, aj keď ideálne do prostredia, kde nie sú okolité ruchy. Poteší Dolby Atmos podpora, nájdete tu aj skvelé potlačenie hluku bez ANC a poteší hneď niekoľko možností pripojenia. Ako v celej Aurora kolekcii, aj tu je však problém cena. Za headset dáte nejakých 230 eur, čo síce nie je extrémne veľa, ale do hry vstupuje konkurencia, kde za podobnú cenu niekde dostanete viac a za nižšiu zhruba to isté. Dokonca si myslím, že aj Logitech má v ponuke slúchadlá, ktoré by som z hľadiska pomeru ceny a kvality odporúčal viac.


napísal matus_ace 23.9.2022
Páči sa mi!
LOGITECH G AURORA COLLECTION


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19897)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk