CORSAIR K100 AIR

CORSAIR K100 AIR

Najtenšia herná klávesnica

Herné klávesnice nie sú žiadna novinka a mnohí, ktorí na ne prejdú, si už ani nedokážu predstaviť, že by sa mali vrátiť k nejakým obyčajným membránovým. Máme predstavu, ako by mala hi-end herná klávesnica vyzerať – je to veľký blok s vysokými klávesmi a mnohými hernými funkciami navôkol. Mal som kopu takých klávesníc a sú veľké a neraz aj ťažké. Ale nevadí to, sú na stole a napríklad mne v takejto podobe vyhovujú. Ale Corsair sa teraz rozhodol spraviť hernú klávesnicu trochu inak a práve dnes vydáva novú Corsair K100 AIR mechanickú hernú klávesnicu. S tou som sa prvý raz zoznámil ešte na Gamescome a už nejaké 2 týždne ju dennodenne používam.

Čo je na tejto klávesnici iné? Jej formát. Corsair chce priniesť ultratenkú mechanickú klávesnicu pre náročných hráčov, ktorá ponúkne všetko tom, čím si Corsair klávesnice získali hráčov, ale zároveň v tenšom a ľahšom prevedení. Čo sa im tu naozaj podarilo. Už na prvý pohľad vidíte, že je AIR naozaj tenká klávesnica, aj keď s tou hmotnosťou to také jednoznačné nie je. Ale to je tým, že klávesnica je plná nových technológií a tie niečo vážia. Klávesnica má rozmery 437x156x17mm. Bez vysunutých nožičiek tak v najvyššom bode nemá ani 2cm, čo je naozaj výnimočné. Váži pritom 0,76kg, čo je dosť, ale nie je to strašné.

Klávesnica síce má prémiovú cenovku 299€, ale jej balenie až také prémiové nie je a je pomerne obyčajné. Možno by ste tu v takejto cene čakali aspoň nejakú opierku na zápästie alebo podobné veci, no obsah je naozaj základný. Nájdete tu klávesnicu, USB-C kábel na nabíjanie a pripojenie k PC, USB receiver a potrebnú dokumentáciu. To je všetko a je to škoda. Musím pochváliť naozaj dostatočne dlhý a pevný opletaný kábel, ak by ste chceli klávesnicu s PC používať káblovo. Ten len tak nepoškodíte. Na druhú stranu ale musím výrobcu pokarhať za to, že tu má zbytočne plast, ktorá sa už dnes iní výrobcovia snažia z balení odstraňovať.

Corsair K100 AIR

Model K100 ako taký nie je úplnou novinkou a patrí medzi tie najpopulárnejšie a aj najlepšie od Corsairu.  Toto tak nie je úplne nová klávesnica, minimálne z pohľadu označenia. Treba však povedať, že už prvý pohľad na K100 RGB a K100 AIR jasne ukáže, že toho nemajú až tak veľa spoločného. Niektoré prvky sú usporiadané inak, iné zase napríklad absentujú úplne. Sú tu ale veci, ktoré sú spoločné a to je kvalita vyhotovenia a použité materiály. Osobne som si naozaj zamiloval povrch z brúseného hliníka, ktorý Corsair klávesniciam dodáva punc luxusu, ale zároveň je odolný a príjemný na dotyk. Presne taký nájdete aj tu. Je stále chladný, jemne drsný, vyzerá dobre. Na spodnej strane je už plast, ale nie nejaký lacný. Je tiež pevný a odolný.

Klávesnica je tak naozaj tenká, ale ak chcete maž pre písanie pohodlnejší sklon, obsahuje na spodnej strane nožičky, s ktorými si zadnú časť zdvihnete a nakloníte. Na zadnej hrane nájdete USB-C port na nabíjanie a aj slider na vypínanie/zapínanie klávesnice. Je mierne vystúpený a má drsný povrch, aby ste ho vedeli jednoducho posúvať aj bez toho, aby ste na seba museli otáčať klávesnicu. Okrem toho je tam ešte drobnú slot na odloženie receivera, keď klávesnicu napríklad prenášate niekam so sebou, takže si ho nemusíte nosiť po kapsách a podobne.

Klávesnicu môžete k PC pripojiť už spomínaným káblom, ale primárne je bezdrôtová, pričom máte na výber z niekoľkých možností. Ak chcete šetriť batériu a prepínať sa medzi až tromi pripojenými zariadeniami, môžete siahnuť po Bluetooth pripojení. Potom sa už len klávesmi prepnete medzi zariadeniami. Receiver sa využíva na ultrarýchle herné pripojenie Slipstream, s ktorým získate 8,000Hz hyper-polling pre okamžitú odozvu a žiaden input lag. Nechýba podpora technológie Corsair AXON. To je opäť raz rýchlosť, ktorú ani nepostrehnete, ale môžete sa spoľahnúť na okamžité prenášanie vašich stlačení.

Klávesnica má klasické rozloženie a oproti plnotučnej K100 ubudlo koliesko na ovládanie celého radu veci (profily, podsvietenie...) v ľavom hornom rohu. V pravom hornom rohu je valček na ovládanie hlasitosti, ale v prípade tejto klávesnice nie je stlačiteľný na úplné vypnutie zvuku. Na to tu slúži tlačidlo vedľa. Vpravo od neho sú tri mediálne tlačidlá a nad numerickým blokom sú 4 plne programovateľné makro klávesy. Vľavo hore sú ďalšie tri tlačidlá a tieto slúžia na profily, základné ovládanie podsvietenia a uzamknutie Windows klávesu pre nerušené hranie. Nie je to tak kompletná výbava ako K100 RGB, ale stále je tu toho dosť a to aj na prispôsobenie.

Klávesnica má síce klávesy s ultra nízkym profilom, ale nemusíte sa báť, že by to bol membránový model. K100 AIR je stále mechanická klávesnica, akurát využíva špeciálny druh mechanických spínačov. Konkrétne to sú Cherry MX Ultra Low Profile Tactile, teda spínače urečené presne pre takéto klávesnice. To sú taktilné spínače s celkovou hĺbkou stlačenia 1,8mm a aktiváciou už po 0,8mm, pričom na stlačenie si vyžadujú silu 65 cN. Sú to nové spínače a prvý raz som sa s nimi stretol až pri tejto klávesnici, no som príjemne prekvapený. Píše sa na nej výborne, pocit z písania je príjemný a aj keď sú trochu hlučnejšie, nie je to nič výrazné (k dispozícii je aj ich klikavá verzia).

Klávesnici, samozrejme, nechýba kompletné RGB podsvietenie. To platí aj pre logo v strednom displeji, kde vidíte profily, batériu, pripojené zariadenie a podobné podrobnosti. Rovnako ako klávesy, tak aj podsvietenie je plne programovateľné a môžete vytvárať programy komplexného podsvietenia s až 20 vrstvami. Alebo si nastavíte nejaké jednoduché podsvietenie či základné efekty. Je to len a len na vás. S 8MB internou pamäťou tu dokážete uložiť haldu rôznych nastavení a profilov (konkrétne 50), takže dokážete vytvoriť nastavenia pre rôzne situácie a prenášať ich kamkoľvek so sebou.

Corsair K100 AIR

Na nastavovanie a programovanie funkcií slúži softvér iCUE, ale výhodou je, že veľa vecí viete nastaviť aj bez neho. Napríklad svetelné efekty v aspoň niekoľkých základných formách si viete jednoducho naklikať na klávesnici. Rovnako makrá si viete vytvárať hardvérovo a nutne k tomu ICUE nepotrebujete. Postupy na ovládanie týchto funkcií sú jednoduché. Zároveň okrem PC dokážete klávesnicu pripojiť aj k mobilom, Xboxom a PlayStation. Ale pozor, na PlayStation si vyžaduje špeciálny režim, ale aj doň sa dokážete jednoducho prepnúť klávesovou kombináciou.

Keďže je to bezdrôtová klávesnica, dôležitým faktorom je aj batéria a jej výdrž. Tá je samozrejme ovplyvnená pripojením a aj podsvietením, takže sa bude líšiť podľa vášho používania, ale v základe to vôbec nie je zlé. S plným RGB podsvietením vydrží K100AIR nejakých 50 hodín, takže relatívne dosť a nemusíte ju nabíjať každý druhý deň. Ak sa rozhodnete RGB podsvietenie vypnúť, ušetríte obrovskú kopu času a výdrž sa natiahne až na 200 hodín, čo je priam vynikajúce číslo. V tejto oblasti tak klávesnica rozhodne nesklamala a je dobré vedieť, že je tu veľká batéria aj napriek ultra tenkému profilu.

Nová Corsair K100 AIR je síce primárne herná klávesnica, ale to nemusí byť jej jediné určenie. Vyzerá skvele a vďaka tomu sa hodí aj k práci, čomu pomáha veľmi dobrý dojem z písania a kvalitné switche. Taktiež ju nemusíte používať len za PC, ale dá sa jednoducho pripojiť aj k telefónom alebo konzolám. Vyhotovenie je tiež skvelé a vnútornosti sú naozaj nabité. Ako negatívum však môžem vnímať cenu, respektíve to, čo za ňu dostanete. Je jasné, že tu sa pripláca za to, že je klávesnice menej – je ľahšia a tenšia. Ale pri takejto cene by v balení fakt mala byť aspoň opierka zápästí.


napísal matus_ace 4.10.2022
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR K100 AIR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk