MSI CLUTCH GM31 LIGHTWEIGHT

MSI CLUTCH GM31 LIGHTWEIGHT

7.5

Solídna herná myš od MSI

Test

Značku MSI nie je potrebné asi nikomu z hernej komunity bližšie predstavovať. Obľúbený výrobca hardvéru v roku 2021 prišiel na trh so svojou prvou hernou odľahčenou myškou a mohol sa tešiť z dosť pozitívnych ohlasov. V danej cenovej kategórii, obzvlášť pri bezdrôtových myškách, nemal veľkú konkurenciu zo zabehnutých značiek. Konkurencie ale nezaháľala a rovnako ani MSI a na prelome rokov 2022 a 2023 prinieslo novú sériu GM31 Lightweight v drôtovej a aj bezdrôtovej verzii. Obstojí ale GM31 v silnej konkurencii? Testovaniu sme podrobili obe predstavené verzie.

Špecifikácie:

  • Senzor: PixArt PAW-3311
  • DPI: 100 – 12 000
  • Rýchlosť odozvy: 1000Hz / 1ms
  • Typ switchov: OMRON
  • Hmotnosť: 58g (bez kábla) / 73g (bezdrôtová verzia bez kábla)
  • RGB: 1 zóna
  • Počet tlačidiel: 6
  • Konektor: USB Type-C
  • Dĺžka kábla: 2m
  • Rozmery: 120 x 64 x 37 mm
  • Výdrž batérie: 110 hodín

Už zo špecifikácie je na prvý pohľad vidieť, že ide skutočne o veľmi ľahké myšky, obzvlášť keď MSI nepodľahol aktuálnemu trendu perforovaného „sieťovaného“ tela. Nemusíte sa teda obávať, že by sa vám do vnútra myšky dostali nejaké nečistoty.

MSI Clutch GM31 Lightweight
MSI Clutch GM31 Lightweight  Kompaktné štandartné balenie
Kompaktné štandartné balenie


MSI Clutch GM31 Lightweight  Bezdrôtová verzia má balenie na vyššej úrovni
Bezdrôtová verzia má balenie na vyššej úrovni


MSI Clutch GM31 Lightweight  Balenie káblovej verzie obsahuje len myš
Balenie káblovej verzie obsahuje len myš





Prejdime ale najprv k samotnému baleniu. Už z balenia je vidieť že MSI sa nesnažilo cieliť na prémiové produkty. Balenie v princípe nie je ničím extra odlišné od bežných balení, na aké sme zvyknutí, no dôležitý je, samozrejme, jeho obsah. Pri drôtovej verzii sa v krabičke nachádza okrem manuálov len samotná myš s káblom bez možnosti odpojenia. Pri bezdrôtovej verzii sa v balení nachádza myš, USB C kábel na pripojenie a nabíjanie, dokovacia stanica a USB prijímač signálu. Čo rozhodne chválime, je prítomnosť dokovacej sanice, ktorá obsahuje USB port, do ktorého môžete pripojiť USB prijímač bezdrôtového signálu alebo ľubovoľné USB zariadenie. Ak sa teda rozhodnete využívať dock na nabíjanie, stačí myš len priložiť k napájacím pinom a magnety vás už navedú do správnej pozície. Myš má zároveň na spodnej strane kruhovitý výrez, takže vždy zapadne na správne miesto.

Z hľadiska spracovania pôsobia obe verzie rovnako kvalitne, plasty sú príjemné na dotyk a všetko pôsobí solídnym dojmom. Tlačidlá majú príjemný klik a ideálnu tuhosť kliku. Rovnako je na tom aj koliesko, ktoré sa síce dokáže pohybovať len v dvoch smeroch, ale má príjemne pogumovaný povrch s diamantovým vzorom pre lepšiu kontrolu a veľmi tichý chod. Nemusíte sa teda báť, že vás bude počas práce alebo hrania rušiť nepríjemný vŕzgajúci zvuk kolieska alebo tlačidiel. Zmäkčený pogumovaný povrch s diamantovou štruktúrou majú aj obe strany myšky, čo spríjemňuje úchop a dopomáha k pocitu vyššej kvality produktu.

Myš disponuje celkovo šiestimi tlačidlami, z toho jedno sa nachádza na spodnej strane v blízkosti senzoru (DPI Switch). Na spodnej strane bezdrôtovej verzie sa zároveň nachádza aj tlačidlo na vypnutie a zapnutie.  Ak ste ale vášnivý MMO hráč, prípadne si potrpíte na množstvo programovateľných tlačidiel, GM31 asi nebude pre vás tá správna voľba.

MSI Clutch GM31 Lightweight
MSI Clutch GM31 Lightweight  Obsah balenia bezdrôtovej verzie
Obsah balenia bezdrôtovej verzie


MSI Clutch GM31 Lightweight  PTFE surfy, nabíjacie piny a DPI switch
PTFE surfy, nabíjacie piny a DPI switch


MSI Clutch GM31 Lightweight  Nabíjanie je komfortnejšie vďaka dokovacej stanici
Nabíjanie je komfortnejšie vďaka dokovacej stanici





Okrem dvoch bočných tlačidiel disponuje myš už len hlavnými tlačidlami, takže možnosť konfigurácie je značne obmedzená. Obmedzená nie je ale len počtom tlačidiel, ale aj možnosťami softvéru. Softvér je zároveň aj jednou z príčin, čo vás núti porovnávať myšku s nižšími kategóriami, ako patrí. Osobne ma najviac sklamala absencia možnosti nastaviť si špecifické funkcie na bočné tlačidlá či už podľa rôznych profilov, alebo pre konkrétne hry. Vaše možnosti sú obmedzené len na výber z troch klikov tlačidiel myši, krok späť a vpred a rolovania hore a dole. Ďalšou skupinou je DPI switch, prípadne vlastné makrá. A to je všetko.

Neviete si navoliť napr. ako pri konkurencii profil čisto pre CS GO, LoL a pod. kde budú tlačidlám priradené funkcie z hry. Softvér MSI Center pôsobí celkovo chaotickejším dojmom a veľmi obmedzenými možnosťami v porovnaní s konkurenčnými firmami. Možnosti RGB osvetlenia viete pomocou Mystic Light synchronizovať cez Ambient Link, prípadne si do troch profilov nastaviť požadované farby a efekty. Zmeny sa následne prejavia na zafarbení loga v strede myšky. Zaujímavou funkciou je aj Game Sync, kde sa myš snaží synchronizovať farby so spustenou hrou, no aktuálne v čase písania recenzie je táto možnosť dostupná len pre 7 hier (Far Cry 6, AC Valhalla, Odyssey atď.). V budúcnosti bude ale tento zoznam určite väčší.

Prvé hodiny používania boli pre mňa dosť náročné, nakoľko GM31 sa svojou ergonómiou a dizajnom tela radí k menším myškám. Myš je kratšia, nižšia, užšia a zužujúca sa smerom ku stredu z oboch strán. Je teda vhodná ideálne skôr pre menšie ruky. V mojom prípade stačilo jemne upraviť úchop a po chvíli používania som si aj vďaka nízkej hmotnosti bezdrôtovej verzie veľmi rýchlo na odlišnú ergonómiu zvykol. Príjemným prekvapením bol aj rýchly a presný senzor. Samozrejme, nejde o ten najlepší senzor na trhu, ale pri hraní vás rozhodne brzdiť nebude a je dobrou konkurenciou. Rovnako aj pri bezdrôtovej verzii, kde sa rýchlosť odozvy pohybuje vďaka 2.4G RF bezdrôtovej technológii na úrovni 1ms. Počas hrania som náhodne prechytával obe verzie GM31 a okrem o trochu nižšej hmotnosti a občas otravného kábla si inak nevšimnete rozdiel v presnosti. GM31 disponuje 100% PTFE surfami a spolu so svojou nízkou hmotnosťou máte z pohybu veľmi dobrý pocit. Obzvlášť pri hraní FPS hier oceníte ľahký a presný pohyb myšky po povrchu.

MSI Clutch GM31 Lightweight
MSI Clutch GM31 Lightweight  Myš disponuje len 2 bočnými tlačidlami
Myš disponuje len 2 bočnými tlačidlami


MSI Clutch GM31 Lightweight  Obe verzie majú zhodné telo
Obe verzie majú zhodné telo


MSI Clutch GM31 Lightweight  Možnosti nastavenia sú minimálne
Možnosti nastavenia sú minimálne





Príjemným prekvapením je aj 110-hodinová výdrž batérie, kde nastal nárast oproti predchodcovi o 30 hodín. Myš som týždeň nenabíjal, odohral s ňou cca 10 hodín a ďalej ju využíval na bežné činnosti. Aktuálny stav batérie bol 89%, čo je veľmi slušné. V prípade úplného vybitia postačí 10 minút nabíjania na 7 hodín používania.

MSI GM31 Lightweight je vydarenou odľahčenou myškou. Či už svojou cenou, alebo kvalitou spracovania. Dole ju ťahá hlavne softvér, ale treba dúfať že MSI postupom času odstráni nedostatky vo svojich aplikáciách a hlavne doplní funkčnosť, na ktorú sme u konkurencie zvyknutí už roky. Veľkosť sa môže na prvý pohľad zdať ako problém, ale ak hľadáte menšiu hernú myš, prípadne kompaktnejšiu myš k notebooku, tak GM31 bude rozhodne zaujímavý kandidát. Ak by ste nakoniec aj zvažovali kúpu, rozhodne odporúčam pozrieť sa aj po bezdrôtovej verzii, ktorá dáva v pomere cena / výkon väčší zmysel, ak berieme do úvahy softvérové nedostatky a cenu konkurencie v káblových verziách.


napísal tomass 11.1.2023
Páči sa mi!
7.5
MSI CLUTCH GM31 LIGHTWEIGHT
+ hmotnosť
+ kvalita senzora a spracovania
+ dock v balení pre bezdrôtovú verziu
+ výdrž až 110h (bezdrôtová verzia)
+ tiché tlačidlá s dobrou tuhosťou kliku
+ cena (bezdrôtová verzia)
- softvér
- možnosti nastavenia tlačidiel
- cena (káblová verzia)
- pre niekoho rozmery


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk