MSI MEG TRIDENT X2 - PC S MEGA VÝKONOM

MSI MEG TRIDENT X2 - PC S MEGA VÝKONOM

9.0

Chcete vysoký výkon a luxusný dizajn?

Test

V MSI sa neboja ísť do netradičných desktopov a ukazujú to už dlhšie vo svojej MEG Trident sérii. Zatiaľ čo Trident X bol v minulej verzii tenký desktop, teraz v Trident X2 išli iným smerom. Ponúkajú pôsobivý luxusný dizajn skrine a aj konfigurácie až do maximálnych výkonov. Samozrejme, s maximálnym výkonom prichádza aj maximálna cena. Tá sa bude rátať na tisíce, ale ak chcete luxusný desktop aj s najvyššími parametrami, toto môže byť cesta pre vás.

Presnejšie Trident X2 ponúka firma v rôznych verziách, od i7 13700KF po i9 13900K a v grafikách, samozrejme, až do RTX 4090. V cenách to bude od 4000 do niečo cez 6000 eur, ale dostanete aktuálnej to najlepšie ,čo existuje. K tomu sa pridá aj exkluzívna skriňa s dotykovým displejom, ktorá vám môže ponúknuť niečo viac. 

Špecifikácia:

  • Procesor: Intel i9-13900K -  24-jadrový, 32 vláken, 5,8GHz
  • Grafika: RTX 4090 Ventus 3X 24G (1xHDMI, 3xDP 1.4a)
  • RAM: 64GB DDR5 4800MHz
  • Disky: Samsung 2TB SSD + 2TB HDD
  • Doska: MSI Z790 
  • Chladenie: MSI AIO Liquid Cooling (280mm)
  • Zdroj: MSI MPG A1000G ATX 3.0 1000W 80 Plus Gold
  • Pripojenia: 2x USB-C, 7x USB-A, WiFi-6E, Bluetooth 5.2
  • Doplnky: 4,5" dotykový displej, RGB podsvietenie
  • Zvuk: 7.1 HD Audio s Nahimic 3 audio enhancerom 
  • Rozmery: 487,15x 222,63 x 453,84mm - 29 litrov

Dostanete tak super rýchly procesor, super rýchlu grafiku, ale pamäte bude na rozdávanie a nechýba ani výkonné vodné chladenie. O energiu sa postará 1000W zdroj. Nechýba rýchly SSD disk a prekvapivo v tejto konfigurácii je ešte aj HDD.

MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom
MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Netradičný desktop v luxusnom prevedení
Netradičný desktop v luxusnom prevedení


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Nečakajte tu presklenenú stenu, odvod tepla bude cez pravú stranu.
Nečakajte tu presklenenú stenu, odvod tepla bude cez pravú stranu.


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Doska ponúka sériu portov a rovno dve LAN pripojenia.
Doska ponúka sériu portov a rovno dve LAN pripojenia.





Dizajn a vnútornosti

Samotná skriňa je neštandardná, je plne zakrytá a bude pre tých, ktorí nechcú presklenené skrine. Respektíve pre tých, ktorí chcú luxusne vyzerajúce skrine s lesklým povrchom. Totiž polovica skrine je lesklá, druhá polovica matná s perforáciami na chladenie.  Vytvára to zaujímavý a na pohľad pekný dojem. Zároveň má skriňa vyvýšenú spodnú časť pre efektívnejšie chladenie.

Určitý mínus tohto na polovici skrine lesklého povrchu je, že na ňom bude vidieť ako prach, tak si bude potrebné dávať pozor aj na prípadné škrabance. Na túto lesklú časť totiž dali aj predné porty, čo zvyšuje riziko škrabancov. Konkrétne sú tam dva USB 2 porty, jeden USB-C s plným napájaním a, samozrejme, jacky na slúchadlá. Pridáva sa aj LED dióda na disky.

Najvýraznejšou časťou skrine je predná časť, ktorá rozdelená na dve polovice, pričom v strede je RGB podsvietenie. Zároveň na lesklej časti je dotykový displej, ktorý si môžete nastaviť podľa vašich potrieb a nechať si tam zobrazovať rôzne parametre a spúšťať aplikácie alebo upravovať samotné PC.

Ďalšou vecou, ktoré je neštandardná, je to, že desktop má otočenú dosku a porty sú tak vzadu na ľavej časti. Naspodku je zdroj a grafika karta je navrchu a naopak. Teda celé je to naopak ako v bežných desktopoch. Pravá stena desktopu  je v strednej časti perforovaná. Práve pod touto časťou sa totiž nachádza vodné chladenie MSI AIO Liquid Cooling s dvomi veľkými ventilátormi, ktoré je postavené nad procesorom.

Zakrýva tak MSI dosku, ktorá je viditeľne niektorý základný typ bez chladičov, rovnako pamäte sú základné a rovno zelené. Nečakaná voľba v takomto drahom PC. Firmy zrejme zbytočne neinvestujú do toho, čo nevidieť. Napríklad pri presklenených skriniach si to nemôžu dovoliť, vidieť to aj na Infinite X2

Grafika sa nachádza na vrchu skrine, je trojslotová, trojventilátorová MSI Ventus 3X. Na spodnej strane to celé dopĺňa pekný 1000W zdroj MSI MPG A1000G, ktorý má aj tlačidlo na tichý chod a, samozrejme, je plne modulovateľný aj s 12VHPWR konektorom. 

Čo sa týka cirkulácie vzduchu, tá je pekne riešená. Zdroj má svoj okruh, kde nasáva zospodku a vypúšťa vzduch vzadu, grafika má čisto svoje vlastné nasávane navrchu, kde MSI pridalo aj dodatočný kryt, aby bol vzduch presne smerovaný. Vodné chladenie na procesor je dostatočne veľké a zároveň pomáha odvádzať teplý vzduch zo skrine von. 

Mimochodom, pre všetky tieto dizajnové rozhodnutia je ideálne uloženie desktopu na pravej strane od monitora. Keďže tam máte ako najlepší prístup na displej, tak je teplý vzduch fúkaný preč druhou stranou. Na ľavej strane by to práve pre ten teplý vzduch nebolo ideálne.  Pod stôl ho síce môžete dať, ale rátajte, že tam sa vám už obmedzí prístup k displeju a jeho informáciám. Na druhej strane, ak je pod stolom, zníži sa hluk.

HMI 2.0 Displej

Samotný predný displej je dotykový. Má vlastné menu, ako aj možnosť zobrazovania záťaže. Pričom menu ponúka spúšťanie skratiek, ktoré si môžete nastaviť na ľubovoľné aplikácie. Pridáva ovládanie Niamic zvukovej aplikácie s výberom režimu zvuku a teda herný, hudba, film. Viete nastavovať aj hlasitosť zvuku, viete vyberať režim výkonu PC. Je tu aj aplikácia na prepínanie skladieb v hudbe. MSI zapracovalo aj tlačidlo na uvoľňovanie pamäte a pridali aj timer, nastavovanie svetla na skrini, spustenie herného režimu a nakoniec aj nastavenie monitoru.

Totiž ak je monitor kompatibilný s ovládaním, cez displej viete nastaviť jas, herný režim, prepnúť vstupy, pridať crosshair, night vision, upraviť odozvu, pridať optix scope (zväčšenie strednej časti obrazu) alebo prepnúť PIP, PBP. Môžete ovládať aj MSI 4K Optix-MAG281URF monitor, ktorý nám dodalo MSI na test spolu s desktopom, ale aj 10 ďalších monitorov od MSI. MSI ich spomínalo vo svojom streame.

To sú základné možnosti, ale viete si spustiť aj monitoring systému, kde vám počítač bude postupne zobrazovať a meniť informácie o teplote, rýchlosti otáčok, framerate a množstve ďalších údajov systému. Môžete si vybrať, ktoré údaje chcete zobraziť, ale vždy budú rotovať, žiaľ, nedajú sa na displeji zobraziť všetky naraz. Okrem toho si tam môžete nechať zobrazené hodiny, počasie, alebo len obrázok. Je pekný doplnok, a môže byť užitočný hlavne pri hraní, kedy sa nemusíte prepínať do systému, ak chcete niečo spúšťať alebo upravovať. 

MSI Center

Externý displej dopĺňa priamo v systéme PC vlastná aplikácia MSI Center, ktorá umožňuje monitorovať celé PC. Tá rovnako ako dotykový displej umožňuje vymieňať tri výkonnostné stavy PC - silent, balanced, performance a pridáva aj custom. Nechýbajú základné údaje o stave PC, a teda záťaž procesora, taktovania a všetko potrebné. Ale zároveň má aj rozmanité doplnky, ktoré si do toho môžete doinštalovať. Napríklad doplnok s diagnostikou PC, LAN Manager, zrýchlenie diskov, samozrejme, podsvietenie, doplnok na monitor a mnohé ďalšie. Je to prekvapivo obsiahla aplikácia.

Okrem MSI Center je v PC predinštalovaný aj Norton 360 for Gamers s dvojmesačným trialom a pridaný je Xbox Game Pass na mesiac.

MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom
MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Vo vnútri má skrina krížom uložené vodné chladenie na procesor, naspodu je výšená pre lepšie chladenie zdroja
Vo vnútri má skrina krížom uložené vodné chladenie na procesor, naspodu je výšená pre lepšie chladenie zdroja


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Pod vodným chladením je jednoduchá doska bez heatsinkov.
Pod vodným chladením je jednoduchá doska bez heatsinkov.


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom  Grafika má špeciálny tunel na nasávanie vzduchu z hornej strany skrine.
Grafika má špeciálny tunel na nasávanie vzduchu z hornej strany skrine.





Ale čo hluk?

Pri spojení i9 a RTX 4090 je veľmi ťažké utlmiť hluk na minimum a síce MSI pekne navrhlo cirkuláciu vzduchu v celej skrini, ale samotný vodný chladič nie je najtichší. Oproti tomu grafika napriek tomu, že je základná Ventuska, sa do najvyšších otáčok dostane len ťažko a je relatívne tichá.

Čo je však dôležité a s čím sa pohrali, sú jednotlivé režimy PC. Tie pripomínajú notebookové nastavenia, kde si viete zapnúť úplne tichý Silent režim, ktorý podtaktuje PC a nebude hučať ani pri plnom výkone. Je tu Balanced režim, ktorý bude ventilátory ovládať podľa záťaže, ale nebude vyťažovať PC na maximum a nakoniec Performance, ktorý vytiahne z PC všetko, ale počuť to na ventilátoroch, ktoré pôjdu stále. Teda niežeby PC vyslovene hučalo, ale zatiaľ čo v tichom režime ide okolo 40dB, na maxime čakajte okolo 48dB.  Ak budete mať počítač rovno vedľa monitora, budete to tak počuť.

Čo sa týka výkonu jednotlivých režimov v 3D Marku, v Time Spy vyzerali nasledovne:

  • Silent - 17440 bodov (18407 GPU, 13 443 CPU)
  • Balanced - 30020 bodov (35001 GPU, 16620 CPU)
  • Performance  - 31505  bodov (35906 GPU, 18593 CPU)

Plus viete si vytvoriť aj vlastný režim, kde si nastavíte frekvenciu procesora a aj grafiky v MSI Center utilite. Samozrejme, viete však použiť aj rôzne nástroje tretích strán a prispôsobiť chladenia, ako potrebujete. 

 

A aký je výkon v hrách?

Výkon je, samozrejme, masívny, nakoniec spojenie i9 13900k s RTX 4090 je prakticky to najlepšie, čo teraz viete v hrách dostať. Pričom pre hry je dôležitá hlavne grafika, kde RTX 4090 je ďaleko pred všetkým ostatným vo výkone. V nej budete mať dostatok 4K výkonu a ray tracing výkonu na nasledujúce roky, a to aj vďaka podpore DLSS3, ktorá vie na nových RTX kartách ešte výrazne zvýšiť framerate.

Porovnanie RTX 4090 výkonu s nižšími kartami:

 

 

 

3D mark sme si už ukázali, tam TimeSpy mal 31505 bodov, ray-tracingový Port Royale mal 25581 bodov. ale pozrime sa, ako sú na tom hry:

  • GTA V - 160 fps
  • Returnal - 150 fps
  • Cyberpunk 2077 - 90 fps s DLSS2 (v púšti)
  • Cyberpunk 2077 - 120 fps s DLSS3 (v púšti)
  • Portal RTX - 112 fps s DLSS3
  • Watch Dogs Legion - 97 fps
  • Forza Horizon 5 - 160 fps

Je to karta, s ktorou ste veľmi pohodlne pri framerate nad 100 fps v 4K na plných detailoch. Pekne tak využijete 4K 144Hz monitory.  Určite ak idete do RTX 4090 treba aspoň takýto monitor,alebo eventuálne 21:9 1440p 165Hz. Nižšie by ste už zbytočne prichádzali o ponúkaný výkon. Mimochodom, tento MSI monitor, ktorý MSI spolu s PC dodalo, a to Optix-MAG281URF, je na to veľmi dobrý, ponúka 4K, 144Hz, IPS, HDR, KVM switch, G-sync, ale aj HDMI 2.1 pre konzolovú podporu. Zároveň má veľmi dobrý obraz. Je to pôsobivý monitor za prijateľnú cenu.

Čo sa týka rozdielov výkonu grafiky oproti minulej generácii, a teda RTX 3090 tu je približne 60-70% nárast  hrách, oproti nižšej verzii RTX 4080 je to približne 30-40%.  Napríklad Returnal ide na RTX 4080 okolo 120fps, Cyberpunk 2077 s DLSS okolo 92 fps, Portal RTX okolo 90 fps. 

Teploty v PC sú prekvapivo dobré, na grafike sa pohybujú okolo 70 stupňov a procesor je väčšinou okolo 80 stupňov, maximá vie dať okolo 90 stupňov. Je tam tak ešte priestor na zníženie výkonu ventilátorov.

MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom
MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom MSI pridáva predinštalovaný MSI center s monitorovaním PC
MSI pridáva predinštalovaný MSI center s monitorovaním PC


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Umožňuje do neho doinštalovať rôzne doplnky na úpravy
Umožňuje do neho doinštalovať rôzne doplnky na úpravy


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom PC má preddefinované tri typy chodov.
PC má preddefinované tri typy chodov.





Aká je spotreba?

Daný výkon si vyžaduje svoje aj v spotrebe a to špeciálne grafika. MSI to tu radšej naddimenzovalo a dalo rovno 1000W, na rozdiel od niektorých iných firiem, ktoré sa to snažia nastaviť takmer presne aj bez rezervy. 

Pri práci v desktope sa spotreba pohybuje medzi 85W-105W. Teda prijateľná spotreba, pri ktorej sa PC nezahrieva, ventilátory grafiky sa netočia a viete si vypnúť aj ventilátor zdroja. Samozrejme, keď vyťažíte procesor alebo grafiku, ide spotreba výrazne hore.

Napríklad staršie GTA V zvýši spotrebu na 395W, kde hra nedokáže využiť naplno grafiku a ani viac zaťažiť procesor. Naplno systém nevyťažil ani Portal RTX, ktorý ťahal 540W, rovnako aj Returnal. Ale napríklad 3D Mark benchmark rovno zobral 650W a približne na tejto úrovni sú aj najnáročnejšie hry, kde Cyberpunk mal spotrebu okolo 620W aj s DLSS3 pri bežnej hrateľnosti a v benchmarku vytiahol aj 655W.  Ak by sme to rozdelili, z toho čísla si samotná grafika berie 395W pri maxime, procesor okolo 180W.

Oproti pomalším PC je tu hlavne skok pre RTX 4090 grafiku, ktorá doslova tých 400W hltá. Ale ak by ste chceli znížiť spotrebu, viete si zvoliť balanced, silent režim, alebo si systém podtaktovať sami. Totiž už pri vydaní RTX 4090 karty testy ukázali, že aj pár-percentné zníženie výkonu môže spotrebu znížiť o 100W. Podobne aj mierne podtaktovanie procesora vie ušetriť.

MSI sa tu spomínanými režimami o to postaral za vás a v Cyberpunk benchmarku to pri jednotlivých režimoch vyzeralo nasledovne:

  • Cyberpunk Performance - 109 fps - 650W
  • Cyberpunk Balanced - 109 fps - 620W 
  • Cyberpunk Silent - 98 fps - 520W 

Podobne to bolo aj pri Portal RTX, ktorý má Performance a Balanced režimy rovnaké, bez zmeny framerate a Silent dal tiež približne 10 fps dole. Spotreba podobne pri Silent klesla z 540W na 465W, pri balanced na 525W.  Rozdiel pri Silent režime bol väčší napríklad pri Returnale, ktorý zo 135fps išiel na 65fps a spotreba z 530W na 305W, tam podtaktovanie spôsobilo pád.

Veľmi dobre z toho vychádza Balanced režim, pri ktorom sú poklesy framerate takmer nebadateľné a Silent pri väčšine hier tiež nemusí byť zlá voľba..

 

Rýchlosť diskov

V tejto konfigurácii MSI zvolil disky SSD+HDD, kde oba sú 2TB, pričom stále máte dva ďalšie sloty na M.2 NVME SSD disky a môžete si upgradovať, ako budete potrebovať.

SSD je tu parádny Samsung PCIe 4.0 s takmer maximálnou rýchlosťou, kde čítanie je 6671 MB/s a zápis 4986 MB/s. Čo je parádna rýchlosť, ktorá nahrá a aj zapíše všetko veľmi rýchlo. Hry síce zatiaľ túto rýchlosť dobre nevedia využiť, ale teraz s príchodom DirectStorage sa to konečne posunie a Forspoken už ukázal, že tam je potenciál. 

Čo sa týka pridaného HDD, ten už dnes je zastaraný, ale stále ak máte veľa filmov alebo fotiek, je to dobré miesto na zálohovanie obsahu, ktorý nevyhnutne nepotrebuje rýchlosť. Pre porovnanie jeho rýchlosť je 221MB/s na čítanie a zápis. Viac-menej HDD neprekáža, ale prináša jednu nepríjemnosť do systému, a to malé seknutie, keď je v disk v spiacom režime a systém naň chce pristúpiť. Musí vtedy čakať, kým sa roztočí.

MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom
MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Hrá sa na ňom parádne a RTX 4090 umožní ukázať svoj výkon.
Hrá sa na ňom parádne a RTX 4090 umožní ukázať svoj výkon.


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Z pravej strany pôjde teplý vzduch
Z pravej strany pôjde teplý vzduch


MSI MEG Trident X2 - PC s mega výkonom Displej je zaujímavý prídavok, aj keď samotný lesklý povrch na tejto strane nemusí byť ideálny, odráža sa v ňom monitor a bude priťahovať prach.
Displej je zaujímavý prídavok, aj keď samotný lesklý povrch na tejto strane nemusí byť ideálny, odráža sa v ňom monitor a bude priťahovať prach.




 

Celkovo je MSI MEG Trident X2 veľmi pekný a luxusne vyzerajúci desktop. Pridáva zaujímavé obohatenie v dotykovom displeji s rýchlym ovládaním rôznych prvkov, ale zároveň má aj dobre riešené chladenie. Samozrejme, výkon je mega a zabudované režimy pretaktovania sú užitočné, ako vzhľadom na spotrebu i9 a RTX 4090, tak aj hlučnosť. Hlučnosť je síce pri tomto výkone primeraná, ale pri tejto cene to mohlo MSI stiahnuť nižšie.

V každom prípade, ak nechcete skladať vlastné PC a chcete niečo viac ako štandardné skrine, toto je zaujímavá cesta, ktorá vás bude stáť niečo naviac. Ale ak chcete niečo viac štandardné v rovnakej konfigurácii, tak MSI má aj Infinite X2 desktop s presklenením a RGB podsvietením v nižšej cene.

 


napísal saver 27.2.2023
Páči sa mi! (+3)
9.0
MSI MEG TRIDENT X2 - PC S MEGA VÝKONOM
+ parádny výkon s i9 a RTX 4090
+ luxusný dizajn skrine s pridaným displejom a prepojením s MSI monitormi
+ dobre riešené chladenia
+ výkonnostné režimy
- vysoká cena
- lesklá stena nemusí byť ideálna, hlavne ak je PC vedľa monitora
- pri svojej cene mohol byť tichší


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk