MSI CLUTCH GM51 A GM51 WIRELESS

MSI CLUTCH GM51 A GM51 WIRELESS

8.5

Ďalší posun vpred pre MSI myši

Test

MSI posúva svoju Clutch sériu vpred a prichádza s GM51 Lightweight verziou s RGB podsvietením a vydáva ju ako v káblovej, tak wireless verzii. Môžete si tak vybrať, ktorá vám viac vyhovuje, či radšej chcete byť odstrihnutí a raz za pár dní myš nabíjať, alebo káblovú, ktorá vás síce môže mierne obmedzovať káblom, ale ste bez starostí s nabíjaním. Výber je na vás.

MSI je už v myšiach relatívne doma, má peknú ponuku jednoduchších a aj funkciami prepchatých myší. GM51 sú niekde v strede. Ponúkajú kvalitný senzor, základné funkcie a RGB podsvietenie, DPI nastavenie, a to všetko v ľahkej a príjemne sa držiacej myši. 

Špecifikácie:

  • Káblová / wireless verzia
  • Pixart PAW 3395 optický senzor
  • Pooling: 1000Hz pre wireless a 8000Hz pre káblovú
  • DPI: 26000  (400,800,1600,3200,6400)
  • IPS: 650
  • Tlačidiel: 6, hlavné tlačidla Omron 60+ miliónov klikov
  • Kábel: 2m 
  • Váha: 85 gramov vo wireless, 75 gramov pre káblovú
  • Rozmery: 122 x 65 x 45 mm
  • Podsvietenie: trojzónové RGB

Jednu z týchto myší berte hlavne vtedy, ak chcete ľahkú myš, totiž 75 gramov v káblovej alebo aj 85 gramov vo wireless sú nízke hmotnosti, vďaka ktorým viete hrať alebo pracovať dlho bez veľkej záťaže

MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless
MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless GM51 v káblovej a wireless verzii
GM51 v káblovej a wireless verzii


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Zo spodku majú dostatok klzných plôch a je tam aj DPI prepínač.
Zo spodku majú dostatok klzných plôch a je tam aj DPI prepínač.


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Wireless verzia má aj nabíjací stojan
Wireless verzia má aj nabíjací stojan





Konštrukcia myši je určená pre pravákov, je mierne zatočená doľava s dvomi doplnkovými tlačidlami na ľavej strane. Čakajte štandardnú veľkosť myši, s mierne vyvýšenou strednou časťou, ktorá sa dobre usadí aj pod väčšie ruky. Pritom ponúka kombináciu plastu a gumených plôch, kde na oboch stranách je pod prstami pogumovaná s diamantovou štruktúrou. Obe strany sú RGB podsvietené rovnako s dierkami v diamantovom dizajne. Pod dlaňou je pre zmenu podsvietené MSI logo draka.

Dve veľké tlačidlá vpredu dopĺňa koliesko, ktoré má tiež zdrsnenie v diamantovom dizajne. Samotné koliesko je stredne tuhé a viac-menej akurát nastavené. Len malý detail, ktorý mi nebol príliš pohodlný, sú práve tie diamantové výstupky, ktoré sú možno až príliš vysoké a nie sú až také príjemné. Záleží na tom, ako ste zvyknutí.

Čo je dôležité, na spodnej strane myši sú dostatočne veľké kĺzne plochy, respektíve je ich dostatok a sú okolo senzora a prakticky všade po bokoch. S myšou sa hýbe veľmi plynule. Zo spodnej strany je tu aj tlačidlo na DPI, ktoré nie je štandardne zhora. Ak si často DPI neprestavujete, tak to bude pre vás dobré, ale ak si ho prestavujete aj počas hry, táto myš nebude pre vás.  

Zároveň wireless verzia má na spodnej strane aj prepínať wifi, kde ponúka 2,4Ghz prepojenie, alebo si viete prepnúť na Bluetooth, prípadne vypnúť wireless a myš úplne. Vtedy, samozrejme, musíte zapojiť USB kábel, pričom myš má vpredu dole port na USB-C kábel. Pri zapojení sa myš nabíja, a zároveň ju môžete používať.

Ak si chcete dať myš nabíjať v noci, alebo keď ste mimo PC, wireless verzia má pri sebe aj dock, na ktorý myš položíte a necháte nabíjať. Dock je napájaný rovnako cez USB-C a má v sebe zasunuté aj wireless USB dongle, ktoré viete vypojiť, aby ste myš mohli wireless použiť aj bez prenášania celého docku.

Pri káblovej verzii nič z tohto nemáte a ani nepotrebujete. Len zapojíte USB kábel a fungujete. Samozrejme, nevýhoda oproti wireless verzii je ten samotný kábel, čo síce nie výrazné, ale môže niekedy zavadzať alebo sa zaseknúť, záleží ako si ho nastavíte. V každom prípade, je mäkký, látkou obšitý a veľmi ľahký, takže ak si ho dobre nastavíte a uložíte, nemal by byť problém.

MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless
MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Dizajnovo je myš pekne spravená.
Dizajnovo je myš pekne spravená.


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Podsvietené sú boky a logo. Bočné strany sú zároveň pogumované.
Podsvietené sú boky a logo. Bočné strany sú zároveň pogumované.


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Mierne vyvýšenie dobre sadne pod ruku
Mierne vyvýšenie dobre sadne pod ruku





Zo softvéru má MSI svoju novú MSI Center aplikáciu,  v ktorej  máte podporu všetkého od MSI a rovno tam bude aj podpora tejto myši (nainštalujte si najnovšiu verziu). Doteraz to malo MSI rôzne rozhádzané a malo viac aplikácií a aj samostatnú aplikáciu na nasvietenie. Teraz je to už na jednom mieste. Pre túto myš viete v aplikácii nastaviť všetky základné funkcie, teda predefinovať všetky tlačidlá, nastavenie DPI, poolingu, zdvihnutia. Pri wireless myši viete nastaviť LED auto sleep, ale aj zobrazenie nízkej batérie na obrazovku. Samozrejme, ukazuje aj úroveň batérie.

Nechýba RGB nastavenie, ktoré má MSI označené ako Mystic Light a umožňuje zosynchronizovať farby celého PC a, samozrejme, aj myši. Viete si vybrať niekoľko typov prechodov, zasvietenie len pri kliknutí, špecifickú farbu, alebo to aj celé vypnúť, čo hlavne pri wireless verzii pomôže šetreniu batérie. 

Čo sa týka batérie, tá vydrží približne 3 dni, samozrejme, záleží ako dlho opracujete. Batéria tu pre nízku hmotnosť nie je veľká, ale viete ju nabiť relatívne rýchlo. MSI píše 60 minút, pri používaní počas nabíjania som to nabil za približne 90 minút. Nabíjať môžete cez pridaný dock, na ktorý myš položíte a aj priamo cez USB-C kábel. Trochu škoda, že pri nízkej batérii neustále bliká logo na vrchu myši. Pokiaľ máte na ňom ruku, tak to nevadí, ale keď ju dáte dole, tak to nie je príjemné a môže byť rušivé. Nedá sa ani v nastaveniach vypnúť a je to naozaj škoda. 

MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless
MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless MSI aplikácia umožní predefinovať tlačidlá
MSI aplikácia umožní predefinovať tlačidlá


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Viete si aj nastaviť DPI, pooling, alebo zdvihnutie
Viete si aj nastaviť DPI, pooling, alebo zdvihnutie


MSI Clutch GM51 a GM51 Wireless Dá sa upraviť aj podsvietenie.
Dá sa upraviť aj podsvietenie.





Celkovo je GM51 dobre spracovaná myš s príjemnými gumenými bokmi, kvalitným senzorom a pekne zapracovaným RGB podsvietením. Možno vzor na koliesku mohol byť jemnejší a viac príjemný na prst, ale stále dobre spracovaná myš ako v káblovej, tak wireless verzii. V zásade by vám nemalo nič chýbať. 


napísal saver 15.3.2023
Páči sa mi!
8.5
MSI CLUTCH GM51 A GM51 WIRELESS
+ veľmi príjemné držanie vďaka pogumovaným stranám myši
+ nízka váha
+ vysoké DPI a rýchla odozva


- DPI tlačidlo na spodnej strane
- ostrejšie výstupky na koliesku nesadnú každému


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20000)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk