GENESIS KRYPTON 555 & CARBON 400M

GENESIS KRYPTON 555 & CARBON 400M

7.5

Existuje lacná a kvalitná myš?

Test

Pre množstvo hráčov môže ísť o pomerne neznámu značku, no Genesis sa so svojou myškou Krypton 555 snaží konkurovať aj oveľa známejším, zabehnutým značkám, a to nielen dizajnom, ale aj kvalitou a cenou. Obstojí Krypton 555 vo veľmi silnej konkurencii myšiek v cenovej kategórii do 30 eur? Myšku sme testovali spolu s podložkou CARBON 400M.

Špecifikácie:

  • Senzor: PixArt PAW-3333
  • DPI: 200 – 8 000
  • Rýchlosť odozvy: 1000Hz / 1ms
  • Typ switchov: Kailh
  • Hmotnosť: 70g (bezdrôtová verzia bez kábla)
  • RGB: 2 zóny
  • Počet tlačidiel: 7
  • Konektor: USB Type-A
  • Dĺžka kábla: 2m
  • Rozmery: 128 x 68 x 42 mm
  • Veľkosť podložky: 250 x 350 mm

V balení, ktoré zaujme aj svojím vydareným dizajnom, sa nachádza samotná myška, manuál a pár náhradných surfov. V balení podložky sa nachádza len samotná podložka. Genesis sa drží aktuálne nastaveného dizajnového trendu a telo myšky tvorí dierkovaný ABS plast, ktorý neslúži len ako dizajnový prvok, ale zároveň myš odľahčuje o niekoľko gramov. Aj keď zdanie môže klamať, nejde o najľahšiu myšku na trhu v ultra light kategórii. Hmotnosť síce dosahuje úctyhodnú úroveň 70g, čo je ale o cca 10g viac než niektorí konkurenti a svojou hmotnosťou sa blíži skôr k bezdrôtovým variantom. Mierne vyššiu hmotnosť ale dobre maskuje vďaka svojmu vyššiemu telu, čo ju robí z ergonomického hľadiska veľmi pohodlnou a pocitovo pri pohybe oveľa ľahšou.

Zároveň, ak preferujete úchop s opretou dlaňou o chrbát myšky, budete s tvarom myšky a ergonómiou určite spokojní. Pocitu ľahkosti pomáhajú aj dobré surfy a podložka produkujúca nízky odpor. Samotná podložka pôsobí kvalitným dojmom, je dostatočne hrubá a po celom obvode je ukončená obšitím v kontrastnej sivej farbe.

Genesis Krypton 555 & Carbon 400M
Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Dizajn balení pôsobí dobrým dojmom
Dizajn balení pôsobí dobrým dojmom


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M V balení sa nachádza okrem myšky pár náhradných surfov
V balení sa nachádza okrem myšky pár náhradných surfov


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Podložka v elegantnom sivom prevedení
Podložka v elegantnom sivom prevedení





Krypton 555 disponuje až 7 konfigurovateľnými tlačidlami, pričom dve sa nachádzajú na ľavej bočnej strane. Všetky tlačidlá majú príjemný, stredne tuhý klik bez nejakých nežiadúcich hlasných zvukov. Celkovo pôsobí konštrukcia aj tlačidlá solídnym dojmom a svojou kvalitou môže konkurovať aj drahším zariadeniam. Zo špecifikácie môžete na prvý pohľad vidieť, že výrobca sa rozhodol siahnuť po overenom optickom senzore od firmy PixArt. Nakoľko nejde o prvý produkt, čo testujeme s ich senzorom, PAW-3333 sa javí ako prísľub slušnej kvality a presnosti snímania pohybu.

Po niekoľkodňovom testovaní môžeme kvalitu senzoru len potvrdiť. Zo stránok výrobcu si môžete stiahnuť softvér priamo pre testovaný model, v ktorom si okrem mapovania tlačidiel a RGB osvetlenia môžete nastaviť aj jednotlivé DPI profily. Celkovo máte možnosť prednastaviť si až 6 DPI profilov a každému z nich priradiť špecifickú farbu pre lepšie rozlišovanie podľa toho, ktorý profil máte aktuálne zvolený. Danou farbou následne svietia boky kolieska a logo vo vnútri myšky. Podsvietenie po obvode spodnej časti myši sa nastavuje samostatne a na výber máte z celkovo 12 módov.

Genesis Krypton 555 & Carbon 400M
Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Myš má vyšší profil pre komfortný úchop
Myš má vyšší profil pre komfortný úchop


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Dierkované telo šetrí niekoľko gramov
Dierkované telo šetrí niekoľko gramov


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Nastaviteľné RGB osvetlenie v dvoch zónach
Nastaviteľné RGB osvetlenie v dvoch zónach





Nastaviť si môžete okrem DPI podľa svojich preferencií aj odozvu tlačidiel, rýchlosť dvojkliku, rýchlosť rolovania a pohybu myšky. Potešila aj možnosť výberu rýchlosti odozvy až zo štyroch hodnôt (125, 250, 500 a 1000Hz) a možnosť vytvárať vlastné makra. 

Zo softvérovej stránky Genesis ponúka relatívne vydarenú aplikáciu, ktorá je prehľadná a umožňuje nastaviť všetko potrebné. Nečakajte ale možnosti nastavení, aké ponúkajú napríklad aplikácie od značiek ako SteelSeries alebo Logitech. Mapovanie klávesov pre konkrétne hry alebo automatické prepínanie profilov podľa spustenej aplikácie budete teda očakávať márne. Aj keď je fér podotknúť, že na danú cenovú kategóriu ponúka toho softvér viac ako dosť. Myška má zároveň vlastnú vstavanú pamäť, takže vaše nastavenia si viete zapísať priamo do nej a využívať ich aj na iných zariadeniach bez nutnosti inštalácie aplikácie.

Genesis Krypton 555 & Carbon 400M
Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Myš disponuje 7 nastaviteľnými tlačidlami
Myš disponuje 7 nastaviteľnými tlačidlami


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Množstvo nastavení senzora a DPI
Množstvo nastavení senzora a DPI


Genesis Krypton 555 & Carbon 400M Nastavenie RGB profilov
Nastavenie RGB profilov





Počas testovania ale nebolo všetko len pozitívne. Už po asi hodine používania sa začal prejavovať zvláštny problém a myš sa začala bezdôvodne odpájať a pripájať. Takže počas hrania alebo práce sa každých asi 5 minút odpojila a pripojila, pričom sa na pár milisekúnd prerušilo spojenie a kurzor mierne trhol. Ak radi hrávate e-šport hry, tak podobné situácie by vedeli byť veľmi frustrujúce. Pravdepodobne ale ide o chybný kus a podobné problémy by sa nemali prejavovať. Asi najväčším sklamaním bol mierny coil whining, ktorý myška po čase začala vydávať. Môžeme len odhadovať, že ho spôsobovala rovnaká chyba, ktorá zapríčinila odpájanie zariadenia, ak to nie je to azda najväčšie mínus inak výbornej myšky.

Genesis síce môže byť pre mnohých neznáma značka, no ak hľadáte dobrú ergonómiu, množstvo možností nastavenia a odľahčené prevedenie v cenovej kategórii do 30 eur, model Krypton 555 rozhodne stojí za zváženie. Veríme, že prejavované menšie problémy sa týkali len testovanej verzie produktu. Podložke Carbon 400M v princípe nemáme čo vytknúť a ide o kvalitnú podložku.


napísal tomass 31.3.2023
Páči sa mi!
7.5
GENESIS KRYPTON 555 & CARBON 400M
+ kvalita senzora a spracovania
+ ergonómia
+ tlačidlá s dobrou tuhosťou kliknutia
+ cena
+ softvér a možnosti nastavení
+ hmotnosť
- problémy testovaného kusu
- coil whining
- chýbajúce možnosti namapovania ľubovoľného klávesu


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk