SAMSUNG 65'' QN800C - 8K TV

SAMSUNG 65'' QN800C - 8K TV

9.0

Ako sa posunuli 8K TV?

Test

Samsung tento rok priniesol novú edíciu svojich štandardných TV, rozšíril OLEDy a nezabudol ani na nové 8K modely. V nich znovu prináša niečo viac pre náročnejších používateľov, ktorí chcú obraz s najvyššími detailami. Síce sa nedá povedať, že by 8K obsahu bolo už dostatok, ale ponuka sa rozširuje, viete si ho aj vytvoriť a zároveň ak aj nie je 8K obraz, Samsung má veľmi dobrý AI upscaling.

My sme teraz mali na test QN800C edíciu, teda druhú najvyššiu verziu. QN900C je úplne najvyššia za 4400 eur, ale 800C je zaujímavý kompromis, kde cena je teraz už prijateľnejších 2600 eur. Za tie dostanete 8K obraz, miniLED podsvietenie a 4.2.2 zvuk. 

Špecifikácie QLED 8K QE65QN800CTXXH 

  • Obrazovka - 65" 8K (7680 x 4320) 
  • Typ - QLED - Quantum Matrix Pro
  • Podsvietenie - MiniLED - Direct Full Array, 14bit
  • Refresh - 120Hz
  • HDR - Quantum HDR 32x, Quantum HDR 2000, HDR10+
  • Zvuk - 4.2.2 - 70W
  • PQI - 4900
  • Procesor: Neural Quantum Procesor 8K (20x Neural Networks na upscaling, 2x na AI kontrast)
  • One Connect box
  • Porty -  HDMI x4 (eARC @ HDMI 3), HDMI (2.1) x 4, Anynet+ (HDMI-CEC), USB x3, C-Type (Camera only), Digital Audio OutOptical/ HDMI eARC, Ethernet (LAN), CI Slot x1 (1.4v), RF1 x Terrestrial / 1 x Satellite

Dostanete tak parádnu 8K/120Hz obrazovku s QLED miniLED podsvietením a Quantum Matrix Pro vrstvami, pridáva vysoké 2000 nitové HDR, veľmi slušný 70W zvuk a aj výkonný procesor, ktorý zvláda upscalovať a upravovať kontrast 8K obrazu. Zároveň čakajte, že táto verzia TV je s externým One Connect boxom.

Samsung 65'' QN800C - 8K TV
Samsung 65'' QN800C - 8K TV Nový QN800C prináša parádny obraz v 8K
Nový QN800C prináša parádny obraz v 8K


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Je to QLED s miniled podsvietením a tak farby a aj kontrasty budú veľmi dobré.
Je to QLED s miniled podsvietením a tak farby a aj kontrasty budú veľmi dobré.


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Systém zostáva klasický Samsungovský, ponuka aplikácii je však bohatá
Systém zostáva klasický Samsungovský, ponuka aplikácii je však bohatá





Konštrukcia

Dizajnovo ide TV vo veľmi štýlovom Samsung dizajne, kde je TV približne centimeter hrubý a hlavne s rovnakou hrúbkou ide po celej ploche. Celý je po okrajoch olemovaný kovovou výstužou. Je tak tenký a veľmi dobre vyzerajúci, či ho už dáte na stenu, alebo na stolík. Pričom vzadu prakticky nemá nič, okrem jedného miesta na porty (One Connect a USB na kameru) a série vyrezaných reproduktorov. Keďže je pripájaný One Connect boxom, tak tam ani nič iné nepotrebuje.

One Connect Box je externý, v ňom je všetka dôležitá elektronika a aj hlavný procesor, a tak mu stačí pripojiť sa k TV jedným káblom, ktorý presúva len obraz. Ostatné porty sú priamo v ňom a je už na vás, či si ho uložíte do poličky pre jednoduché pripájanie HDMI, USB, satelitu, káblovky, alebo ak ho máte na stojane, môžete ho uložiť dozadu za TV priamo naň.

Samotný stojan je tu stredový oceľový a vzadu šikmo zahnutý a dobre drží celý TV. Zároveň vám zdvihne TV o približne 5 centimetrov presne na uloženie soundbaru pred TV. 

TV prichádza s moderným Samsung ovládačom, ktorý je malý a solárny, a teda nemusíte nikdy meniť batériu. Zároveň má ovládač USB-C nabíjanie, ak by náhodou nebolo svetlo. Pritom tlačidlami je minimalistický, len s D-padom, základnými volume, home, back, play tlačidlami. Nechýbajú štyri aplikačné tlačidlá na Netflix, Disney, Prime a web. Len malá škoda, že je plastový a ľahký a necítite, že by bol z prémiového TV.

Obrazovka

Obrazovka tu síce nie je OLED, ale je tu kvalitná QLED obrazovka s miniLED podsvietením. Znamená to, že je to niečo najbližšie k OLEDu a zároveň niečo, čo sa vám určite nevypáli. Podsvietenie tu tvorí 1344 zón podsvietenia, ktoré dokážu podsvietiť len malú časť obrazu a kontrasty tak budú oveľa lepšie ako pri klasickom zadnom posvietení. Zároveň podsvietenie je regulovateľné v 14-bitoch a teda 16384 úrovní podsvietenia. Síce kontrasty nebudú tak vysoké ako pri OLEDoch, ale vynahradí to jas, ktorý tu je výrazne vyšší. Konkrétne je tu Quantum HDR 2000, teda približne 2000 nitové podsvietenie. 

Procesor je tu Neural Quantum Procesor 8K, ktorý sa bude starať ako o upscaling s 20-timi neurálnymi sieťami, tak dve neurálne siete sú vyhradené na vyvažovanie kontrastu. Plus procesor sa stará aj o sledovanie pohybu objektov na obrazovke pre smerovanie zvuku.

Celé to vytvorí veľmi kvalitný a farebne veľmi pekný obraz, ktorému ťažko niečo vytknúť. Možno jedine to, že Samsung stále nepridal Dolby Vision, čo je vyšší HDR štandard, ktorý konkuruje ich HDR10+ a stále sa držia svojho. 

Samsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TVSamsung 65'' QN800C - 8K TV

Systém

Systém tu má Samsung svoj Tizen, ktorý sa snažia stále vylepšovať a posledné roky zmenili systém na fullscreen, čo znamená, že už nie je len malým menu naspodu obrazovky, ale otvorí sa vám na celú obrazovku s vašimi používanými aplikáciami a vstupmi, tak tipmi na aktuálne filmy z rôznych aplikácií. V niektorých krajinách je pridaná aj GameHub záložka, kde sa zobrazia tipy na aktuálne hry a všetky streamovacie aplikácie. My to tu stále nemáme, ale streamovacie aplikácie si viete stiahnuť samostatne v Store. Pritom ten ponúka prakticky všetky veľké filmové aplikácie ako Netflix, Disney, Prime, HBO max, ale veľa našich lokálnych aplikácií.

Z doplnkových funkcií je v systéme stále Ambient režim, ktorý vám vie spustiť pokojné scény do pozadia alebo len čas, prípadne iné témy. K tomu je tu možnosť pripojenia kamery na komunikáciu cez Google Duo, ale aj možnosť rozdelenia obrazovky a zobrazovanie viacerých zdrojov naraz. Nechýba pripojenie na PC, priama podpora Office 365 alebo prepojenie so Samsung mobilom alebo tabletom pre desktopové zobrazenie.

Nechýbajú štandardné nastavenia, ktoré sú v rýchlom nastavení v dolnom pásiku na obrazovke a v detailom v štandardnom štvorcovom menu so všetkými nastaveniami. Toto menu už Samsung používa asi 15 rokov, možno by už bolo na čase ho refreshnúť. Viete si tu doladiť farby, podsvietenie, ale aj zvuk. Pri tomto novom systém je škoda, že nemáte rýchly prechod na nastavenia, buď sa musíte preklikať cez veľké menu, alebo podržaním tlačidla na nastavenia cez ešte jedno menu.

Samsung má v systéme veľmi dobre vyriešené detegovanie externých zariadení, ktorým automaticky priradí ikonky, už má aj ikonku pre Xbox Series XS alebo PS5 a zaradí ich do ponuky medzi aplikácie. Rovno si ich tak vyberáte bez problematického rozdelenia na aplikácie a vstupy, ako majú Android televízory.

Samsung 65'' QN800C - 8K TV
Samsung 65'' QN800C - 8K TV 8K obsahu vo videoslužbách nie je veľa, ale napríklad cez youtube viete pozerať 8K videá.
8K obsahu vo videoslužbách nie je veľa, ale napríklad cez youtube viete pozerať 8K videá.


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Rovnako sa na 8K viete pripojiť z PC
Rovnako sa na 8K viete pripojiť z PC


Samsung 65'' QN800C - 8K TV A viete hrať aj hry v 8K aj keď ideálne s DLSS.
A viete hrať aj hry v 8K aj keď ideálne s DLSS.





A ako viete využiť 8K?

Programy ešte v 8K nevysielajú, streamovace služby majú len minimum 8K obsahu a také konzoly 8K rozlíšenie ani nemajú v systéme. Sú však 8K videá, ktoré viete napríklad z youtube pozerať, TV ich už pekne vie zobraziť. TV má HDMI 2.1 ktorý zvládne preniesť ako 4K/120fps, tak 8K/60fps a rovnako aj nové grafiky podporujú HDMI 2.1. Ak máte náležitý kábel, PC vám rovno 8K podporu zachytí a rovno prepne aj do najvyššieho rozlíšenia. Užiť si tak môžete všetko rovno na maxime.

Aj keď samozrejme na 8K potrebujete náležitý výkon, ale dnes už s RTX 4080 alebo 4090 a so zapnutým DLSS viete pekne fungovať. Na plnom 8K je to trochu náročnejšie, keďže sú tam veľmi veľké nároky na pamäť a napríklad na RTX 4080 mi Hogwarts Legacy pekne išiel s upscalingom, ale pri prepnutí do čistého 8K rovno spadol (a následne už padal stále, aj keď som chcel naspäť dať DLSS), ale napríklad som skúšal aj aktuálny Trepang 2, ktorý išiel s DLSS na Quality v 8K na približne okolo 60 fps. 

Obraz v 8K je veľmi jemný a detailný, a aj ak ho nemáte natívny, Samsung má svoj AI upscaling, ktorý vie pekne 4K upscalovať na 8K alebo aj nižšie rozlíšenia do 8K. Doslova vidíte ostrejší obraz oproti štandardnému 4K TV. 

 

Aké sú herné možnosti?

Samsung sa vo svojich TV priam orientuje na hry, na jednej strane ponúka veľmi nízky input lag, všetky herné funkcie obrazu teda VRR, ALLM, ale hlavne zbierku streamovacích aplikácií, vďaka ktorým nepotrebujete k TV žiadnu konzolu alebo PC. Len kliknete, pripojíte gamepad a hráte. Samozrejme, dôležité je mať rýchly internet. 

Z aplikácií má aktuálne u nás Samsung:

  • predinštalovanú Xbox aplikáciu, cez ktorú môžete hrať Xbox hry z Game Passu za mesačný poplatok (úvodný mesiac je za 1 euro), respektíve zadarmo viete hrať Fortnite
  • stiahnuť si môžete Geforce Now aplikáciu, cez ktorú môžete hrať PC hry, ktoré máte kúpené. Za mesačný poplatok môžete hrať vo vyššej kvalite.
  • pridáva sa Utomik, rovnako streamovacia služba na hranie PC hier
  • plus mimo hrateľných stream aplikácií má ešte Twitch, čisto na sledovanie videí

Možno je škoda, že Samsung zrušil Steam aplikáciu na streamovanie z PC. V podporovaných častiach sveta majú aj Amazon Luna, nedávno bol ohlásený Antstream so streamovaním klasických hier a Blacknut s PC hrami. Tu je dobré vedieť, že väčšina streamovacích aplikácií ide v 1080p, jedine Geforce Now si viete za vyššiu sumu predplatiť aj v 4K. 

Samozrejme, hrať viete aj štandardne, kde len pripojíte konzolu alebo PC a hráte na maximálne rozlíšenie daného zariadenia. TV automaticky obraz prehodí do ALLM režimu a konzola tak vie povedať TV, či hráte a má sa prepnúť na herný režim, alebo pozeráte niečo iné a stačí štandardný režim aj bez nízkej latencie, ale s upscalingom a úpravou farieb. To je dobrá vec, keď cez konzolu pozeráte aj filmy. Hry v hernom režime samozrejme TV neupscaluje, aby systém nezdržiaval a nezvyšoval latenciu. Viete si cez herné menu vyberať farebné filtre, vidíte framerate a viete nastaviť aj zvuk, pridať virtuálny zameriavač alebo spraviť zooming mapy. Je to zvláštna a dosť nepotrebná funkcia, kde viete niektorý roh obrazu zväčšiť na tretinu obrazovky, ale s tým, že sa vám zvyšok obrazu zmenší. 

Dôležité pre hranie je, že HDMI 2.1 je na všetkých štyroch portoch, a tak bez problémov zapojíte Xbox, PS5 a aj PC a môžete ísť na maximum všade, bez potreby výberu, ktorý systém orežete na 60 fps. Zároveň vo všetkých režimoch má Samsung veľmi rýchlu odozvu, v zásade pod 10ms, respektíve pod 5ms pri 120Hz, čo je veľmi dobrý čas a ani pri multiplayerovkách vaše reakcie nebude zdržiavať.

Samsung 65'' QN800C - 8K TV
Samsung 65'' QN800C - 8K TV Pripojenie konzol je samozrejmosťou, dostanete rýchlu odozvu a kvalitný obraz.
Pripojenie konzol je samozrejmosťou, dostanete rýchlu odozvu a kvalitný obraz.


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Viete hrať napriamo z konzoly alebo PC, ale aj cez streamovacie Xbox a Geforce aplikácie.
Viete hrať napriamo z konzoly alebo PC, ale aj cez streamovacie Xbox a Geforce aplikácie.


Samsung 65'' QN800C - 8K TV TV má aj herné menu na rýchle nastavenia.
TV má aj herné menu na rýchle nastavenia.





Zvuk

Zvukovo je TV veľmi dobre vybavený, ponúka rovno 4.2.2 konfiguráciu reproduktorov so 70W výkonom, a teda ponúkne príjemný a plný zvuk. Aj keď samozrejme basy sú vzhľadom na hrúbku TV obmedzené a ku kvalitnému TV je ideálne zobrať aj soundbar so subwooferom, aby ste sa zbytočne v oblasti zvuku neobmedzovali a užili si ho naplno. Zároveň je veľmi dobre spojiť soundbar s internými reproduktormi cez QSymphony funkciu, kde sa vám ešte rozšíri váš zvukový zážitok. Reproduktory budú vtedy fungovať všetky.

Nám teraz Samsung k testu dodal aj Soundbar HW-Q930C/EN, ktorý  stojí 860 eur, ale za túto cenu dodá 9.1.4 zvuk s výkonom 540W. Je jednou z najvyšších verzií soundbarov a ponúka ako soundbar, tak silný subwoofer a aj dva zadné reproduktory pre skutočný priestorový zvuk. Pritom všetky reproduktory a subwoofer sú wireless, a teda stačí len zapojiť do zásuvky a automaticky sa spárujú s hlavným soundbarom. 

Samotné hlavné vstupy sú priamo v soundbare, kde je HDMI vstup a výstup, pričom nechýba ARC prepojenie, je tu Bluetooth a wifi na wireless prepojenie, optický vstup. Z podpory sa pridáva Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus alebo aj priama Spotify podpora s NFC prepojením s mobilom. Najvyššiu kvalitu dosiahnete prepojením cez ARC jedným HDMI káblom, ale viete sa prepojiť aj bez káblov cez Bluetooth alebo wireless.

Samsung pridáva aj svoje štandardné ovládanie, ktoré umožní na diaľku prepínať vstupy, párovať Bluetooth, meniť zvukový režim, ale aj upravovať nastavenia a silu subwoofera. 

Samsung 65'' QN800C - 8K TV
Samsung 65'' QN800C - 8K TV Zo soundbarom budete mať audiovizuálny zážitok kompletný
Zo soundbarom budete mať audiovizuálny zážitok kompletný


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Q930C ponúkne ako soundbar tak subwoofer a aj dva zadné reproduktory
Q930C ponúkne ako soundbar tak subwoofer a aj dva zadné reproduktory


Samsung 65'' QN800C - 8K TV Všetky reproduktory sa spájajú wireless.
Všetky reproduktory sa spájajú wireless.




A oplatí sa?

To už je na vás, ak pozeráte TV okolo 2600 eur a chcete ešte jemnejší obraz ako dávajú 4K TV, určite sa po tom môžete pozrieť. Nevyhnutne ani nemusíte TV používať na 8K obsah, aj upscaling tu spraví svoje. Samozrejme, Youtube videa viete pozerať 8K, rovnako fotky a aj videá z mobilu, ak ste už prešli na 8K nahrávanie. Plus samozrejme z PC má tiež plnú 8K podporu. Zároveň TV má kvalitné miniLED posvietenie, ktoré prekonáva 4K modely a nezaostáva ani zvuk.

TV má všetko, čo budete potrebovať, všetky potrebné video aplikácie, peknú ponuku herných streamovacích aplikácii, decentný systém. Jediné, čo stále môže chýbať, je Dolby Vision v HDR podpore.

  • 65 palcový QN800C kúpite teraz za zaujímavých 2669 eur (klesla z úvodných 3879 eur)

napísal saver 4.8.2023
Páči sa mi! (+2)
9.0
SAMSUNG 65'' QN800C - 8K TV
+ parádny obraz
+ AI upscaling do 8K aj bežného TV obrazu ponúka kvalitnejší obraz
+ dobrý zvuk
+ herné streamovacie aplikácie
- stále bez Dolby Vision
- 8K obsahu je stále málo (ale AI upscaling to môže vynahradiť)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20046)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk