LOGITECH G PRO X 2 LIGHTSPEED

LOGITECH G PRO X 2 LIGHTSPEED

Pohodlný bežec na dlhé trate

Logitech pokračuje vo svojej PRO sérii a priniesol nám nový herný headset, ktorý má stavať na úspešnom predchodcovi a priniesť aj nejaké tie novinky. Využíva pritom dobre známe prvky, technológie a aj dizajn, ktorý si hráčov získal už predtým. Novinka Logitech G PRO X 2 Lightspeed prináša očakávanú kvalitu, ale prekvapivo v niektorých oblastiach aj zaostáva. A to teda nielen za očakávaniami, ale aj za vecami, ktoré poznáme z predchodcu. Ale to už trochu predbieham, takže na to poďme pekne od začiatku.

G PRO X 2 patrí medzi drahšie a prémiovejšie herné headsety, čomu zodpovedá aj cenovka. Tú už v obchodoch trochu skáče a v tejto verzii ho v obchodoch nájdete od nejakých 260 eur, čo rozhodne nie je málo. Na výber máte z tradičnej čiernej farby a aj veľmi peknej bielej. Práve tú sme mali k dispozícii na recenziu a headset v bielej vyzerá naozaj dobre, elegantne, zaujímavú. Riskujete, že časom na ňom bude vidieť viac škvŕn či nečistôt, ale mal som čiernu verziu pôvodného X a teraz túto bielu – aj keď sú dizajnovo podobné, táto biela vyzerá fakt dobre a možno by som ju odporučil aj napriek tomuto riziku.

Od takejto cenovky a prémiovej kategórie už očakávame vždy niečo viac. V niektorých oblastiach Logitech nesklamal, v iných trochu zaostáva. Pochváliť musím opäť vynechanie plastov z balenia, všetko je tu pekne uložené v kartóne. Balenie je navonok pomerne jednoduché a nedáva tušiť, že sa v ňom skrýva headset za 260 eur. Dnu nájdeme headset, odpojiteľný boom mikrofón s penovým krytom, dva páry náušníkov, bezdrôtový adaptér, USB-C kábel na pripojenie k PC, 3,5mm jack kábel, mäkké úložné vrecko a obligátnu dokumentáciu.

Logitech G PRO X 2 Lightspeed

Dva páry náušníkov rozhodne potešia a sú skvelým doplnkom. Môžete si tak vybrať, či siahnete po látkových (možno viac priedušných), alebo koženkových. Ja v takomto prípade siaham po koženke a aj keď je už pomerne teplo, nie je to s headsetom na hlave také strašné, aby sa uši nejako nadmerne potili. Výhoda tiež je, že náušníky jednoducho zložíte a môžete ich ľahko vyčistiť. Tie látkové sa dajú snáď aj vyprať, ale to neviem na 100%. káble sú dostatočne dlhé, takže sa nemusíte báť o káblové pripojenie. Sklamaním je, že nie sú opletané. Sklamaním je aj vrecko na uloženie(prenášanie headsetu. Pri takejto cenovke by nebolo od veci už aj pevné puzdro a nie iba mäkké vrecko.

Headset váži 345 gramov, čo nie je práve najmenej, ale nedá sa ani povedať, že by to nejako výrazne prekážalo. Je pomerne pohodlný a aj po niekoľkých hodinách na hlave netlačí. Náušníky sú veľmi príjemné, rovnako pena v hlavovom moste, ale toto sú veci, ktoré má v týchto headsetoch Logitech vychytané už roky. Headset si viete veľmi pohodlne nastaviť v oblasti veľkosti a aj náklonu slúchadiel, takže vám presne sadne na hlavu. Konštrukcia je tvorená hliníkom a oceľou, takže je pevná a aj ohybná. Headset môžete aj krútiť a vydrží to.

Samotné slúchadlá sú z pevného bieleho plastu a sú dizajnovo doplnené brúsenými kovovými kruhmi s jemnou sústredne kruhovou textúrou a G logami. Hlavový most je zase obšitý koženkou, ktorá tiež pôsobí dobre ako na dotyk, tak aj na pohľad. Príjemná je aj pri nosení headsetu. Boom mikrofón je na čiernom ohybnom ramene, takže si jeho polohu hravo prispôsobíte. Opäť ale musím zopakovať jednu výhradu, ktorú som mal pri pôvodnom headsete – nemám rád, ak niekde trčia kábliky a podobne. Zavadíte o niečo a nechtiac ich vytrhnete. Tu idú kábliky zo slúchadiel do mosta a sú rovnaké ako predtým. Vidíte to aj na obrázkoch okolo.

Rozloženie jednotlivých prvkov sa veľmi nezmenilo. Na pravom slúchadle sa možno aj kvôli čo najčistejšiemu dizajnu nenachádza takmer nič, akurát port na 3,5mm kábel. Ľavé slúchadlo obsahuje všetko ostatné. Je tu tak USB-C port, tvarovaný port na mikrofón (aby ste ho presne pripojili), tlačidlo na zapnutie Bluetooth pripojenia, tlačidlo na vypnutie mikrofónu, koliesko na ovládanie hlasitosti a nad ním slider na zapnutie/vypnutie headsetu. Umiestnenie nie je zlé, ale chvíľu trvá, kým si zvyknete, kde presne sa ktorý prvok nachádza. Aby ste tak napríklad namiesto Mute nestlačili Bluetooth tlačidlo.

Tradične poďme na špecifikácie a čísla headsetu. Logitech tu využíva vlastné grafénové 50mm meniče. Frekvenčný rozsah headsetu je 20-20000 Hz, impedancia 38 Ohmov a citlivosť 87,8 dB/mW. 6mm kardioidný mikrofón má frekvenčný rozsah 100-10000Hz. Teda v tomto ohľade sa nový Logitech headset nijako nevymyká zo štandardov zabehnutých v tejto oblasti. Možno by som skôr povedal, že rozsahy majú headsety v takejto cenovej hladine aj širšie. Napríklad nedávny BlackShark V2 Pro ide do 28kHz.

Ako to ale znie pri počúvaní? To už závisí od toho, ako chcete headset používať, respektíve aj od toho, aké hudobné žánre počúvate. Keďže je to herný headset, má zvukový profil trochu viac posunutý k nižším tónom, ale zase nie je nejako výrazne prebassovaný. Stredy sú slušné, gitary sa v ostatných zvukoch nestrácajú. Ale výšky už sú slabšie a menej presné. Na hudbu to tak nie je zlé, ale pri filmoch a hrách to už funguje oveľa lepšie. Pekne vyniknú efekty a všetko ostatné. To platí pre stereo počúvanie. Je tu ale ešte virtuálny priestorový zvuk, ktorý je priestorovo síce dobrý, ale príliš potláča hlasy do pozadia a znie divne z hľadiska bassov. V hrách je to ešte použiteľné, ale pri filmoch chcete počuť aj tie hlasy bez takýchto skreslení.

Logitech G PRO X 2 Lightspeed

Ani mikrofón nie je práve výhra, respektíve minimálne nie v niektorých oblastiach. Špecifikácie aj typ som už opísal vyššie, takže ako to ale znie pri používaní? Začnem tým lepším. Musím pochváliť úplne perfektné potlačenie okolitého hluku v mikrofóne, takže s ním môžete telefonovať, ťukať do klávesnice a podobne. Väčšinu týchto ruchov odfiltruje, prípadne zostanú len v zanedbateľnej rovine, ktorá nijako nekazí komunikáciu. Zároveň ale mikrofón dosť skresľuje váš vlastný hlas, ktorý znie neprirodzene. V tomto je horší ako predchodca.

Headset teda môžete k svojim zariadeniam pripojiť rôznymi spôsobmi a vďaka tomu ponúka pomerne širokú kompatibilitu – zahráte si nielen na PC, ale aj na mobiloch a tiež konzolách. Stačí si len vybrať pripojenie, ktoré aktuálne chcete. Bluetooth prináša svoje obmedzenia, ale batéria pri ňom vydrží dlhšie. Lightspeed je zase s najnižšou latenciou. Káblom sa môžete pripojiť napríklad ku konzolovému gamepadu. Podľa druhu pripojenia sa mení aj výdrž, ale aj tak je veľmi dobrá. S Lightspeed výrobca uvádza výdrž 50 hodín, ale nebuďte prekvapení, keď to ešte o niekoľko hodín presiahnete. Možno chýba možnosť prepínať sa medzi BT a Lightspeed zdrojmi zvuku.

Headset môžete s akýmkoľvek podporovaným zariadením používať hneď po pripojení. Aj na PC stačí zasunúť dongle, zapnúť headset a môžete hrať. Ak z neho ale chcete dostať viac, stiahnite si Logitech G Hub aplikáciu, ktorá vám sprístupní detailnejšie nastavenia a môžete si tak headset viac vyladiť vzhľadom na svoje potreby. Nájdete tam aj priestorový zvuk, niekoľko jeho profilov, nastavenie mikrofónu s vlastnými profilmi a aj sampler. Určite PC hráčom odporúčam siahnuť po aplikácii. Navyše je jej ovládanie jednoduché a intuitívne, prípadne vám dá niekoľko tipov, ako ju používať.

Logitech G PRO X 2 Lightspeed

K používaniu headsetu treba ešte dodať to, ako tlmí zvuky z vonkajšku k vám a z headsetu von. Nemá žiadnu technológiu aktívneho potlačenia, spolieha sa len na pasívne potlačenie. Je to ale uzavretá konštrukcia headsetu, takže nejaké to potlačenie ponúka. Stále ale budete počuť okolité hlasy, rovnako zvuk áut a podobne na ulici (alebo aj z ulice). No a veľmi slabo izoluje zvuk smerom von, takže ak napríklad sedíte pri kolegoch, môžete ich celý deň obšťastňovať svojím hudobným vkusom a púšťať nejaký black metal. Budú ho počuť pomerne dobre a určite to ocenia.

Ak nejdete do naozaj lacných kategórií, tak sa snáď už takmer vôbec nevyrábajú zlé headsetu. Každý výrobca sa už snaží vždy doniesť kvalitu a vo väčšej či menšej miere to vychádza. Logitech G PRO X 2 Lightspeed je ďalším takým príkladom, ktorému to v mnohých oblastiach vychádza. Používa sa veľmi dobre a veľmi pohodlne, ponúka mnoho kvalitných stránok, ale pri cenovke 260 eur už viac zavážia aj tie nedostatky a tie tu bohužiaľ sú tiež. Virtuálny priestorový zvuk neznie až tak dobre, rovnako aj mikrofón váš hlas potláča do podania, ktoré neznie prirodzene. Headset je teda dobrý, ale sami si musíte zvážiť, či v tejto cenovej hladine nenájdete lepší. Cloud Alpha Wireless, Arctis Nova Pro Wireless alebo dokonca výrazne lacnejšieho predchodcu.


napísal matus_ace 7.8.2023
Páči sa mi!
LOGITECH G PRO X 2 LIGHTSPEED


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk