SAMSUNG GALAXY WATCH6 CLASSIC

SAMSUNG GALAXY WATCH6 CLASSIC

9.0

Otočná luneta sa vracia v Classic verzii Watch6

Samsung tento rok spravil pravidelnú obnovu svojich Watch hodiniek a presunul ich už do šiestej verzie. Watch6 pritom dostali ako základnú športovú verziu, tak aj Watch6 Classic, ktorý sa vrátil späť k mechanickej otočnej lunete. V minulej sérii totiž Samsung skúšal Pro verziu s  dotykovou lunetou, bez mechanickej časti. 

Práve na Watch6 Classic sa dnes pozrieme bližšie. Sú to hodinky pre tých, ktorí chcú viac elegancie a nevyhnutne nepotrebujú jednoduché športové hodinky. Konkrétne máme menšiu 43 mm verziu, ktorá dobre sadne na stredne veľké ruky, ale je k dispozícii aj väčšia 47 mm verzia. Obe verzie sa tak o milimeter zväčšili. Znamená to väčšie displeje, väčšie hodinky, ale aj väčšie batérie.

Špecifikácie Watch6 Classic

  • Displej: Super AMOLED  43 mm (1,3" 432x432px), 47 mm (1,5" 480x480px)
  • Sklo: zafírové
  • Čip - Exynos W930 (5 nm)
  • Systém: Android Wear OS 4, One UI Watch 5
  • Nový mechanizmus na odopínanie remienku, pridaný je gumený remienok s imitáciou kože
  • Pamäť: 16 GB flash / 2GB RAM
  • Funkcie: ECG certifikácia, meranie tlaku, akcelerometer, gyro, kompas, tep, barometer, snímač teploty, 3D Hall senzor
  • Vodeodolnosť: 50m (IP68)
  • Váha: 52 g (43mm), 59 g (47mm)
  • Batéria: 300mAh a 425mAh
  • Farby: Čierna a strieborná farba

V 43 mm verzii dostanete váhovo a veľkostne veľmi dobre vyvážené hodinky, ktoré budú vyzerať elegantne a zároveň sa budú dobre nosiť. 

Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Galaxy Watch6 Classic Návrat Classic verzie Samsung hodiniek.
Návrat Classic verzie Samsung hodiniek.


Samsung Galaxy Watch6 Classic Classic verzia sa vyznačuje hlavne mechanickou otočnou lunetou, ale aj väčšími veľkosťami.
Classic verzia sa vyznačuje hlavne mechanickou otočnou lunetou, ale aj väčšími veľkosťami.


Samsung Galaxy Watch6 Classic Na spodnej strane hodiniek je paleta senzorov.
Na spodnej strane hodiniek je paleta senzorov.





Konštrukčne používajú hodinky základ z Watch série, ktorý sa v zásade nemení, a teda okrúhle kovové telo s dvomi výbežkami na remienok a dvomi tlačidlami na strane. Tentoraz je medzi tlačidlami aj malý dizajnový výstupok na obmedzenie náhodného stlačenia. Rozdielom oproti základným Watch6 je tu kovová luneta, ktorá je namontovaná nad displejom a slúži ako ďalšia možnosť ovládania hodiniek, ale zároveň aj displej ochraňuje pred škrabancami. Na spodnej strane majú hodinky štandardné senzory, ku ktorým je od minulej verzie pridaný aj senzor teploty. Doplnil tak senzor srdca, krvného tlaku, EKG a meranie teploty.

Pridaný je k hodinkám jeden remienok, je to čierny gumený remienok s vonkajším povrchom z kože a dizajnovým obšitím. Čo je na ňom nové, je patent na odopínanie náramku od hodiniek, ktorý už nie je riešený malou posuvnou páčkou, ale väčším tlačidlom, ktoré len stlačíte a remienok sa odopne. Samotné uchytenie na hodinkách sa nemení, a tak budú kompatibilné aj staršie náramky.

Mimochodom, pribalený remienok je len jeden, bez náhradného, respektíve dlhšieho dielu na zapínanie. Zapínací diel remienku je mierne kratší, ako som čakal a prekvapivo som ho zapínal len na piatej dierke od konca.

 

Hodinky sú, samozrejme, znovu plne vodeodolné a aj odolné proti prachu. Síce luneta je mechanická časť a môže sa pod ňu prach dostať, ale Samsung má dobre riešené minimalizovanie medzery a aj keď naprášite, len tak ľahko sa tam prach neusadí, zároveň ten, ktorý sa usadí okolo displeja, ľahko vyčistíte. 

Mimochodom, od minulého updatu už Samsung podporuje aj otočenie hodiniek pre ľavákov. Dovtedy boli štandardne tlačidlá orientované len na pravú stranu a nosenie na ľavej ruke, ale už sa dá displej a aj celé hodinky otočiť a plne fungovať aj na pravej ruke. Jedine pri týchto Classic verzii to nie je úplne dokonalé, keďže pod lunetou vo vnútornom výreze sú dizajnovo vypísané sekundy a ak si ich otočíte, nemáte hore nulu, ale tridsiatku. Je to detail, ale aj tak škoda.

Samotný displej je tu kvalitný a jasný AMOLED, ktorý je pokrytý zafírovým sklíčkom. Tentoraz má displej o 15% menšie okraje ako vo Watch4 classic a ak si kúpite 47 mm verziu, dostanete Samsung hodinky s najväčším displejom doteraz.

Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Galaxy Watch6 Classic Nechýbajú dve, tentoraz výraznejšie tlačidlá
Nechýbajú dve, tentoraz výraznejšie tlačidlá


Samsung Galaxy Watch6 Classic Generácie Samsung hodiniek
Generácie Samsung hodiniek


Samsung Galaxy Watch6 Classic Displej je veľký aj v 43 mm verzii
Displej je veľký aj v 43 mm verzii





Systém je v hodinkách už dlhšie Google a už nie Tizen, hoci prechod nemal najlepší dopad na batériu, ale rozšírilo to možnosti hodiniek, pridalo NFC platby a množstvo aplikácií stiahnuteľných zo store. Systém ovládate ako dotykovo, tak dvomi hlavnými tlačidlami na boku, ale tu aj lunetou, ktorou sa jednoduchšie roluje, vyberajú možnosti, aplikácie alebo aj hrá.

Základ v systéme je, samozrejme, číselník, v ktorom má Samsung veľmi rozsiahlu ponuku a navyše sú niektoré číselníky modifikovateľné, a to ako farebne, tak úpravou jednotlivých sekcií. Napríklad si viete niekde zobraziť počasie, tlak, tep, batériu alebo aj GPS koordináty a iné možnosti, ktoré ponúka systém. Teda vyberiete si na zobrazenie tie údaje, ktoré vás zaujímajú.

Samozrejme, hodinky neustále merajú počet krokov, váš tep, nechýba stres, spánok. Majú aj telesnú kompozíciu, kde vám podľa váhy povedia, koľko tukov máte, vody, svalov. Pridáva sa aj EKG alebo aj krvný tlak, ktorý si však musíte každý mesiac prekalibrovať reálnym tlakomerom. Dáva však konzistentné hodnoty. Plus sú tu všetky možné merania fitness, z ktorých sa väčšina vie automaticky podľa typu pohybu aktivovať. Z bežných aplikácií to dopĺňa počasie, kalendár, maily, stopky, budík, nechýba kompas, sú tu aj Google mapy, Bixby, alebo prehrávače hudby.

Hodinky sa už pri inštalácii prepájajú s mobilom cez Samsung aplikáciu Galaxy wearable, ktorá sa následne stará o ich konfiguráciu, monitorovanie, prepájanie správ alebo aj telefonátov. Tu si meníte aj číselníky a môžete nastavovať rôzne funkcie. Druhou aplikáciou je Samsung Health aplikácia, ktorá pre zmenu zhŕňa všetky fitness dáta a monitoruje váš fyzický výkon, ako aj spánok. A k tomu Samsung pridáva aj tretiu aplikáciu, ktorá je čisto na zdravotné dáta a monitoruje EKG a krvný tlak.

Tentoraz Samsung v hodinkách konečne vylepšil procesor. Je tam nový Exynos W930, ktorý ponúka vyššie takty a väčšiu pamäť ako predchádzajúca verzia (teraz je 2 GB RAM, predtým bolo 1,5 GB). Síce nie je ultra rýchly a hlavne zo začiatku po inštalácii ešte bolo vidieť trhanie, ale počas používania, keď sa všetko načíta do pamäte, idú hodinky prekvapivo plynulo. Cítite vyšší framerate a zároveň v niektorých aplikáciách vidieť nové animácie a úpravy. Celé je to teraz dynamickejšie. 

Čo sa týka batérie, čakajte tak dvojdňovú výdrž batérie, respektíve pri náročnejšom používaní aj s mapami alebo inými funkciami jeden deň. Presnejšie dvojdňovú tak, že ráno zoberiete z nabíjania a na druhý deň večer už musíte dať nabíjať. Ale ak ste zvyknutí pravidelne v noci nabíjať, tak s tým nebudete mať problém. Nabíjanie je tu od minulej verzie zrýchlené a baterku nabijete s priloženou wireless nabíjačkou za približne hodinu a 15 minút. Toto platí pre 43 mm verziu, väčšia 47 mm má oproti nim o 40% väčšiu batériu (425 mAh) a teda vydrží aj celé dva dni.  Aj keď ak chcete od Samsung hodiniek najväčšiu výdrž, tak minulé  Galaxy Watch 5 Pro mali 590mAh batériu.

Trochu škoda, že Samsung tu nabíjačku zminimalizoval len na malý krúžok. Niekedy k starším hodinkám dával docky, na ktoré ste hodinky postavili a vyzrelo to lepšie a nepoletovalo to kade-tade. Samozrejme, viete si kúpiť inú kompatibilnú nabíjačku.

Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Galaxy Watch6 Classic Novinkou je teraz jednoduchšie odopínanie remienka.
Novinkou je teraz jednoduchšie odopínanie remienka.


Samsung Galaxy Watch6 Classic Hodinky štandardne prepojíte cez Samsung aplikácie.
Hodinky štandardne prepojíte cez Samsung aplikácie.


Samsung Galaxy Watch6 Classic Výber čísleníkov je veľký aj s možnosťou úprav.
Výber čísleníkov je veľký aj s možnosťou úprav.





Celkovo sú Watch6 Classic pekným návratom k mechanickej lunete. Sú to elegantné hodinky s decentným náramkom a tentoraz aj zrýchleným systémom vďaka novému procesoru a väčšej pamäti. Jediné čo im asi môžete vytknúť, je dvojdňová výdrž batérie, ale tam tiež záleží na tom, ako ste zvyknutí ich nosiť a či nemáte problém s tým nechať si ich večer alebo v noci nabíjať. 


napísal saver 11.8.2023
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY WATCH6 CLASSIC
+ návrat mechanickej lunety
+ v 43 mm veľkosti ponúkajú dobré vyváženie váhy a veľkosti
+ nový rýchlejší procesor
- dvojdňová výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk