TCL 55C745 - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU

TCL 55C745 - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU

9.0

Je toto najlepší herný TV?

Test

Čínska firma TCL postupne rozširuje svoj podiel aj u nás a my sa v prvej recenzii na jeho TV pozrieme na TCL 55C745. Model, ktorý práve dostal ocenenie najlepšieho herného TV tohto roka od EISA asociácie. Pozrime sa, či si ho zaslúžil, alebo za čo ho vlastne dostal.

Ešte nemám úplný prehľad v TCL televízoroch, je to prvý, ktorý testujeme, ale C745 je niečo ako ich základná stredná trieda s priamym zadným podsvietením. Podobne ako pri Sony X85L, ktorý sme nedávno recenzovali, oproti minulému roku dostala upgrade a už má pridané aj lokálne stmievanie.

Špecifikácia 55" verzie:

  • Obrazovka: QLED 4K
  • Podsvietenie: Direct LED s lokálnym stmievaním, 120 zón
  • Refresh: 120Hz / 144Hz / 240Hz 
  • Systém: Google TV
  • Kvalita obrazu PPI 3900
  • HDR podpora: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision - 1000 nitov
  • Pripojenia:  DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI (1x144Hz, 1x120Hz, eARC), 1× USB, LAN, WiFi, Bluetooth,
  • Podpora: DLNA, Chromecast, Miracast, HbbTV 2.0, hlasové ovládanie, Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Airplay 2
  • Zvuk: 30W, Dolby Atmos, Dolby Digital AC4, DTS HD

V cene 750 eur tak dostanete prekvapivo slušnú podporu prakticky všetkého, čo by ste mohli na pozeranie alebo hranie potrebovať. Ako bonus je tu aj 240Hz režim pre PC hranie, aj keď pri 1080p. Ako celok je to prakticky maximum, čo v tejto cene viete získať. Zrejme práve preto dostal aj to ocenenie.

Samozrejme, najlepší v obraze alebo vo funkciách nie je, keďže sú tu OLEDy a miniLEDy, ale v rámci danej ceny je to niečo, čo iné TV neponúknu.

TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu
TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu TCL prináša svoj QLED TV s kvalitným obrazom a plnou ponukou herných funkcii.
TCL prináša svoj QLED TV s kvalitným obrazom a plnou ponukou herných funkcii.


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu TV prichádza s doplniteľnými nožičkami, ktoré viete prekryť a vytvoriť ucelenú stredný panel.
TV prichádza s doplniteľnými nožičkami, ktoré viete prekryť a vytvoriť ucelenú stredný panel.


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Z portov je tu takmer plná ponuka so štyrmi HDMI portami, dva z toho sú HDMI 2.1
Z portov je tu takmer plná ponuka so štyrmi HDMI portami, dva z toho sú HDMI 2.1





Konštrukcia

TV má na svoju cenu aj kvalitnú konštrukciu, kde rámik je len tenký kovový len pár milimetrov po obvode a jedine hrubšia časť je na spodnej hrane.  Zadný kryt je z tvrdého plastu a pridávajú sa jednoduché nožičky, ktoré si priskrutkujete do stredu TV. Pričom, ak by ste nechceli mať viditeľné nožičky, TCL pridáva aj kryt, ktorým ich viete zakryť a vytvoriť z nich prakticky podstavec. Samozrejme, vzadu nechýba ani VESA uchytenie na zadný držiak.

Porty sú tu na pravej strane, kde je ponuka štandard v strednej triede a teda jeden satelitný port, pridáva sa káblový port, LAN, CI karta, audio, optický výstup, je tu jeden USB port. Čím však vyčnieva, sú štyri HDMI porty, pričom jeden je HDMI 2.0 eARC na pripojenie soundbaru, jeden je štandardný HDMI 2.0 a dva sú HDMI 2.1. Z nich je jeden 120Hz a jeden 144Hz. Všetky porty sú pekne označené, a teda hneď vidíte, ktoré máte použiť. Z wireless pripojení nechýba Bluetooth a samozrejme ani wi-fi.

Na manažment káblov tu má TV v strede gumičku, cez ktorú viete káble uchytiť a spustiť dole poza stredový kryt. 

Ovládač

Ovládanie má TCL zatiaľ veľké aj so všetkými číslami, ale moderné a v príjemnom dizajne. Ponúka základný d-pad, všetky čísla, farebné tlačidlá, ale aj prepínač programov a hlasitosti. Z funkčných klávesov sú tu nastavenia, výber vstupov, tlačidlo domov, ale aj šesť aplikačných tlačidiel, kde je Netflix, Prime, Youtube, Web a TCL channel a TCL Home. TCL totiž ponúka vlastný program s filmami zadarmo, väčšinou sú to menšie veci, ale nájdu sa aj zaujímavé filmy.

Ovládač komunikuje ako cez infra a to pri zapínaní a vypínaní, zvyšok už vie komunikovať cez Bluetooth a nemusíte tak mieriť na TV. Zároveň má aj hlasové ovládanie pre asistentov. 

TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu
TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Ovládanie ponúka bluetooth pripojenie, hlasové príkazy a všetky štandardné prvky a aj aplikačné tlačidlá
Ovládanie ponúka bluetooth pripojenie, hlasové príkazy a všetky štandardné prvky a aj aplikačné tlačidlá


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Systém je tu Google TV, je rýchly a je tam všetko. A keď vstupy z HDMI sú štandardne oddelené v spodnom menu
Systém je tu Google TV, je rýchly a je tam všetko. A keď vstupy z HDMI sú štandardne oddelené v spodnom menu


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Ostrosťou obraz tiež nesklame.
Ostrosťou obraz tiež nesklame.





Obraz

Obrazovka je tu LCD s LED posvietením, presnejšie ide o 10-bitový VA panel, ktorý ponúka dobrý kontrast a dostatočne tmavé čierne a to aj vďaka zadnému podsvieteniu. To má vysokých 120 zón v 55 palcovej verzii, ak by ste brali 65 palcovú verziu, tá má 160 zón a 220 zón má 75 palcová verzia. Sú to pekné čísla, špeciálne na túto cenu. Pre porovnanie, Sony má v X85L verzii 24 zón.

Zároveň má 1000 nitové podsvietenie v HDR, a teda užijete si aj intenzívne HDR, respektíve vysoký jas. Samotný TV má sériu režimov pre obraz, kde je štandardný, kino, ale aj rôzne vylepšené HDR alebo pri filmoch IMAX režim. Všetky mierne upravia farby.  Na svoje možnosti má obrazovka veľmi dobré a sýte farby, aj keď miestami v HDR videách obrazovka niektoré časti obrazu až príliš prepáli a mierne sa stratia detaily. 

Zo zaujímavostí TCL má zapracovaný deep learning upscaling cez ich AiPQ Gen 3 procesor, ktorý sa snaží rozpoznávať predmety a podľa toho ich upscalovať. Teda niečo podobné ako Samsung s tým, že dostanete  ostrejší obraz. Síce keď sa pozriete bližšie, nie všetko dokáže dobre rozoznať, ale to z diaľky nevidíte.

TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu
TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Na konzolách pôjde plných 4K/120Hz
Na konzolách pôjde plných 4K/120Hz


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Herné menu ponúkne viac možností a aj screenshotovanie.
Herné menu ponúkne viac možností a aj screenshotovanie.


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu TV má kompletnú podporu herných funkcii.
TV má kompletnú podporu herných funkcii.





Systém

Systém je tu Google TV a teda Android, ktorý ponúka ako dynamický a plynulý systém, tak bohatú ponuku aplikácií zo Store. Z aplikácií sú tu samozrejme všetky streamovacie aplikácie od Netflixu až po naše lokálne ako Voyo, pridáva sa možnosť stiahnutia sociálnych aplikácií, ale aj herné streamovacie aplikácie, kde je hlavne Geforce Now. Aktuálne stále nie je priamo v Androide Xbox Game Pass.

Samotná hlavná obrazovka Google TV je štandardná, ponúkne vám výpis vašich aplikácií v hornom riadku a pod tým vyberie z aplikácií novinky z ponuky. Čo je trochu škoda u všetkých TV s týmto systémom, že rovno medzi aplikáciami nie sú aj zariadenia na HDMI portoch, tie sú stále oddelené a pristúpite k nim len cez tlačidlo vstupy, kde sa vám zobrazia pripojené zariadenia, alebo aj pripojenia cez air play, satelitný vstup a TCL tu má aj multiview funkciu, kde si môžete obrazovku rozdeliť na viac častí a do jednej dať obraz z TV alebo HDMI a na ďalšej z mobilu. Je to tu trochu obmedzené, keďže ďalšie okná musia byť vždy z mobilu.

Dopĺňajú to nastavenia, ktoré majú dve úrovne a to ako v spodnom rýchlom menu, kde si len prepnete niekoľko predvolených nastavení v obraze, zvuku, jasu, pripojeniach. Alebo potom už hlboké, ktoré sa otvoria na celú obrazovku a máte tam definovanie vstupov, kde si viete upraviť HDMI porty, ale aj nadefinovať TV program,y ak máte pripojenú káblovku alebo satelit priamo do TV. Plus pridávajú sa nastavenia obrazu a zvuku, systémové nastavenia Androidu, kontá všetky štandardné možnosti.   

TV má aj adaptívny jas a adaptívny zvuk a môžete si tak vybrať, či sa bude stmievať alebo rozjasňovať podľa okolitého svetla a upravovať hlasitosť podľa okolitého zvuku. Zároveň vie zvuk upravovať aj podľa obsahu. 

Hranie

TV je veľmi dobre prispôsobený na hranie hier a ponúka plné herné možnosti. Pritom odozva v hernom režime je rýchla a to okolo 13ms pri 1080p/60fps a na polovicu to ide pri 120Hz. Nebudete tak pri hrách cítiť prakticky žiadne oneskorenie. Je tu aj zaujímavosť a TCL hovorí, že v DLG Game Accelerator s 240Hz, ktorý automaticky v 1080p rozlíšení prepne do dvojnásobného refreshu pre ešte vyššie zníženie latencie. Nie som si istí, čo to presne znamená, ale pri pripojení PC máte 1080p/240Hz možnosť, čo je pozitívne. Keďže má TV aj 4K/144Hz HDMI port, malo by ísť aj cez PC, ale to mi PC nevedelo zachytiť, plus nezachytilo ani HDR, čo je škoda. Možno chýba podpora v ovládačoch. K tomu má TV aj ALLM režim, teda automatické prepínanie do herného módu len v hrách a samozrejme nechýba ani VRR pre hranie bez trhania.  

V systéme je pridaný Game Master, teda herný overlay, ktorý si môžete vyvolať počas hrania. Ten vám ukáže framerate, pridá možnosti nastavenia farieb obrazu podľa žánru hry, pridá aj zosilnenie tieňov, samozrejme aj krížika na obrazovke. Zaujímavosťou je pridanie screenshotov, ktoré vám rovno zosnímajú obrazovku a uložia na disk. Pri nových konzolách to nie je také potrebné, ale aj tak zaujímavý doplnok.

Zvuk

Zvuk je v TV prekvapivo silný. Sú tu dva 15 wattove reproduktory, ktoré ponúknu 84db hlasitosť, a teda viete to rozbaliť. Samozrejme, sú to menšie reproduktory v TV a teda bassy nebudú silné. Zvukový systém tu ponúka Dolby Atmos a DTS Virtual-X pre 3D zvuk, aj keď z dvoch reproduktorov toho veľa nevytlačíte. Pridáva sa aj Dolby AC4 a Dolby TrueHD podpora. 

Síce zvuk nie je zlý, ak budete chcieť zlepšiť zážitok, najlepšie to doplniť soundbar so subwooferom. Ten viete pripojiť ako cez Bluetooth, tak aj HDMI ARC pre plnú kvalitu. Tu to TCL dobre vyriešilo, že ARC nie je na HDMI 2.1 porte, a teda si ho zbytočne nezapracete. 

TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu
TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Tak dáme Starfield?
Tak dáme Starfield?


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu Google store ponúkne všetky aplikácie a aj rôzne malé hry priamo v TV.
Google store ponúkne všetky aplikácie a aj rôzne malé hry priamo v TV.


TCL 55C745 - herný TV za dobrú cenu TV viete použiť aj k PC.
TV viete použiť aj k PC.




Ak chcete lacný TV, ktorý má v sebe všetko a aj niečo naviac, TCL C745 je tu pre vás. Síce to nie je hi-end, ale na to, čo ponúka, je to za 750 eur (v 55 palcovej verzii) pôsobivé. Je tu prakticky všetko, čo potrebujete k sledovaniu TV a aj k hraniu. Ponúka ako Google TV systém s plnou podporou aplikácií, HDMI 2.1 vstupy, ale aj 240Hz mód, ak by ste na ňom hrávali z PC. Nechýbajú herné funkcie ako ALLM, VRR a je tu aj decentné herné menu. Samozrejme, vo svojej kategórii aj veľmi dobrý obraz vďaka 120 bodovému zadnému podsvieteniu.


napísal saver 1.9.2023
Páči sa mi! (+3)
9.0
TCL 55C745 - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU
+ Veľmi dobrá ponuka na danú cenu
+ Google TV systém
+ Všetky herné funkcie, plus herné menu
+ Podpora 240Hz na PC
- Google tv stále chýba výber HDMI vstupov zapracovaný do hlavnej obrazovky


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk