ASUS ZENBOOK S 13 OLED

ASUS ZENBOOK S 13 OLED

9.0

Najtenší ultraprenosný OLED notebook na svete

Test

Najtenší ultraprenosný OLED notebook na svete. Tak znie marketingový slogan, s ktorým ASUS prezentuje jednu zo svojich zaujímavých noviniek, ktorá sa je priam protikladom herných ROG sérií, ktoré sme si otestovali. Kompaktné, relatívne tenké, ale dostatočne výkonné zariadenie sa na prvý pohľad javí ako ideálny spoločník, či už pre prácu, alebo multimédia. Ako obstál v našom teste?

Balenie a prvé dojmy

V na prvý pohľad obyčajnom balení sa skrýva notebook a príslušenstvo zabalené v ďalších krabičkách, ktoré svojím jednoduchým dizajnom už na prvý pohľad hovoria, že máme čo dočinenia s iným typom zariadenia, ako sú výkonné herné monštrá, s ktorými sa bežne pri testoch stretávame. O tenkosti a ľahkosti zariadenia sa presvedčíte už len uchopením samotnej krabičky, ktorej obsah okrem manuálov tvorí kompaktný 13“ notebook s hmotnosťou 1kg. Podobnú hmotnosť často atakujú len adaptéry k výkonným herným notebookom. V balení ďalej nájdete 65W napájací adaptér s USB-C koncovkou, ktorý svojou veľkosťou a hmotnosťou skôr pripomína adaptér k smartfónom. Veľmi milým prekvapením bola prítomnosť koženého puzdra priamo v balení, takže sa nemusíte báť, že by sa vám notebook v taške alebo pri prenášaní poškodil. Zenbook sa pýši využitím recyklovaných materiálov z výroby a od spotrebiteľov, prípadne plazmokeramickým hliníkom ktorý tvorí vrchnú časť Zenbooku. Tá je zároveň dizajnovo najdominantnejším prvkom zariadenia, pričom rozhodne pôsobí elegantne a na dotyk dostatočne kvalitne, ako by ste aj od podobného produktu očakávali. Celkovo spracovaniu nemáme čo vytknúť a o svojej kvalite vás môže uistiť aj to, že Zenbook S 13 úspešne absolvoval sériu US Military Grade testov. Všetko spolu pekne sedí, žiadne ostré hrany, aj keď je základňa notebooku tenká, tak sa nijako výrazne neprehýba alebo napruží pri písaní.

ASUS Zenbook S 13 OLED
ASUS Zenbook S 13 OLED Krabica pôsobí na prvý pohľad jednoducho
Krabica pôsobí na prvý pohľad jednoducho


ASUS Zenbook S 13 OLED V balení nechýba kompaktný adaptér a puzdro
V balení nechýba kompaktný adaptér a puzdro


ASUS Zenbook S 13 OLED Hliníková vrchná časť s netradičným dizajnom zaujme na prvý pohľad
Hliníková vrchná časť s netradičným dizajnom zaujme na prvý pohľad





Špecifikácie

  • Displej: 13,3" 2,8K OLED displej
  • Procesor: Intel Core i7 1355U Raptor Lake
  • Pamäť: 16GB LPDDR5 5200 MT/s
  • Grafika: Intel Iris Xe
  • SSD: 1TB NVMe
  • Podsvietená klávesnica
  • Porty: 1x USB3.2 Gen 2, 2x Thunderbolt 4, HDMI 2.1, Combo jack
  • Web kamera: 1080p
  • Reproduktory: 2x2W
  • Batéria: 63 Whr
  • Hmotnosť: 1 kg
  • Rozmery: 29.62 x 21.63 x 1.09 cm
  • Ostatné: Wifi 6E, Bluetooth v5.3

Prejdime rovno k najväčšej dominante zariadenia a pre mnohých aj hlavnému lákadlu - displeju. 13,3“ OLED displej s ideálnym pomerom strán 16:10 a vysokým rozlíšením až 2880 x 1800 pixelov je to, čo robí toto zariadenie odlišným od zvyšku konkurencie. Displej zároveň zaberá 85% plochy, takže sa nemusíte obávať hrubších rámčekov. Rozlíšením to ale nekončí. HDR, maximálny jas 550 nitov, 100% pokrytie DCI-P3 farieb a kontrast až 1 000 000 : 1 robí toto zariadenie ideálnym nielen na bežnú kancelársku a „manažérsku“ prácu, ale aj pre grafikov a kreatívnych ľudí. Zamrzí trochu len obnovovacia frekvencia, ktorá je len 60Hz, ale pri tomto type zariadenia to nijako výrazne neprekáža. To je asi jediné drobné mínus inak perfektného displeja. Počas testov, keď sa Zenbook na pár dní stal naším primárnym mobilným zariadením, bol výborným zariadením aj na konzumáciu multimediálneho obsahu. Seriály alebo filmy na OLED displeji vyzerajú výborne a spolu s reproduktormi od Harman / Kardon s certifikáciou Dolby Atmos sa Zenbook postaral o kvalitný audiovizuálny zážitok. Vzhľadom na hrúbku a veľkosť zariadenia bol zvuk relatívne čistý, no ako už býva zvykom, chýbala zvuku trocha hĺbka.  

Veľkosť displeja vám asi už napovedala, že pri tomto notebooku budete numerický blok hľadať zbytočne. Výhodou ale sú dostatočne veľké klávesy s veľmi príjemným zdvihom, ktoré sú, samozrejme, podsvietené. Nehľadajte ale RGB svetielka, pri podsvietení si viete nastaviť len intenzitu bieleho svetla. Jednou z výhod ale je, že touchpad máte vycentrovaný presne na stred zariadenia, takže pri písaní si môžete pohodlne oprieť ruky popri okrajoch zariadenia. Touchpad je na pomery zariadenia dostatočne veľký, s dobrou citlivosťou a bezproblémovým rozpoznávaním gest.

Pri kompaktných zariadeniach väčšinou chýba jedna podstatná vec. Porty. USB-C síce dokáže nahradiť takmer všetko, no nie vždy sa vám chce so sebou ťahať dock alebo redukcie. Najviac ma teda pri rozbalení zariadenia potešilo, keď som uvidel plnohodnotný HDMI port a klasický USB port. Ak patríte do skupiny ľudí, čo často behajú po rôznych zasadačkách a stretnutiach, tieto dva porty oceníte asi najviac. Hrúbky základne notebooku by sme teda mohli definovať ako výšku USB alebo HDMI portu. Zariadenie je presne také hrubé, aby sa tam vošli. Okrem HDMI na ľavej strane nájdeme ešte dvojicu Thunderbolt 4 portov, ktoré oba môžu slúžiť na napájanie alebo prenos obrazu. Na pravej strane sa nachádza klasický plnohodnotný USB port a kombinovaný audio konektor.

ASUS Zenbook S 13 OLED
ASUS Zenbook S 13 OLED Nadštandardný počet portov na takto tenké zariadenie
Nadštandardný počet portov na takto tenké zariadenie


ASUS Zenbook S 13 OLED Displej je dobre čitateľný aj na priamom slnku
Displej je dobre čitateľný aj na priamom slnku


ASUS Zenbook S 13 OLED Klávesnica a jej rozloženie sú takmer ideálne pre pohodlné písanie
Klávesnica a jej rozloženie sú takmer ideálne pre pohodlné písanie





O výkon sa v nami testovanom modeli staral Intel Core i7 1355U, teda procesor z 13. generácie Raptor lake. Spolu 10 jadier a 12 thredov, ktoré sú rozdelené na výkonné (2c/4t) a efektívne (8c/8t) jadrá. Efektívne jadrá disponujú základnou frekvenciou na úrovni 1,2GHz s boostom na 3,7GHz, výkonné jadrá základnou frekvenciou 1,7GHz a boostom na 5,0GHz, pričom spotreba by sa mala pohybovať na úrovni 12-15W pri menej náročnej činnosti a 55W pri plnom zaťažení. A tu už asi začínate tušiť menší problém. Ako sa v tenkom zariadení efektívne vychladí 55W bez straty výkonu? V skratke, nevychladí. Výkon tam síce stále je nadštandardný, ale počas testov bolo vidieť, že benchmarky v prvých minútach z napájania oproti batérii bežali svižnejšie, no časom muselo prísť k zníženiu frekvencií a výkonnostný rozdiel sa takmer dorovnal. S teplotami ale Zenbook bojuje statočne a aj po hodinách záťaže sa notebook používal pohodlne a nebolo cítiť výrazné prehrievanie v oblasti klávesnice. Tomu napomáha pre ASUS už typický pánt, ktorý zadnú časť zariadenia pridvihne o takmer centimeter pre dosiahnutie čo najvyššej efektivity chladenia. Zároveň vám vznikne menší náklon pre pohodlnejšie písanie. Netreba ale zabúdať aj na grafickú kartu, ktorou je v tomto prípade integrovaná grafická karta Intel Iris Xe. Nejde o kartu, na ktorej by ste chceli hrať najnovšie AAA tituly, no nemusíte sa ani báť, že by ste si nevedeli zahrať staršie alebo e-športové hry s menšími kompromismi v nastaveniach. So svojimi 2TFLOPS výkonu a 768 shading jednotkami postačí aj na rôzne pracovné úkony, napr. pri renderingu.

Pri kúpe si ale dobre premyslite, koľko budete potrebovať RAM. Tá nie je rozšíriteľná a bude vám teda musieť stačiť veľkosť, s ktorou si notebook kúpite. Netreba zabúdať, že časť RAM si pre seba zoberie aj GPU, takže pre náročné využitie odporúčame pozerať skôr po 32 GB verzii.

Benchmarky

Nakoľko nejde o naše tradičné testovanie, kedy notebook podrobíme testom v hrách, zameriame sa skôr na testy simulujúce náročnejšie pracovné činnosti. Ako napríklad render videa, ktorý si môžete porovnať s našimi ostatnými recenziami, komplexný test v 3DMark, render fyzikálnej animácie a pathtracingu v Blenderi a, samozrejme, nemôžme vynechať ani hru. Ako hru sme zvolili aktuálny titul Spider-man: Miles Morales.

3DMark

ASUS Zenbook S 13 sme podrobili záťažovým testom pomocou programu 3DMark, kde sme vykonali štandardnú komplexnú sériu testov. Notebook dosiahol 1563 bodov, a pri opakovanom teste s napájaním z batérie dosiahol 1488 bodov. Počas testov sa teploty pohybovali priemerne na úrovni okolo 70 stupňov (s maximom na 90 stupňoch) a pri napájaní z batérie okolo 65 stupňov. Samotné grafické skóre dosiahlo 1402 bodov, resp. 1331 pri batérii, a CPU skóre 4521, resp. 4 502 bodov pri batérii, čo sú solídne hodnoty na také tenké zariadenie. Z grafov ale môžete pekne vidieť stabilitu frekvencií CPU a priamo úmerné stúpanie teploty.

ASUS Zenbook S 13 OLED
ASUS Zenbook S 13 OLED Výsledky dosiahnuté pri napájaní zo siete
Výsledky dosiahnuté pri napájaní zo siete


ASUS Zenbook S 13 OLED Výsledky dosiahnuté pri napájaní zo siete
Výsledky dosiahnuté pri napájaní zo siete


ASUS Zenbook S 13 OLED Ukážka renderu videa a časov
Ukážka renderu videa a časov





Rendering

Ak sa venujete strihu videa, veľmi dobre viete, ako dokáže dať RAW záber vo vysokom rozlíšení vášmu notebooku zabrať. Na test sme sa teda rozhodli využiť 1min a 30s 4K ProRes RAW záberov z Red kamier. Ako prvé sme testovali live playback, pričom Zenbook nemal problém zvládať prehrávanie bez trhania aj v plnej kvalite. Využívali sme rovnako ako v ostatných testoch notebookov program DaVinci Resolve. Práca v ňom bola plynulá a samotný render do FHD rozlíšenia zabral 1min 37s pri napájaní zo siete a 1min 44s pri napájaní z batérie. Opäť si môžete všimnúť, že rozdiel vo výkone pri napájaní z batérie nie je až taký výrazný. Samozrejme, dedikované grafické čipy dokážu rovnakú sekvenciu záberov vyrenderovať už aj za niekoľko sekúnd, no netreba zabúdať aj na fakt, že mobilnej RTX 3080 Ti totožná sekvencia zabrala v čase testov 50 sekúnd. Na pohodlný rendering, samozrejme, toto zariadenie nie je vhodné, no ak sa vyskytnete v núdzovej situácii a budete mať po ruke len Zenbook, tak môžete mať istotu, že aktuálna i7 to zvládne relatívne fajn.

Blender

Blender má v našich testoch premiéru, ale pekne preveril možnosti Zenbooku. Pri väčších a náročných scénach sa prejavil nedostatok RAM, nakoľko systém mal k dispozícii len 8GB a zvyšných 8GB si zablokovala grafická karta. Pri menších scénach, pamäťovo menej náročných, bola práca v Blenderi bezproblémová, a to aj pri napájaní z batérie. Zároveň vďaka displeju bola práca aj na takom malom zariadení príjemná. Vykonali sme teda dva referenčné testy, a to fyzikálnu simuláciu pri animácii pudingu a pre mnohých už známy ClassRoom image Render.  Simulácia pudingu držala počas realtime animácie stabilných 30 fps, pri napájaní z batérie ale fps klesli na  hranicu 13-17.  ClassRoom render trval 17min 52s a 18min a 35s pri napájaní z batérie. Počas renderu klesla batéria o 10%, pričom systém predpokladal zostávajúci čas ešte na necelé 3 hodiny.

ASUS Zenbook S 13 OLED
ASUS Zenbook S 13 OLED Zenbook si poradí aj s náročným renderom v Blenderi
Zenbook si poradí aj s náročným renderom v Blenderi


ASUS Zenbook S 13 OLED Fyzikálne animácie nerobia i7 žiadny problém
Fyzikálne animácie nerobia i7 žiadny problém


ASUS Zenbook S 13 OLED Farbenie videa je na kvalitnom OLED displeji vynikajúce
Farbenie videa je na kvalitnom OLED displeji vynikajúce




Spider-man: Miles Morales

Je jasné, že bežné e-sport tituly zvládne Zenbook bez problémov. Integrovaná grafika s výkonom na úrovni konzol minulej generácie by ale mala toho zvládnuť spustiť viac. Aktuálnym AAA titulom, pri ktorom sme úprimne nečakali, že bude bežať plynule, je spomínaný Spider-man. Cieľom bolo dosiahnuť aspoň 30 fps. No na naše prekvapenie hra bežala stabilne a fps sa často pohybovali okolo 50-60 bez nejakého trhania, hoci len v 1440 x 900 rozlíšení so zapnutým FSR a na Very Low nastaveniach. No na malom OLED displeji hra vyzerala aj tak výborne a prekvapivo sa hrala dobre aj počas súbojov. Samozrejme, toto nie je zariadenie, kde chcete hrať podobné hry. No ako demonštrácia posunu výkonu integrovaných grafických kariet je to viac ako dostatočné.

Záver

ASUS opäť nesklamal a priniesol na trh ďalšie zaujímavé zariadenie. Je síce skôr pracovne a multimediálne orientované, no ako ste mohli z testov vidieť, výkonu má dosť aj na zábavu v podobe starších alebo menej náročných hier. Medzi hlavné plusy zariadenia jednoznačne patrí skvelý displej, rozmery a výkon. Nesmieme zabudnúť ani na výdrž batérie, kde viete pri záťaži dosiahnuť výdrž na úrovni 3-5 hodín, pričom bežné používanie by vám malo vystačiť na 8-10hodín. Propagovaných 14 hodín sa nám ale dosiahnuť nepodarilo. To ale nie je problém, nakoľko vďaka rýchlemu nabíjaniu dobijete batériu na 70% za 49 minút. Pocitovo asi najväčším mínusom ale bolo mierne hlučnejšie chladenie už pri nízkych teplotách, kedy chladič vydával nepríjemný pískavý zvuk (podobný ako coil whining). Je ale možné, že spomínaný zvuk bol mínus len testovaného modelu. Pred kúpou ale rozhodne zvážte, či bude pre vás 16 GB RAM dostatočných pre pohodlné používanie. V princípe ale ide o skvelé mobilné a pracovné zariadenie.


napísal tomass 21.8.2023
Páči sa mi!
9.0
ASUS ZENBOOK S 13 OLED
+ hmotnosť
+ rozmery
+ výborný displej
+ dostatočný výkon
+ porty
- hlučnejšie chladenie
- pokles výkonu pri záťaži
- len 60Hz panel


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk