ASUS ZENBOOK PRO 14 OLED - UX6404 - OLED NOTEBOOK

ASUS ZENBOOK PRO 14 OLED - UX6404 - OLED NOTEBOOK

9.0

Notebook na hranie a prácu s OLEDom

Test

Asus je v notebookoch doma a ponúka ako svoje primárne pracovné Zenbooky, tak aj ROG sériu určenú na hry. Do oboch postupne za uplynulé roky prináša OLED displeje a Asus Zenbook 14 Pro je jedným z týchto modelov. Ten okrem OLEDu dostáva aj  vysoký výkon v procesore, grafike a zároveň si vďaka Zenbook zachováva decentný dizajn bez RGB prvkov

Presnejšie od Zenbooku 14 čakajte menší prakticky notebook, ktorý ľahko prenesiete, kam potrebujete a hocikde môžete využiť jeho výkon. Konkrétne v tejto našej testovanej verzii sa spája i9 procesor s RTX 4070 grafikou. Špecifikácie vám to priblížia.

Špecifikácia:

  • Displej: 14,5" OLED lesklý 2880 × 1800 120Hz
  • Procesor: Intel Core i9 13900H 
  • RAM: 32GB DDR5
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB  (MUX Switch)
  • SSD: 1TB
  • Porty: USB 3.2 Gen 2, USB-C, WiFi 6E, WiFi, Bluetooth
  • Váha: 1,65 kg
  • Systém: Windows 11 Home

Čakajte tak vysoký notebookový výkon, pridáva sa OLED displej s vysokým rozlíšením a aj dostatok RAM pamäte. V zásade sú tu všetko najnovšie technológie. Jediná škoda, že sa tu skrývajú v malom tele a tak je plný výkon obmedzený na určitý čas, kým sa notebook nezahreje.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook
ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Notebook prichádza s 200w zdrojom
Notebook prichádza s 200w zdrojom


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Čakajte menší a dizajnovo veľmi decentný notebook bez RGB nastavení.
Čakajte menší a dizajnovo veľmi decentný notebook bez RGB nastavení.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook OLED displej je chuťovka
OLED displej je chuťovka





Samotná konštrukcia Zenbookov je veľmi decentná, jednoduchá, nie je to tu presvetielkované ako ROG modely a na oko je to príjemné. Povrch je z matného kovu, ktorý je na dotyk príjemný, ale je priam magnetom na odtlačky.  Vrchný kryt obohacuje len lesklé Zenbook logo. Spodná časť je z umelej hmoty s gumičkami slúžiacimi ako podstavec a zaisťujúce prívod vzduchu. Vzadu na notebooku sú následne vývody vzduchu.

Všetky porty sú na stranách notebooku, naľavo je napájanie, HDMI, jeden USB-A port a 3,5mm jack, napravo sú dva USB-C porty a slot na SD-karty.  To je z portov všetko. Možno škoda, že nie sú aspoň dva USB-A porty, ale nie je to zásadný problém.

Klávesnica je užšia, bez numpadu, s malými šípkami slúžiacimi aj na stránkovanie a aj ako home a end klávesy.  Samotné klávesy sú príjemné, jemne zdrsnené a s dostatočne dlhým stlačením. Pritom klávesy sú podsvietené nabielo aj s jemným osvietením okolo nich. Hodný rad je štandardne s funkčnými klávesmi, ktoré sa kombinujú s F1-F2. Prekvapivo power tlačidlo nie je úplne krajné, ale až druhé od kraja, na kraji je delete.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook
ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Klávesnica je štandardná bez num padu s dostatočným zdvihom.
Klávesnica je štandardná bez num padu s dostatočným zdvihom.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Portov nie je veľa, je tu len jeden USB-A, pridáva sa HDMI a 3.5mm jack
Portov nie je veľa, je tu len jeden USB-A, pridáva sa HDMI a 3.5mm jack


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Na druhej strane sú dva USB-C porty a slot na SD karty.
Na druhej strane sú dva USB-C porty a slot na SD karty.





Touchpad je tu veľký, dobre citlivý a Asus pridáva aj výrez na Dial pre aplikácie. Dial je nový prvok, ktorý ponúka Asus tvorcom, špeciálne grafikom. Tí sú s tým zvyknutí robiť pre rýchlejšie výbery. Niektoré Asus ProArt notebooky majú fyzický dial pod klávesnicou, tu je aspoň virtuálny dotykový, vyrezaný v časti touchpadu, ale či sa oplatí používať a niečo vám urýchli, je otázne.

Displej je parádny, farby sú také, ako sa na OLED patrí, čierna je čierna a farby sú živé. Je tu vysoké 2880 × 1800px rozlíšenie a pridáva sa 120Hz refresh. Na prácu a aj hranie bude úplne parádny. K tomu dotykový, a tak si môžete niekedy pomôcť aj dotykmi, keď potrebujete. Respektíve s dotykovým perom, ak ste aj grafik.

Jas displeja je okolo 400 nitov, čo je celkom dostatočné, ak neplánujete pracovať vonku. Vonku sa ani neodporúča, keďže panel má vysokú reflexiu pre čo najčistejší obraz. Mimochodom, v čistote obrazu mu nepomáha dotyková plocha, tá pridáva do obrazu jemnú sieťku, ale v zásade ju nevidíte.

Otázne je, koľko tieto OLED v desktopoch vydržia bez vypálenia. Ešte tú nie sú dosť dlho, aby sme to videli v praxi. Ale Asus má rovno v základnej aplikácii možnosť OLED Care s funkciami starania sa o displej, a to Pixel refresh, má tu rovno možnosť skrývania spodnej lišty alebo jej priesvitnosti. Spodná lišta je totiž prvok, ktorý je na displeji stále. Zároveň nájdete v aplikácii aj utility na kalibráciu  farieb displeja, keďže na to sa tu výrazne firma orientuje. Chce hlavne grafikom ponúknuť verné farby.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook
ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Výkon v grafike je decentný.
Výkon v grafike je decentný.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Notebook má menšie telo a tým trpí aj stabilita, výkon ide pri zahriatí dole. Je stavaný na to, aby sa príliš neprehrieval.
Notebook má menšie telo a tým trpí aj stabilita, výkon ide pri zahriatí dole. Je stavaný na to, aby sa príliš neprehrieval.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Cyberpunk pekne rozbehnete, ale pre 8GB pamäť grafiky kompromisy musia byť.
Cyberpunk pekne rozbehnete, ale pre 8GB pamäť grafiky kompromisy musia byť.





Výkonovo je tu i9 a RTX 4070, čo sa zdá ako zaujímavá konfigurácia, aj keď toto nie je ROG model určený na plný výkon. Na nastavovanie výkonu je MyAsus utilita s tromi základnými režimami, a to Performance mode, Standard mode a Whisper mode. Aj keď doplnená ProArt utilita má aj nastavenie Full Speed, ale nezdalo sa, že by výkon ovplyvnila.

Čo sa týka výkonu v 3D Mark Time Spy:

  • 7832 bodov - GPU  7735, CPU 8433 - bez napájania
  • 10166 bodov - GPU  10898, CPU 7364 - s napájaním

Vidieť, že bez napájania sa výkon hlavne grafiky mierne zníži a podtaktuje, ale zároveň vidieť, ako si výkon grafika a procesor medzi sebou výkon prehadzujú. Totiž je tu 90W grafika s dynamickým boostom 15W, ktoré sa môžu presúvať. Stalo sa mi aj, že pri jednom teste GPU malo 7 tisíc bodov a 10 až 12 tisíc bodov CPU. 

Čo vyniká, je SSD, ktorý, je rýchly a ponúka 7000MB/s na čítanie a 5200MB/s na zápis. Možno škoda, že len 1TB, pri dnešných cenách by už mohli do trojtisícových notebookov dávať aj 2TB. Ale videli sme už aj 512GB v dvojtisícových notebookoch. 

Čo sa týka výkonu hier, tie pôjdu pekne, špeciálne notebook dokáže využiť aj DLSS3.  Napríklad Alan Wake 2 dal v najvyšších nastaveniach 45fps v 1080p (30fps bez frame generation) ale to je extrémne náročná hra a ideálne v nej dať Ray tracing na low. Cyberpunk ide na maxime s quality DLSS a frame generation a 74 fps a bez frame generation okolo 47 bez. Tieto náročnejšie hry určite hrávajte v 1080p, alebo 1440p podľa náročnosti, plné 1800p nie je pre grafiku, ale hlavne pamäť grafiky ideálne. Do 8GB sa ťažko takéto vyššie rozlíšenie zmestí. Respektíve ak si dáte 1800p znížte DLSS na performance alebo ultra performance, aby sa to vyvážilo v pamäti.

Z bežných hier napríklad GTA V, v 1080p dáva okolo 110 fps na maxime, Witcher 3 okolo 100 fps,  Far cry 5 okolo 130 fps. Toto sú štandardné framerate, ak to nebudete preháňať s rozlíšením. Čo sa týka hluku - no počuť ho. Ventilátory sa pri maximálnej záťaži roztočia v počujete ich hvízdanie. Hluk je pritom okolo 48 dB. Teploty postupne stúpnu okolo 48 stupňov v strede klávesnice. Aj keď na samotných klávesoch to necítite.

Batéria je tu 76 Wh a vydrží tak do 7-8 hodín sledovania videa a webu. Pri bežnej práci v zásade záleží od režimu, v ktorom máte notebook, pričom viete ísť buď v pomalom silent mode, kedy vydržíte viac, alebo v performance, kedy výkon pôjde vyššie podľa potreby. Zároveň aj to, či si niektorá aplikácia zapne dedikovanú RTX grafiku. 

ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook
ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Zahrievanie sa snaží notebook eliminovať podtakovaním, pod klávesnicou teploty dosiahnu okolo 48 stupňov.
Zahrievanie sa snaží notebook eliminovať podtakovaním, pod klávesnicou teploty dosiahnu okolo 48 stupňov.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook SSD dali rýchly, a to rovno 7000MB/s na čítanie a 5200MB/s na zápis.
SSD dali rýchly, a to rovno 7000MB/s na čítanie a 5200MB/s na zápis.


ASUS Zenbook Pro 14 OLED - UX6404 - OLED notebook Notebook má v touchpade vyrezaný aj Dial, ale či ho využijete, je otázne
Notebook má v touchpade vyrezaný aj Dial, ale či ho využijete, je otázne




Celkovo je Zenbook Pro 14 OLED veľmi pôsobivý notebook ako dizajnovo, tak aj funkčnosťou a OLED displej ponúka ešte niečo naviac. Čakajte tak dostatok výkonu v procesore a grafike, podporu DLSS3 aj keď ak by ste ho chceli primárne na hry, rátajte s tým, že to nie je čisto herný notebook a nie je stavaný na maximálny výkon. Ak však potrebujete miešať prácu a špeciálne kreatívnu prácu s hrami, bude to veľmi zaujímavý notebook.

  • ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) kúpite za 2599 eur.

napísal saver 21.11.2023
Páči sa mi! (+1)
9.0
ASUS ZENBOOK PRO 14 OLED - UX6404 - OLED NOTEBOOK
+ parádny OLED displej
+ decentný dizajn
+ RTX 40 grafika výrazne zvýši výkon vďaka DLSS 3.5
- príliš dynamicky sa meniaci výkon grafiky


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk