DELL GAMING G3223D / G3223Q MONITORY

DELL GAMING G3223D / G3223Q MONITORY

9.0

Quad HD alebo 4K?

Test

Quad HD alebo 4K? Dell sa rozhodol pri svojej hernej sérii nenechať nič na náhodu a trh priniesol dva veľmi zaujímavé monitory. Dizajnovo by ste medzi nimi síce ťažko badali rozdiel, no to hlavné sa skrýva priamo v displeji. Ako ale dopadlo ich priame porovnanie?

Nebýva zvykom, že by sa nám na test dostali dva monitory z rovnakej série v totožnom čase. Ponúkla sa preto výnimočná príležitosť priamo porovnať dva monitory, ktoré zároveň predstavujú dve kategórie herných monitorov v prakticky totožnom tele. A nejde len o cenové kategórie. Ako už býva pri vyššej triede monitorov zvykom, oba disponujú rýchlymi IPS panelmi, dobrou vybavenosťou portov a hlavne kvalitnými panelmi s uhlopriečkou 31,5“. Papierovo by už na prvý pohľad mal aj lacnejší z dvojice monitorov uspokojiť skoro každého hráča a dopriať mu ideálny herný zážitok. Bude to ale skutočne tak? Alebo má zmysel pri danej uhlopriečke investovať do vyššieho 4K rozlíšenia?

Špecifikácie G3223D:

  • Panel: Fast IPS
  • Panel typ: LED-backlit LCD monitor / TFT active matrix
  • Rozlíšenie: WQHD 2560 x 1440, 165 Hz
  • Jas: 400 nitov
  • Veľkosť: 31,5“
  • Adaptívna technológia: AMD Free-Sync a NVIDIA G-Sync kompatibilný
  • Kontrast: 1 000:1
  • Farby: 10 Bit, 95% DCI P3
  • Zaoblenie: rovný
  • Odozva: 1 ms
  • Pozorovacie uhly: 178 stupňov
  • Povrch: antireflexný
  • Porty: 1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, Headphone-out, USB 3.2, USB 3.0 Charging port, USB-C Upstream Port
  • Sklon: +21 stupňov / -5 stupňov
  • Spotreba: 33W
  • Ostatné: HDR 400, Nastaviteľná výška, VESA
DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory
DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Balenie monitorov je na prvý pohľad prakticky rovnaké
Balenie monitorov je na prvý pohľad prakticky rovnaké


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory O rozdiel v baleniach sa stará prítomnosť rôznych káblov
O rozdiel v baleniach sa stará prítomnosť rôznych káblov


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Okrem káblov, dvoch častí stojanu a monitora v balení už nič iné nenájdete
Okrem káblov, dvoch častí stojanu a monitora v balení už nič iné nenájdete





Špecifikácie G3223Q:

  • Panel: Fast IPS
  • Panel typ: LED-backlit LCD monitor / TFT active matrix
  • Rozlíšenie: 4K 3840x 2160, 144 Hz
  • Jas: 400 / 600 nitov
  • Veľkosť: 32“
  • Adaptívna technológia: AMD Free-Sync Premium Pro
  • Kontrast: 1 000:1
  • Farby: 10 Bit, 95% DCI P3, 99% sRGB
  • Zaoblenie: rovný
  • Odozva: 1 ms
  • Pozorovacie uhly: 178 stupňov
  • Povrch: antireflexný
  • Porty: 1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.1, Headphone-out, USB 3.2, USB 3.0 Charging port, USB 3.2 Gen1 Type-B upstream port
  • Sklon: +21 stupňov / -5 stupňov
  • Spotreba: 33,7W
  • Ostatné: HDR 600, nastaviteľná výška, VESA, ComfortView Plus

 

Balenie je v oboch prípadoch prakticky totožné, krabice sa od seba odlišujú len názvom modelu a inak to nie je ani pri obsahu. Pri drahšej verzii ale dostanete jeden DisplayPort kábel, HDMI a USB 3.2 dátový kábel namiesto DisplayPort káblu a USB-C káblu pribaľovaným k lacnejšej verzii. Nechýba, samozrejme, napájací kábel a stojan, ktorý sa v oboch prípadoch skladá z dvoch častí. Jeho montáž je jednoduchá a nepotrebujete k nej žiadne náradie, pričom k monitoru ho pripojíte pre Dell už tradičným klik systémom. Jednoduchá je aj jeho demontáž, a to za pomoci jedného tlačidla. Kvalita spracovania stojanu je kvalitná, pevná a pôsobí stabilným dojmom. V kvalite nezaostáva ani spracovanie samotných monitorov, pri ktorých Dell stavil na rokmi overený dizajn.

Máme teda z troch strán bezrámčekové prevedenie displeja a ovládacie prvky zo zadnej strany. Takže dizajn z prednej časti pôsobí veľmi čisto. To, že ide o herné zariadenia, sa snaží v oboch prípadoch napovedať elegantný pásik s podsvietením oddeľujúci sivý kryt monitora od mriežky pre nasávanie vzduchu a samotných portov. Monitor sa nesnaží hneď na prvý pohľad dať najavo, že ide o hernú perifériu, čo si rozhodne našlo svojich fanúšikov. Monitor je, samozrejme, výškovo nastaviteľný v rozmedzí 100mm, viete si nastaviť vertikálny sklon v rozmedzí +21 stupňov / -5 stupňov, no aj vertikálne natočenie voči základni stojanu v rozsahu -30°/+30°. Pred kúpou si ale dobre premerajte priestor, kam plánujete monitor umiestiť, lebo svojimi rozmermi 71,3 /  72,6 cm na šírku a 42,71 /  45,9 cm na výšku ide už o pomerne masívne obrazovky. Z konštrukčného hľadiska monitorom ťažko niečo vytknúť.

DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory
DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory S rozdielom len 0,5 palca ide na prvý pohľad o totožné monitory
S rozdielom len 0,5 palca ide na prvý pohľad o totožné monitory


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Zadná strana disponuje okrem portov aj tlačidlami pre ovládanie a podsvieteným pásikom oddeľujúcim sivú časť
Zadná strana disponuje okrem portov aj tlačidlami pre ovládanie a podsvieteným pásikom oddeľujúcim sivú časť


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory 32-palcové monitory svojimi rozmermi zaberú značnú plochu na stole
32-palcové monitory svojimi rozmermi zaberú značnú plochu na stole





Prejdime ale k tomu najdôležitejšiemu, a teda k samotným panelom. Ak ste doteraz vlastnili bežné 24“ alebo 27“ monitory, tak 32“ bude pre vás príjemným prekvapením. Vďaka svojej veľkosti vás monitor počas hrania pohltí podobne ako to dokážu ultra široké monitory, no má to pre vás aj menšiu výhodu. Ak by ste sa rozhodli siahnuť po lacnejšej QHD verzii, tak vaše natívne rozlíšenie pre šírku je oveľa nižšie než pri monitoroch s pomerom strán 21:9, čo má za následok, že aj so slabším PC dokážete hrať na vyšších fps v prakticky rovnakej kvalite. A to pri 165Hz obnovovacej frekvencii rozhodne nie je na škodu. QHD síce pri 32“ uhlopriečke poskytuje len 93 pixelov na palec oproti 138 pri 4K verzii, no obraz bol stále dostatočne jemný. 4K rozlíšenie ale oceníte primárne nielen pri hraní, ale hlavne pri práci. Jemný panel, vynikajúce 10bit pokrytie farieb, ktoré pri DCI-P3 dosahuje v oboch prípadoch 95% sa priam ponúka aj na kreatívne využitie. A rozdiel v tom, čo všetko sa vám dokáže zmestiť na plochu obrovského 4K monitora oproti QHD, je značný.

Počas niekoľkých dní, čo som monitory testoval, som počas práce, prirodzene, preferoval skôr 4K rozlíšenie pre čo najväčšiu možnú plochu, ktorú dokážem efektívne využiť, no pri hraní som sa radšej presúval ku QHD modelu, kde som si vedel užiť naplno výhody rýchleho panelu a kvalitného podania farieb. Samozrejme sa rovnako dobre, a ak vlastníte dostatočne výkonnú zostavu tak aj lepšie, viete zahrať aj na drahšom modeli. Robí všetko rovnako dobre a často aj lepšie než QHD verzia, disponuje lepším HDR a podporuje AMD Freesync Premium Pro. Ak patríte medzi fanúšikov HDR a je pre vás prioritou, 4K verzia ho zase zvláda lepšie vďaka svojmu vyššiemu maximálnemu jasu na úrovni 600 nitov oproti 400. Samozrejme, HDR aj v týchto prípadoch trpí na nízky kontrast a dimming pri tmavých častiach obrazu, no je to trend, ktorý sa stále IPS panelom nepodaril úplne zvrátiť.

DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory
DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Vďaka svojej veľkosti ide aj o výborné monitory na prácu
Vďaka svojej veľkosti ide aj o výborné monitory na prácu


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Menu je v podaní Dellu už tradične intuitívne a prehľadné
Menu je v podaní Dellu už tradične intuitívne a prehľadné


DELL Gaming G3223D / G3223Q monitory Pri hrách vynikne výborná kvalita podania farieb, prípadne aj HDR
Pri hrách vynikne výborná kvalita podania farieb, prípadne aj HDR





Monitory disponujú ovládaním zo zadnej strany, ako sme popisovali už vyššie. Celkovo 4 tlačidlá a jeden joystick sa postarajú o intuitívnu a presnú navigáciu v menu samotných monitorov. Rozhranie je typické pre Dell, je prehľadné, ponúka, samozrejme, množstvo nastavení, od jasu, až po pokročilejšie farebné profily. Viete si, ako už býva pomaly zvykom, nastaviť či už zobrazovanie fps, alebo zameriavač v strede obrazovky. Nájdete teda všetko, čo by ste hľadali v pracovnom monitore, ako aj všetko, čo by ste hľadali v hernom monitore.

Z hľadiska portovej vybavenosti Dell ponúka menší nadštandard, a to hlavne dva USB porty na spodnej hrane monitorov spolu s 3,5mm jackom pre slúchadlá, čo nebýva pri každom výrobcovi samozrejmosťou. Jeden z dvojice USB je v štandarde 3.2 s maximálnou prenosovou rýchlosťou 5Gbps, a druhý USB 3.2 s možnosťou nabíjania až 2A. Pre využívanie funkčnosti „hubu“ je potrebné prepojiť PC dátovým USB káblom, pričom drahšia 4K verzia sa spolieha na klasický dátový USB kábel, no QHD verzia využíva USB-C kábel. To, či je pre vás využitie USB-C výhoda alebo nevýhoda, je už na vašom posúdení, nakoľko často býva pri základných doskách k dispozícii len jeden USB-C port. Výberom 4K verzie získate dva novšie HDMI 2.1 porty oproti jednému HDMI 2.0 portu pri QHD verzii, no ten zas disponuje dvomi DisplayPortmi vo verzii 1.4 oproti jednému v drahšej verzii monitora.

Záver

Výberom jedného z oboch testovaných monitorov určite nespravíte chybu, no pred kúpou si premyslite, čo vlastne od daného zariadenia požadujete. Chcete veľký monitor určený primárne na hry a hráte často e-šport tituly, prípadne na vyšších fps? Z pohľadu ceny a výkonu sa vám oplatí určite oveľa viac zvažovať Dell G3223D. Ak ale hľadáte jeden monitor, na ktorom počas dňa plánujete pracovať, prípadne sa venujete kreatívnej činnosti, ako napr. úprava fotografií, strih videa alebo aj programovanie, no po práci si chcete užiť čo možno najlepší herný a multimediálny zážitok, oplatí sa investovať skôr do G3223Q. Získate tým dobre spracovaný, elegantný monitor ktorý v sebe skrýva množstvo potenciálu. V princípe pri oboch monitoroch platí, že vám ponúknu oveľa viac, než by ste od nich na prvý pohľad čakali. A to je sčasti aj ich hlavnou výhodou. Nesnažia sa už na pohľad kričať do sveta, že sú hernou perifériou, no nejeden herný monitor bez problémov porazia v kvalite, ktorú poskytujú.


napísal tomass 8.12.2023
Páči sa mi! (+1)
9.0
DELL GAMING G3223D / G3223Q MONITORY
+ 144/165Hz
+ kvalitné podanie a pokrytie farieb
+ Free-Sync Premium Pro (4K), G-sync kompatibilita (QHD)
+ dizajn
+ spracovanie
- vyššia cena
- absencia G-Sync a ostatných Nvidia technológií (4K verzia)
- chýbajúci USB-C port (Power delivery, prenos obrazu a pod.)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20072)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk