LENOVO LEGION GO - PC HERNÝ HANDHELD

LENOVO LEGION GO - PC HERNÝ HANDHELD

9.0

Nový posun vpred pre herné handheldy

Test

Handheldová sféra na PC sa rozširuje veľmi rýchlo a okrem Valve už do nej vstúpili tri veľké firmy. Je tam Asus so svojím ROG Ally, teraz ohlásil MSI svoj Claw a rovnako aj Lenovo tam už má svoju ponuku s Legion Go handheldom.

Zároveň Lenovo skúsilo priniesť niečo iné ako konkurencia a to niečo viac podobné Nintendo Switchu. Teda neprinieslo jednoliaty handheld, ale obrazovku s odnímateľnými gamepadmi po bokoch. Zároveň prináša väčší displej a ponúka síce menej spratný, ale handheld s veľkou obrazovkou.

Špecifikácie:

  • Displej: 8.8″ QHD (2560 x 1600) IPS, 500 nits, 16:10, 144Hz, 97% DCI-P3, Gorilla Glass
  • Procesor: AMD Ryzen Z1 Extreme 
  • Systém: Windows 11 Home
  • RAM: 16GB 7500Mhz LPDDR5X
  • SSD: 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 2242
  • Batéria:  49,2WHr (plus 900mah v ovládačoch)
  • Zvuk: 2 x 2W reproduktor, duálny mikrofón
  • Porty: 3,5mm jack, 2x USB-C 4.0 (DisplayPort 1.4, Power Delivery 3.0), čítačka Micro SD kariet (podpora do 2TB)
  • Wireless: WiFi 6E 802.11AX (2 x 2),  Bluetooth 5.1
  • Rozmery základnej časti: 20,1mm x 210mm x 131mm 
  • Rozmery komplet: 40,7mm x 298,83mm x 131mm
  • Váha: obrazovka 640g / kompletná aj s ovládačmi 854g
  • Napájanie: 65W adaptér

Lenovo tak ponúka pekne vybavený handheld s veľkým displejom, veľkou batériou a výkonným procesorom. Plus rýchlejšie pamäte z neho robia aktuálne najvýkonnejší tablet.

Lenovo Legion Go - PC herný handheld
Lenovo Legion Go - PC herný handheld Legion Go dostanete aj s púzdrom a nabíjačkou
Legion Go dostanete aj s púzdrom a nabíjačkou


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Dostanete veľký 8.8' handheld s Windows 11
Dostanete veľký 8.8' handheld s Windows 11


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Gamepady môžete dať dole a hrať tak
Gamepady môžete dať dole a hrať tak





Konštrukcia

Dizajnovo je tak Legion Go masívnejší, ale zároveň pre odpojiteľné ovládače viac plochý. Totiž horná časť je úplne plochá, rovnako aj hrany a len spodná časť je ergonomicky zaoblená, špeciálne v oblasti ovládačov. Zároveň je to pevné a kvalitné.  

Strednú časť celú zaberá veľký 8,8" displej, ktorý je LCD s pekným 2560 x 1600px rozlíšením a teda obraz je veľmi ostrý. Má 144Hz refresh a 500-nitové podsvietenie, ktoré bude dostatočné na hranie vo vnútri, respektíve vonku za menej jasného slnka. Displej má 97% DCI-P3 farebnej škály a teda čakajte pekné a sýte farby. Displej je, samozrejme ,dotykový a chráni ho Gorilla glass sklo.

Displej má vzadu zabudovaný výsuvný stojan, vďaka ktorému displej môže stáť ako samostatne, tak aj s nasunutými gamepadmi. Pritom porty máte primárne na zadnej hrane, kde je USB-C, slot na SD-kartu, 3,5mm jack, ale aj volume tlačidlá a power tlačidlo so senzorom otlačkov prstov. Na spodnej strane to dopĺňa ďalší USB-C port, oba fungujú rovnako a oba viete využiť na nabíjanie, pripojenie SSD alebo aj externý monitor.

Gamepady na bokoch displeja sú odpojiteľné a prekvapivo komplexné. Majú ako tlačidlo na zacvaknutie. Pridané sú všetky Štandardné tlačidlá gamepadu a teda aj Menu a Options. Lenovo má svoje dve vlastné tlačidlá na vrchu na nastavenia a otvorenie aplikácie. Na každom gamepade sú naspodku ešte dve doplnkové tlačidlá. Plus na pravom je aj touch plocha na ovládanie myši, ktorá má na spodnej strane doplnkové koliesko myši a prepínač na FPS hry. Tento prepne ovládač do niečoho ako joystickovej myši.

Zároveň, keďže sú gamepady odpojiteľné, majú tiež svoje batérie a ak by ste hrali s odpojenými, musíte ich raz za čas pripojiť, aby sa dobili. Automaticky sa nabijú z hlavnej batérie. Hlavnú batériu následne nabijete štandardne nabíjačkou.

Z pohľadu ergonómie je handheld viac hranatý, ale samotné ovládače a aj celý handheld dobre padnú do ruky, rýchlo si na naň viete zvyknúť, jedine musíte rátať s vyššou váhou.

Lenovo Legion Go - PC herný handheld
Lenovo Legion Go - PC herný handheld Nechýba d-pad a štandardné Xboxové tlačidlá.
Nechýba d-pad a štandardné Xboxové tlačidlá.


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Na pravej strane nájdete aj touchpad.
Na pravej strane nájdete aj touchpad.


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Naspodku nájdete dostatok doplnkových tlačidiel
Naspodku nájdete dostatok doplnkových tlačidiel





Systém

Celé je to postavené na Windows 11 systéme, vďaka ktorému máte možnosť spustiť všetkých herných klientov a hrať prakticky všetko z ponuky PC (aj keď staršie hry už nemusia byť plne kompatibilné). Zároveň vďaka väčšiemu displeju je všetko dobre ovládateľné dotykovo a môžete na tom fungovať rovnako ako na tablete a aj mimo hier robiť všetky štandardné veci tak, ako na PC, teda browsovať, pozerať videá, spustiť Office.

Samozrejme, primárne je to stavané na hranie a aj preto tu má Lenovo svoju základnú aplikáciu, ktorú si po prvom spustení nainštaluje a následne sa otvorí vždy po spustení handheldu. Môžete si to však zakázať, keďže aplikácia nie je nevyhnutná. Síce vám zhrnie všetky nainštalované hry, ponúka možnosť nainštalovať launchery, má aj odklik na cloud gaming, konkrétne odklik spusti Xbox web, a pripravená je aj nová ponuka pre Android gaming.  Plus má tu aj hlbšie nastavenia celého handheldu. 

Toto menu vyvoláte ľavým Lenovo tlačidlom , zatiaľ čo pravé má priradené rýchle vysúvacie menu, v ktorom viete jedným klikom prepínať výkonnostný mód, kde máte preddefinovaný Power saving a Peformance, ale viete si nadefinovať ďalšie dva custom módy.  Každý mód má možnosť nastavenia TPD, teda výkonu kde je quiet, balance a performance, ale viete ci nastaviť aj vlastný, kde môžete manuálne vybrať spotrebu od 5W do 30W. Úplne ľubovoľne po jednom watte.  Zároveň viete nastaviť aj OS Power Mode, kde v systéme sa vám automaticky môže výkon znížiť, alebo aj zvýšiť. Plus viete si zapnúť ventilátory na maximum, ak nie, tak sa budú regulovať podľa teploty. Nakoniec v rýchlom menu si môžete jednoducho zmeniť aj rozlíšenie obrazovky, od plného 1600p, cez 1200p, až po 800p.  Alebo aj zmeniť refresh zo 144Hz na 60Hz a môžete  manuálne zmeniť a zapnúť aj RSR upscaling (bude zo zvoleného rozlíšenia upscalovať do 1600p). To už sú veci, ktorými si viete doladiť výkon.

Lenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheldLenovo Legion Go - PC herný handheld

Samotný hluk ventilátorov nie je silný ani hlučný, skôr taký fúkavý a jemne piskľavý, keďže ventilátory sú malé.  Pripomína to zvuk niektorých notebookov. Nevyhnutne to pri hraní nevadí, ale budete to počuť. Najlepšie je si aj v performance režime zrušiť ventilátory na maximum, nech zbytočne nejdú na plný výkon, keď to nie je potrebné. Mimochodom ,v systéme je handheld úplne tichý, rovnako aj pri bežných činnostiach. 

Pamäte je v Legion Go 16GB DDR5 taktovaných na pekných 7500Mhz, je to pekné zvýšenie oproti konkurencii, čo prináša aj výkon. Aj keď je škoda, že nedali rovno 32GB. Totiž týchto 16GB sa musí rozdeliť medzi CPU a GPU, a teda aj grafika hry si zoberie svoje. Konkrétne tu je nastavených 4GB pre GPU a teda 12GB zostáva pre systém. Na rozdiel od ROG Ally nemá Legion nastavenie tejto pamäte priamo vo Windowse, ale musíte ísť do Biosu, kde viete nastaviť 3GB, 4GB, alebo 8GB VRAM (Volume+power tlačidlo).  Môžete si to prestaviť podľa toho, aké hry hrávate. Ak hrávate náročnejšie na grafiku, môžete vyhradiť 8GB.

Čo je ešte nedotiahnuté, je úprava Windows 11 na handheldy, kde samotný systém ešte nie je ideálny na rýchle gamepadové ovládanie a musíte prechádzať všetky menu a podmenu tak ako na desktope. Vďaka veľkej obrazovke a touchpadu to tu nie je až taký problém.

Lenovo Legion Go - PC herný handheld
Lenovo Legion Go - PC herný handheld Hry vyzerajú veľmi pekne
Hry vyzerajú veľmi pekne


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Pravý gamepad môžete použiť aj ako myš, ale len ak ste pravák  a nie je to ideálne.
Pravý gamepad môžete použiť aj ako myš, ale len ak ste pravák a nie je to ideálne.


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Handheld zvládne aj Cyberpunk, aj keď radšej ho hrajte bez Ray-tracingu.
Handheld zvládne aj Cyberpunk, aj keď radšej ho hrajte bez Ray-tracingu.





Výkon

Výkonovo je na tom handheld podobne ako Asus ROG Ally, teda vyššia verzia, nakoniec majú rovnaký AMD Ryzen Z1 Extreme čip, ktorý spája osemjadrový procesor a 8,4 Tflops grafiku, aj keď to je teoretické marketingové číslo, reálny výkon je skôr okolo 3-4 Tflops. Teda približne dvojnásobok SteamDecku a o 30% viac ako základný Ryzen Z1, tomu uvádzajú reálnejšiu hodnotu 2,8Tflops. 

Samotný výkon v 3D Marku je na 3290 bodoch, trochu vyššie ako ROG Ally s 3107 bodmi.  Je to aj lepšou stabilitou výkonu, keďže na rozdiel od ROG Ally prešiel Legion Go stress testom 3D marku na 98%. Týmto testom neprejde ani veľa notebookov.

Time Spy benchmark:

  • pripojené napájanie - 30W -  3330 bodov - 3016, 8161 (ROG mal 3107 bodov)
  • bez napájania - 30W  - 2708 bodov - 2446, 6906
  • bez napájania - 15W - 1938 bodov - 1881, 2345 (ROG 2242 bodov)
  • bez napájania - 9W - 1921 bodov - 1869, 2281 (ROG 1012 bodov)
  • bez napájania - 5W - 1914 bodov - 1859, 2304
  • Balanced - 2191 - 1979, 5595
  • Power saving Quiet mod - 988 bodov - 895/2430 

Ak by vás zaujímalo porovnanie s notebookmi, 8000 grafických bodov je približne ako nižšia notebooková RTX 2060 a procesor ako staršie pomalšie i3-8100T.

Pre zaujímavosť, Fortnite má 80 fps v performance, 60 fps v balance a 20 fps quiet mode pri 1600p rozlíšení na medium nastaveniach. Ak znížite rozlíšenie na 1200p, tak v perfomacne idete v 144fps.

Čo sa týka výkonu, Cyberpunk 2077 rozbehnete na medium v 1080p na medium v hre okolo 40 fps, pre porovnanie ROG Ally dá okolo 35 fps (väčšinou je to tak 3-5 fps nižšie). Samozrejme, na low viete rozbehnúť Cyberpunk aj na 60 fps, aby by ste chceli.  Dying light na medium dáva 40 fps,   Modern Warfare 3 ide 80 fps, GTA V cez 100 fps na normal nastaveniach, Assassin's Creed Odyssey 47 fps na medium, Forza Horizon 5 na low okolo 70 fps, Hogwarts Legacy na low s FSR cez 60fps, Witcher 3 na low 50 fps.

Je to veľmi slušný výkon a síce väčšinu hier pôjdete skôr na medium, alebo low, ale dostanete 60 fps alebo aj viac. Pri multiplayerovkách viete vyťažiť 144 Hz na maximum. Samotné rozlíšenie 1600p nie je pre hry až také potrebné alebo využiteľné, ale aspoň v systéme bude všetko ostré a dobre čitateľné. 

Čo sa týka disku, je tam 512GB SSD. Čakajte vysokú rýchlosť ako pri načítaní, tak aj pri zápise. Presnejšie 4900MB/s čítanie a 3300MB/S zápis. Aj vďaka tomu bude všetko dynamické.

Batéria

Batéria je tu veľká, takmer 50Whr, ale veľký displej a vysoký výkon si vyžiada svoje a podľa toho, aký výkonnostný mód si zapnete a aký jas displeja máte nastavený, vydržíte od 2 hodín do 6 hodín. Bude to viac ako Rog Ally alebo Steam Deck, ale nie výrazne viac.

Lenovo Legion Go - PC herný handheld
Lenovo Legion Go - PC herný handheld Na handhelde pekne vyniknú aj menej náročné hry.
Na handhelde pekne vyniknú aj menej náročné hry.


Lenovo Legion Go - PC herný handheld Rýchle menu vám umožní zvyšovať alebo znižovať výkon.
Rýchle menu vám umožní zvyšovať alebo znižovať výkon.


Lenovo Legion Go - PC herný handheld V menu viete meniť aj rozlíšenie, frekvenciu a zapínať upscaling.
V menu viete meniť aj rozlíšenie, frekvenciu a zapínať upscaling.




Vybrať práve Lenovo Go?

Ak sa rozhodujete medzi PC handheldmi, máte na výber teraz už pomalší SteamDeck s vlastným systémom, alebo tieto výkonnejšie handheldy s plným Windowsom, a to ROG Ally a Lenovo Go, plus čoskoro príde MSI Claw.  Lenovo Go sa odlišuje tým, že má väčší displej s vysokým rozlíšením, väčšiu výdrž a je mierne rýchlejší ako ROG Ally. Nie je až taký kompaktný a prenositeľný. Ideálny je tak, ak ho využívate doma. Zároveň má aj väčšie možnosti vďaka odpojiteľným gamepadom.

Ak chcete možnosti ešte rozšíriť, viete si dokúpiť dock a pripojiť aj monitor, myš alebo klávesnicu, prípadne aj TV.  Zároveň ešte Lenovo predáva aj Lenovo Glasses, ktoré môžete cez USB-C priamo do handheldu napojiť a hrať sa akoby na väčšej obrazovke. Je to nová časť biznisu, do ktorej postupne prichádza stále viac takýchto čistých okuliarov bez VR, ktoré slúžia len na sledovanie. 

 

Aký teda je?

Celkovo je Legion Go prekvapivo kvalitný handheld. Je väčší, výkonný, prekvapivo plynulý a aj so stabilným výkonom. Dostanete veľký displej, dlhšiu výdrž a, samozrejme, plné možnosti PC hrania. Väčšinu hier si zahráte na 60 fps alebo viac a dobre využijete aj 144Hz displej. Zaujímavé sú aj nasúvacie gamepady, aj keď možno odpájanie nevyužije každý. 


napísal saver 19.1.2024
Páči sa mi! (+4)
9.0
LENOVO LEGION GO - PC HERNÝ HANDHELD
+ zatiaľ najlepší PC handheld
+ veľmi dobrá plynulosť systému a hrania
+ kvalitný obraz
+ dobré ovládanie
+ zabudovaný stojan
- veľkosť a váha nemusí sadnúť každému
- FPS režim gamepadu nefunguje ideálne


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20059)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk