STÁVA SA Z LINUXU KONKURENCIA PRE WINDOWS PRI HRANÍ?

STÁVA SA Z LINUXU KONKURENCIA PRE WINDOWS PRI HRANÍ?

Doba sa mení a Linux začína postupne konkurovať

Článok

Nie je to tak dávno, keď si len málokto vedel predstaviť hrať AAA hry na Linuxe. A už vôbec mať prístup ku svojej kompletnej knižnici rovnako ako vo Windowse. Vďaka príchodu Steam Decku nastala ale jedna z najväčších zmien od doby príchodu Wine (program umožňujúci spúšťanie Win aplikácií). Valve predstavilo Proton, ktorý tvorí „compatibylity layer“ na spúšťanie Windows hier na Linuxovo založených operačných systémoch. Proton je integrovaný a distribuovaný priamo v Steam klientovi ako Steam Play, vďaka čomu môžete nainštalovať a spustiť takmer každú známu hru. To či je hra kompatibilná, si viete jednoducho overiť cez web ProtonDB. Prakticky rovnakým postupom sú hry inštalované a spúšťané aj na Steam Decku.

Aká je ale motivácia k prechodu na Linux? Získam niečo naviac s najnovším herným PC? Úprimne, ak vlastníte výkonnú hernú zostavu, obzvlášť s Nvidia grafickou kartou, tak skôr stratíte. No situácia sa celkom môže obrátiť pri low-end zostavách, prípadne starších zostavách ktoré už nemusia podporovať najmodernejšie operačné systémy, ako napr. Windows 11 v kombinácii s Intel procesormi 6. generácie. Starší Windows 10 je síce stále podporovaný, ale to sa môže postupne zmeniť.

Výber vhodného OS

Nebudeme sa, samozrejme, problematikou zaoberať len v teoretickej rovine, ale priamo si porovnáme výsledky namerané na referenčnej zostave s Windows 10 a Linux Pop Os. Technická špecifikácia referenčnej zostavy je:

  • Procesor: Intel i3 6100
  • Základná doska: MSI B150 Gaming PRE AC
  • RAM: 8GB DDR4 2400 MT/s CL 16
  • GPU: NVIDIA GTX 1050 Mini 2GB
  • SSD 1: SSD 240GB PATRIOT BLAST
  • HDD 2: WD 500GB 7200 RPM
  • CPU chladič: STOCK
  • Zdroj: EVGA 500W
  • Skrinka: Cooler Master Elite 110

Zo špecifikácií môžete vidieť, že už ide o pomerne starú zostavu a rozhodne by ste od nej neočakávali nejaké výborné výsledky pri hraní najnovších hier. PC môže ale ešte pár rokov poslúžiť na bežné surfovanie po webe, multimédiá, ale aj na rekreačné hranie e-športových hier, ako League of Legends, Counter-Strike 2 alebo starších AAA hier.

Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní?
Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Komponenty našej refenrenčnej zostavy
Komponenty našej refenrenčnej zostavy


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Malý kompaktý PC už mal svoje najlepšie dni za sebou
Malý kompaktý PC už mal svoje najlepšie dni za sebou


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Vyťaženie systému bolo enormné už pri bežných činnostiach
Vyťaženie systému bolo enormné už pri bežných činnostiach





Linux býva často strašiak, ktorému sa väčšina ľudí radšej oblúkom vyhne. Ak sa bojíte inštalácie, aktuálne je inštalácia väčšiny populárnych distribúcií (Ubuntu, Debian, Mint, Fedora, PopOs a pod.) absolútne jednoduchá a zaberie vám len pár kliknutí. Ak nechcete nič špecificky nastavovať, inštalátor to spraví za vás na preddefinované hodnoty. Výhoda väčšieho množstva distribúcií je zároveň aj to, že si môžete vybrať grafickú nadstavbu ktorá vám vyhovuje, prípadne filozofia prinášania nových technológii do distribúcie. Ak ste fanúšikom klasického štart menu, mohla by vás osloviť distribúcia Mint, Ak chcete ale výzor a logiku podobnú Windows 11 alebo MacOs, odporúčame pozrieť na Pop Os, ktorý využívame aj pri teste. U nás zavážilo to, že Pop os si viete stiahnuť už priamo vo verzii s predinštalovanými aktuálnymi Nvidia drivermi, takže nemusíte zisťovať ako v takomto prípade postupovať a máte prakticky všetko hneď pripravené na hranie. Krok vedľa ale nespravíte ani s hocijakou variáciou Ubuntu distribúcie. Samozrejme, ale neplatí, že aktuálny Linux vám bude fungovať na archaickom PC, takže treba overiť aj systémové požiadavky.

Testy Windows 10

Na herné testy sme si zvolili niekoľko hier, ktoré reprezentujú rôzne herné žánre. Z e-šport hier sme si zvolili Counter-Strike 2 a League of Legends, rýchle FPS reprezentujú relatívne nové menšie boomer-shooter hry Turbo-overkill a Warhammer Boltgun a ako AAA hru sme si zvolili Sekiro. Môže sa to zdať ako divný výber, no to bol aj zámer. Všetky by podľa požiadaviek mali byť hrateľné na našej zostave, no zároveň nejde o najpopulárnejšie hry, čo neskôr využijeme pri testoch na Linuxe. Z launcherov využívame na väčšinu titulov Steam, len na LoL využijeme Epic Games.

Ako prvú hru sme si otestovali League of Legends, kde sme pri FullHD rozlíšení pri High nastaveniach dosiahli fps na úrovni od 120-160 FPS a frame time na úrovni 3ms. Prepady ale spôsobovali mierne trhanie obrazu, čo nebolo rozhodne príjemné, no vyriešil to frame-lock na 120 fps. Celkovo je to hrateľné a pri občasnom hraní sa rozhodne zabavíte.

Horšie to už je ale pri Counter-Strike 2. Zatiaľ čo staršia verzia Global offensive bola v pohode hrateľná, s príchodom CS2 stúpla aj náročnosť hry. Pri testoch v 1080p rozlíšení na Low presset a FSR na balance sme sa s fps pohybovali na úrovni 55-70, no stále sme sa pri väčších stretoch a rýchlych pohyboch nezbavili pocitu jemného trhania obrazu, prípadne zásekov.

Sekiro Shadow Die Twice pri low nastaveniach v 1080p rozlíšení dosahoval 40-60 fps, no vyskytovalo sa občasné trhanie obrazu, často pri súbojoch. To rozhodne nechcete pri souls hre vidieť. Hra je ale v princípe hrateľná, aj keď s kompromismi.

Rýchly boomer-shooter Turbo Overkill nie je práve výkonovo náročná hra napriek tomu, že bola vydaná len nedávno. V 1080p na High presset s Medium textúrami sme sa pohybovali na úrovni 60-70 fps, no opäť sme sa nevyhli občasným zásekom a trhnutiam pri vstupe do arény alebo väčšom počte NPC. Rovnako to bolo aj pri Warhammer 40,000: Boltgun, kde sme sa na High pressete a Medium textúrach pohybovali na úrovni 50-60 fps, s občasným trhnutím.

Výsledky nie sú nijaké ohromujúce, no zmenou OS si sľubujeme aj odstránenie niektorých nedostatkov, ako napr. zníženie využitia RAM a CPU operačným systémom, nižšie teploty a celkovo lepšiu odozvu systému.

Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní?
Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Prechodom na Linux kleslo vyťaženie PC a zlepšila sa odozva systému
Prechodom na Linux kleslo vyťaženie PC a zlepšila sa odozva systému


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Ukážka nutnej konfigurácie a povolenie Proton na Steame
Ukážka nutnej konfigurácie a povolenie Proton na Steame


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Ukážka nutnej konfigurácie Proton pre Heroic a inštaláciu LoL
Ukážka nutnej konfigurácie Proton pre Heroic a inštaláciu LoL





Nastavenia Linux Pop OS

Ešte kým sa pustíme do herných testov, je potrebné si správne nastaviť prostredie. Ako prvé necháme prebehnúť všetky systémové aktualizácie a priamo z „obchodu“ si nainštalujeme Steam klienta a aplikáciu Heroic Games Launcher, ktorý budeme využívať na prístup k Epic knižnici a nasledovnú inštaláciu. Ak by ste chceli komplexnejší nástoj na inštaláciu klientov, ako GoG, EA, Epic , Ubisoft Connect a Steam priamo z jedného miesta, tak stačí nainštalovať aplikáciu Lotris, ktorá obsahuje aj množstvo používateľských konfigurácií pre čo možno najoptimálnejšiu inštaláciu. My budeme pre jednoduchosť využívať Heroic, plus má aj krajšie UI.

Steam nevyžaduje veľa konfigurácie, nakoľko ide o natívnu aplikáciu. Ak chcete ale inštalovať Windows hry, musíte v nastaveniach v časti Compatibility povoliť možnosť Enable Steam Play for all other titles a vybrať si najnovšiu verziu Proton, v našom prípade Proton 8.0-4. Hotovo, odteraz môžete hrať a inštalovať prakticky všetky hry vo vašej knižnici.

Konfigurácia Heroic spočíva v prihlásení sa do svojho Epic účtu, pričom sa vám následne hneď zobrazí vaša knižnica. V ľavom paneli potom uvidíte záložku Wine Manager, kde si viete manažovať jednotlivé verzie Wine a Proton podľa potreby pre konkrétnu hru. My ale chceme inštalovať League of Legends, pre ktoré existujú špeciálne optimalizované verzie Proton, a tie sa nachádzajú v časti WINE-GE-LOL. Tam stačí zvoliť najnovšiu verziu, ktorú si potom vyberiete pri inštalácii hry.

Prípadne ak by ste mali záujem dozvedieť sa viac ohľadom inštalácie hier a klientov, odporúčame pozrieť aj nasledujúce video.

Prostredie máme nastavené pre naše potreby, hry nainštalované a hneď sme si všimli niekoľko pozitívnych zmien. PC je oveľa tichšie, hlavne vďaka zníženiu zaťaženia CPU aj pri Idle, nehovoriac o značnom zmenšení počtu bežiacich procesov. Po zapnutí PC využíva len 1,8GB RAM, pri bežnej činnosti a inštaláciách sa využitie pohybovalo okolo 3,3-4,5GB RAM. Kleslo teda aj Idle využitie CPU, kde sme sa pôvodne pohybovali na úrovni okolo 20%, teraz dosahujeme cca 5%.

Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní?
Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Heroic disponuje jednoduchým a prehľadným UI
Heroic disponuje jednoduchým a prehľadným UI


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Inštalácia LoL nebol žiaden problém
Inštalácia LoL nebol žiaden problém


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Ukážka ProtonDB stránky pre overenie kompatibility hier
Ukážka ProtonDB stránky pre overenie kompatibility hier





Testy Linux a Proton

League of Legends bola asi najkomplexnejšia inštalácia zo všetkých, no stále dostatočne jednoduchá. Dosiahli sme celkom zaujímavé výsledky, a to v priemere 120 fps pri 1080p rozlíšení na High detaily, rovnaké nastavenia ako pod Win. Frame time sa pohyboval na úrovni 19ms, čo je niekoľkonásobne viac ako dosahoval Windows 10, no, paradoxne, hra pocitovo beží oveľa lepšie. Prestali sa prejavovať trhania a záseky, s ktorými sme sa stretávali pri Windowse, takže nebolo potrebné uzamykať fps. Hrateľné bolo dokonca aj 1440p High nastavenie, kde sme sa pohybovali na hodnotách 100-130 fps s frame time 21ms. Je to celkom paradox, no pravdepodobne bude príčinou slabý procesor, ktorý bol pri 1080p viac vyťažovaný.

Counter-Strike 2 bol na 1080p rozlíšení v Low pressete s FSR na Quality hrateľný na priemerných 50 fps (často 60 fps, s občasným prepadom k 35 fps). Síce to tak podľa fps nemusí vyzerať, ale opäť sa prejavila strata zásekov a trhania pri rýchlom pohybe alebo väčších stretoch. Samozrejme, prepady z 70 k 40 fps nie sú ideálne, no nijako výrazne vás nevyrušia. Na rekreačné zahratie si je CS2 teda relatívne hrateľný, no osobne by som sa mu už na podobných zostavách vyhol.

Sekiro v rovnakých nastaveniach v 1080p na Low beží prakticky identicky ako na Windowse, a to v rozsahu cca 37-60 fps. Opäť zmizlo trhanie a záseky a hra je veľmi dobre hrateľná.

Turbo OverKill dosahuje pri 1080p High pressete s Medium textúrami 60-84 fps (zlepšenie oproti Win) a pri maximálnych nastaveniach 45-72 fps. Tradične zmizli záseky v arénach a samotná hrateľnosť je výborná.

Warhammer 40,000: Boltgun dosahuje pri 1080p Ultra pressete s Medium textúrami 55-60 fps, pričom gameplay je bez zásekov a trhania.

Vyskúšali sme nainštalovať aj inú hru cez Epic, rozhodli sme sa pre Rise of Tomb Raider, kde sme v 1080p pri Lowest pressete dosiahli priemerných 44,5 fps. (Mountain Peak 60 fps, Syria 36 fps, Geothermal Valley 29 fps). Inštalácia bola bezproblémová a prakticky identická, ako keď inštalujete hru na Windows verzii Epicu.

Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní?
Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? LoL bolo hrateľné bez artefaktov na dosahovalo slušné FPS
LoL bolo hrateľné bez artefaktov na dosahovalo slušné FPS


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Ukážka testovaného pressetu
Ukážka testovaného pressetu


Stáva sa z Linuxu konkurencia pre Windows pri hraní? Linux zvláda bez problémov aj stršie hry ako Rise of Tomb Raider
Linux zvláda bez problémov aj stršie hry ako Rise of Tomb Raider




Záver

Ako vidíte z testov, Linux postupne začína dobiehať Windows a môže začať tvoriť zaujímavú konkurenciu. Cieľom článku bolo poukázať na to, že dané technológie nemusia fungovať len na najvýkonnejších procesoroch a grafických kartách. Nejde teda len o nejaký obyčajný emulátor, ale o oveľa komplexnejšie riešenie. Zároveň komunita prináša aj množstvo zaujímavých zlepšení a rozšírení Protonu, ako napríklad integrácia FSR priamo do Protonu, takže túto pomôcku môžete využiť pri hocijakej hre. Aj takej, ktorá FSR nepodporuje. Rovnako sa viete vyhrať v systéme s Gaming módmi, ktoré vám pridajú pár percent výkonu k dobru. Technológie stále napredujú a tým rastú aj nároky na prevádzku operačných systémov, no časom môžeme rýchlo dospieť k tomu, že Linux bude pre množstvo ľudí zaujímavá alternatíva oproti upgradu zostavy s investíciou stoviek eur.


napísal tomass 16.2.2024
Páči sa mi! (+9)
STÁVA SA Z LINUXU KONKURENCIA PRE WINDOWS PRI HRANÍ?


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19965)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk