CORSAIR K55 CORE

CORSAIR K55 CORE

Kvalitná alternatíva, ak chcete niečo lacné

Keď príde reč na herný hardvér, máme nejakú predstavu o tom, aký by mal byť. Má to byť niečo najrýchlejšie, najsilnejšie, najvýkonnejšie a neviem čo všetko ešte. Ale často sa k tomu pridáva aj jeden iný superlatív, a to najdrahšie. Za hernú kvalitu sa totiž pripláca a zdá sa, že to začína byť čoraz viac. Čo ak si ale niekto chce dopriať trošku lacnejšie hranie? Čo ak niekomu stačí Fortnite, Counter Strike, LOLko či DOTA zadarmo, prípadne má v živote dôležitejšie veci, na ktoré potrebuje dať peniaze? Čo ak si ale stále chce dopriať niečo lepšie ako lacnú klávesnicu z najbližšieho supermarketu, ktorej klávesy po roku prestanú fungovať? Pomaly začínajú výrobcovia myslieť aj na takýchto hráčov a tu je ďalší príklad od Corsairu.

Musím sa priznať, že po rokoch používania mechanických klávesníc sa mi ťažko vracalo späť k membránovej, ale novú Corsair K55 Core v dobe písania recenzie používam už asi dva týždne. Veľa som na nej odohral, napísal som na nej kopu článkov (vlastne aj tento) a aj keď je jasné, že hneď zase siahnem po svojej K100 RGB, toto rozhodne nie je zlá klávesnica. Práve naopak. Ak za herné príslušenstvo nechcete zbytočne vyhadzovať, tento model stojí len 49,99€, čo je skvelá cena za to, čo dostanete.

Samozrejme, sú tu nejaké kompromisy membránových modelov, ale zase aj pekný ponuka funkcií navyše. Balenie je jednoduché a zodpovedá cene, nájdeme tak v ňom len klávesnicu samotnú a dokumentáciu. Výhodou je, že sa K55 Core vyrába v dvoch farebných vyhotoveniach, aby ste si vybrali také, ktoré lepšie sadne k zvyšku zostavy. Na výber máte matnú čiernu alebo matnú sivú. Ale pozor, klávesnica je stále rovnaká čierna, akurát sa líši farba klávesov. Kábel s dĺžkou 1,82m je dostatočne dlhý na pohodlné pripojenie, akurát je obyčajný, nie opletaný.

Corsair K55 Core

Vyhotovenie je pomerne dobré, pevné, pôsobí robustne a nie tak, že by ste klávesnicu nejakým tým náhodným pádom jednoducho rozbili. Hlavne teda hrany a spodná časť. Kvalitnejším plastom zodpovedá aj trošku vyššia hmotnosť, takže klávesnica váži cez 750 gramov. Hliník by ste tu pri tak nízkej cene hľadali len márne. Používať ju môžete s rôznymi PC systémami, ale aj s konzolami Xbox One, Xbox Series X|S, PS4 a PS5. V prípade PC a Macu z nej dostanete viac, keďže tam môžete využiť podporu softvéru iCUE. Klávesnica funguje v hardvérovom režime, kedy jej základné funkcie ovládate priamo na nej, ale aj v softvérovom, kedy si ju viete detailne nastaviť v iCUE.

Softvér iCUE je dnes už dobre zabehnutý, odladený a intuitívny. Ak si teda chcete v klávesnici toho nastaviť viac, mali by ste si rovno stiahnuť aj iCUE. Aj keď jedným dychom treba dodať, že keďže je toto membránová klávesnica, vaše možnosti sú o niečo obmedzené. Dokážete tam nastaviť priradenie klávesov (a funkcií), podsvietenie a efekty, vypnutie klávesov (a kombinácií), polling rate a aj jas. Nehovoriac o tom, že tam klávesnicu aj updatujete. Membránové klávesnice však nemajú RGB podsvietenie individuálne pod každým klávesom, ale len zónové. Tu je to rozdelené horizontálne na 10 zón, ktorým môžete priradiť osvetlenie, efekty, vrstvy a podobne.

Osobne v nastavení týchto zón nevidím veľký zmysel, len si vyberiem podsvietenie celej klávesnice, aké mi sadne. Pri individuálnom je to iná vec a dokážete si prispôsobiť klávesy na funkcie v hre (výber zbraní, schopnosti, jednoducho čokoľvek inou farbou). Tu si maximálne tak dám numerickú časť inou farbou, nech to aj opticky mám oddelené v periférnom vydaní a hneď na ňu dám ruku. Podsvietenie navyše viete jednoducho ovládať aj na klávesnici samotnej, respektíve jeho jas a prípadne aj úplné vypnutie.

Poďme teda na dizajn. Ten je veľmi podobný ostatným v rodine týchto herných klávesníc a na prvý pohľad je to Corsair. Pritom sa ani nemusíte pozrieť na logo, ktoré je len veľmi nenápadne nad šípkami. Ale na pohľad aj badať nižšiu cenovku, lebo tu nie je nič navyše. Dokonca ani len kúsok plastu. Ostatné K klávesnice sú masívnejšie, táto je oproti nim drobná. Nenájdete tu ani valec na ovládanie hlasitosti. Namiesto toho je tu štvorica multimediálnych tlačidiel hore vpravo nad numerickou časťou. Je tam ovládanie hlasitosti, mute tlačidlo a play/stop tlačidlo. Okrem toho je tam ešte Windows Lock tlačidlo a tlačidlo na už spomínané ovládanie jasu/vypnutie podsvietenia.

A čo samotná klávesnica? Je to membránovka, ten pocit z písania dobre poznáte. Sú tu dobre nastavené klávesy, takže písanie je pohodlné a príjemné, aj keď to jasne nie je mechanická klávesnica. Písanie je navyše pomerne tiché (zase nie tak ako silent switche), takže ak hrávate v noci a vo vedľajšej izbe vám spia deti, nemusíte mať obavy, že by sa ťukanie veľmi ozývalo. Na stlačenie klávesov pocitovo potrebujete o trošku väčšiu silu. Ergonómia je fajn. Pri takto základnej klávesnici vlastne ani veľmi niet čo hodnotiť. Klávesy sú pevné, stabilné a je medzi nimi dobrý rozostup.

To sú však zatiaľ všetko veci, ktoré vnímate navonok. Zaujímavé veci sa tu skrývajú vo vnútri a práve tie robia z K55 Core poctivú hernú klávesnicu. Napríklad ponúka úplne vynikajúcu odozvu. Niet sa čo čudovať, je to klasická káblová klávesnica s polling rate až do 1000Hz, takže papierovo má 1ms odozvu. Takže ak chcete hernú klávesnicu kvôli tomu, aby vám pri hraní pomohla k čo najlepším výsledkom a nespomaľovala vás, tak toto je kus, ktorý by ste mali zvažovať. Navyše pri tej cene.

Corsair K55 Core

Mechanické klávesnice majú obrovskú výhodu v tom, že majú rollover funkciu prakticky pre celú klávesnicu. Môžete stlačiť všetky klávesy a ich stlačenia sú správne zaznamenané. Membránové to zo svojej povahy nedokážu, ale aj tak sa výrobcovia snažia aspoň dodať čo najlepšie možnosti aj v tomto ohľade. K55 Core podporuje 12-Key selective rollover, takže dokáže zaznamenať 12 vybraných stlačení klávesov. Nie je to najviac, ale zase bežne to pri hraní stačí. Úprimne, kedy aj tak súčasne stlačíte viac klávesov.

Už v úvode som písal, že je tu aj niečo navyše. Odozva je skvelá, rollover postačuje a vďaka tomu klávesnica drží krok s vami a vašimi hrami. Ale to nie je to, čo som myslel. Za tých 50 eur totiž dostanete klávesnicu, ktorá je zároveň odolná voči poliatiu. Jej odolnosť je niekde na úrovni 300ml, takže štandardné množstvo tekutín, ktoré väčšinou pri hraní máte niekde po ruke. A to je už veľmi pekná funkcia. Už ani nespočítam množstvo kamošov, ktorí mi písali po tom, ako si pokazili klávesnice vyliatím niečoho. S touto by taký problém nemali.

Nemám veľmi rád známky. Redukujú celý ten rozsiahly text na jedno číslo, o ktorom sa vedú siahodlhé hádky, pričom miliónkrát dôležitejší je práve ten text. Pri hardvéri ich nedávam a bol by som rád, ak by sme sa ich zbavili aj pri hrách. Ale ak by som mal túto klávesnicu vyjadriť číslom, bola by to sedmička. Nie nejaká zlá sedmička, keďže to je fajn, ale isté sklamanie. Bola by to poctivá sedmička, kde produkt má svoje neduhy, ale aj napriek tomu je stále kvalitný a mohli by ste mu dať šancu. Nájdete tu širokú kompatibilitu, programovateľný je každý jeden kláves, odolnosť voči poliatiu poteší a odozva je vynikajúca. A pri tom všetkom stojí Corsair K55 Core len 50 eur.


napísal matus_ace 29.1.2024
Páči sa mi! (+2)
CORSAIR K55 CORE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk