SAMSUNG QE55Q70D - QLED TV

SAMSUNG QE55Q70D - QLED TV

7.5

Základ pre 4K/120Hz hranie od Samsungu

Test

Samsung rozbehol predaj svojich tohtoročných TV a pozrime sa na jeden z jeho stredných QLED modelov, konkrétne Q70. Ten približne v strede dopĺňa základné LCD, širokú ponuku QLEDov a aj kvalitné OLEDy.

Čo sa týka lineupu Samsungu, ten má v základnej triede 7000 a 8000 sériu LCD televízorov, nasledujú QLED televízory s kvalitnejšou obrazovkou, ale ešte štandardným LED podsvietením, ktoré siahajú od Q60 po Q80 verziu a od QN85 po QN95 ponúkajú verzie s Mini LED podsvietením, ako aj QN800 a QN900 sériu s 8K rozlíšením. Nakoniec je tu OLED séria S90 a S95, tá už kombinuje OLED a QD OLED obrazovky.

Táto Q70 verzia je v Samsungu základná QLED verzia so 120Hz obnovovacou frekvenciou. Teda nižšie verzie idú len 60Hz a ak chcete eventuálne hrať v 120 fps, nižšie ani nepozerajte. Ale rovno rátajte, že Q70 a Q75 majú základné Edge LED podsvietenie. Ak si mierne priplatíte, na Q80 už máte zadné Direct LED podsvietenie.

Špecifikácie:

  • Obrazovka: LCD
  • Rozlíšenie: 4K / 120Hz
  • Podsvietenie: Edge LED
  • Čip:  Quantum Processor 4K 
  • HDR: HDR10, HDR10+, HLG, HFR
  • Pripojenia: duálny tuner, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC
  • Porty: 4× HDMI, 2× USB, LAN, WiFi 5, Bluetooth 5.2, DLNA, HbbTV 2.0.3
  • Systém: Tizen
  • Herné funkcie: VRR, ALLM, Gamebar
  • Zvuk: 20 W

Čakajte tak decentný obraz, ale v zásade nič výrazné a za cenu cez 1000 eur je to teraz drahé. Špeciálne, keď tam viete kúpiť LED aj s lokálnym stmievaním. Ale to bolo rovnaké aj minulý rok. Tento rok je upgrade rýchlejší procesor Quantum Processor 4K a nové funkcie v systéme.

Samsung QE55Q70D - QLED TV
Samsung QE55Q70D - QLED TV Q70D ponúkna 4K/120Hz QLED obrazovku
Q70D ponúkna 4K/120Hz QLED obrazovku


Samsung QE55Q70D - QLED TV Tizen systém zostáva a znovu sa rozširuje o nové možnosti.
Tizen systém zostáva a znovu sa rozširuje o nové možnosti.


Samsung QE55Q70D - QLED TV Hranie si na ňom vychutnáte.
Hranie si na ňom vychutnáte.





Konštrukcia

Samotná konštrukcia je na LCD prekvapivo tenká, obrazovka má len okolo centimeter na okrajoch a okolo troch centimetrov v najhrubšej časti. Okraj je kovový čierny a zadný kryt z tvrdého plastu s dizajnovými pásikmi. Toto zostáva rovnaké ako v predchádzajúcej verzii. Pridávajú sa dve skrutkovacie nožičky, ktoré sú umiestnené do stredu a môžete si ich prekryť plastom pre lepší dizajn. 

Porty sú štandardne na pravej strane vzadu, kde máte štyri HDMI porty, pričom jeden z nich je eARC na pripojenie soundbaru. Pridávajú sa dva USB-A porty, štandardné porty na satelit, káblovku a nechýba optický výstup a LAN port, ak nepoužijete Wi-Fi. Okrem Wi-Fi má TV aj Bluetooth. Pridaný je port na CI kartu a kábel.

 

Ovládač

Ovládačom ide Samsung v štandardne posledných rokov a ponúka mále šikovné ovládanie so solárnym nabíjaním. Je veľmi ľahké a teraz s pridanými vrúbkami na bokoch pre ľahšie uchytenie, respektíve nešmýkanie sa. Z tlačidiel má ovládač základný d-pac, mikrofón, home, back, play tlačidlá a, samozrejme, volume, plus - mínus programy. Nie je sú tu už štandardne tlačidlá čísel. Pridávajú sa štyri tlačidlá na aplikácie, kde tento rok je v ponuke Sweet TV, čo ani neviem presne, čo je, ale je tu aj Netflix, Prime Video a Disney. Tieto tlačidlá vyvolajú rovno aplikácie daných firiem.

Pritom nabíjať môžete solárne alebo aj cez USB-C port, ktorý je na spodnej strane ovládania. Môžete si tak nabiť, ak nemáte svetlo.

 

Obrazovka

Obrazovka je tu Quantum dot VA LCD a teda obrazovka potiahnutá vrstvou pre lepšie farby. Tie, samozrejme, aj vidieť a obraz je veľmi pekný, ale keďže je tu len Edge podsvietenie, kontrasty tak budú slabšie. Hlavne čierna nebude úplne čierna. Totiž Edge podsvietenie znamená to, že celá obrazovka je takmer rovnomerne podsvietená zo strán. To znamená, že teda obraz je vždy podsvietený. Aj keď je niekde čierna farba a teda bude skôr šedá ako čierna. Filter obrazovky to mierne upravuje, ale nebude to tmavé ako pri zadnom podsvietení, respektíve Mini LEDoch, tie vždy podsvietenie pre čierny zón stlmujú alebo vypínajú. OLED je, samozrejme, niekde inde, tomu svietenia priamo pixely a teda nepotrebuje podsvietenie.

Napriek bočnému podsvieteniu obrazovka ponúkne pekný obraz, ponúka 4K pri 120Hz refresh hlavne pre hry, a to aj s vernými farbami, keďže Samsung rovno pridal aj PANTONE farebnú certifikáciu.

Čo je prekvapivé a aj pozitívne, sú tu rovno štyri HDMI 2.1 porty a teda z každého môžete ísť naplno v 4K 120Hz, ak by ste to vedeli využiť. Je tu totiž Quantum 4k procesor, ktorý to zvláda. Zároveň tu ešte nie je Neural Quantum procesor z vyšších modelov a teda nie sú tu ešte pokročilé AI funkcie na spracovanie obrazu. Má však decentný upscaling na 4K.

 

Samsung QE55Q70D - QLED TV
Samsung QE55Q70D - QLED TV Klasické menu nastavení nechýba
Klasické menu nastavení nechýba


Samsung QE55Q70D - QLED TV Ovládač je malý solárny,  len s nevyhnutnými tlačidlami.
Ovládač je malý solárny, len s nevyhnutnými tlačidlami.


Samsung QE55Q70D - QLED TV TV ponúkne štyri HDMI 2.1 porty.
TV ponúkne štyri HDMI 2.1 porty.





Systém

Systém si tu necháva Samsung svoj Tizen, ktorý prešiel pred niekoľkými rokmi evolúciou a rovno ponúka plnú obrazovku s aplikáciami a výpisom aktualít z hlavných streamovacích služieb. Je to už dnes štandardný prístup, podobne ako pri Google TV. Aj keď Samsung ide svojím smerom a okrem výpisu pridáva na ľavú stranu obrazovky malé menu so základnými možnosťami. 

  • Hlavná ponuka je nazvaná „Domov", kde sú nainštalované aplikácie v hlavnom pásiku (Youtube, internet, a streamovacie aplikácie), pričom sa zmiešavajú aj s HDMI vstupmi a rovno tak dostanete do ponuky aj Xbox alebo PlayStation konzoly. Pridané sú výbery z Netflix, Prime, Disney a ďalších aplikácií, môžete si tak rovno kliknúť na položku, ak ich máte predplatené.
  • Novou ponukou do výberu je Daily+, pod ním Samsung zhrnul svoju SmartThings aplikáciu, ale aj pracovné aplikácie, ako Windows 365 / Office, pripojenie vzdialeného počítača, alebo pripojenie na mobil cez DEX, plus pridali tu aj trackovanie výkonu
  • Nechýba Ambient režim, pokojový režim televízora, keď si chcete v pozadí nechať buď hodiny, alebo nejaké príjemné scény.

V niektorých krajinách túto ponuku dopĺňa ja GameHub, ale u nás stále nie je. Tu firma zhŕňa herné streamovacie aplikácie a ich ponuku. U nás si však streamovacie aplikácie môžete stiahnuť samostatne a teda hlavne Xbox s Game Pass ponukou a Gefroce Now s ponukou vami kúpených hier. Ale je tu aj Boosteroid, niekoľko aplikácií na streaming menších hier a keď chcete len pozerať herné streamy, tak je tu aj Twitch. Plus v ponuke aplikácií nechýba paleta menších hier. 

Samsung má vlastný Store so stiahnutím aplikácií a prakticky tam sú aplikácie od všetkých veľkých streamovacích služieb. Aj keď, samozrejme, to je viac-menej všetko. Rôzne špecializované prehrávače tu nenájdete, to jedine na televízoroch s Google.

Samotný systém sa výrazne nezmenil a popri hlavnom menu je tu možnosť základných a hlbších nastavení, kde základné sa vám zobrazia ako pásik naspodku obrazovky a rýchlo nastavíte jasy, typ obrazu, výstup zvuku a všetky základné veci. Napríklad v type obrazu si môžete nastaviť aj Filmmaker režim pre obraz bez filtrov.

Následne obšírnejšie nastavenia vás zavedú do štandardnej štvorcovej obrazovky hlbších nastavení, ktorú Samsung už používa asi 20 rokov. Samozrejme, časom sa zlepšila a rozšírila, ale jej štýl ponechávajú až doteraz. Tu nastavíte detaily obrazu, zvuku, ale aj hlbšie nastavenia herného režimu.

Samsung QE55Q70D - QLED TV
Samsung QE55Q70D - QLED TV Obraz je napriek Edge podsvieteniu pôsobivý
Obraz je napriek Edge podsvieteniu pôsobivý


Samsung QE55Q70D - QLED TV Nechýba herné menu s možnosťami nastavení.
Nechýba herné menu s možnosťami nastavení.


Samsung QE55Q70D - QLED TV TV má prakticky plnú podporu všetkých herných funkcií, až na Dolby Vision.
TV má prakticky plnú podporu všetkých herných funkcií, až na Dolby Vision.





Hry

Čo sa týka herných možností, plusom pre TV je plná podpora HDMI 2.1 na všetkých štyroch portoch a teda bez problémov zapojíte aj dve 4K/120Hz konzoly a k tomu aj PC. Nechýba zapracovanie VRR na elimináciu trhania obrazu, je tu ALLM pre automatické prepínanie herného režimu, len keď sa hráte.

Pridaný je aj Gamebar, ktorý si môžete aktivovať počas hry a vidíte ako aktuálne rozlíšenie a framerate, tak viete nastaviť filter na obraz podľa žánru hry, pridať virtuálny zameriavač s rôznym dizajnom alebo priblížiť určitú časť obrazovky. Vtedy sa vám celý obraz posunie do boku a mierne zmenší a na kraji sa zväčší daná oblasť. Napríklad tam viete zväčšiť minimapu. Ťažko povedať, či to niekto reálne využije. Viete zároveň zapnúť herné motion plus, ktoré vygeneruje frejmy pri pomalých hrách a zmeniť výstup zvuku.

Pozitívne je, že konzolu v menu viete ovládať aj samotným ovládačom. Minimálne na Xboxe to ide.  Myslím, že v určitom čase to nešlo, ale teraz to buď Microsoft, alebo Samsung opravil. 

Hrať môžete ako priamo z konzoly, tak keďže tu je ako Xbox aplikácia a GeForce Now aplikácia, môžete po pripojení gamepadu k TV hrať aj cez streaming. V oboch službách môžete napríklad Fortnite hrať zadarmo, ale pri Xbox aplikácii dostanete stovky hier, keď si zaplatíte mesačný poplatok. Pri GeForce Now môžete hrať niektoré svoje hry zakúpené na Steame alebo Epicu, prípadne iných službách, zadarmo v základnej kvalite, pre vyššiu kvalitu si už musíte zaplatiť predplatné.

 

Zvuk

Zvuk je základný, nie je nevyhnutne zlý na TV pomery, dostatočne čistý, ale čakajte, že sú tu dva 10W reproduktory. Ponúknu teda štandardný stereo zvuk, nie je tu ani podpora Dolby Atmos. Je tu však podpora Q-Symphony, ak si pridáte soundbar a zvuk s TV sa vám zosynchronizuje so soundbarom. 

 

Spotreba

Čo sa týka spotreby, je to 55-palcová LCD obrazovka a Samsung oficiálne uvádza 65W priemernú spotrebu. Záleží však, aký jas si nastavíte a či máte zapnutý green režim, ktorý teraz EU vyžaduje. V zásade ja som išiel okolo 80W v menu a pri hraní alebo videách s HDR na 130-140W.  Maximum Samsung uvádza 160W. Vo vypnutom stave sa spotreba pohybuje okolo 1W-2W.  Toto je, mimochodom, výhoda oproti Androidom, ktoré niekedy v noci na pár hodín skáču na 30W aj keď sú vypnuté.

Samsung QE55Q70D - QLED TV
Samsung QE55Q70D - QLED TV Na LCD TV je televízor príjemne tenký.
Na LCD TV je televízor príjemne tenký.


Samsung QE55Q70D - QLED TV V hrách si na obrazovke viete zapnúť aj zameriavač
V hrách si na obrazovke viete zapnúť aj zameriavač


Samsung QE55Q70D - QLED TV Farby sú na TV veľmi pekné.
Farby sú na TV veľmi pekné.




Oplatí sa?

Rovno si povedzme, Q70D je kvalitný televízor a na Edge podsvietenie má veľmi pekný obraz, príjemne farebný, dostatočne jasný, len, samozrejme, nižšie kontrasty. Ale štyri HDMI 2.1 porty potešia a ponúka tak základ, ak chcete 4K/120Hz hranie. Pridáva sa decentný systém s plnou ponukou filmových streamovacích aplikácií a rovno aj hernými streamovacími aplikáciami ako Xbox Game Pass alebo GeForce Now. 

Problémom je cena. Aktuálna ponuka nie je vhodná k danej cene, hlavne pri toľkej konkurencii. Teraz pri vydaní je to tisíc eur, čo je na 55-palcovú verziu s Edge podsvietením dosť. Hlavne, keď samotný Samsung ešte má pod tisícku v akcii minuloročné OLEDy (ak chcete, kupujte, je to veľmi dobrá cena). Postupne, ako pôjde cena dole, bude TV stále zaujímavejší.  Ak budete vyberať, pozrite sa rovno aj po Q80D, ktorý je len mierne drahší a má už zadné podsvietenie.


napísal saver 17.5.2024
Páči sa mi! (+1)
7.5
SAMSUNG QE55Q70D - QLED TV
+ obraz s veľmi peknými farbami
+ štyri HDMI 2.1 porty
+ Xbox Game Pass a GeForce Now aplikácie
+ solárny ovládač
- len Edge podsvietenie
- stále u nás chýba Game Hub časť v systéme
- pri vydaní vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Feedback na zostavu (1)
Procesor AMD Ryzen 5 7600 https://www.alza.sk/amd...
|Hladam starsiu hru (0)
Caute, Kedze mi GPT moc nepomohol, skusim to t...
|Hľadám co-op parťákov do porta... (7)
Ahojte sektoráci, Som achievement hunter a hľad...
|Muzikanti sectoru (11)
Ola senoritas, pochvalte sa na ake hudobne nast...
|Sekanie hier albo pokles fps? (12)
ahojte,priatelia. hrám nfs heat,a mám problem,že h...
|Svet, ukrajina, vojny ... (23763)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk