Už vieme, prečo sa Andrzej Sapkowski hnevá na hry, práva na Zaklínača predal za smiešnu sumu

Ak ste sa mu teda divili, prečo je v poslednej dlhej dobe taký naštvaný, dôvod je jasný.

pridal Gam_er 3.6.2017 o 10:29 pod hry
Už vieme, prečo sa Andrzej Sapkowski hnevá na hry, práva na Zaklínača predal za smiešnu sumu

HRY > NOVINKY >

Minulý mesiac sa objavili dohady o tom, že Andrzej Sapkowski, tvorca série Zaklínač predal za 4 000 dolárov licenciu na túto značku štúdiu Metropolis Software, ktoré malo vyvíjať prvú hru, no tá nakoniec nikdy nevyšla. Tieto dohady nakoniec potvrdil Adrian Chmielarz, generálny riaditeľ Metropolis Software. Ako vieme, práva nakoniec skončili v rukách CD Projekt RED, ktoré túto značku dokázalo vyhnať do výšin, pričom všetko završilo tretím dielom Zaklínač: Divoký hon, ktorý trhal rekordy a odniesol si mnohé ocenenia. 

Vzhľadom na to si teda mnohí môžu myslieť, že tvorca série Andrzej Sapkowski si môže nadšene mädliť ruky a tešiť sa z úspechu značky. Keď však zistíte, koľko mu CD Projekt zaplatil nebudete sa vôbec čudovať tomu, prečo je tento autor poslednú dobu naozaj naštvaný. Podľa Sebastiana Zielińskiho, pôvodného šéfa CDPR, poľský developer zaplatil licenciu na Zaklínča prostredníctvom dvoch splátok - prvú v sume 15 000PLN a druhú v sume 20 000PLN. Dnes ide o sumu, ktorá predstavuje iba:

9 500 dolárov

Vzhľadom na fakt, že CD Projekt RED dokázali túto 9 500 dolárovú licenciu premeniť na niečo, čo v konečnom dôsledku predalo viac ako 20 miliónov kusov, sa môže Sapkowski škrabať za hlavu. Zaujímavý je tiež fakt, že prvý návrh zmluvy bol týmto poľským spisovateľom odmietnutý, pretože CD Projekt v ňom nesprávne uviedol meno hlavnej postavy, ktorú pomenoval Gerald, nie Geralt. 

Ako pravdepodobne viete, prvá Zaklínač hra vyšla v roku 2007 a získala veľmi decentné hodnotenia kritikov, no započala skutočne silný kult. Neskôr, v roku 2011 prvý diel nasledovala dvojka The Witcher 2: Assassins of Kings, ktorá si srdcia kritikov dokázala získať oveľa viac, pričom mala väčší kultúrny prejav a preniesla sériu do mainstreamovej polohy. Napriek tomu to nestačilo a v roku 2015 uzrel svetlo sveta tretí diel The Witcher 3: Wild Hunt, z ktorého boli kritici skutočne nadšení a pozbieral viac ocenení, než ktorákoľvek iná hra tejto generácie. A čo je najdôležitejšie, hra sa veľmi dobre predáva aj naďalej, pričom robí štúdiu CDPR tú najlepšiu reklamu, nakoniec aj Sapkowskému, ale ten to nechce vidieť.

Sapkowského môže teraz tešiť TV licencia na Zaklínača, ktorú zobral Netflix. Ten by mohol značku  pohnať ešte ďalej, až do atmosferickej výšky. To všetko samozrejme v prípade úspechu, o ktorý sa ľudia okolo seriálu budú zo všetkých síl snažiť. 

Čo si o tomto predaji licencie myslíte vy? Išlo o najlepší obchod CD Projektu alebo o najlepší obchod všetkých čias? 





Páči sa mi! (+11)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19537)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk