RAILWAY EMPIRE

RAILWAY EMPIRE

7.5

Postavte svoje železničné impérium

Recenzia na PC verziu

Railway Empire je ďalšia z vláčikových hier, ktorá sa v nás snaží vyvolať pocity, aké sme mali pri jedinečnej Railroad Tycoon sérii. Rovnako nás zavedie do časov osídľovania Ameriky, kedy sa niekoľko spoločnosti snaží koľajami prepojiť celú krajinu. Vráti nás do časov prvých rušňov, do časov, kedy bolo najefektívnejšie cestovanie práve železnicou a kedy celé mestá záviseli na dodávkach potravín a zásob práve vlakmi.

Hra je od autorov Patrician série ako aj Grand Ages Medieval, kde získali dosť skúseností ako so strategickými možnosťami, tak aj manažmenom a zároveň dotiahli aj svoj kvalitný engine. Teraz to tu všetko spojili a aj keď nezapracovali  do hĺbky všetky elementy vláčikových manažmentoviek, vytvorili veľmi zaujímavú ponuku pre fanúšikov železníc.

Titul ponúkne sériu kapitol z čias dobýjania Ameriky v kampani, kde sa naučíte základy budovania aj spoznáte dejiny rozmachu železníc, ktoré sú tam podrobne zmapované a postupne vás prevádzajú od východu na západ Ameriky. Doplnia to free scenáre, kde si vždy vyberiete určitú časť prostredia, špecifickú úlohu a idete do toho. Viac možností máte vo free móde a v sandboxe, kde si voľne vyberiete časť Ameriky a desaťročie, do ktorého chcete vstúpiť a ostatné je už na vás. Pritom free mód je ešte závislý od peňazí a musíte sa snažiť zarobiť a vysporiadať s konkurenciou, ale sandbox je čisto o zábave - bez peňazí, bez obmedzení a bez konkurencie. Jednoducho si to môžete užívať.  Stále to však budú samostatné, menšie časti Ameriky a chýbať tu bude napríklad kompletná mapa Ameriky, ktorú by ste mohli prepojiť krížom.

Railway Empire
Railway Empire Vitajte v Amerike v roku 1830, preteky o prepojenie kontinentu železnicou začínajú.
Vitajte v Amerike v roku 1830, preteky o prepojenie kontinentu železnicou začínajú.


Railway Empire Čakajte veľmi peknú grafiku a slušné manažmentové možnosti.
Čakajte veľmi peknú grafiku a slušné manažmentové možnosti.


Railway Empire Výber lokomotív bude bohatý, budete ich postupne získavať.
Výber lokomotív bude bohatý, budete ich postupne získavať.





Kampane vás zavedú do obdobia najväčších udalostí stavby železníc v Amerike, spoznáte významné osobnosti, budete sledovať noviny, komentár vám bude hovoriť o dôležitých zákonoch z kongresu, ale v zásade vám dá voľnú ruku na stavbu a expanziu. Do každého scenára vchádzate s určitými základnými financiami a úlohami. Budete musieť spájať mestá, pomáhať im zvýšiť populáciu na určitú úroveň, alebo im doviezť tovar, prípadne istý počet ľudí v určitom čase. Všetko bude naplánované na vybrané roky a vy sa to musíte snažiť splniť. Ak sa vám to nepodarí, musíte reštartovať scenár. Zo začiatku budete len stavať stanice v mestách a spájať ich traťou a kupovať jednoduché vlaky na presun ľudí, tovaru a pošty. Hra vás príliš nezdržuje tým, čo budú vlaky prevážať, stačí ak vytvoríte spojenie a o všetko sa už postará sama. To bude aj jadro celej hrateľnosti - stavať trate a prepájať mestá a farmy vlakmi. 

Základ je jednoznačne tovar. Mestá majú svoje požiadavky, farmy majú ponuku a vy sa musíte starať o kolobeh komodít. Každé mesto chce niečo iné. Niečo potrebujú aj farmy. Neskôr pribudnú továrne v mestách, ktoré pridajú aj produkciu. Mestá budú postupne expandovať a potreby sa meniť. Vy im môžete pomáhať stavbou atrakcii, ako sú univerzity alebo parky. V každom meste však môžete postaviť len jednu.

V oblasti svojich budov ste obmedzení a viete ich postaviť len niekoľko, a to stanicu v troch veľkostiach, sklady a hlavne zásobovacie veže, keďže parné lokomotívy potrebujú na dlhších cestách zdroje vody a oleja. Dôležité je nezabúdať ich dávať na každú trať, keďže ak vlaky nemajú zásoby, idú pomaly a kazia sa. Rovnako ak chcete na trati púšťať viac vlakov naraz, musíte vytvárať odbočky, na ktorých jeden z vlakov vždy počká. Tieto procesy však zdržujú a sú dosť nemotorne spracované, keďže musíte pridávať aj návestidlá. V nastaveniach sa to však dá zjednodušiť a pred spustením misii si viete nastaviť aj možnosť, aby vlaky prechádzali cez seba. 

Mikromanažmentu v hre veľa nie je. Hlavne v oblasti vlakov, ktoré sa starajú samy o seba a neviete im nastavovať presné typy vozňov, neviete presne určovať prevážané komodity, len môžete zaisťovať efektivitu, a to ako správnym stavaním tratí, tak sledovaním ziskovosti danej linky. Prípadne pridávaním zamestnancov na vlak. Každý vlak totiž môže mať štyroch zamestnancov starajúcich sa o chod vlaku, bezporuchovosť a bezpečnosť. Títo sa vám postupne hlásia do práce a vy ich môžete najímať. Zároveň s nimi vás však oslovujú aj novinári, ktorým môžete zaplatiť za článok a vedci, ktorí vám pridajú nové možnosti. Ale sú tu aj špióni, ktorí vedia ukradnúť technológie od konkurencie a sabotéri, ktorí môžu niečo konkurencii zničiť. 

V hre sa totiž postupne zoznámite aj s rivalmi. Konkurencia bude tiež stavať svoje trate, obsadzovať mestá, brať vám ľudí a predbiehať vás v aukciách o technológie alebo farmy. Vy naopak môžete kupovať akcie svojej konkurencie a priživovať sa na jej prípadnom úspechu. Keďže však AI nie je zdatná, viete konkurentov dobre postavenými traťami oberať o zisky, aj keď sa nedá povedať, že by sa s nimi súperilo do krvi. Hra je akoby nastavená na pohodvú náročnosť v ktorej viete všetci koexistovať. Dôležité však je predbehnúť ich v obsadzovaní miest. V jednom meste síce môžu byť dve stanice, ale tri už hra nedovolí. AI neoslní ani pri vlakoch a ťažko sa prejaví, ale vlaky by si mohli automaticky vyberať trate, ak je ich medzi mestami viac a jedna je zaplnená. Podobne neohúri ani stavba tratí, kde jednoduchým kliknutím hra nevytvorí najefektívnejšiu trať, skôr tú najhoršiu. Tu je to však aj dobre, keďže stavba je jediný mikromanažment, o ktorý je dobré sa postarať a viete sa tam pekne pohrať a ušetriť. Mosty a tunely totiž veľa stoja a je optimálne poradiť si bez nich. 

Dôležitým prvkom pri súťažení s konkurenciou je však vývoj a stále musíte ísť dopredu. Na to máte vývojový strom, v ktorom si získanými technologickými bodmi môžete odomkýnať ako nové lokomotívy, ktorých je cez 40, tak aj technológie, ako lepšie vozne, kvalitnejšie sedadlá, vyšší výkon. Vidíte, ako vývoj ide dopredu, aj keď sú tu etapy rozdelené na desiatky rokov a ak vyvíjate príliš rýchlo, na ďalší skok si budete musieť pár rokov počkať. 

Railway Empire
Railway Empire Každú lokomotívu si budete môcť pozrieť aj zblízka.
Každú lokomotívu si budete môcť pozrieť aj zblízka.


Railway Empire Spájanie miest a fariem železnicami je základ, každé mesto má svoj dopyt.
Spájanie miest a fariem železnicami je základ, každé mesto má svoj dopyt.


Railway Empire Postupne odomkýnate stále ďalšie technológie.
Postupne odomkýnate stále ďalšie technológie.





Vizuálne je Railway Empire veľmi pekný. Ponúka rozsiahle územia s vydarenými detailmi prostredí a prepracovanými mestečkami, kde to žije. Lokomotívy popritom vyzerajú parádne a nechýba ani rozmanitosť okolia a aj bonusy ako mraky alebo dokonca búrky presúvajúce sa nad územím. Môžete si dokonca pozerať jazdu jednotlivých vlakov z pohľadu rušňovodiča. Čo sa však dá grafike vytknúť, sú detaily mestečiek, ktoré sa nemenia počas sto rokov, teda celého obdobia, v ktorom hru hráte. Síce sa zväčšujú, ale typy stavieb sú dané. Napríklad malé mestečká na západe už v roku 1830 majú vybudované niekoľkoposchodové tehlové domy. Je to škoda a chýba tam ten nádych rozvoja od úplných začiatkov.  Pekne to celé sprevádza jednoduchá, ale príjemná zvuková stránka, kde je výrazný hlavne kvalitný dabing vašich zadávateľov úloh v kampani.

Čo je dôležité, hru si môžete nechať pustenú v okne na pozadí alebo na druhom monitore a preklikávať z nej a do nej bez zapauzovania. Zatiaľ čo zarábate peniaze, môžete teda robiť na niečom inom a o pár minút, keď zarobíte, môžete ďalej pokračovať v hre.

Žiaľ, celé to môžete hrať len sólo v singleplayer móde. Multiplayer absentuje, keďže ako autori povedali, v ich predošlých hrách obetovali veľa zdrojov na multiplayer a hralo ho málo ľudí, a tak sa teraz plne sústredili na singleplayer. V hre však sprístupnili modovanie a komunita tak môže multiplayer doplniť. Rovnako aj ďalšie elementy, ktoré by fanúšikom železníc chýbali.

Railway Empire
Railway Empire Stavba železníc je jednoduchá, ale aj keď vám vie hra spojiť dva body automaticky, neznamená to, že je to najekonomickejšie riešenie.
Stavba železníc je jednoduchá, ale aj keď vám vie hra spojiť dva body automaticky, neznamená to, že je to najekonomickejšie riešenie.


Railway Empire Dôležité je aj najímanie ľudí, pričom sa dajú najať aj sabotéri alebo špióni, ktorých pošlete konkurencii.
Dôležité je aj najímanie ľudí, pričom sa dajú najať aj sabotéri alebo špióni, ktorých pošlete konkurencii.


Railway Empire Hra vám umožní aj previezť sa na svojich vlakoch.
Hra vám umožní aj previezť sa na svojich vlakoch.




Celkovo je Railway Empire kvalitná hra so svojím špecifickým zameraním. Teda zameraná na taktiku pri výstavbe železníc a spájanie miest, menej už na mikromanažment vlakov, detaily rozvoja miest alebo schopnejšiu AI, ktorá vám veľa problémov pri konkurovaní nenarobí. Možno to bude náročnejším hráčom tycoonoviek chýbať, ale stále je tam kvalitná hrateľnosť, pri ktorej si užijete expanziu svojho impéria.


napísal saver 9.2.2018
Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
RAILWAY EMPIRE
+ pekne dotiahnuté, veľmi dobre hrateľné
+ jednoduchosť a dynamika hry
+ prepracované štatistiky a dodávky tovarov
+ množstvo kvalitne spracovaných vlakov
- chýba hĺbka a detailnejšie možnosti v oblasti budov
- AI protivníkov nie je veľmi vyspelá
- len menšie scenáre
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i5 750 2.6 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX460, OS Win 7 +SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Kalypso Media / Gaming Minds Studios
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 26. január 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk