THIS IS THE POLICE 2

THIS IS THE POLICE 2

7.0

Policajná story pokračuje a vrhá sa do akcie

Recenzia na PC verziu

Pri názve tejto hry som si spomenul na text hip-hopovej skupiny Chaozz, kde sa spieva: „Policie, policie! Všechno tady korupcí hnije!" Celkom dobre vystihuje obsah adventúry s prvkami stratégie, ktorá nás medzi ochrancov zákona zaviedla už druhý raz. A tak sme opäť vstúpili na policajné oddelenie, kde nás na kancelárskom stole čakali nové prípady a v skrytej obálke aj malý úplatok. Lebo tak to v studenom mestečku Sharpwood (a nielen tam) skrátka chodí.

Tentokrát je v popredí mladá šerifka Lilly Reed, ktorú v početných predelových scénach v komiksovom štýle veľmi dobre nadabovala Sarah Hamilton známa z The Longest Journey. A súčasne rovnaký, dokonca väčší priestor dostal starý známy, bývalý policajný šéf z Freeburgu, Jack Boyd, opäť kvalitne nahovorený Jon St. Johnom z Duke Nukema. Tieto dve postavy spolupracujú na prípadoch a pre hráča je zaujímavý predovšetkým Boyd, ktorý balansuje na hrane medzi zákonom a zločinom. A ak je Lilly hlavou oddelenia, Jack je krk, ktorý ju otáča a rozhoduje prakticky o všetkom, čo sa tam deje.

V praxi to znamená, že budete viesť policajný zbor a dozerať na personál, rozdelenie služieb, hliadky vyslané do ulíc a aj povediete taktické zásahy. Väčšinu z týchto aktivít ste už mohli spoznať v pôvodnej hre, ale čosi aj pribudlo, takže si užijete aj misie s ťahovými bojmi. Základom je však každodenná rutina, ktorá zahrňuje obligátne činnosti. A začína to výberom policajtov, ktorí budú slúžiť a priradíte im aj patričnú výbavu vo forme obuškov, sprejov a pištolí, ak by sa nedalo vyhnúť násiliu.

This Is the Police 2
This Is the Police 2 Jack a Lilli sa dohodnú na spolupráci.
Jack a Lilli sa dohodnú na spolupráci.


This Is the Police 2 Niekedy sa toho deje v mestečku priveľa a jednoducho všetko nezvládnete.
Niekedy sa toho deje v mestečku priveľa a jednoducho všetko nezvládnete.


This Is the Police 2 Nie je príťažlivá, ale je to skvelá policajtka s výbornými parametrami.
Nie je príťažlivá, ale je to skvelá policajtka s výbornými parametrami.





Vaši podriadení majú rôzne osobnosti, svoje svetlé aj tienisté stránky. Môžu sa vyhovárať, aby nemuseli nastúpiť do služby a vy im buď vyhoviete, alebo nie. Na základe toho a jednania v určitých situáciách si budujete vzájomné vzťahy a môžu byť lojálni alebo naopak mrzutí a nespoľahliví. Prinajhoršom ich môžete vykázať k Lilli, ale budete mať menej personálu. Našťastie si viete aj najať nových mužov (a ženy). Ale stále treba myslieť aj na to, aby tí istí ľudia neslúžili príliš často a niekoľko dní za sebou, pretože potom budú nespokojní a majú aj menej energie.

Službukonajúcich posielate na miesta na mape, kde sa objavujú hlásenia o udalostiach, ktoré vyžadujú policajnú pomoc. Mnohé sú časovo limitované a ak prešvihnete niekoľkosekundový limit a neurčíte včas zasahujúcich policajtov, považuje sa to za vaše zlyhanie a na konci dňa sa vám to spočíta. Teda skôr odpočíta - za odignorované alebo nesplnené úlohy, prípadne zabitých civilistov, strácate svojskú menu na oddelení - uzávery z pivných plechoviek, za ktoré môžete najímať nový personál alebo prikúpiť základnú policajnú výbavu. Naopak za úspešné zásahy a ochranu obyvateľstva vám uzávery pribúdajú. Nie je však ľahké zasahovať na viacerých miestach takmer súčasne. Hoci je v prvých dňoch menej hlásení, postupne pribúdajú a začne vám byť horúco. 

Keďže máte v službe limitovaný počet policajtov, musíte ich rozdeľovať tak, aby ste mali koho poslať na ďalšie výjazdy, kým sa zaneprázdnené hliadky nevrátia späť. Pritom sa často jedná o bizarné alebo banálne prípady, ktoré vás neraz len oberajú o čas. Vždy však treba poslať hliadku s dostatočným, číselne vyjadreným výkonom, ktorý presahuje hodnotu náročnosti situácie. Môže to byť napríklad aj skúsený policajt sprevádzaný bažantom, ktorý tých bodov ešte veľa nemá. Potom nasleduje výber možností pri kontakte so subjektom. Zvolené aktivity aj konkrétny policajt, ktorý ich vykoná, určia finálny výsledok - úspešné vyriešenie alebo fatálne zlyhanie, pri ktorom páchateľ zuteká a môže aj niekto zahynúť. A na základe toho sa policajtom pripočítajú alebo odpočítajú ich výkonnostné body a tým sa zlepší alebo zhorší ich efektivita.

Policajti nadobúdajú aj levely a priebežne im môžete vylepšovať základné atribúty, ktoré zahrňujú silu, inteligenciu, ale aj vylepšujú streľbu, stealth a schopnosť vyjednávania. A popritom získajú aj perky. Podľa toho sa potom jednotlivé postavy hodia na rôzne aktivity - na kontaktný zásah, oslobodzovanie rukojemníkov, prenasledovanie. Ale aj na detektívne vyšetrovanie, pri ktorom získavajú nové informácie, materiály a fotografie, ktoré po správnom zoradení vedú k novým zisteniam.

Hra je väčšinou o manažmente policajnej základne a početných rozsiahlych scénach, ktoré približujú dej, ale niekedy sú zbytočne rozťahané. No dajú sa preskočiť. Spestrením môže byť napríklad kartová hra s kolegom, ale hlavne ťahové boje, ktoré sú v dvojke novinkou. Vyskytujú sa len občas vo vybraných misiách, kam pošlete ľubovoľných službukonajúcich policajtov. Niekedy tomu predchádza viacdňová taktická príprava, ktorá vyžaduje určité informácie a vybavenie tímu, prípadne špecifický predmet, napríklad kľúč.
 
Tesne pred bojom zvolíte policajtom po štyri perky, ktoré sa líšia podľa parametrov mužstva. Okrem toho môžete získať informácie od nejakých svedkov, takže napríklad zistíte, koľko je gangstrov, alebo kde sú nastražené pasce. Lenže za to vyžadujú konkrétne predmety - zaváraniny, prehrávač, šperky či marihuanu. Tieto veci získate ako odmenu popri peniazoch v dobrovoľných misiách pre miestnych obyvateľov. Dajú sa aj kúpiť v obchode a občas nájsť priamo počas boja.

This Is the Police 2
This Is the Police 2 Privolajú vás aj k takýmto kurióznym prípadom...
Privolajú vás aj k takýmto kurióznym prípadom...


This Is the Police 2 Pred akciou zvolíte policajtom vhodné perky.
Pred akciou zvolíte policajtom vhodné perky.


This Is the Police 2 Taktické boje nie sú zlé a ponúkajú  veľa možností ako naložiť so zločincami.
Taktické boje nie sú zlé a ponúkajú veľa možností ako naložiť so zločincami.





Konečne príde na rad samotná akcia, pri ktorej ovládate policajtov s počiatočnou pozíciou pri aute. Každý môže v kole vykonať dve aktivity, čo je spravidla útok, vyrazenie dverí alebo zatknutie zločinca a k tomu pohyb. Policajti majú vcelku pestré možnosti, ktoré závisia aj od toho, čo majú pri sebe. Po nepriateľoch môžu strieľať z ostrej zbrane, a pritom im stanovíte, ktorú časť tela zamerajú. Môže to byť hlava, čo je istá smrť, ale aj ruka, takže gangstra len odzbrojíte, alebo noha, aby neunikol. Zblízka zabijete zločinca nožom.

Okrem toho sa dá v misii použiť obranný sprej, elektrošoky alebo obušok, teda veci, ktoré cieľ dočasne ochromia, ale nezabijú. Následne by ste mali použiť príkaz na nasadenie pút, čo má po omráčení stopercentnú úspešnosť. Perky policajtom umožnia efektívnejšie zasiahnuť, byť menej nápadnými, potichu otvoriť dvere či okno, presvedčiť kriminálnika, aby sa vzdal a podobne. Ak ste na misiu zobrali aj snajpera, máte navyše zabezpečené krytie zhora a ostreľovačku použijete, keď potrebujete okamžite eliminovať zločinca.

Aj keď sú teda boje len doplnkovou aktivitou, majú prekvapivo dobrý základ a s menšími úpravami by obstáli aj v plnohodnotnej taktickej hre. Sú príjemným oživením a trochu pripomínajú XCOM, no aj napriek tomu sa hra po určitom čase stáva monotónnou. Každodenná rutina, pri ktorej sa dookola opakujú tie isté aktivity, sa vám skrátka čoskoro zunuje. Hoci situáciu trochu skomplikujú vydierači a nutnosť zhromažďovať peniaze, aby držali hubu. No aj to je len krátkodobý impulz. Ale aspoň vás môžu potešiť čoraz schopnejší policajti, ktorých si postupne vychováte. A možno si počkáte až do finále aj preto, aby ste sa dozvedeli, ako dopadnú hlavné postavy.

This Is the Police 2
This Is the Police 2 Čakajú vás aj voľby vhodných odpovedí v dialógoch.
Čakajú vás aj voľby vhodných odpovedí v dialógoch.


This Is the Police 2 Na konci dňa získate uzávery z pivných plechoviek, ktoré na oddelení majú svoju cenu.
Na konci dňa získate uzávery z pivných plechoviek, ktoré na oddelení majú svoju cenu.


This Is the Police 2 Ak máte vhodné predmety, ľudia vám radi pomôžu.
Ak máte vhodné predmety, ľudia vám radi pomôžu.




Grafika je opäť jednoduchá a netradičná - hlavne predelové scény zaujmú svojím štýlom pripomínajúcim maľby s absenciou detailov. Postavy sú zobrazené bez tvárí, ale pôsobia uveriteľne vďaka už spomínanému skvelému dabingu, ktorého si naozaj užijete požehnane. Podobne to bolo aj v prvej časti, ale tvorcovia upravili niektoré položky a dizajn v manažmentovej časti hry. Ako celok to pôsobí zaujímavo.

This is The Police 2 sa teda nesie v duchu pôvodnej hry, ale tvorcovia urobili niekoľko menších úprav a hlavne tam zakomponovali ťahové boje. Ak vás bavila jednotka, dostanete presne to, čo od toho očakávate. Ale tie boje môžu, ale aj nemusia byť pre vás plusom, lebo je z toho už trochu prekombinovaný mix herných žánrov. A ak ste si k This is The Police nenašli doteraz cestu, ani dvojka vás nepresvedčí, aby ste do toho šli. Skrátka je to titul pre tých, ktorých neodradí svojrázny herný aj vizuálny štýl, čo môže byť pre mnohých problém. Ale nájdu sa aj hráči, ktorí to všetko ocenia.


napísal uni 26.9.2018
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
THIS IS THE POLICE 2
+ zachováva si svojrázny štýl pôvodnej hry
+ taktické boje sú príjemným spestrením (aj keď pre niekoho nadbytočné)
+ vydarená manžmentová časť a vývoj policajtov
+ kvalitný dabing
- každodenná policajná rutina sa časom zunuje
- svojský mix žánrov je už trochu prekombinovaný
- miestami nezaujímavé a zbytočné pasáže v príbehu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core CPU, 2 GB RAM, GeForce GT 330M, OS Win Vista +SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 2. august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk