DELIVER US THE MOON: FORTUNA

DELIVER US THE MOON: FORTUNA

7.5

Realistická cesta na Mesiac

Recenzia na PC verziu

Ak vás lákajú vesmírne dobrodružstvá, pri ktorých sa niečo pokašle a vy musíte zachrániť loď, stanicu alebo aj celú planétu, ste na správnej adrese. Konkrétne tomto prípade ide priamo o matičku Zem, ktorej osud závisí od úspechu vašej misie na Mesiaci. A vy si musíte všetko preskákať od začiatku až do konca. Vlastne... nie tak celkom do konca, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Príbeh sa odohráva v blízkej budúcnosti. Zem už nemá kľúčové suroviny a čelí kríze, ktorú sa pokúša vyriešiť NASA  WSA - svetová vesmírna agentúra, ktorá našla nový zdroj energie Helium-3 na Mesiaci. A spočiatku to naozaj funguje, až kým sa kolónia neodmlčí a nepreruší sa zásobovanie. Zem sa ponorí do tmy a vy ste posledný astronaut, ktorý sa môže dostať na Mesiac, zistiť čo sa stalo a snáď aj dať veci opäť do poriadku.

Vaša neobyčajná púť sa začína nasúkaním do odevu astronauta a prípravou raketoplánu na let na Mesiac. Máte k tomu nejaké inštrukcie, ale všetko si musíte pripraviť sami a napokon úspešne poletíte ku hviezdam. V ďalšej fáze sa ocitnete v otvorenom vesmíre, kde sa musíte popasovať s problémami na opustenej vesmírnej stanici. Čakajú vás tam aj prelety len v skafandri cez nebezpečné úseky, kde sa zachytávate vrakov. Ak zvládnete aj to, dostanete sa priamo na povrch Mesiaca, kde si musíte poradiť s novými výzvami a postupne zisťujete, čo sa odohralo v kolónii až do osudného dňa.

Deliver Us The Moon: Fortuna
Deliver Us The Moon: Fortuna Farebné siluety vám prezradia, čo sa tu kedysi odohralo.
Farebné siluety vám prezradia, čo sa tu kedysi odohralo.


Deliver Us The Moon: Fortuna Vitajte na Mesiaci.
Vitajte na Mesiaci.


Deliver Us The Moon: Fortuna Nepríjemná situácia, v ktorej by ste sa asi nechceli ocitnúť.
Nepríjemná situácia, v ktorej by ste sa asi nechceli ocitnúť.





Budete prechádzať cez rôzne interiéry a exteriéry, môžete si prehliadať rôzne predmety, otáčať ich, niečo z nich vyčítať, prípadne aj zobrať. Ďalšie objekty naskenujete a získate dodatočné záznamy, ktoré sa ukladajú do vášho záznamníka. A popri nich sa tam uskladňujú aj nahrávky a scény so siluetami postáv z minulosti, ku ktorým sa dostanete najmä na mesačnej základni. Často budete používať nejaké spínače, občas niečo presúvate, poskladáte, manipulujete so zdrojmi energie, ktoré treba zhromaždiť alebo usmerniť. Príležitostne hľadáte kódy k uzamknutým dverám. Budete aj otáčať smerovače a vytvárať energetické siete, zajazdíte si na výsadkovom vozidle. A natrafíte na environmentálne problémy a hlavolamy. V niektorých úsekoch máte limitované množstvo kyslíka, ktorý treba dopĺňať kapsulami a tlačí vás čas.

Najskôr vám pomôže len svetlo z baterky a komunikačný prístroj, no postupne sa rozširuje vaše vybavenie,  získate trysky, plazmovú rezačku, ktorou neraz musíte odstrániť spoje z rôznych krytov a plôch, aby ste si otvorili nové prechody. A  bude vám trochu veselšie, keď dáte dokopy poletujúceho drona, ktorého môžete aj priamo ovládať. Preletíte ním cez úzke otvory a na vyvýšené miesta, kam sa váš astronaut nedostane, niečo aktivujete, otvoríte, pripravíte cestu pre vašu postavu. Na základe prostredia, v ktorom sa práve nachádzate, sa niekedy pohybujete v bezváhovom stave, kedy poletujete v priestore, prípadne sa odrážate od povrchu Mesiaca, ktorý má inú fyziku a gravitáciu ako Zem.

Celé to pôsobí veľmi realisticky a cítite sa pritom stiesnene. Najmä keď váš astronaut čelí kritickým situáciám, počítate sekundy, kým sa vám minie kyslík a zásobník je ďaleko alebo hrozí, že vás pohltí otvorený vesmír. Nemusíte sa báť nepriateľov a nebudete ani často umierať, no napriek tomu hra ponúka patričné, a pritom realistické výzvy a situácie, v ktorých ste odkázaní len na svoje schopnosti.

Hra sa prezentuje príjemným vizuálom, pričom automaticky mení pohľad prvej a tretej osoby podľa danej situácie a toho, kde sa nachádzate. Takéto prepínanie kamery pôsobí nenásilne a prirodzene. Štýlové a niekedy trochu klaustrofobické priestory sú pritom kombinované s fascinujúcimi exteriérmi, kde dobre vyzerá aj ten nehostinný povrch mesačného kráteru s hviezdnatou oblohou. Dobre pôsobí hra svetla a tieňov. Tiesnivá melódia podtrhuje pocit samoty a mystérium vesmíru.

Zrejme sa do toho zažeriete a budete so záujmom napredovať a riešiť stále nové výzvy, ktoré vedú k stabilizovaniu okolia, novým poznatkom a odpovediam. Náhle vás však zaskočia titulky, ktoré zvyčajne znamenajú koniec hry. Lenže v tomto prípade prichádzajú po troch až piatich hodinách a naozaj predčasne.  Hráči môžu byť v tomto momente prekvapení, do istej miery sklamaní, niektorí sa cítia oklamaní. Hra, ktorá zbierala financie na Kickstarteri a mala byť hotová v roku 2016, totiž skutočne nie je dokončená ani dva roky po termíne a to vyvoláva prirodzenú nevôľu komunity. Pritom nie je vydaná ako Early Acces, ale ako finálny produkt, čo môže byť zavádzajúce. Ale v blízkej budúcnosti to majú dať tvorcovia do poriadku. Dúfame, že dodržia sľub a prinesú bezplatné DLC, v ktorom bude dopovedaný príbeh a mohol by hru rozšíriť o ďalšie hodiny zábavy. Pretože zábavná skutočne je, ibaže ju, prirodzene, chceme mať kompletnú. No aspoň cena je vcelku primeraná.

Hra Deliver Us To The Moon nás síce spoľahlivo dopravila na Mesiac, ale má ešte resty, ktoré treba doriešiť. Keď bude príbeh naozaj dokončený a dočkáme sa nových výziev, ktoré patrične predĺžia relatívne krátku hernú dobu, budeme spokojní. Zatiaľ nás však mrzí, že má dobre rozbehnutý vlak nepríjemné meškanie a zatiaľ nemôže prísť do cieľa. Ide pritom o jednu z najlepších hier svojho druhu a je škoda, že dopláca na zbytočné neduhy. Dajte jej teda šancu, ale optimálne až po vydaní DLC, s ktorým, dúfajme, bude naozaj kompletná a v takom stave, v akom mala byť už dnes.

Deliver Us The Moon: Fortuna
Deliver Us The Moon: Fortuna Interakcia s predmetmi zohráva svoju úlohu pri väčšine riešení.
Interakcia s predmetmi zohráva svoju úlohu pri väčšine riešení.


Deliver Us The Moon: Fortuna Zajazdíte si v takomto lunárnom vozidle.
Zajazdíte si v takomto lunárnom vozidle.


Deliver Us The Moon: Fortuna Hlavolam so svetielkami vás chvíľu zdrží.
Hlavolam so svetielkami vás chvíľu zdrží.






napísal uni 17.10.2018
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
DELIVER US THE MOON: FORTUNA
+ realisticky podané vesmírne dobrodružstvo
+ environmentálne výzvy so zodpovedajúcimi podmienkami
+ vcelku rozmanité aktivity v úlohe astronauta
+ dobrá atmosféra a dizajn prostredí
- pomerne krátke a nedokončený príbeh (čakáme na free DLC)
- občas nepresné označovanie predmetov pri interakcii
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2,5 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 750 2GB RAM, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: KeokeN Interactive
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk