RIOT: CIVIL UNREST

RIOT: CIVIL UNREST

6.0

Potlačíte vzburu, alebo sa k nej pridáte?

Recenzia na PC verziu

Žijeme v rušnej dobe a nepokojne a vzbury v rôznych krajinách sú takmer na dennom poriadku. A to aj v tých štátoch, ktoré o sebe tvrdia, aké sú ideálne a demokratické. Je až na zamyslenie, prečo sa tejto téme venuje tak málo hier, vlastne si nespomínam na žiadnu z posledného obdobia. Takže Riot sme privítali s otvorenou náručou a transparentom, bez ktorého by to nebolo ono. I keď ten počiatočný entuziazmus zakrátko vyprchal.

Riot je práve taká jednoduchá hra ako jej audiovizuálne spracovanie. Nič proti pixelartu, i keď dnes sa k nemu uchyľujú indie vývojári v každej tretej hre. Ale skrátka už pri pohľade na obrazovku tušíte, že asi nemáte očakávať priveľa. Nevyzerá to vyslovene zle, teda ak nepoužijete zoom, kedy sa vám všetko rozpadne na nesúrodú farebnú masu, ale jednoducho si uvedomíte, že máte pred sebou menší projekt, ktorý neosloví masy. Teda nie masy hráčov, pretože inak sa určite dočkáte hučiaceho davu, proti ktorému stoja policajné zložky. A o tom to celé je.

Samotná herná ponuka je na prvý pohľad bohatá. Globálny mód s čoraz náročnejšími misiami, príbeh so sériou mini kampaní, ktoré mapujú vzbury v Grécku, Egypte, Taliansku a Španielsku - to je pekný základ. A potom je tu versus režim pre 2-4 hráčov, ktorí môžu stáť proti sebe v tímoch, ďalej editor, zatiaľ v beta verzii s podporou Steam workshopu a ešte špecifické módy, ako je spectator, kde udalosti len pasívne sledujete. Zaujímavý je novinársky režim, kde ste jednotlivcom z davu a vašou úlohou je nafotiť čo najlepšie zábery, aby ste za ne zinkasovali čo najviac peňazí. Len škoda, že nie je poriadne dotiahnutý. Ale to je príznačné pre celú ponuku hry.

Riot: Civil Unrest
Riot: Civil Unrest Úloha dňa - napchať sa do ohrady s policajtmi.
Úloha dňa - napchať sa do ohrady s policajtmi.


Riot: Civil Unrest V tejto misii musia civilisti vydržať na určenom mieste.
V tejto misii musia civilisti vydržať na určenom mieste.


Riot: Civil Unrest Policajné jednotky si upravíte na základe rozpočtu.
Policajné jednotky si upravíte na základe rozpočtu.





Každopádne naoko Riot ponúka veľa, no pri hraní zistíte, že je to len klam a v skutočnosti sú vaše aktivity a možnosti obmedzené a sústredia sa len na niekoľko úkonov. Hra vám skrátka ponúkne nejaký konflikt, ktorý môžete zažiť v pozícii rebelov alebo policajtov a vás čaká jediná úloha na jedinej obrazovke v každej misii. Buď musíte určitý čas udržať pozíciu, alebo naopak vyhnať ľudí z nejakej plochy, prípadne vytlačiť úplne na okraj obrazovky. Nič viac a nič menej.  Na takúto úlohu spravidla stačí približne 5 minút a tá ďalšia v nasledujúcej misii má veľmi podobný priebeh. Takže sa vám to čoskoro zunuje.

Dôvodom na to, aby ste pri hre istý čas zotrvali, sú možnosti jednej a druhej strany, ktoré mierne menia priebeh misií. Rebelov ovládate v niekoľkých skupinkách a početnosť závisí najmä od toho, akú výbavu ste si zvolili pred udalosťou. Davu spravidla môžete zvoliť výstroj, ktorý poskytne lepšiu odolnosť a doplníte to vlajkami. Kľúčové sú však predmety, ktoré si umiestnite do štyroch slotov. Môžu to byť prostriedky vyvolávajúce násilie, ale aj doplnky, ktoré povzbudia rebelov. Takže si smiete pribaliť vajíčka, kamene, Molotov koktail, petardy a bomby, ktoré vyslovene provokujú, ale aj zraňujú a niekedy dokonca zabijú policajtov. Alebo uprednostníte megafón, ktorým lepšie koordinujete vzbúrencov, využijete možnosti sociálnej siete na privolanie posíl, či získate „lajky" a morálnu podporu za fotografie ukazujúce policajnú brutalitu.

V teréne potom okrem usmerňovania pohybu skupín rebelov určujete aj to, či sa správajú pasívne a mierumilovne dvíhajú holé ruky, prípadne si sadnú na zem, alebo sa prejavujú agresívne a útočia. Je pritom dôležité, čo uprednostníte, pretože sa vám to môže vyplatiť, ale aj vypomstiť pri konečnom zúčtovaní.

Policajné zložky sú, prirodzene, lepšie vybavené. Nepoužívajú však zbrane najťažšieho kalibru. Štandardom sú obušky, štíty, dymovnice, paralyzéry, ktorými disponujú taktické, útočné a balistické oddiely. Niekedy ich sprevádzajú autá, ktoré polievajú násilníkov vodou. Výzbroj policajtov zvyčajne upravujete pred konfliktom spolu s brnením a v tomto prípade si za všetky výhody musíte zaplatiť peniazmi z rozpočtu. Policajné zložky majú zaujímavejšie možnosti ako rebeli, je ich síce menej, ale môžete im zadávať viac pokynov a lepšie taktizovať.  Okrem omračujúcich a podporných prostriedkov môžete zatýkať, využívať pomoc spomínaných polievacích áut, preskupovať jednotky a zvoliť rôzne formácie, ktoré sa hodia v rozličných situáciách. Aj policajti môžu zvoliť agresívny alebo mierny prístup.

Treba podotknúť, že nie vždy sú vzbúrenci tí dobrí a nespravodlivo potlačovaní. Niekedy je to ušľachtilá vzbura proti diktatúre, inokedy vyčíňanie vandalov a extrémistov, pri ktorom je zásah polície oprávnený. Každopádne by ste svoj cieľ mali splniť počas niekoľkých minút. Úspešnosť vyjadruje časomiera, ktorá sa posúva na jednu alebo druhú stranu podľa toho, kto sa v teréne viac presadzuje.

Finálne hodnotenie niekedy prekvapí, pretože aj zdanlivý víťaz konfliktu môže byť nakoniec vyhodnotený ako porazený. Do úvahy sa totiž berie vojenský aj politický výsledok. Každá strana získava za obe zložky body, pričom niekedy sú to aj záporné čísla a celkový súčet určí definitívneho víťaza. Takže ak napríklad s rebelmi udržíte svoje postavenie len preto, že ste použili takzvanú svätú bombu, ktorá pobila policajtov, síce ste splnili úlohu, ale krviprelievanie vás dostane do veľmi negatívnych čísel. A môžete sa o tom dočítať aj v novinách, ktoré sú doplnkom pri finálnom vyhodnotení.

Riot: Civil Unrest
Riot: Civil Unrest Hra ponúka aj multiplayer, kde účastníci bojujú v tímoch spolu alebo proti sebe.
Hra ponúka aj multiplayer, kde účastníci bojujú v tímoch spolu alebo proti sebe.


Riot: Civil Unrest Minikampane môžete prejsť za obidve strany a nepotrvá vám to dlho.
Minikampane môžete prejsť za obidve strany a nepotrvá vám to dlho.


Riot: Civil Unrest Vytlačiť rebelov pomocou policajnej techniky je hračka.
Vytlačiť rebelov pomocou policajnej techniky je hračka.





Riot je rozhodne originálny titul, je však škoda, že tvorcovia nešli viac do hĺbky a nerozšírili hrateľnosť. Možnosti oboch strán sú zaujímavé, ale konflikty sa dali viac rozviesť. Chcelo by to aj lepšiu interakciu s postavami, ktoré sú pod kontrolou hráča. Ten ich totiž len priebežne usmerňuje, skôr sleduje ako aktívne ovláda a voľby sú značne oklieštené. Mnohým záujemcom o hru to jednoducho nepostačí, hoci je téma ako taká lákavá.


napísal uni 26.2.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
RIOT: CIVIL UNREST
+ dobrý námet zameraný na sociálne nepokoje
+ rôzne možnosti oboch strán
+ agresívne aj mierumilovné spôsoby riešenia
+ niekoľko herných režimov a editor
- nejde dostatočne do hĺbky
- obmedzená hrateľnosť, minimálne zapájanie hráča
- podobné ciele misií a ich fádny priebeh
- čoskoro sa to zunuje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU dual-core 2,8 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 2 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Merge Games
Štýl: Stratégia / Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk