RAGE 2

RAGE 2

7.0

Ako sa zmenilo Rage v rukách Avalanche?

Recenzia na PC verziu

Bethesdu zrejme pred pár rokmi zaujalo herné stvárnenie Mad Maxa, a tak ponúkla Avalanche vytvoriť pokračovanie Rage, ktoré je rovnako post-apokalyptický titul s púštnym prostredím a zameraním na autá a explozívnu akciu. 

To, čo Bethesda chcela, aj dostala. Avalanche naservírovalo stále pôsobivý Rage svet, ale vo svojom spracovaní. Už to nie je na príbeh a na drsné boje zameraná akcia, ale je to akčná sandboxovka presne v štýle Just Cause hier. Čakajte tak rozsiahly svet a zameranie na čistenie prostredí. Zároveň však aj novinku v hrách od Avalanche, a to zameranie na fps akciu s detailnejšími prostrediami. Rovno si však povedzme, že príbeh a prestrihové animácie týmto autorom stále nejdú.

Vráťme sa však najskôr k samotnému Rage svetu. Ak ste hrali prvý Rage, viete, že sa dostanete do post-apokalyptického sveta zničeného asteroidom. Po jeho dopade sa zo Zeme stala pustina a mutagény, ktoré priniesol asteroid, zmenili ľudí. Teraz vo svete vládnu gangy, mutanti a hlavne The Authority, technologicky najvyspelejšia frakcia, ktorá chce znovu nastoliť poriadok. Problém je, že ho chce nastoliť svojím diktátorským režimom. Ale sú tu ľudia, ktorí sa tomu môžu postaviť, sú to ľudia z Archy. Boli pochovaní pod zemou v kryogenickom spánku, nadopovaní nanotridmi pridávajúcim im schopnosti, ktoré z nich robia najsilnejších ľudí na planéte. V jednotke sme hrali za jedného z nich a snažili sme sa zničiť Authority. Teraz v dvojke v tom budeme pokračovať, ale s iným hrdinom - obyčajným vojakom.

Rage 2
Rage 2 Vitajte späť v post-apokalyptickom svete.
Vitajte späť v post-apokalyptickom svete.


Rage 2 Starí známi nebudú chýbať.
Starí známi nebudú chýbať.


Rage 2 Čaká vás pustina, ale aj mestečká.
Čaká vás pustina, ale aj mestečká.





Pôvodná hra bola viac priamočiara, nemala veľkú voľnosť ani rozlohu, ale ponúkla nový a zaujímavý svet, ktorý doplnila kvalitne zachytenými postavami, ako aj dobre navrhnutou akciou a atmosférou. Teraz to bude iné. Svet sa otvára a bude to práve o jeho rozsiahlosti. Dostaneme sa do prostredia približne s veľkosťou 6x6 km, teda výrazne menšieho, ako sme zvyknutí pri Just Cause hrách, ale stále je dostatočne veľké. Jeho menšia veľkosť má aj dôvod - prostredie je prevažne pustina, ktorá, povedzme si rovno, je prevažne pustá a nudná (aj keď vizuálne pôsobivá). Dôležité bude vozidlami sa presúvať medzi kempmi, mestami a inými miestami, ktoré môžete objaviť.  Tie sú náležite dostatočne blízko seba, aby ste nemuseli polhodinu jazdiť krížom cez mapu. Bude tu znovu niekoľko veľkých miest a desiatky, možno aj stovka menších stanovíšť, ktoré budete môcť vyčistiť. 

Na vyčistení lokalít od nepriateľov bude založená celá hrateľnosť. Síce zo začiatku dostanete niekoľko príbehových misií, v ktorých spoznáte niekoľko dôležitých postáv, ale následne bude vašou úlohou oslobodzovať prostredie pre každú z troch kontaktných postáv, a to čisto bez misii, sandboxovo. Sami si vyberiete, čo budete likvidovať. Či niektorý kemp, konvoj, palivo, alebo pôjdete len získať zásoby.  Na konci po takých pätnástich hodinách hry sa to znovu celé uzavrie sériou misií, aby ste mohli pokračovať ďalej v sandboxovom hraní a užili si ďalšie hodiny pri čistení zvyšného prostredia. Prípadne ďalších aktivitách a výzvach, ktoré budú postupne do prostredia pribúdať updatmi. Stále aj okrem vyvražďovania nepriateľov budete mať možnosť preberať zákazky na hľadanie ľudí, alebo sa zúčastniť arénovej TV show Mutant Bash, prípadne pretekov na autách. 

Samotná akcia je koncipovaná zábavne, autori sa zamerali na explózie, rozhadzovanie nepriateľov po okolí, ale aj ich zábavné kúsky, ako je odpaľovanie granátov baseballovými pálkami. Nudiť sa pri tom určite nebudete. Zároveň to tvorcovia nepreháňali s RPG prvkami, a teda žiadne vyskakovanie čísiel nad hlavami nepriateľov ani levelovanie nepriateľov. Nič, čím by vás autori nútili donekonečna zbierať korisť ako v „looter shooter" hrách. Má to síce blízko hrám ako Borderlands alebo Bulletstorm, ale hrateľnosťou je to na polceste medzi Rage a týmto štýlom hier. Jednoducho Just Cause v post-apokalyptickej krajine.

Na druhej strane vo vybavení sú RPG prvky dosť hlboko zapracované. Je tu niekoľko stromov na vylepšovanie vlastnej postavy a jej schopností, môžete si vylepšovať aj každé vozidlo, ktoré získate, nechýba odomkýnanie nových doplnkov a ani skinovanie. Všetko robíte za veci získané pri útokoch, kde každá oblasť má niekoľko debien s rôznym obsahom, či už kryštálmi, alebo peniazmi, prípadne boostermi na zbrane. Možno jediná škoda, že základných zbraní je málo, môžete ich vylepšovať, ale ponuka je obmedzená. Nechýbajú obchodníci, či už pocestní, alebo v mestách, kde viete dokupovať ďalšie vybavenie a možnosti.

Vylepšovanie je tu hlboké, je ho množstvo a je to dobre nastavené. Stále cítite, ako zlepšujete a dostávate nové schopnosti. Totiž ste obyčajný vojak, ale ako sa dostávate do centra bojov a ste priam oporným bodom celého odporu proti Authority, postupne budete získavať schopnosti ľudí z Archy a budete sa dostávať stále hlbšie do útrob základní nepriateľov.

Je to presne štýl Avalanche hier, je to odklon od pôvodného Rage, ale Bethesda zjavne chcela skúsiť hru, ktorá sa dá ďalej rozširovať a hráči v nej strávia desiatky hodín. Koho baví explozívna akcia v sandboxe, ten sa tu nájde. Možno je však veľká chyba hry absencia kooperácie. Je to hra, ktorá si ho priam pýta, aby ste si mohli užiť zábavnú hrateľnosť aj s priateľmi. Aspoň s jedným. Uvidíme, či to do hry niekedy pribudne. 

Rage 2
Rage 2 Pustina je doplnená aj džungľou, ale tá je rovnako pustá. Presun po svete je často nudný.
Pustina je doplnená aj džungľou, ale tá je rovnako pustá. Presun po svete je často nudný.


Rage 2 Sú tu aj mutanti.
Sú tu aj mutanti.


Rage 2 V správnej post-apokalyptickej hre nesmie chýbať obchodovanie.
V správnej post-apokalyptickej hre nesmie chýbať obchodovanie.





Vizuálne je hra veľmi pôsobivá, možno nie až taká rozmanitá, ako by ste čakali, keď autori povedali, že budú mať aj džungľu a iné podnebné pásma. Stále je to však pustina a prostredia mimo kempov sú väčšinou prázdne, až na občasné autíčka a prestrelky. V každom prípade je vizuál pôsobivý. Od výhľadov, cez nasvietenie, až po explózie, animácie nepriateľov. Samotný výkon je veľmi dobrý a aj na GTX970 ide na ultra okolo 40 fps v 1080p, na konzolách čakajte 30 fps na slabších verziách Xbox One a PS4, 60 fps na výkonnejších Xbox One X a PS4 Pro, aj keď žiaľ všade len 1080p.

Prekvapí aj dizajn a detaily jednotlivých kempov a mestečiek, kde sa Avalanche pohrali a priam posunuli svoj strohý štýl o dve kategórie vyššie. Možno aj preto, že celá mapa je menšia ako sme u Avalanche zvyknutí a náležite tomu sa venovali detailom. Na druhej strane je mapa aj obmedzenejšia, už to nie je otvorené ako v Just Casue, ale priam vás núti jazdiť po cestách, kde útesy, priepasti sú na každom kroku a pokus o každú skratku je väčšinou márny. Zároveň chodenie pešo je takmer vylúčené a úplne zbytočné.

To, v čom sa ešte musí Avalanche zlepšovať, sú animácie, ktoré stále nie sú dobré a hlavne v úvode mi pokazili dojem z hry, ktorý musela následne samotná hrateľnosť naprávať. Našťastie, animácii nie je veľa. Aj keď prekvapivo sa Avalanche zameralo na rozhovory, kde vám v mestách ľudia stále majú čo povedať a dotvárajú obraz o post-apokalyptickom svete. Stretnete aj známych ľudí z prvého Rage, uvidíte, čo robia a ako pokračujú vo svojom boji.

Rage 2
Rage 2 Mapa je síce menšia, ako sme zvyknutí u Avalanche, ale stále dostatočné rozsiahla a bohatá na obsah.
Mapa je síce menšia, ako sme zvyknutí u Avalanche, ale stále dostatočné rozsiahla a bohatá na obsah.


Rage 2 Vizuál hry je pôsobivý.
Vizuál hry je pôsobivý.


Rage 2 Akcia je doslova explozívna.
Akcia je doslova explozívna.




Celkovo je Rage 2 zaujímavou zmenou štýlu hrateľnosti tejto post-apokalypticky ladenej značky. Niekomu môže sadnúť, inému nie. Ak hrávate Avalanche hry, ako je Just Cause alebo Mad Max, už tušíte ten smer. Je to otvorená sandboxová akcia plná explózii, ale s repetitívnymi úlohami a minimom príbehu. Teraz už vo fps štýle s kvalitným spracovaním prestreliek, ako aj hĺbkou upgradov a vylepšení. Je to niečo medzi Far Cry: New Dawn a Borderlands okorenené príchuťou Bullestormu. Nesnaží sa byť „looter shooter" hrou, ale zároveň je priam vytvorená na oddychové vystrieľavanie nepriateľov. Čo však tejto prestrelke chýba, je kooperácia, ktorá by hru spravila zaujímavejšou.


napísal saver 13.5.2019
Páči sa mi! (+9)
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
RAGE 2
+ vizuálne pekne zachytený svet
+ explozívne prestrelky
+ množstvo upgradov v každej oblasti
+ dostatok obsahu
- príbeh je len v pozadí
- nedotiahnuté prestrihové scény
- úlohy sú jednotvárne, svet nevýrazný
- v prostredí chýba výraznejšia voľnosť (hra sa vás snaží držať na cestách)
- chýba kooperácia


RECENZIE HRÁČOV
icon
6.0
MANTOR    30.8.2020
+ obstojna grafika+ gameplay dokaze byt dynamicky a zaujimavy+ niektore vyborne zbrane a s... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Avalanche studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 14. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19872)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk