Gamescom 2019: Retro je, zdá sa, stále v kurze

Na Gamescome sme si vyskúšali aj retro novinky od My Arcade

pridal matus_ace 25.8.2019 o 15:28 pod hry
Gamescom 2019: Retro je, zdá sa, stále v kurze

HRY > NOVINKY >

Myslíte si, že je Gamescom len o nových hrách? To ani zďaleka. Sem-tam sa ukážu aj staré hry, ktoré si však môžete zahrať novým spôsobom. A kým konzolové spoločnosti prichádzajú s miniatúrnou konzolou, ktorá oslavuje ich najväčšie hity minulosti, firma My Arcade pripravuje jednu novinku za druhou a konečne sme sa ich dočkali aj v Európe v celej šírke ich ponuky.

Tá je založená najmä na Micro Player automatoch a Pocket Player handheldoch. No najskôr nám predviedli to najlepšie, čo majú - Namco Museum Mini Player. Repliku Namco automatu, pri ktorej zaplesá srdce každého fanúšika klasických hier, no zároveň zaplače, keď sa dozviete cenovku. U nás by mala byť 120 eur a to je jednoducho priveľa. Pritom všetko ostatné je tu lákavé. V ponuke je 20 hier a sú to skutočné Namco klasiky z éry 8-bitov. Celková veľkosť 10" a displej s veľkosťou 4,25" sú tak akurát. Vyhotovenie pôsobí kvalitne a robustne, pričom automat nie je ťažký. Oceňujem tiež veľa detailov v dizajne, ktoré zodpovedajú originálom. Nechýba ani jemné podsvietenie loga.

Gamescom 2019: Retro je, zdá sa, stále v kurze

Vyskúšal som si hneď niekoľko Micro Player automatov, ktoré majú len jednu hru a sú menšie - konkrétne 6,75" s 2,75" displejom. Napájajú sa káblom, prípadne baterkami, takže môžete hrať aj na cestách. Hranie je jednoduché, rýchle, vyhotovenie je opäť fajn a rovnako ako väčší Mini Player, Micro majú tiež gumové nožičky, aby sa vám nešmýkali pri hraní po stole. Ovládanie hlasitosti je vzadu, rovnako aj reproduktor. Každý predvedený mal naozaj pekný art, ktorý je vernou reprodukciou toho z pôvodných automatov. Akurát aj tu by mohla byť cena nižšia ako tých 35 eur.

Spomedzi všetkých Micro Playerov však vynikal jeden nad ostatnými - Space Invaders Micro Player. V zásade je rovnaký ako ostatné, no líši sa dizajnom a aj vnútornosťami. Podľa slov zástupcu, ktorý nám produkty prezentoval, je práve toto klenot ich ponuky. Zvuk sa snaží byť čo najvernejší originálu a displej sa snaží verne napodobniť to, ako fungoval displej pôvodného Space Invaders automatu. Ten totiž nemal obrazovku ako ostatné, ale displej bol vlastne skrytý dole a hore bolo zrkadlo, na ktorom bol premietaný obraz a hráč vlastne pri hraní sledoval toto zrkadlo. Tak isto to funguje aj v tomto drobcovi a je príjemným prekvapením, že sa snažia až takto napodobniť originál. Oficiálnu cenu ešte nepoznáme, ale bude pod 50 eur.

Gamescom 2019: Retro je, zdá sa, stále v kurze

So zástupcom sme sa bavili veľmi otvorene a zhodli sme sa na tom, že tieto automaty hlavne vyzerajú parádne. Nejaké 3 kusy sa vám na poličke budú krásne vynímať, no asi s nimi až tak často hrať nebudete. Pocket Player handheldy sú na to lepšie, no ľudia sa o ne kvôli fádnejšiemu dizajnu až tak nezaujímajú. Veľmi pekne padnú do ruky aj napriek jednoduchému dizajnu. Hardvér sa zhoduje s automatmi, no v každom nájdete viac ako jednu hru. Napríklad Bubble Bobble Pocket Player obsahuje Bubble Bobble 1 a 2 a k tomu aj Rainbow Islands: The Story. Cena je pritom rovnaká ako za automaty.

Čo ma ale potešilo najviac, to je fakt, že všetky tieto zariadenia obsahujú automatové verzie hier a nie konzolové. Ak to totiž neviete, v tejto ére boli automaty výrazne výkonnejšie ako domáce konzoly a automatové verzie boli lepšie a to najmä po technickej stránke. Tu si ich tak užijete v ich najlepšej forme.

Nakoniec sme si mohli zahrať aj na niečom, čo je síce ešte ďaleko, no retro nadšencov to určite poteší. Retro Champ je pripravovaný handheld na hranie priamo starých hier. Obsahuje dva sloty na cartridge, kde vrchný je pre originálne NES carty, spodný pre japonské Famicom carty. Má vlastný 7" displej, je väčší, no aj tak dobre sadne do rúk. Vyskúšali sme si na ňom japonský Exerion z originálneho cartu, čo je hra, ktorá v Euŕope pravdepodobne nikdy nevyšla. Handheld sa dá cez HDMI pripojiť k TV a hrať na nej. Viete s ním spárovať bezdrôtové ovládače od My Arcade a zahrať si na TV aj vo dvojici. Výdrž má byť 3-5 hodín a v balení je aj súprava na čistenie cartov.

Hranie s ním bolo prekvapivo pohodlné a aj kvalita emulácie bola veľmi slušná. O vyhotovení sa zatiaľ príliš nedá hovoriť, keďže to bola predprodukčná vzorka a do vydania je ešte ďaleko. Chyby tu tak boli, napríklad displej nelícoval na oboch stranách rovnako. Snáď takéto nedostatky do vydania odstránia. Ak sa bude dať, všetky tieto veci zoženieme na recenzie, aby sme sa pozreli na ich reálne kvality aj po dlhšom používaní.

Gamescom 2019: Retro je, zdá sa, stále v kurze





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk