DRAGON BALL Z: KAKAROT

DRAGON BALL Z: KAKAROT

Goku sa vracia, no teraz s príchuťou RPG

Od roku 1986 vyšlo podľa známej manga a anime série Dragon Ball viac ako 70 rôznych hier pre PC, konzoly a handheldy. AK by sme zarátali aj mobilné hry a automatové hry, z ktorých mnohé nikdy nenazreli mimo Japonska, dostali by sme sa na číslo atakujúce stovku. Ich celkové príjmy už dávno prerástli hranicu 5 miliárd dolárov. Čuduje sa teda niekto tomu, že je táto značka aj na hernom poli stále tak populárna? Akurát je už čoraz ťažšie priniesť niečo, čo tu ešte nebolo. Skvele sa to podarilo s vynikajúcou 2D bojovkou Dragon Ball FighterZ a novú hru zveril vydavateľ Bandai Namco do rúk štúdia CyberConnect2, ktoré je už dlhé roky známe najmä Naruto hrami, s ktorými prešli obrovský kus cesty.

Vymyslieť niečo úplne nové je takmer nemožné, no stále je tu priestor na to, aby zobrali už známy materiál a dali mu novú formu. O to sa vývojári pokúšajú s pripravovanou akčnou RPG Dragon Ball Z: Kakarot pre PC a konzoly Xbox One a PS4. My sme na Gamescome mali možnosť si hru vyskúšať hneď dvakrát. Na Xbox One sme si vyskúšali starší a odladenejší build s Raditzom, ktorý bol lepšie odladený, ponúkol otvorený svet s vedľajšími úlohami a aj lepšou ukážkou RPG mechanizmov, pričom práve z tohto buildu pochádza aj gameplay video uvedené nižšie. Na PS4 sme si zas vyskúšali nový Cell build, ktorý ešte nebol taký dotiahnutý a bol zameraný len na súboj so známym záporákom.

Ako asi čakáte, ak Dragon Ball sériu poznáte, nová hra pokryje naozaj rozsiahlu časť jej príbehu, konkrétne príbehu Dragon Ball Z. V jej centre je opäť Goku, pričom celkový rozsah príbehu by mal byť minimálne od Saiyan ságy až po koniec Majin Buu ságy, takže uvidíte bojovať, zomierať a rásť mnoho známych postáv, pričom nebude chýbať ani naozaj pestrý zástup rôznych záporákov, pričom niektorí z nich časom zmenia strany, čo ale asi očakávate. Okrem už spomínaných tu budú aj Nappa, Vegeta, Cui, Frieza a celá Ginyu Force. Keďže však do vydania zostáva ešte dosť času, autori určite majú v rukáve skryté aj ďalšie karty.


Hlavným hrdinom síce bude opäť Goku, no nebude jedinou hrateľnou postavou v hre. Budú tu tiež Vegeta, Piccolo, Future Trunks a aj Gohan od dieťaťa až po dospelého bojovníka, takže si v príbehu prejdete napríklad aj jeho trénovaním. Niektoré vedľajšie questy budú dostupné len s týmito postavami. Postavy tiež majú unikátne schopnosti a každá z nich má rovnaké RPG mechaniky ako Goku, teda ich postupne budete rovnako vylepšovať. Čo sa týka ich rozdielov, Piccolo má veľký život, Vegeta sa zas hodí na boj proti viacerým nepriateľom naraz.

V boji však nebudete sami a môžete si na pomoc privolať niektorú zo support postáv. Naraz pri sebe môžete mať dve, pričom zatiaľ vieme o štyroch, ktoré v hre uvidíme: Krillin, Tien, Yamcha a Chiaotzu. Opäť ale platí, že s tak bohatým svetom, aký značka Dragon Ball doteraz vybudovala, sa určite dočkáme aj mnohých ďalších známych postáv. So support postavami môžete v boji spájať svoje kombá a taktiež si ich môžete povolať na pomoc aj v prípade konkrétnych akcií, okrem útoku napríklad aj na doplnenie života. A aj keď to znie možno trochu komplikovanie, priamo počas súbojov si podporu vyvoláte stlačením RB/R1.

Dvojica rôznych buildov hry nám ukázala naozaj slušný rozsah, kde to teda nebude len o súbojoch, ale svet bude pomerne veľký, budete v ňom samozrejme zbierať predmety a aj stretávať postavičky, ktoré od vás môžu chcieť nejakú službu. Taktiež tu na vás čakajú náhodné strety s nepriateľmi počas cestovania a aby ste si to celé zrýchlili, nemusíte behať po vlastných, ale zalietať si. Zástupcovia Bandai Namco nám navyše potvrdili, že chcú v hre ponúknuť aj množstvo vedľajších aktivít, z ktorých spomenuli napríklad lov či chytanie rýb, ktoré snáď nesmie chýbať v žiadnej podobnej RPG.

Dragon Ball bez súbojov by nebol ani len polovičný a aj preto sú tentoraz opäť ťažiskom celej hry. súbojový systém sa pritom až tak nelíši od predchádzajúcich hier, keďže položili dobrý základ a z neho teraz vývojári vychádzajú. Máte tu klasické útoky, energetické útoky a ak máte dostatok energie, môžete použiť aj špeciálne útoky, kde nesmú chýbať legendárne útoky, napríklad Kamehameha. Tieto útoky si pravdepodobne po ich naštudovaní budete môcť namapovať na jednotlivé tlačidlá. V boji tiež musíte používať predmety, či už na doplnenie zdravia, na dobitie energie, alebo na iné účely. Detailnejšie si súboje môžete pozrieť vo videu vyššie.

Útokov je tu naozaj pomerne dosť a líšili sa aj naprieč dvoma spomínanými verziami, takže je pravdepodobné, že si sami budete môcť vybrať také, ktoré vyhovujú vám a vášmu štýlu hrania. Oba buildy tiež ukázali to, že proti rôznym nepriateľom musíte uplatniť rôznorodú taktiku. A kým súboj s Raditzom bol pomerne jednoduchý, Cell si už vyžiadal viac taktizovania. Konkrétne bolo potrebné s Gohanom nájsť spôsob, ako counterovať Cellove útoky, ktorých si na vás pripravil naozaj veľa. Navyše toho vydrží neuveriteľne veľa. Má hneď niekoľko plných ukazovateľov života, ktoré musíte postupne sťahovať a dávať si pozor na to, aby vás nedostal svojimi mocnými útokmi. Súboj je tak dlhší, zložitejší, no stále zábavný.

Okrem toho všetkého je tu jedinečný vizuál, ktorý musí jasne evokovať legendárny seriál, čo v 3D často nie je až také jednoduché. Hre sa to však veľmi dobre podarilo vystihnúť a to platí najmä pri postavách. Fanúšikov anime poteší aj známa hudba a tiež nesmie chýbať dabing s pôvodnými hercami. Teraz nám tak zostáva len čakať do vydania niekedy začiatkom roka 2020, no je zrejmé, že sa fanúšikovia môžu tešiť na to, ako znovu prežijú známe príbehy z tohto sveta. Aj keď Dragon Ball Z: Kakarot znovu zopakuje to, čo už dávno poznáme, nová forma známemu príbehu pristala. Aspoň teda v dvoch demách, ktoré sme si mohli vyskúšať.


napísal matus_ace 28.11.2019
Páči sa mi!
DRAGON BALL Z: KAKAROT


PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox
Switch

Vývoj: Bandai Namco / CyberConnect2
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 17. január 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19542)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk