Najzaujímavejšie automobilové novinky z CES výstavy

Väčšina ukázaných konceptov už sú plne elektrické autá, ohľaduplné k životnému prostrediu

pridal DeCain 12.1.2020 o 10:34 pod hardware
Najzaujímavejšie automobilové novinky z CES výstavy

HARDWARE > NOVINKY >

Aj keď CES nie je primárne automobilová show, mnohé nové technológie sa uplatňujú aj v automobilovom priemysle. a tak sa na výstave ukázalo veľa zaujímavých konceptov a projektov. Tie najzaujímavejšie si teraz zhrnieme

Fisker Ocean

Od dizajnéra Henrika Fiskera prichádza plne elektrické SUV s lákavou cenovkou 30 tisíc dolárov. Za relatívne dobrú cenu je ale nabité technológiami. Interiéru dominuje veľký dotykový displej s minimom fyzických tlačidiel, ktorý ovláda takmer všetky funkcie vozidla, od strešného okna po autonómne funkcie jazdy. Dojazd vozidla by mal byť približne 500 kilometrov, čo sa síce môže zdať málo, ale na streche auta sú po celej ploche solárne panely, ktoré tento dojazd budú zvyšovať. Samozrejmosťou sú technológie pre autonómnu jazdu. Auto má ísť do predaja niekedy v roku 2022.

Mercedes-Benz Vision Avtr

Najnovšie koncepčné vozidlo značky Mercedes-Benz je inšpirované filmom Avatar z roku 2009 a má predviesť úsilie spoločnosti Mercedes a jej materskej spoločnosti Daimler o udržateľnosť zdrojov a ekológiu. Namiesto spaľovacieho motora používa Vision Avtr batériu, ktorá je úplne bez prvkov vzácnych zemín. Batériu je možné dokonca kompostovať, zatiaľ čo ratanová drevená podlaha je vyrobená z ručne vyťaženého indonézskeho dreva a sedadlá sú vyrobené z vegánskej kože. Na CES auto predstavoval sám režisér filmu Avatar James Cameron.

Sony Vision-S

Sony na CES miesto novej konzoly predstavilo svoj prvý koncept automobilu. Ide o koncept elektrického vozidla zameraného na pohodlie a bezpečnosť cestujúcich. Auto má podľa Sony ,,ochranný kokón" pozostávajúci z 33 senzorov rozmiestnených po celom aute, ktoré budú mať zabudovanú umelú inteligenciu, takže auto sa časom bude vyvíjať tak, aby lepšie vyhovovalo vodičovi. Ďalšie praktické funkcie sú autonómne parkovanie, či samostatné reproduktory pre každé sedadlo. 

Byton

Ak chcete v aute čo najväčší displej, je tu Byton z Číny. Prvýkrát sa auto ukázalo už na CES 2018, teraz je pripravené a doladené do fázy, kedy môže ísť reálne do výroby a predaja. Tento obrovský 48-palcový displej bude schopný zobrazovať streamovaný obsah z CBS a predpovede počasia na ceste pred vami budú vychádzať z AccuWeather. Byton plánuje aj svoju vlastnú aplikáciu na plánovanie ciest s názvom Road.Travel, ktorá ponúka upozornenia na zaujímavé miesta, na ktoré môžete cestou naraziť, prípadne vám hneď pomôže s rezerváciou hotela, či miesta v reštaurácii.

Audi AI:ME

Menšie mestské autá zastupuje Audi, v tomto aute je totiž miesto len pre dvoch pasažierov. Ide o plne elektrické vozidlo s plne autonómnym režimom jazdy. Interiéru dominuje prístrojová doska bez volantu. Ten je zasunutý pod veľkým stolom, na ktorom môžete počas cesty pracovať či jesť. Tento stôl má v sebe zabudované množstvo senzorov pohybu očí, takže očami potom ovládate infotainment pred vami. Ak chcete počas jazdy úplne uniknúť z reality, sú k dispozícii dva VR headsety, ktoré vám počas jazdy budú premietať prelet nad horským prostredím v synchronizácii s pohybom a rýchlosťou auta.

Lietajúce taxi Hyundai SA-1 pre Uber

Hyundai a Uber spájajú sily a chystajú vzdušnú prepravu cestujúcich. Uber sľubuje lietajúce taxíky už niekoľko rokov a práve kórejská automobilka plánuje postaviť pre Uber VTOL s názvom SA-1, ktoré bude lietať rýchlosťou až 290 kilometrov za hodinu a dolet bude približne 100 kilometrov. Obidve spoločnosti plánujú spustiť lietajúce taxi „v nasledujúcich rokoch“, hoci neboli oznámené žiadne pevné plány.

Lamborghini Huracan Evo

Lamborghini Huracan Evo je už v predaji od minulého roka, na CES ale prišlo ukázať integrácie asistenčného systému Amazon Alexa do celého chodu automobilu. Aj keď mnohé iné autá už majú roky podobné asistenčné systémy, je toto prvýkrát, kedy je integrácia systému taká obsiahla. Alexa v tomto prípade neslúži len ako asistent pri zadávaní trasy do GPS, alebo na správu o predpovedi počasia. Môžete pomocou nej ovládať napríklad aj osvetlenie vnútra vozidla alebo nastavenie klimatizácie. Samotné auto je monštrum poháňané V10 motorom s výkonom 640 koní a zrýchlením z 0 na 100 za 2,9 sekundy.

Toyota Woven City

>Koncept mesta Toyota je skutočné mesto: japonský automobilový gigant plánuje na úpätí hory Fuji neďaleko Tokia postaviť simulované prostredie pre 2000 obyvateľov, kde vedci budú žiť, aby otestovali a vyvinuli celý rad technológií, ako sú autonómia, robotika, osobná mobilita, inteligentné domácnosti a umelá inteligencia v skutočnom prostredí.Celé to bude fungovať ako plne prepojený ekosystém poháňaný palivovými článkami na vodík.Najdôležitejšie budú tri samostatné cestné systémy: jeden, ktorý je určený iba pre autá na rýchle cestovanie; druhý, ktorý dokáže pojať kombináciu pomalších vozidiel a chodcov; tretí, ktorý je určený iba pre ľudí. 

Segway S-Pod

Segway na CES priniesol svoj nový kúsok a to elektrickú stoličku. Tá sa podobne ako pôvodné Segwaye vyvažuje na dvoch kolesách, ale teraz pri tom pohodlne sedíte a ovládate joystickom. Dokáže ísť takmer 40km/h. S-pod sa začne predávať v druhej polovici roka.





Páči sa mi! (+2)

Zaradené pod: autá, CES 2020






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk