DRAGON BALL Z: KAKAROT

DRAGON BALL Z: KAKAROT

7.0

Son Goku a jeho príbeh

Recenzia na Xbox One verziu

V živote herného recenzenta, možno navyše aj fanúšika nejakej značky, môžu nastať naozaj rozmanité situácie. Napríklad dostanete do rúk pomerne kvalitnú hru zo značky, ktorú máte radi, no ona vás už až tak nebaví. Nie je to kvôli jej kvalitám, ale kvôli tomu, že už ste sa tejto značky aj hrateľnosti mohli prejesť. To sa v mojom prípade týka aj hry Dragon Ball Z: Kakarot. Nová hra podľa známej anime aj manga série trošku mení žáner, no ak predlohu poznáte, nemá vás čím prekvapiť. A aj napriek zmene žánru stále používa známu hrateľnosť, ktorú určite poznáte, ak ste v posledných rokoch hrali nejaké Dragon Ball hry.

Kakarot, ako už hovorí samotný názov, je hrou, v ktorej centre je Goku – hrdina Dragon Ball série. Hra sa zameriava na jeho život v Z sérii a to od jej začiatku až po jej koniec. Celé to tak začína Saiyan ságou. V jej úvode nesmie chýbať súboj s Piccolom, no potom už čakáte príchod Raditza a ďalších Saiyanov. Nasleduje Frieza sága, ktorá sa celkovo skladá z ďalších 8 kapitol a po nej vás príbeh postaví najmä proti zdanlivo neporaziteľnému Cellovi v Android ságe (najdlhšej v hre). Hra končí Majin Buu ságou, v ktorej odomknete najväčší potenciál všetkých hrdinov a čakajú vás tu tak naozaj pôsobivé súboje.

Pozitívom je, že nemusíte úplne poznať pozadie, aby ste sa do príbehu hry dostali. Síce som možno vyššie vysypal mená, ktoré vám nič nehovoria, no keďže hra dôkladne sleduje príbeh z Dragon Ball Z, všetky tieto postavy vám predstaví v mnohých prestrihových scénach aj dialógoch rovnako ako anime. To je však zároveň aj negatívom, keďže vás tu nečaká takmer nič nové. Je tu niekoľko vedľajších príbehov, ktoré pre vás budú novinkami, no nie je to nič zásadné. Dôležité ale aj tak v konečnom dôsledku je, že je príbeh chytľavý a funguje aj po rokoch veľmi dobre. Len ho fanúšikovia už poznajú naspamäť z anime aj iných hier.

Dragon Ball Z: Kakarot
Dragon Ball Z: Kakarot V každej RPG z Japonska nesmie chýbať rybačka.
V každej RPG z Japonska nesmie chýbať rybačka.


Dragon Ball Z: Kakarot Hra obsahuje plno odkazov pre fanúšikov.
Hra obsahuje plno odkazov pre fanúšikov.


Dragon Ball Z: Kakarot Súboje síce nepriniesli nič nové, no stále vyzerajú skvele.
Súboje síce nepriniesli nič nové, no stále vyzerajú skvele.





V úvode som spomenul menšiu žánrovú obmenu, no záleží na tom, z akej strany sa na to pozriete. Kakarot je totiž akčnou RPG, kde si autori nemohli odpustiť niekoľko prvkov typických pre japonské RPG (takže sa tu na niektoré veci aj nagrindujete), no stále tu prevláda tá akčná zložka hry, ktorá je v tomto prípade bojová. A aj keď sa tiež dočkala nejakých zmien, stále sa nebudete vedieť ubrániť tomu, že toto ste vlastne už hrali. Je to síce iné, no stále rovnaké. A nie je to iba dojem z toho, že prakticky stále používate rovnaké útoky ako vo všetkých DBZ hrách predtým. Naozaj do hry dokážete prejsť  plynulo z tých predchádzajúcich a budete mať dojem, že hráte stále to isté.

No a na to sú tu nahádzané ďalšie herné mechanizmy a vrstvy hrateľnosti, ktoré sa vám pomaly sprístupňujú v polootvorených herných svetoch. Kakarot totiž neponúka jednu veľkú otvorenú mapu, ale viac menších. Po niektorých sa dokážete aj preletieť, lebo sú pomerne rozsiahle, iné zas majú len rozmery trošku väčšej miestnosti. Medzi nimi sú vždy loadingy, čo trošku hnevá, keď už získate možnosť rýchleho presunu medzi nimi a nejaká misia vám dá za úlohu len chodiť medzi prostrediami a robiť nejaké drobnosti. Vtedy viac sledujete nahrávanie ako hráte.

Postupne si sprístupňujete čoraz viac miest tohto sveta, pričom všetky sú vám známe z anime. A nielen na Zemi, ale dostanete sa aj na iné planéty. Tam na vás čaká séria hlavných úloh vždy naviazaná na súboje s hlavnými záporákmi, nono okrem nich tu je aj množstvo vedľajších úloh. Nedá sa povedať, že by prekypovali originalitou a zväčša upadnú do stereotypu, že máte niečo doniesť, niekoho poraziť a podobne. Ale raz za čas sa ich oplatí splniť. Nielen preto, aby ste získali skúsenostné body, ale aspoň si nejako spestríte hrateľnosť medzi veľkými súbojmi so známymi postavami. Taktiež hra obsahuje náhodné strety so skupinkami ľahších nepriateľov a má aj ich extrémnu verziu, ktorá vás privedie k špeciálnemu súboju, ak ich všetkých porazíte.

Tie neskôr začnete preskakovať, lebo sú už občas dosť otravné, prípadne využijete ďalšiu z možností hry. po svete totiž nemusíte len chodiť, ale môžete aj lietať. A za využitia Ki energie je ten let poriadne rýchly. Ak takto v rýchlosti narazíte do hliadkujúcich nepriateľov, súboj s veľkou časťou automaticky vyhrávate a ani nezačne. Navyše zaň dostanete rating S. Neskôr tiež získate možnosť postaviť si vozidlá známe zo seriálu a spolu s nimi príde aj možnosť zúčastniť sa pretekov ako ďalšia z vedľajších aktivít. Nechýba naozaj svojský rybolov a hlavne veľa zbierania všetkého možného.

V rôznych sadoch a záhradách zbierate ovocie a zeleninu. V jazerách lovíte ryby, na lúkach zas vysokú zver. Je tu toho veľa a každá z častí sveta má v tomto ohľade nejaké svoje špecifiká, takže na pobreží nájdete iné veci ako na zamrznutom severe. To isté platí aj o mineráloch a iných druhoch materiálov. Celý svet je navyše plný niekoľkých druhov Z orbov, ktorými si vylepšujete schopnosti, takže sa vám vo veľkom oplatí zbierať aj tie. Rôzne po svete sú skryté medaile, kto taktiež potrebujete na istú formu vylepšení. No a nakoniec vám raz za čas dá hra možnosť získať všetkých 7 Dragon Ballov a splniť si tak jedno z niekoľkých želaní. Môžete získať peniaze, orby, zopakovať si niektoré súboje a získať tak viac skúsenostných bodov a podobne. Je to len na vás.

Všetky tieto veci v hre majú väčší či menší zmysel. Na rovinu poviem, že Dragon Ball Z: Kakarot nepovažujem za dobrú RPG, lebo role play element tu nehrá veľkú rolu, no niektoré mechanizmy sa mi tu páčia. Z nazbieraných/kúpených surovín môžete variť jedlá v dvoch kategóriách – jednoduché, alebo celé menu. Tie majú rôzne efekty, môžu vám dočasne v boji zlepšiť útok, obranu, prípadne vám pomôžu iným spôsobom. Variť však môžete len na konkrétnych miestach a musíte mať vždy dostatok surovín. Celé menu navyše vie uvariť len Chi-Chi. Na varenie však potrebujete vlastniť aj recepty.

Dragon Ball Z: Kakarot
Dragon Ball Z: Kakarot V boji nemusíte byť sami.
V boji nemusíte byť sami.


Dragon Ball Z: Kakarot Hra ponúka aj niekoľko vedľajších činností.
Hra ponúka aj niekoľko vedľajších činností.


Dragon Ball Z: Kakarot Svet je pestrý a ponúka mnoho známych kútov.
Svet je pestrý a ponúka mnoho známych kútov.





Goku nie je jedinou hrateľnou postavou. V rámci príbehu preberiete aj ďalšie, konkrétne sú to Gohan, Vegeta, Picollo a Trunks. Neskôr sa dopracujete aj k transformáciám a fúziám a vzniknú tak Gotenks a Vegito. Až neskôr získate možnosť ich manuálne zaraďovať do hrateľných skupín, kde je hlavná postava aktívna a ďalšie pasívne ako support v súbojoch. Neskôr ich tiež môžete meniť a vedy zistíte, že a niektoré vedľajšie úlohy dajú splniť len s niektorými postavami. Všetky sa však levelujú automaticky za získané skúsenostné body. Osobne mi to však pripadá tak, že ich hra trošku devalvuje, čo pochopíte vtedy, keď prvý raz za súboj získate milión skúsenostných bodov. Navyše si nevyberiete, ktoré štatistiky chcete zlepšiť.

Už si ale môžete vybrať, aké útoky budete mať dostupné v boji. Každá postava má nejaké základné a ďalšie sa naučíte v tréningoch, kam sa dostanete výmenou za medaile, preto sa ich oplatí zbierať. Navyše majú jednotlivé tréningy aj odporúčané levely, aby ste vedeli, kedy sú na vás priťažké. Takto viete postupne meniť svoju zostavu štyroch špeciálnych útokov a následne sa v stromoch schopností jednotlivých postáv sústrediť už len na tie, ktoré využívate. Vylepšíte si tak napríklad Kamehameha či Spirit Bomb na najsilnejšie možné verzie, ak preferujete práve tieto známe útoky. Každá postava má vlastný strom, vlastné aktívne a aj pasívne schopnosti.

Poslednou možnosťou úpravy sú Soul emblémy. Tie získate v priebehu hrania z hlavných aj vedľajších úloh a predstavujú postavy s rôznymi charakteristikami. Na ich základe si ich umiestnite na zodpovedajúci Community Board, kde medzi nimi budujete putá a postupne ich vylepšujete.  Čím vyššiu úroveň Community Boardu dosiahnete, tým viac boostov dostanete v danej oblasti. Boardy sú totiž rozdelené do 7 kategórií, napríklad boj, tréning, varenie, vývoj a podobne. Aj keď tým hranie samotné veľmi neovplyvníte, práve tento RPG aspekt sa mi na hre páči asi najviac.

Dragon Ball Z: Kakarot
Dragon Ball Z: Kakarot V súbojoch je čas aj na pekné detaily v anime štýle.
V súbojoch je čas aj na pekné detaily v anime štýle.


Dragon Ball Z: Kakarot Po svete nemusíte len chodiť a lietať.
Po svete nemusíte len chodiť a lietať.


Dragon Ball Z: Kakarot Ak vyzbierate všetky Dragon Bally, môžete si splniť priania.
Ak vyzbierate všetky Dragon Bally, môžete si splniť priania.




Čo sa týka samotných súbojov, ako som už skôr prezradil, sú síce odlišné od predchádzajúcich hier, ale stále rovnaké. Máte tu tak útoky zblízka a k nim aj Ki útoky. Stláčaním ich tlačidiel a kombinácií viete vytvárať nejaké kombá, no dôležité sú špeciálne útoky, na ktoré potrebujete dostatok Ki. Tie vytvoríte v kombinácii s LB tlačidlom. Ak máte dostupné Support postavy, viete do boja povolať aj tie. Rovnako, keď sa naplní Tension ukazovateľ, viete vyvolať Surge efekt, ktorý vás posilní. Taktiež si neskôr dokážete manuálne prepínať transformácie až na úroveň Super Saiyan 3. Hrá sa to jednoducho a pozerá sa na to dobre, presne ako na anime. Keď sa vám prvý raz podarí Super Finish, na ktorý sa dokonca pozriete až z vesmíru, naozaj si to užijete. Len máte dojem, že to nie je nič nové.

Audiovizuálne sa tu dá len máločo vytknúť a to najmä pre fanúšikov anime. Hra je síce v 3D, ale naozaj veľmi pekne napodobňuje štýl anime. Toto je koniec koncov oblasť, ktorú majú v Bandai Namco zvládnutú už veľmi dlho. Určite by som však vytkol krátkodobé framedropy, keď sa v novom prostredí načítava veľa objektov a aj náhodných nepriateľov pre strety. Okrem grafiky je verne spracovaný aj zvuk, kde nechýbajú známe melódie a mnohí určite ocenia okrem anglického dabingu aj ten japonský, pričom obe jazykové verzie sú verné seriálovej predlohe.

Keby som nepoznal príbeh anime tak dobre a keby som nehral snáď každú Dragon Ball hru za posledných 12 rokov, bol by som nadšený. Dragon Ball Z: Kakarot ponúka 30 hodín hrania, čo sa môže ešte natiahnuť (aj o niečo málo skrátiť) v závislosti na tom, koľko vedľajšieho obsahu chcete plniť. Je tu aj množstvo služieb pre fanúšikov, a to dokonca v podobe odkazov na pôvodný Dragon Ball. O to väčšia škoda, že v oblasti príbehu aj hrateľnosti tu nenájdete prakticky nič nové. Nepomáhajú pomerne fádne vedľajšie aktivity a ani fakt, že sú RPG mechaniky pomerne plytké. Na hru tak nenazerajte ako na RPG, ale skôr ako na čistú akciu, vtedy obstojí oveľa lepšie. Aj tak je to stále kvalitný titul, ktorý si zaslúži pozornosť. Zábavného obsahu tu rozhodne nie je málo, nudiť sa vlastne nebudete, vyzerá a znie parádne, pričom osloví aj hráčov, ktorí nemusia byť fanúšikmi predlohy. Možno práve tí budú mať z hry viac, keďže im prinesie niečo, čo ešte nevideli a nehrali.


napísal matus_ace 3.2.2020
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
DRAGON BALL Z: KAKAROT
+ parádny audiovizuál aj s japonským dabingom
+ veľký svet, veľa známych miest, veľa postáv a veľa hrania
+ niekoľko zaujímavých nápadov v mechanikách
+ autentické spracovanie voči predlohe
+ súboje vyzerajú parádne a vedia pohltiť
+ služba fanúšikom
+ aj po polovici hry dokáže stále prinášať nové vrstvy hrania
- vlastne nič nové
- dlhé (a časté) nahrávanie
- slabšie vedľajšie úlohy
- plytké RPG prvky (na RPG hru)


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox
Switch

Vývoj: Bandai Namco / CyberConnect2
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 17. január 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk