ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR

ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR

7.5

Zapáchajúci nacisti na ďalšom posmrtnom ťažení

Recenzia na PC verziu

Rebellion sa stále zahráva s nemŕtvymi nacistami. A stále je dosť hráčov, ktorí pozvanie na túto poľovačku radi prijmú. Len je otázne, či je to dostatočne zábavné, keď do tej istej rieky vstupujeme už štvrtýkrát. Respektíve sa môžeme pýtať, čo urobili tvorcovia, aby takýto štýl akcie hráčov vyzbrojených snajperkami ešte neomrzel.

Primárnou zbraňou teda ostala ostreľovacia puška, čo nie je prekvapivé, keďže séria Zombie Army vychádza zo ságy Sniper Elite. Neznamená to však, že je to v tomto prípade aj najpraktickejšia zbraň. Likvidovanie stoviek nemŕtvych je totiž niečo úplne iné ako eliminovanie živých nacistov. Tu veľmi nevyužijete nenápadný a pomalý postup, aby ste nevyvolali rozruch. V krajine zaplavenej nemŕtvymi nejde o to, aby ste sa schovávali a zbytočne nepútali pozornosť pri plnení cieľov. Musíte byť rýchli a akční. Pohotovo reagovať na masy kreatúr, do ktorých treba bez váhania nasypať množstvo olova, aby sa vám nedostali na telo. Na nejaké väčšie taktizovanie nie je čas. Kto zaváha, ten umiera a mení sa na zombíka.

Zombie Army 4: Dead War
Zombie Army 4: Dead War Hra na vás hneď od začiatku posiela početné hordy nemŕtvych nacistov.
Hra na vás hneď od začiatku posiela početné hordy nemŕtvych nacistov.


Zombie Army 4: Dead War Snajperka sa stále hodí, ale nie v každej situácii.
Snajperka sa stále hodí, ale nie v každej situácii.


Zombie Army 4: Dead War Na túto krvavú párty sa hodí spoločnosť, ktorá si ju s vami vychutná.
Na túto krvavú párty sa hodí spoločnosť, ktorá si ju s vami vychutná.





Snajperku určite priebežne využijete, ale keď niekoľko metrov pred vami blčia oči tlupy nemŕtvych, jednoducho treba vymeniť zbraň. Streľba a nabíjanie s ďalekonosnou puškou je totiž pomalé a hoci máte možnosť  nepriateľov aj utĺcť, posekať mačetou, udrieť unikátnym kladivom či elektrickou päsťou, je to skôr krajné riešenie. Našťastie, vašu štandardnú výbavu tvoria hneď tri strelné zbrane. Do prvého slotu si zvolíte vybranú ostreľovačku, v ďalšom môže byť nejaký samopal alebo nablízko účinná brokovnica a k tomu ešte pištoľ alebo revolver.

Sortiment zbraní si sami zvolíte pri štarte hry a môžete ho meniť v bezpečných zónach, ktoré sú súčasťou misií. V týchto priestoroch s obrnenými dverami, s optimistickým zeleným osvetlením, vás čakajú bohaté zásoby munície do strelných zbraní, ale aj granáty, míny a nálože, ktoré hádžete alebo kladiete nepriateľom pod nohy. A tiež lekárničky, no pri sebe môžete mať vždy jednu. Použiť ju treba v krajnej núdzi. Na bojisku bežne nájdete ďalšie debničky s nábojmi, ako aj užitočnými modifikáciami, napríklad na dočasné elektrické strely, plus občas stacionárne a ťažké zbrane, ako je masívny guľomet alebo plameňomet. Ale liečivo nečakajte, alebo len ojedinele. Pomôckou na udržanie života je čiastočná samovoľná obnova zdravia, prípadne vám pomôže kombo, po ktorom sa vám mierne zregeneruje zdravie a munícia. Neskôr sú aj ďalšie možnosti.
 
Pracovný stôl v bezpečnej zóne je ideálny na vylepšovanie výzbroje. Môžete zdokonaliť každú štandardnú strelnú zbraň, ktorá je vo vašej výbave, prípadne sa dá nájsť v teréne. Potrebujete na to súpravy na vylepšenie, ktoré získate ako odmeny za progres, dosiahnuté hodnosti, zlaté medaily, za splnenie všetkých výziev a vyhľadávanie skrytých predmetov. Je na vás, či uprednostníte zdokonalenie vybranej pušky alebo iných kúskov. Vždy sa vám však otvorí rozvetvené menu s tromi základnými vylepšeniami, od ktorých sú odvodené ďalšie, čo sa odomknú na desiatej a dvadsiatej úrovni. Môže to byť zvýšenie kapacity zásobníka, účinnejšie strely s vyšším poškodením alebo pridaným efektom, rýchlejšie nabíjanie a podobne. Odomykať a meniť môžete aj rôzne skiny, prívesky a doplnky pre postavu alebo zbrane, či vzhľad optiky. Za zmienku stojí aj možnosť modifikácie doplnkov, a to vždy dvomi spôsobmi po odomknutí. Napríklad lekárnička potom poslúži aj na automatické oživenie v prípade skonania alebo alternatívou je doliečenie rozšírené aj na spoluhráčov nablízku.

V neposlednom rade získavate a viete si prehadzovať aj perky. Spočiatku sa uskromníte s jedným, pretože máte otvorený len jeden slot, ale neskôr bude viac priestoru aj perkov. Umožnia vám znovu sa postaviť na nohy po kritickom zlyhaní, ak zo zeme zabijete pištoľou nepriateľa, znížiť úroveň zranení, ktoré utŕžite v boji,  zobrať a prenášať stacionárne zbrane a mnoho ďalšieho.

Príprava na boj zahrňuje aj výber obťažnosti a samotnej postavy. K dispozícii je Karl, ktorý je hlavným protagonistom v sérii Sniper Elite, ale aj odolný Boris a ďalšie osoby. Plus dve extra, ktoré si môžete spolu s inými vybranými doplnkami zadovážiť vo forme DLC. Nejde pritom len o iný vzhľad, ale aj pasívne bonusy, ktoré sú pre každú postavu iné. Jedna je rýchlejšia, iná efektívnejšia v boji nablízko alebo sa jej rýchlejšie nabíjajú doplnkové schopnosti.

V teréne vás čaká dynamická akcia, pri ktorej skutočne skôr okrajovo využijete ostreľovaciu pušku a oveľa častejšie budete zo samopalu alebo brokovnice sypať dávky do nepriateľov pár krokov od vás. Istota je rana do hlavy alebo rozdupanie tiel na zemi. Inak sa bežne stáva, že zombie znovu vstanú a útočia, čo je nepríjemné obzvlášť vtedy, keď  sa vzkriesia za vašim chrbtom. Okrem stacionárnych a ťažkých zbraní, ktoré zostávajú aj po špeciálnych protivníkoch, využijete v teréne aj streľbu do výbušných sudov, ale aj terčíkov. Tie aktivujú nejaký mechanizmus, ktorý vám dá krátkodobú výhodu. Amplión k sebe priláka nemŕtvych a tak odpúta pozornosť, vrtuľa lietadla pekne rozkúskuje okolo sa šinúce kreatúry, elektrické pole ich spacifikuje prúdom. Skóre vám rastie raketovou rýchlosťou vďaka kombo násobiču, ktorý sa neustále zvyšuje, kým zabíjate veľké množstvo nemŕtvych za sebou bez dlhšej prestávky. Po väčšej pauze alebo nepresnosti sa násobič vynuluje a začne sa počítať nové kombo.

Okrem klasických nemŕtvych chodcov sa na vás pohrnú aj výbušní, obalení granátmi, ktorých treba eliminovať skôr, ako budú príliš blízko. Pribudnú obrnení nepriatelia, špecialisti s plameňometom, dôstojníci - nekromanceri recyklujúci hordy a nepríjemní nemŕtvi ostreľovači. Tí sa rýchlo premiestňujú po strechách, takže je vhodné použiť snajperku so špeciálnym režimom so spomalením, aby ste ich vystihli a presne zamerali.  Nechýba známy pohľad efektne zobrazujúci letiacu strelu, ktorá následne ničí detailne vyobrazené vnútornosti a kosti obete. Protivníkov niekedy vidíte už z diaľky, často však na vás vybafnú z nejakých dverí, vagónu či poklopu v zemi. Keďže nepriatelia sú nemŕtvi a nemysliaci, nebolo potrebné riešiť nejakú vyspelejšiu umelú inteligenciu. AI však napriek tomu nie je zlá, zombíci vás vedia pekne ponaháňať, vystopovať a aj prekvapiť, keď vás niekedy obídu z druhej strany.

Hra obsahuje dva hlavné režimy. Kampaň je tvorená sériou misií v rôznych prostrediach, nejde však veľmi do hĺbky. Koridorový štýl limituje vaše možnosti pri prechádzaní mestom či krajinou, ale dáva aspoň čiastočný priestor na taktizovanie. Väčšinou sa aj tak len musíte prestrieľať cez hordy nemŕtvych, niekam sa dostať, čosi použiť a aktivovať. Napríklad sa plavíte loďou, ktorú musíte brániť a odskočíte si na breh zapnúť spínače, aby ste uvoľnili cestu po vode. Inokedy zbierate palivo alebo súčiastky do mechanizmov, ktoré potom spustíte.  Opakovane je vyžadované priebežné vyčistenie okolia, aby sa odstránila pečať z prechodu do ďalšej fázy misie. Postup je v neskorších misiách veľmi podobný a už vás neprekvapí, ale zaujmú aspoň dostatočne pestré lokality. Malým spestrením je hľadanie skrytých predmetov a prekutanie okolitých budov.

Zombie Army 4: Dead War
Zombie Army 4: Dead War Každú strelnú zbraň môžete pekne vylepšovať.
Každú strelnú zbraň môžete pekne vylepšovať.


Zombie Army 4: Dead War A perkmi zdokonaľujete aj svoju postavu.
A perkmi zdokonaľujete aj svoju postavu.


Zombie Army 4: Dead War Benchmark vám ukáže snímkovanie aj čaro zamoreného mesta.
Benchmark vám ukáže snímkovanie aj čaro zamoreného mesta.





Kampaň vás v singleplayeri dlho baviť nebude, už preto, že je primárne vytvorená pre kooperáciu, čo bije do očí. Tomuto zámeru zodpovedá jednoduchá štruktúra a možnosti prispôsobené tak, aby tím hráčov rýchlo napredoval a nezdržiaval sa rozhovormi ani komplexnejšími úlohami. A skutočne v kooperácii to má gule a to, čo je pri sólo postupe slabinou, sa pri spoločnom hraní ukazuje ako efektívny systém, vďaka ktorému si tímová hra udržuje dynamiku.

Kooperácia je určená pre štyroch účastníkov z radu vašich priateľov alebo online komunity. Hneď pri štarte hry si vyberiete uprednostňovaný región, aby sa zlučovali najmä hráči z blízkeho okolia. Môžete si vytvoriť vlastnú hru alebo sa pripojiť k niektorej vytvorenej v zozname, je tu aj možnosť rýchleho náhodného pripojenia. Až na jednu výnimku to fungovalo bez problémov, rýchlo sa našli spolubojovníci, zdieľané misie nesekali a nepadali, všetko  pekne odsýpalo.

Okrem toho je tu režim Horda, ktorý sa dá opäť hrať sólo, ale aj tu platí, že pre osamelého vlka je to čoskoro nezáživné, takže jednoznačne platí kooperácia. V tomto režime likvidujete vlny nepriateľov vo vybranej oblasti. Hráči sa podobne ako v kampani môžu vzájomne oživovať, ak neprešvihnú časový limit. Inak automaticky ožijú pri checkpointe, respektíve pri novej vlne. Tu však začínate len s pištoľou a všetky ďalšie zbrane musíte zbierať z boxov v okolí, podobne ako muníciu. Hernú ponuku dopĺňajú týždenné udalosti.

Zombie Army 4 nemá nejakú excelentnú grafiku, mohla byť aj krajšia, ale dizajn misií nie je najhorší a ponúkajú pomerne rozsiahle priestory. Na výber je režim Vulkan a DirectX 12 - s Vulkanom to vyzerá lepšie. Hru však bez problémov utiahne bežné PC, kde všetko beží plynule aj pri vyššom snímkovaní nad 60 fps, ktoré si môžete  otestovať v benchmarku zahrnutom priamo v hre. Je to vlastne efektný letecký pohľad na úvodnú misiu. Ak k tomu chcete pekné obrázky, využijete foto mód.

Zombie Army 4: Dead War
Zombie Army 4: Dead War Zbrane s vylepšeniami a doplnkami ubližujú efektívnejšie.
Zbrane s vylepšeniami a doplnkami ubližujú efektívnejšie.


Zombie Army 4: Dead War Tento pán vám určite bude povedomý. Vlastne obidvaja. Ostrieľaný snajper Karl a...
Tento pán vám určite bude povedomý. Vlastne obidvaja. Ostrieľaný snajper Karl a...


Zombie Army 4: Dead War Tak tomuto hovorím parádne kombo, skóre bude poriadne znásobené.
Tak tomuto hovorím parádne kombo, skóre bude poriadne znásobené.




Tvorcovia nemajú problém zobraziť násilie a nacistické symboly aj s ich lídrom. Vidíte ich na vlajkách alebo prilbách, nad čím sa netreba pohoršovať, pretože ich v hre nepropagujete, ale ničíte. Každopádne hra miestami obsahuje drastické scény a pre mladistvých sú vhodnejšie iné akčné tituly, menej krvavé a bez šliapania na hlavy. Hudba sa počúva dobre a pasuje k rýchlej dynamickej akcii.

Zombie Army 4 vás pri sólo hraní určite dlho baviť nebude. Podstatne viac a oveľa zábavnejších hodín strávite v kooperácii, postavenej na dynamike a priamočiarej akcii, s likvidovaním húfov nepriateľov.  Súčasťou je aj solídny vývoj a vylepšovanie postavy, zbraní a modifikácia doplnkov, čo sa najmä v pokročilých misiách výdatne zúročí. Zombie Army 4 sa v konkurencii kooperačných akcií určite nestratí. Ak hľadáte nejakú mastenicu, do ktorej sa môžete vrhnúť so spoluhráčmi, je to veľmi dobrá voľba, ibaže sa od predošlých častí veľmi nelíši.


napísal uni 13.2.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR
+ dynamická kooperácia pre štyroch hráčov
+ rôzne prostredia a dostatok máp a misií
+ vylepšovanie postavy, zbraní, modifikácia doplnkov
- pri sólo hraní až tak neupúta a čoskoro omrzí
- pri porovnaní s predošlými časťami veľa nového neprináša
- podsúvanie platených DLC
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-6100, 4 GB RAM, Nvidia GT 1030 2GB, OS Win 7 64- bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk