Sony vraj zápasí so znižovaním ceny PS5 na úkor drahých súčiastok

Nový únik odhaľuje zopár informácií ohľadom cenovej tvorby nových konzol. Sústredí sa hlavne na Sony, pričom nechýba ani pohľad analytika či stanovisko samotnej firmy.

pridal Gam_er 14.2.2020 o 11:46 pod hardware
Sony vraj zápasí so znižovaním ceny PS5 na úkor drahých súčiastok

HARDWARE > NOVINKY >

Okrem špecifikácií a nových funkcií, ktoré prinesie PS5, mnohých prirodzene zaujíma cenovka. Aj pri Xboxe Series X aj pri PS5 sa očakáva, že by mohli na štarte stáť 500 dolárov. V tomto obdbí by už finálna cena mala byť na stole, minimálne interne. Nový únik však hovorí o tom, že Sony zápasí s cenovkou vzhľadom na to, že súčiastky, ktoré nová PS5 obsahuje, sú nákladné. 

Zvyčajná finalizácia ceny v prípade Sony prebieha vo februári s tým, že masová výroba začína na jar. S PS5 zatiaľ vidíme prístup - počkajte a dozviete sa. K problematike sa vyjadril analytik Macquarie Capital Damian Thong. Ten tvrdí, že PS4 bola uvedená na trh v roku 2013 za maloobchodnú cenu 399 dolárov s tým, že náklady na jej výrobu boli 381 dolárov. Pri jednotkovej cene 450 dolárov a podobnej hrubej marži by maloobchodná cena konzoly PlayStation 5 podľa Thonga bola najmenej 470 dolárov. To by mohlo byť pre Sony ťažké predať:

"Spotrebitelia porovnávajú svoje očakávania na základe PS4 a PS4 Pro. Ak by Sony dalo cenovku vyššie, je pravdepodobné, že bude musieť veci vyvážiť. Vyššie náklady na súčiastky by zvýšili cenu a tým pádom by Sony mohlo naraziť na riziko dopytu."

Samotné Sony samozrejme situáciu zatiaľ odmieta komentovať. Nízka cena v porovnaní s nákladmi však nie je v hernom priemysle ojedinelá záležitosť. Videoherné spoločnosti často predávajú hardvér za veľmi nízku cenu alebo dokonca so stratou, pretože profitujú z lukratívneho herného softvéru a z opakujúcich sa tržieb za online služby. Generálny riaditeľ spoločnosti Sony Kenichiro Yoshida uviedol, že podnikanie by sa malo posudzovať podľa počtu aktívnych používateľov, nie podľa počtu predaných hardvérových jednotiek. Microsoft to tak robí už dlhšie. Zároveň zdroje hovoria, že veľa PS5 titulov bude dostupných na PS4, aby sa prechod na novú generáciu výraznejšie nedotkol tržieb.

Kým niektorí v Sony sú údajne toho názoru, že by mali predávať novú konzolu so stratou, aby mohli byť cenovo konkurenčne schopní voči Microsoftu, iní by radšej zarobili už priamo na predaji samotného hardvéru ako v prípade PS4. Finančný riaditeľ Sony uviedol, že musia mať pod kontrolou súčiastky a hlavne musia vyrobiť dostatočný počet kusov na launch konzoly.

Problémom je chladiaci systém, ktorý je na svoju kategóriu nezvyčajne drahý. Väčšina firiem zaň míňa menej ako dolár, ale Sony sa rozhodlo ísť do drahšej alternatívy, pretože odvádzanie tepla z výkonných čipov bude potrebovať lepšie riešenie. Výrobu teoreticky môže ovplyvniť aj korona vírus, no podľa Sony sa tak zatiaľ nedeje. A čo sa týka ceny, zatiaľ prosia fanúšikov o strpenie. 





Páči sa mi! (+6)

Zaradené pod: PS5, cena






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19963)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk