5G vysielače sú ďalšou obeťou koronavírusu

pridal Dzivybaran 7.4.2020 o 13:34 pod hardware
5G vysielače sú ďalšou obeťou koronavírusu


Vo Veľkej Británii sa šíri bizarná fáma spájajúca 5G a koronavírus. Na sociálnych sieťach ju šíria konšpirační teoretici a aj celebrity. Tí hovoria, že zavádzanie rýchlejšieho internetového pripojenia 5G spôsobuje alebo urýchľuje šírenie koronavírusu.   

Konšpiračná teória a jej rôzne odnože sú nepodložené, ale viedli k poškodeniu alebo zničeniu niekoľkých 5G vysielačov. Antény v Birminghame, Liverpoole a Belfaste boli poškodené podpaľačskými útokmi začiatkom apríla. Nie všetky stožiare boli nevyhnutne veže 5G.

Na začiatku fámy bol príspevok na Facebooku, ktorý tvrdil, že v čínskom Wuhane, kde sa prvýkrát objavilo vypuknutie koronavírusu - je tiež miestom, kde sa začala rozširovať 5G.

Fáma stavia už na existujúcej konšpiračnej teórii, podľa ktorej 5G potláča imunitné systémy ľudí. Neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že Wuhan bol prvým čínskym mestom, ktoré začalo stavať 5G, ale podľa viacerých správ, ktoré zistil Full Fact, bolo povedané, že to bolo medzi viacerými mestami vybranými na nasadzovanie technológie. 

Spoločnosti EE, O2, Three a Vodafone vydali v UK spoločne vyhlásenie: "Tieto tvrdenia sú nielen neopodstatnené, ale škodia aj ľuďom a podnikom, ktoré sa spoliehajú na kontinuitu našich služieb,“ napísali spoločnosti. Uviedli, že v niektorých prípadoch už ľudia bránili inžinierom v nevyhnutnej údržbe siete. Vodafone UK CEO Nick Jeffery dodal, že policajné aj protiteroristické orgány vyšetrujú útoky.

Vládny minister Michael Gove nazval teóriu „nebezpečným nezmyslom“ a národný lekársky riaditeľ NHS Stephen Powis to ešte dôraznejšie odsúdil.

"Príbeh 5G je úplný odpad, je to nezmysel, je to najhorší druh falošných správ," uviedol Powis. „Realita je taká, že siete mobilných telefónov sú pre nás všetkých absolútne kritické, najmä v čase, keď žiadame ľudí, aby zostali doma a nenavštevovali príbuzných a priateľov. Ide však najmä o telefónne siete, ktoré používajú naše pohotovostné služby a zdravotnícki pracovníci.“

Na túto tému sa vyjadril aj Facebook, ktorý utlmuje tieto fámy:

„Robíme agresívne kroky, aby sme zabránili šíreniu dezinformácií a škodlivého obsahu na našich platformách a spojili ľudí s presnými informáciami o koronavíruse. V rámci našich existujúcich politík proti škodlivému dezinformáciám začíname odstraňovať nepravdivé tvrdenia, ktoré spájajú COVID-19 a 5G a mohlo by to viesť k fyzickému poškodeniu. Budeme pokračovať v úzkej spolupráci s vládami a inými technologickými spoločnosťami pri odstraňovaní škodlivých dezinformácií a nadviazali sme partnerstvo so zdravotníckymi orgánmi, ako sú WHO a NHS, s cieľom spojiť ľudí s najnovšími oficiálnymi usmerneniami.“

Medzitým YouTube uviedol, že odstráni videá, ktoré spájajú 5G a koronavírus.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk