ROLLERCOASTER TYCOON 3: COMPLETE EDITION

ROLLERCOASTER TYCOON 3: COMPLETE EDITION

7.5

Zábavný park je znovu úspešne otvorený

Recenzia na PC verziu

Tycoon klasika, ktorá pôvodne vyšla v roku 2004, znovu ožila v  kompletnej edícii s dvomi expanziami na PC a v premiére aj na Nintendo Switch. Rýchli a všímaví hráči ju už majú zadarmo z ďalšej zaujímavej akcie na  Epic Store. Tí ostatní môžu zvažovať, či sa im oplatí kúpa, prípadne na ktorej platforme. My vám o znovuzrodenej hre môžeme povedať toto...

Roller Coaster Tycoon 3 je stále zábavný, to je bez debaty. A má aj dostatok obsahu. Už preto, že nová edícia  prináša hru s obomi expanziami, čo je aj v súlade s jej názvom. Takže dostanete kolekciu scenárov z originálu, ďalšiu sériu misií z vodného prídavku Soaked! a ešte jednu sadu zo zvieracieho balíčka Wild! Prím hrá výstavba zábavného parku s rôznymi dráhami a kolotočmi, ktorá je doplnená bazénmi a vodnými radovánkami, ako aj výbehmi pre kone, zebry či slony, takže si môžete postaviť menšiu zoo. A s týmito radovánkami sa dokážete vyblázniť celé hodiny. A okrem kariéry aj v sandbox móde s neobmedzenou výstavbou bez nutnosti sledovať stav svojich financií. Navyše sa dá aj vytvoriť a hrať vlastný scenár. Editory sú hneď štyri a okrem scenárov a vlastných dráh sa môžete realizovať pri vytváraní budov a dokonca aj ľudí - návštevníkov, ktorých si ošatíte aj pomenujete.

Okrem toho všetkého je vhodné aspoň priebežne si spustiť aj nejaké tutoriály, ktoré vás naučia zvládnuť jednotlivé prvky hry a priblížia aj pridané možnosti expanzií. Základy si osvojíte rýchlo, ale cez niektoré veci sa treba prelúskať s trochu väčšou námahou. Nielen preto, že sú pokročilé, ale občas aj trochu nešikovne riešené. Rýchlo a azda aj bez inštrukcií pochopíte, ako máte umiestniť na ploche parku nové atrakcie aj to, že musia mať vždy vstup a výstup a potom ich treba prepojiť s cestičkami, po ktorých chodia návštevníci. No to  sú len prvé kroky.

Najnáročnejšie sú dráhy s rôznymi vozidlami, ktoré sa pohybujú po kĺzačkách, koľajniciach a cestičkách. Neraz sú to masívne kovové konštrukcie s rôznymi otočkami vo vzduchu, pri ktorých ľudia radi jačia. Poteší možnosť vytvoriť si vlastný návrh a poskladať si dráhu aj priamo pri hraní z jednotlivých kúskov. No skvelá je aj ponuka s vopred pripravenými schémami, ktoré len stačí umiestniť v teréne. Ich výhodou je, že ich viete postaviť okamžite a nemajú konštrukčné chyby, ktorých sa neraz dopustíte pri vlastných dizajnoch. Tam je síce možnosť použiť automatiku na dokončenie načatého projektu, ale tá niekedy zlyháva na plnej čiare. Keď to skúšate po svojom, stáva sa, že vytvoríte problematické úseky, napríklad keď vozidlo neprejde cez strminu, lebo nestihlo nabrať potrebnú rýchlosť. Vtedy je potrebná prestavba.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition
RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition V parku môžete pekne skombinovať rôzne atrakcie a doplniť ich bazénom a zvieratami.
V parku môžete pekne skombinovať rôzne atrakcie a doplniť ich bazénom a zvieratami.


RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition Popri kolotočoch a dráhach baví ľudí aj pohľad na zebry či opice.
Popri kolotočoch a dráhach baví ľudí aj pohľad na zebry či opice.


RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition Bazén je stávka na istotu. Vždy je tam nával.
Bazén je stávka na istotu. Vždy je tam nával.





Našťastie, všetky dráhy a hlavné atrakcie môžete spustiť v testovacom režime, kde sa pekne ukážu prípadné nedostatky. Keď je všetko OK, zvolíte na malom semafore zelenú a už sa tam hrnú návštevníci. Pri jednotlivých atrakciách viete meniť veľa detailov, ako sú farby a dizajn objektov či ceny vstupného a pri stánkoch s občerstvením a suvenírmi sumy za jednotlivé produkty.

Veľmi vďačným lákadlom pre turistov sú bazény. Stačí si poskladať vodnú nádrž s ľubovoľnou veľkosťou aj zaoblením, prípadne pridať plavčíka, ležadlá a ďalšie detaily a čoskoro tam budete mať mraky ľudí, ktorí za toto osvieženie ochotne zaplatia. Príjemným spestrením sú ohrady so zvieratami, kde musíte vybrať vhodné oplotenie aj stavbu, kde sa budú kŕmiť. Zvieratá kupujete (osobitne samce, samičky, mláďatá) alebo sa rodia párením. Niekedy máte aj možnosť strieľať z vrtuľníka uspávacie šípky na zatúlané kusy v okolí parku a potom ich v debni transportovať do svojej ohrady. Návštevníci sa potom radi pozerajú z platených vyhliadkových terás na opice, žirafy či nosorožce.

Súčasťou parku sú aj rôzne dekorácie a užitočné doplnky, ako lavičky, toalety, reklamné tabule, sochy, smetné koše či lampy, ktoré pekne osvietia park pri nočnej prevádzke. Môžete aj nasadiť alebo odstrániť stromy, upraviť  a zmeniť terén a ak máte málo miesta na výstavbu, prikúpiť si pôdu alebo práva na jej využívanie. Keď je všetko tip - top,  môžete divákom ponúknuť aj ohňostroj, laserovú šou a vodostreky  Tieto fajnovosti si viete pekne naprogramovať, zladiť s hudbou a dokonca aj vystúpením delfínov a zostaviť z jednotlivých efektov napojených na svetlá a pyrotechniku. Výsledok stojí za to.
 
Pri tom všetkom však treba myslieť na financie. Ak nehráte sandbox, veľmi často sa budete pozerať na údaje s príjmami a výdavkami. Peniažky vám prináša vstupné do parku, za jednotlivé atrakcie, za  potraviny a suveníry, ktoré nakúpili turisti. No musíte myslieť aj na výdavky za výstavbu a prevádzku jednotlivých atrakcií, krmivo pre zvieratá, výskum, opravy a splátky, ak ste si zobrali pôžičku a na platy personálu. Zamestnancov nepotrebujete veľa a v kasách pri bazénoch, dráhach a kolotočoch sa objavia automaticky, keď umiestnite vstup. Môžete však najímať kontrolórov, zametačov, opravárov, ochrankárov, zabávačov, prípadne doplnkových kŕmičov zvierat. Sú potrební, aby znovu uviedli do prevádzky poškodené dráhy, upratali smeti a dozerali na dobré zdravie zvierat, ktoré vám v opačnom prípade môžu byť zabavené! Inak prichádzate o zisky a hostia začnú byť nespokojní. S tým úzko súvisí úroveň návštevnosti aj celkový rating parku. 

Plusom pri hodnotení úrovne parku je spokojnosť zákazníkov so službami a atrakciami, mínusové body získate za nedostatočný komfort aj smeti a zvratky na chodníkoch. Spomínané veci súvisia aj so zadaniami v jednotlivých scenároch. Ciele sú vždy rozdelené do troch úrovní. Už po splnení podmienok v tej najnižšej kategórií (nováčik) sa scenár považuje za absolvovaný a spravidla sa tak odomknú ďalšie mapy. Lenže keď pokračujete, môžete splniť aj podnikateľský cieľ a napokon najvyšší - tycoon, ktorý vás pasuje na úspešného magnáta. Úlohy sú spočiatku rôznorodé, neskôr sa už opakujú - musíte dosiahnuť určitý počet návštevníkov alebo danú výšku mesačných príjmov či rating parku, máte vyhovieť VIP klientovi, kúpiť / predať stanovené množstvo zvierat a podobne. Popritom sa občas objavia nepovinné výzvy, takže napríklad máte do niekoľkých dní pochytať utečené zvieratá alebo predať určité množstvo hamburgerov.

Celkovo je toho naozaj dosť, čo môžete v hre robiť, stavať a vyskúšať, len nie všetko funguje dostatočne uspokojivo. Najviac narúša komfort hráča pripájanie atrakcií na cesty v nerovnom teréne. Povrch síce môžete upravovať, zvyšovať, znižovať a zarovnávať, ale je to riešené dosť ťažkopádne. A je pravda, že stavby sa dajú umiestňovať aj na svahu. No namiesto automatického prispôsobenia terénu budove sa vaša konštrukcia vysunie do výšky na stojanoch. A to sa potom neraz poriadne natrápite, kým sa vám podarí po dielikoch naklikať, napolohovať a spojiť mostíky a cesty v rôznych výškach. Je to otravné a nepraktické. V iných hrách sa aj výškové prechody jednoducho prepoja označením dvoch bodov na vybraných miestach.

Okrem toho, ako už bolo spomenuté, nespoľahlivé je automatické dobudovanie tratí - občas konštrukcia nie je funkčná, inokedy umelá inteligencia nedokáže vytvoriť prepojenie a len donekonečna skúša bizarné možnosti. Takže to musíte dokončiť sami. Inokedy krútite hlavou nad imbecilitou návštevníkov, ktorí navyše občas niekam zapadnú kvôli neduhom vo výstavbe a potom napríklad trčia v jame alebo donekonečna plávajú, kým ich odtiaľ nevytiahnete.

Ďalšie neduhy sa týkajú textúr a užívateľského rozhrania, čím sa už dostávame k technickej stránke hry. Grafika síce nie je top, ale s prižmúreným okom obstojí aj v dnešnej dobe. Terén pôsobí väčšinou stroho, ale keď ho zaplníte atrakciami a stromami, už je to lepšie. Objekty sú z  väčšej vzdialenosti celkom pekné, zblízka už to tak dobre nevyzerá. Predovšetkým hranaté karikatúry ľudí a zvierat veľmi neobstoja a radšej veľmi nepoužívajte kameru z pohľadu vybraného jedinca alebo vozíka na dráhe. Navyše sa neraz naskytnú pohľady, kde výhľad rušia prekrývajúce sa textúry osôb a objektov. Napríklad uvidíte zebru zakliesnenú do vyhliadkovej plošiny alebo budovy na kŕmenie, či podivne osadený chodník.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition
RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition Prší. Ešteže predávame aj dáždniky. Dodávateľom je Umbrella Corporation.
Prší. Ešteže predávame aj dáždniky. Dodávateľom je Umbrella Corporation.


RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition V sandboxe staviate, čo len chcete a úplne zadarmo.
V sandboxe staviate, čo len chcete a úplne zadarmo.


RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition Mnohé scenáre vás poveria výstavbou parku na špecifických miestach.
Mnohé scenáre vás poveria výstavbou parku na špecifických miestach.





Veľmi nekomfortné na PC je klikanie na naozaj miniatúrne ikony s menu výstavby a štatistikami na ľavej strane obrazovky. Sú to skutočne drobné krúžky, na ktoré musíte poriadne zaostriť, aby ste ich rozlíšili a správne vybrali. Ešte náročnejší test šošoviek vás čaká pri najímaní personálu, kde už sú naozaj totálne malinké ikony zamestnancov, ktoré rozoznáte už len podľa vyskakujúcich popisov pod správne nastavenou myšou. Niečo podobné, ľahko prehliadnuteľné, je aj v hlavnom menu hry, ktoré je aj bez toho dosť neprehľadné. Prechody medzi jednotlivými obrazovkami, zmeny, nahrávanie a potvrdzovanie profilov a save pozícií sú neraz mätúce a dezorientujúce. Celkovo je užívateľské rozhranie na PC nepraktické a neprehľadné. V tomto smere je zrejme na tom lepšie Switch verzia, kde, našťastie, tvorcovia prispôsobili UI a ikony výstavby sú podstatne väčšie a lepšie rozlíšiteľné.

Hra má veľmi vydarený soundtrack s hravými melódiami, ktoré pasujú k rôznym tematickým celkom, ako je western, piráti, tropický raj, Altantída či park s vesmírnymi motívmi alebo dinosaurami. Tu sú však tiež určité zvláštnosti. Hudbu bežne počujete len vtedy, keď sa na park pozeráte z väčšej výšky a čím ste vyššie, tým znie hlasnejšie. Keď hľadíte zblízka, počujete len ruch návštevníkov. Tento krok však zrejme súvisí s tým, že každej atrakcii môžete nastavovať individuálnu hudbu. Takže pri priblížení by vám v ušiach mal znieť song z blízkeho kolotoča alebo vodnej dráhy. Nie vždy to však tak je. Všetko uvedené sú chyby a veci, ktoré by v novej edícii staršej hry naozaj nemuseli byť a dali sa už dávno vyriešiť. Neznamená to síce, že by ste kvôli tomu mali hru zavrhnúť, ale takéto neduhy do istej miery narušujú pohodu pri hraní a inak naozaj dobrú zábavu pri manažmente parku.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition je vhodná voľba pre tých, čo radi stavajú tematické parky a  nevlastnia pôvodnú hru s expanziami. Bohatý obsah nesklame a pobaví, len je to hranie miestami nekomfortné kvôli nepraktickému užívateľskému rozhraniu a niektorým nevyladeným prvkom. Ak sa vám nechce škúliť, lepšou voľbou bude zrejme Switch s pozmeneným UI a hlavne väčšími ikonami. Každopádne ak budete hre tolerovať určité chybičky, strávite pri nej veľmi príjemné hodiny aj celé dni, pretože za tie roky od svojho prvého vydania nestratila nič zo svojho čara.


napísal uni 29.9.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
ROLLERCOASTER TYCOON 3: COMPLETE EDITION
+ bohatý obsah so základnou hrou aj expanziami
+ množstvo atrakcií, možností výstavby a úprav parku
+ ohňostroje a laserová šou
+ rýchle osvojenie základov a veľmi dobrý relax
+ príjemný hravý soundtrack
- neprehľadné menu, užívateľské rozhranie s drobnými ikonami (PC)
- chyby v textúrach, pri automatickom dokončovaní tratí a ďalšie menšie neduhy
- veľmi ťažkopádna výstavba ciest a prepojení v nerovnom teréne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core, 2 GB RAM, 256 MB VGA, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Frontier Foundry / Frontier
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 24. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk