OLIJA

OLIJA

8.0

Legenda o stroskotancovi s harpúnou

Recenzia na Switch verziu

Stroskotaním sa začína mnoho príbehov vo videohrách. Obvykle však ide o RPG, kde potom preživší začína od nuly, bez výstroja a schopností a všetko si musí postupne vybojovať a získať. V Olija ste stroskotaným kapitánom, ktorého čaká predovšetkým veľa skákania a lezenia, pretože je to 2D platformová hra. A rozhodne jedna z tých pozoruhodných, nadpriemerných.

Ste teda kapitán a lord Faraday, ktorého po tragédii na mori v ázijskom fantasy svete čaká neľahká úloha - zhromaždiť tri kľúče od tieňovej brány a nakoniec tam vstúpiť a naplniť svoj osud. Kľúče sú ukryté na ostrovoch, kam sa po vašej záchrane môžete prepraviť na lodi s prievozníkom. Stačí mu ukázať miesto na mape, kam sa chcete dostať. Na začiatku je však na tej mape niekoľko ukrytých a neprístupných miest. Tam  sú ďalšie ostrovy, kam sa viete preplaviť až po objavení nových kúskov mapy.
 
Pri svojom putovaní teda prekutáte menšie a väčšie ostrovy, kde okrem tých špeciálnych tieňových kľúčov hľadáte aj kľúče od brán do nových oblastí. Cestou môžete oslobodzovať stroskotancov z vašej posádky, ktorí väčšinou skončili v klietkach v zajatí svojských domorodcov. Tí sú obvykle neškodní a občas sa dajú aj využiť, ale stretnete aj agresívnych bojovníkov a zubaté potvory, ktorým treba zakrútiť krkom. A tiež bossov, pri ktorých sa treba poriadne obracať, aby ste ich porazili a prežili ich útoky a pasce.

Olija
Olija Harpúnou sa zachytíte a pritiahnete aj na inak nedostupné plošiny.
Harpúnou sa zachytíte a pritiahnete aj na inak nedostupné plošiny.


Olija Našiel som ďalší kľúč.
Našiel som ďalší kľúč.


Olija V domovskom prístave, odkiaľ  sa plavíte na ostrovy, je práve vzácna návšteva.
V domovskom prístave, odkiaľ sa plavíte na ostrovy, je práve vzácna návšteva.





Spočiatku používate len údery rukou, ale čoskoro získate meč a s tým sa už veselo prebijete cez nepriateľov a môžete aj preseknúť laná visiacich klietok. Neskôr budete mať aj kušu a mušketu, ale obe tieto zbrane majú obmedzenú muníciu. No dostanete aj dve výnimočné zbrane. Predovšetkým je to harpúna, ktorou sa dá bojovať zblízka alebo ju hodiť a vždy si ju privoláte späť. No okrem toho sa harpúnou prichytávate na všadeprítomných výčnelkoch, ktoré majú podobu akýchsi rastlín s okom. Po výstrele a zaháknutí sa pekne pritiahnete na dané miesto, či už je na zemi, visí niekde nad vami, alebo je za priepasťou. A dokonca to dokážete aj cez úzke prechody, kadiaľ bežne neprejdete. Budú aj náročnejšie úseky, kde sa musíte postupne prichytávať na niekoľkých výčnelkoch za sebou a nespadnúť.

Harpúna môže mať neskôr elektrický efekt a keď je nabitá, otvorí niektoré mechanizmy, ktoré potrebujú energiu.  Popritom nájdete aj rôzne spínače a okrúhle výrastky s otvorom, kam skočíte a vypľujú vás na inom mieste.  A liečivé rastliny vám dopĺňajú život. V zozname zbraní je ešte magický meč Moonblade, ktorý má podobné vlastnosti ako harpúna. Môžete ním niečo otvoriť alebo ho zabodnúť do zeme a potom sa tam z iného miesta pritiahnuť. To sa hodí najmä pri menších hlavolamoch, kde sa otvárajú a zatvárajú rôzne steny.

Olija

Prekutané ostrovy môžete znovu navštíviť, napríklad aby ste oslobodili zvyšných stroskotancov. Pri odchode opäť nastúpite na loď s prievozníkom. Ak v prístave momentálne nie je, zatrúbite na roh a pripláva. Z výprav sa priebežne vraciate do domovského prístavu aj s korisťou, ktorú predstavuje základná surovina a k tomu náhrdelníky, pazúry, perie, prach, kosti a ďalšie nálezy. To vám pomôže vylepšovať postavy v prístave, ktoré sa zdokonaľujú a prinášajú výhody a komodity. Alchymista zvýši vaše zdravie, bádateľ z výprav po mori privezie suroviny.

No hlavne si môžete kupovať klobúky a tie rozhodne nie sú len tak na parádu. Každý klobúk prináša nejaký bonus, ktorý vám pomôže na cestách. Pri príchode na ostrov si vždy môžete zvoliť jeden z nich a potom vás ochráni pred jedmi, kradne pre vás zdravie nepriateľov v boji alebo prináša inú užitočnú podporu. V prístave a na vybraných miestach priebežne stretávate aj vládkyňu, ktorej náklonnosť si chcete získať. Môže vám poskytnúť pomoc a zohráva v príbehu svoju úlohu.

Pri zlyhaní a úmrtí sa vaša postavička reštartuje pri neďalekom checkpointe. Hra sa tam automaticky a frekventovane ukladá, manuálny save nie je a ani ho nepotrebujete. Celé dobrodružstvo prejdete za niekoľko hodín. Ubehne to rýchlo a keďže sa pri ďalšom prechádzaní nič nemení, nedá sa hovoriť o veľkej znovuhrateľnosti. Z tejto výpravy však budete mať dobrý dojem, je to skromná, ale nápaditá plošinovka, ktorá pobaví. A cena je nízka a zodpovedá obsahu.

Olija
Olija Nie je to síce Excalibur, ale aj tento meč má svoju silu.
Nie je to síce Excalibur, ale aj tento meč má svoju silu.


Olija V inventári sa hromadia zbrane, kľúče, munícia a korisť.
V inventári sa hromadia zbrane, kľúče, munícia a korisť.


Olija Takýto detailný pohľad z diaľky je skôr výnimočný.
Takýto detailný pohľad z diaľky je skôr výnimočný.





Tento indie titul má modernú hrateľnosť, ale retro vizuál, ktorý môže rozmaznaných súčasných hráčov odradiť. Jednotlivé lokality a úrovne sú však pekné a poskytujú patričnú atmosféru, i keď majú postavy namiesto tvárí len biele štvorčeky a všetko je kostrbaté a plné polygónov. Podobne skromné, ale solídne je aj ozvučenie a melancholická hudba.

Olija priplávala na PC a konzoly, aby hráčom priniesla intenzívne dobrodružstvo, ktoré zaujme, nenudí a nie je frustrujúce, ako býva v niektorých iných platformových hrách. Príjemný štýl, primerané výzvy a špecifický svet, ktorý prebádate so svojou harpúnou, prihrávajú pozitívne body. Ibaže je to hra len na jedno prejdenie, čo vám navyše nepotrvá dlho, no tvorcovia to zohľadnili v cenovke.


napísal uni 11.2.2021
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
OLIJA
+ zaujímavý svet a herné mechanizmy
+ štýlové, zábavné a s primeranou náročnosťou
+ minimalistický, ale komplexný dizajn a atmosféra
+ nízka cena zodpovedá obsahu
- krátka herná doba
- pri opakovanom prechádzaní neprináša nič nové


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Devolver Digital / Skeleton Crew Studio
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 28. január 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk