Súd Apple a Epicu sa začína, prezrádza zaujímavé detaily z pozadia oboch firiem

Súdne dokumenty nám ukazujú, koľko Epic Store za posledné roky prerobilo a aj čo si inžinier Apple myslí o bezpečnosti App Store.

pridal saver 11.4.2021 o 10:09 pod hry
Súd Apple a Epicu sa začína, prezrádza zaujímavé detaily z pozadia oboch firiem

HRY > NOVINKY >

Súd Epicu a Apple sa pomaly rozbieha a dokumenty sú už dostupné. Obe firmy v nich vykladajú na stôl svoje argumenty. Okrem iného tam vidíme zisky Epicu z ich Epic Store, alebo aj to, čo si inžinier Apple myslí o bezpečnosti App Store. 

V samotnom súde ide o prehnané 30% podiely, ktoré berie Apple z tržieb vývojárov a tým pádom o možnosť vytvoriť si vlastný store na iOS platforme, alebo používať vlastný systém na mikrotransakcie.

Konkrétne vieme odtiaľ, že Epic bol v roku 2019 v mínuse s Epic Store 181 miliónov dolárov a v roku 2020 to bolo 273 miliónov. Čo nie je prekvapivé, keďže Epic ešte store len rozbieha a investuje do exkluzivít a so ziskovosťou ráta až v roku 2023. Napríklad len čisto rozdávačka GTA V určite stála niekoľko desiatok miliónov dolárov. Mimo exkluzivít však 12% poplatok pokrýva celé náklady na Epic Games Store.

Čo je pre Epic dôležitejšie, je počet užívateľov, kde ich má 160 miliónov zaregistrovaných na Store a 56 miliónov je mesačne aktívnych. Tim Sweeney to už komentoval aj cez twitter:

 

Z iných zaujímavostí v dokumentoch sa spomína, že samotný Apple inžinier prirovnal bezpečnosť App Store k "nožu na maslo v prestrelke". Pridávanie aplikácií na Appstore zase k "peknej žene, ktorá vás privíta na havajskom letisku" namiesto "protidrogového psa". 

Dodal, že Apple je veľmi slabo vybavené na sofistikované útoky cez aplikácie a to napriek tomu, že pýta 30% z tržieb z aplikácií. Toto zrejme Apple v súde nepomôže, keďže sami tvrdia, že ten poplatok je potrebný, aby používateľov obránili pred malwarom.

Epic rovno vypísal množstvo scam, malware a fake alebo okopírovaných aplikácií, ktoré prešli týmto odsúhlasovacím procesom Apple. Bol tam napríklad falošné pokračovanie Minecraftu za 7 dolárov, čo by každý pri odsúhlasovaní mal zbadať a pritom hra bola aj medzi top 5 najpredávanejšími aplikáciami. 

Apple zase tvrdí, že Fortnite zarobilo 700 miliónov dolárov predtým, ako bolo z platformy zrušené. Apple priznalo rôzne typy malwaru, ktoré boli v store, ale dodáva, že v roku 2018 to bolo len 0.85% z malware infekcií, zatiaľ čo Android mal 47 percent a Windows 35 percent. Hovorí, že je výrazne bezpečnejšie ako Android. Hovorí aj to, že zakazuje 40 percent aplikácií a na odsúhlasovaní im robí 500 zamestnancov. 

Epic k tomu pridal množstvo vyjadrení vývojárov, ktorí neboli spokojní s prácou Apple, keďže len tak bez kontroly púšťajú do store kópie aplikácií a Apple doslova povoľuje krádeže. Vývojár meditačnej aplikácie Headspace hovorí, že je šokujúce, že Apple povoľuje platené aplikácie, ktoré sú kópiou jeho aplikácie a keď si ich používatelia kúpia, zistia, že sú len podvodnými chat miestnosťami v pozadí.  Napríklad dostala sa tam aj 99 dolárový virus scanner, ktorý nerobil nič a stal sa najziskovejšou aplikáciou.

Pre zaujímavosť apple "testuje" 50 až 100 aplikácii denne pričom niektoré testy trvajú minútu.  Niektoré boli neodsúhlasené len preto, alebo vedenie ich nechcelo. Viac o ich testovaní zo súdnych dokumentov je spísané  na twitteri .  Cez twitter sa pridal sa autor klienta Hey, ktorý mal s Apple problémy, kde od neho chceli zavedenie poplatkov:





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk