UNDERMINE

UNDERMINE

6.5

Podzemná výprava s množstvom vašich obetí

Recenzia na Switch verziu

Hej hou, hej hou a trpaslíci jdou... napadol mi text pesničky pri spustení hry, ktorá sa, ako dáva najavo už samotný názov, odohráva pod zemou. Postavičky, s ktorými prekutávate priestory bludísk, vlastne ani nemusia byť trpaslíci, sú to však určite baníci s čakanmi, ktorí tam vstupujú jeden po druhom....vždy vo chvíli, keď niektorý z nich umrie pri neúspešnom prekonávaní prekážok.

Prakticky neustála zmena hlavného protagonistu je jednou zo zaujímavých súčastí tejto roguelike záležitosti. Ale nie jediná. Na začiatku hodíte reč s mágom, ktorý vám dá prvú veľkú úlohu – preskúmať baňu a nájsť zdroj podzemných otrasov. A pridá k tomu vedľajšie zadanie - nájsť strateného kováča. Tak si teda vezmete denník, kde vidíte profil vášho sedliaka- baníka, beštiár, zoznam predmetov, štatistiky a sortiment maznáčikov, ktorých postupne získate, a vyrazíte.  A už rovno s prvým maznáčikom, ktorý je užitočný, pretože v bludisku zbiera zlato.

Po vkročení do podzemného otvoru už sa nedá vrátiť späť, musíte len ísť stále hlbšie a prehľadávať miestnosti, aby ste našli ďalší otvor a popritom ložiská zlata. V rukách máte čakan, ktorý slúži na dolovanie, ale keď sa po miestnosti rozsypú zlaté hrudky, treba ich rýchlo pobrať, pretože sa objavia zelené potvorky, ktoré vám ich kradnú. Dotieravcov môžete udrieť a odohnať, no budú sa objavovať stále znova. Čakan vám slúži aj ako zbraň na blízko, ale funguje tiež ako bumerang, pretože sa dá hodiť a vráti sa do ruky. Uplatní sa na boj s rôznymi nepriateľmi, čo sú v prvom bludisku farebné bubliny, ktoré po vás skáču a nafukujú sa, krysy, pavúky, lietajúci hmyz a nejaká ďalšia háveď. Okrem toho vám život uberajú diery, do ktorých môžete spadnúť a pasce, ktoré tvoria rôzne ostne, pohyblivé čepele a podobne.


V miestnostiach nájdete aj artefakty a truhlice, ku ktorým ale potrebujete kľúče, ktoré sporadicky nájdete v okolí. K tomu sú tam hrubé steny a tajné miestnosti, ktoré postrehnete vďaka lesknutiu pri ich zamaskovanom vchode. Na týchto miestach treba položiť bomby, ktoré po pár sekundách explodujú a, samozrejme, môžu zabiť aj nepriateľov. Bomby taktiež treba najskôr nájsť, prípadne kúpiť od špecifických postáv v podzemí. Tam číhajú aj silnejšie monštrá, ktoré môžu mať napríklad kľúč od uväznenej NPC postavy, či už je to spomínaný kováč, alebo ďalšie figúrky. Tieto osoby sa vám odvďačia tým, že vo vašom útočisku otvoria svoj obchodík, kde vám predávajú alebo vylepšujú rôzne veci.  Konkrétne kováč zhotoví za špeciálnu menu artefakty, ku ktorým ste našli recepty.

Okrem toho kováč za čoraz vyššie sumy aj upgraduje výbavu vášho hrdinu (čakan, odev, rukavice, bomby, mešec), čím získate silnejší útok zblízka alebo na diaľku, vyšší dosah útoku, viac zdravia, účinnejšie bomby. Mešec zníži množstvo mincí, o ktoré vaša postava príde po úmrtí. A veru to nebýva malý poplatok, a to aj po viacnásobnom vylepšení. Smrť neznamená len fakt, že prídete o značný obnos, ale stratíte aj postavu. No okamžite ju nahradí nový sedliak - baník, ktorý taktiež začína v útočisku a musí od začiatku prejsť celé aktuálne bludisko. Prídete pritom o všetky nazbierané predmety a artefakty, zostane vám však časť mincí a, chvalabohu, všetky vylepšenia čakana a ďalšej výbavy, ktoré sú permanentné a platia pre každú novú postavu. 

V bludisku sa však oživia všetci nepriatelia, ale aj náhodne generujú miestnosti, pričom každú, do ktorej ste vkročili, musíte vždy vyčistiť od hávede. Nedá sa len tak prebehnúť, pretože sa za vami zatvoria dvere a všetky východy zostanú uzavreté, kým nepobijete protivníkov. Toto sa deje neustále, kým nezdoláte bossa a nepokročíte do ďalšieho bludiska,  kde už vidíte aspoň nejaký progres. Môžete sa však veľmi dlho zdržať už v tom úvodnom bludisku, kde sa počet vašich strát dá počítať na desiatky obetí, a teda to znamená mnoho neúspešných pokusov.

Problémom nie je ani tak náročnosť nepriateľov, ale veľmi obmedzené možnosti doliečovania. Stačí, keď v miestnostiach tu a tam stratíte trochu zdravia a o tri poschodia nižšie už bude váš jediný život značne naštrbený a smrť na krajíčku. Veľmi ojedinelé čiastkové doliečovanie nájdenými potravinami, prípadne odvarmi vám pomôže len minimálne. Skrátka tieto veci skoro nikde nenájdete a nekúpite, z rozbitých súdkov a dební väčšinou nevypadne nič. Keby sa vyskytovali frekventovanejšie, bolo by to viac fér aj vaše šance na prežitie by sa rapídne zvýšili.

Neskôr síce pribudne viac NPC postáv s bohatšou ponukou a možnosťami a prejavia sa aj vylepšenia výbavy, ale v prvých hodinách je to množstvo reštartov a minimálna pomoc. Opakovaný cyklus s nevyhnutným grindovaním začne spôsobovať stereotyp a niekedy až frustráciu. A potom sa buď napokon prebojujete o niečo ďalej a budete sa trápiť aspoň v pokročilej lokalite, alebo už o hru začnete strácať záujem. A aj na základe toho potom môžete hru ohodnotiť vysoko, za jej pozitíva, alebo naopak nízko, pretože vás zle vybalansovanou hrateľnosťou od seba odpudí.

Hra sa svojím spracovaním prikláňa k pixel - artovým klasikám. Pozeráte sa zhora na celú miestnosť, kde sú však postavy vykresľované zboku. Je to graficky nenáročné, ale sympatické a v rovnakom duchu sú aj zvuky a hudba. Ovládanie na Switchi je rozumné a aj v PC verzii môžete použiť konzolový ovládač. Switch verzia mi pri úmrtí postavy často padala.


UnderMine má zaujímavý obsah, ale najmä v úvodnej pasáži je to priveľmi nemilosrdná hra. A v porovnaní s inými roguelike bludiskami je horšie vybalansovaná. Vyžaduje veľa grindovania a časté opakované prechádzanie rovnakými priestormi, k čomu potrebujete veľa trpezlivosti a húževnatosti. Ak vás to neodradí, postupne objavíte pokročilé súčasti hry, ktoré budú pre vás atraktívne. Mnohých záujemcov však UnderMine zrazí na kolená už v prvých hodinách, časté umieranie s veľmi pomalým progresom im neprinesie dostatočné zadosťučinenie a nebudú mať chuť pokračovať.


napísal uni 17.5.2021
Páči sa mi!
6.5
Ohodnotiť
UNDERMINE
+ minimálne spočiatku pôsobí zaujímavo a dokáže upútať
+ mix rôznych herných prvkov a spestrujúcich súčastí
+ v neskoršej fáze viac možností vďaka novým NPC postavám
- zle vybalansované, veľa umierania, grindovania a opakovania tých istých pasáží
- postupne vedie k stereotypu
- málo koristi a limitovaná výbava postavy
- banálny príbeh
- technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 4 GB RAM, VGA 1 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Fandom / Thorium
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 6. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk