BEFORE WE LEAVE

BEFORE WE LEAVE

7.5

Šikovní hexagónoví osadníci

Recenzia na PC verziu

Stavanie domčekov a miest v budovateľských stratégiách je dobrá oddychová zábava. Niektoré hry idú viac do hĺbky, iné menej. Before We Leave je minimalistická, ale napriek tomu veľmi komplexná zábavka, ktorá sa odohráva na viacerých planétach v budúcnosti. Pokojne ju môžete hrať s nohami vyloženými na stole a zapĺňať jej šesťuholníkové polia.

Before We Leave je totiž hexagónová stratégia. No nepočíta vám kroky v ťahovom režime. Odohráva sa v reálnom čase, ktorý si môžete podľa potreby pozastaviť alebo zrýchliť a nájdete tu spoločné znaky so sériou The Settlers. Do jednotlivých políčok umiestňujete budovy a cesty, na ktoré sa musia pripojiť všetky stavby. Funguje tu viac-menej tradičný reťazec produkčných budov. Najskôr postavíte pri stromoch príbytok pre drevorubača, potom bane na ťažbu kameňa a železa, ktoré sú však na vyvýšenine, a preto tam treba dať výťah. Nejaké suroviny získate aj demoláciou lesov a zhlukov nerastov, čím sa vám uvoľnia nové políčka, ktoré určite využijete. Územie je totiž pritesné a musíte dobre zvažovať, ako rozmiestniť cesty a stavby, aby ste zabezpečili všetko potrebné, mali na to dosť priestoru a nezablokovali si prechody.

Before We Leave
Before We Leave Takto si svoje planéty môžete prehliadať pekne z výšky...
Takto si svoje planéty môžete prehliadať pekne z výšky...


Before We Leave ...a takto sa zblízka pozeráte na jednotlivé ostrovy a budovy.
...a takto sa zblízka pozeráte na jednotlivé ostrovy a budovy.


Before We Leave Ľudia sú nespokojní, ale niekedy je im ťažké vyhovieť. No technika funguje.
Ľudia sú nespokojní, ale niekedy je im ťažké vyhovieť. No technika funguje.





Pokračujete stavbou huty na spracovanie železa a dielňou na výrobu stále potrebných nástrojov. Treba už myslieť aj na príbytky pre obyvateľov, ktoré neskôr nahradíte alebo vylepšíte na pohodlnejšie domy. Prirodzene, treba dbať na hladné žalúdky, takže postavíte studne, na úrodné miesta rozmiestnite zemiakové polia, neskôr aj iné druhy zeleniny a ovocné sady, kravské a ovčie farmy. Úrodu budete môcť aj ďalej spracovať, čo popri fontánach, oblečení, ktoré si tiež svojpomocne vyrábate a rôznych dekoratívnych objektoch zvýši spokojnosť osadenstva. Pridáte prieskumnú budovu, ktorá prináša zo zvyškov starobylých civilizácií rôznofarebné technologické body. Tieto body potom využijete na výskum  v knižnici s rozvetveným technologickým  stromom.

Medzi inováciami sú pokročilé budovy a nové spôsoby spracovania surovín, vďaka ktorým môžete postaviť rôzne druhy elektrární, vrátane solárnej a veternej, tržnice či školy, naučíte sa vyrábať oceľ, sklo, cement, ale aj variť, farmárčiť a vytvárať transporty. Najskôr námorné, aby ste po vybudovaní prístavu a lodenice mohli vyslať kolonizačnú loď na ďalší ostrov a z jedného miesta na druhý prevážali suroviny, ktorých je niekde prebytok a inde chýbajú. Neskôr aj letecké a vesmírne, pretože dostanete možnosť opraviť a potom aj sami vyrobiť kozmickú loď a na orbite si vyberiete novú planétu, ktorú môžete tiež kolonizovať. Postup je podobný, ale môžu tam byť ostrovy s odlišným povrchom, flórou a faunou. Na základe toho tam platia určité obmedzenia alebo sú nejaké bonusy. Napríklad v púštnej krajine nepostavíte polia, na zamrznutom povrchu ľudia viac trpia zimou,  v lesnatej krajine je dostatok dreva a úrodná pôda, v močariskách môžu byť len základné budovy.

So starým svetom ale kontakt neprerušíte a budete ďalej manažovať všetky získané planéty aj ostrovy, pričom sa dá medzi nimi rýchlo a pohodlne prepínať. V hre sa sústredíte na expandovanie do nových oblastí, kde vám vlastne nehrozí väčšie nebezpečenstvo. Hoci vám môžu niečo ukradnúť gremlini, trochu šarapatí minotaurus a v pokročilej fáze musíte vyriešiť čosi, čo prichádza z útrob vesmíru, nikdy to nie je fatálne. Nanajvýš musíte opraviť budovy a spomalí sa váš progres. To hlavne vtedy, keď chýbajú kľúčové suroviny alebo ľudia nie sú šťastní, a preto robia pomalšie. Okrem už spomínaných vecí im vylepšia náladu aj zvierací maznáčikovia, ktorých si pohladia, nie však nepríjemné škorpióny. Ku všetkému máte tabuľky, štatistiky a ukazovatele, ktorými sa môžete riadiť.

Najvýraznejšou zložkou hry je jej vzhľad a dizajn. Okrem charakteristických hexagónových polí je tu aj  zaokrúhlený povrch planét, ktoré si môžete približovať, vzďaľovať a otáčať. Pritom územia, ktoré ste ešte nenavštívili, sú neviditeľné, takže spočiatku vnímate len malé úseky a planéta vyzerá ako nahryznuté jablko.  Zacelí sa, keď lode a skauti zmapujú celú plochu. Do toho znie príjemná pohodová hudba, ktorá však chvíľami zamĺkne a potom sa znovu ozýva.  Má na to vplyv aj skutočnosť, či sa na terén dívate zblízka alebo z veľkej výšky. Celkové spracovanie je jednoduché, ale veľmi štýlové.

Hrá sa to dobre, je to intuitívne, praktické, prehľadné. Before We leave môže bez obáv konkurovať vizuálne bohatším hrám, pretože pod skromným povrchom ukrýva premyslenú hrateľnosť a široké možnosti. Sú tam však aj určité menšie úskalia a nedostatky. Je škoda, že hra okrem strohých budovateľských zadaní nemá aspoň symbolický dej s nejakými zaujímavejšími príbehovými úlohami, ktoré by vás viac viedli a motivovali pri napredovaní. Hexagóny prinášajú nielen pozoruhodný prvok výstavby, ale súčasne aj časté problémy s veľmi limitovaným povrchom. To sa však dá brať aj ako výzva, či si vystačíte s obmedzenou plochou, kde musíte takticky rozmiestňovať objekty a zvažovať možnosti.

Trochu zvláštne, nie vyslovene zlé, ale mierne komplikované, je zabezpečenie výskumu. Každý ostrov má totiž svoju vlastnú knižnicu na získavanie inovácií so separovanými technologickými bodmi, ktoré sa navyše nachádzajú len na určitých miestach vo vesmíre. Takže aj tie niekedy musíte prevážať transportmi. Hotový objav už ale potom môžu využívať všetky planéty a ostrovy.

Before We Leave
Before We Leave V knižnici prebieha výskum, potrebujete na to štyri druhy technologických bodov zo starobylých civilizácií.
V knižnici prebieha výskum, potrebujete na to štyri druhy technologických bodov zo starobylých civilizácií.


Before We Leave Na tomto ostrove je zima, ale poskytuje niektoré nevyhnutné suroviny.
Na tomto ostrove je zima, ale poskytuje niektoré nevyhnutné suroviny.


Before We Leave Transporty sú dôležité - na vode, vo vzduchu aj vo vesmíre.
Transporty sú dôležité - na vode, vo vzduchu aj vo vesmíre.






Keď sa pustíte do Before We Leave, hru len tak neopustíte, pretože vás dosť dlho dokáže hnať dopredu s chuťou osídľovať nové planéty a objavovať nové prvky a technológie. V pokročilej fáze síce začínajú dochádzať možnosti, ale zrejme už vytrváte, aby ste zavŕšili svoje úsilie. A budete mať z toho dobrý pocit. Je to totiž skutočne pozoruhodná budovateľská stratégia, ktorá pod jednoduchým hexagónovým zovňajškom ukrýva veľa pohodovej zábavy.


napísal uni 19.5.2021
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
BEFORE WE LEAVE
+ minimalistická, ale prekvapivo komplexná stratégia
+ osídľovanie nových planét s rôznou pevninou
+ dobrý relax a vcelku praktický manažment
- ostrovy sú veľmi rýchlo preplnené a pritesné
- ku koncu už dochádzajú možnosti a je to zdĺhavé
- nemá rozvinutý dej a príbehové úlohy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-4300U, 4 GB RAM, GeForce GTX 550 Ti, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Balancing Monkey Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 13. máj 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk