BIOMUTANT

BIOMUTANT

8.0

Rozkošný post-apokalyptický svet plný chlpáčov

Recenzia na PC verziu

Biomutant, to znie exoticky a naznačuje aj možný zaujímavý vývoj hlavného hrdinu hry. A je to naozaj tak. Post- apokalyptická RPG s rozprávkovými postavičkami, s ktorými by ste sa mali chuť skôr pomaznať, ako ich mlátiť, dokáže očariť už samotným stvárnením sveta. Tvorcovia popustili uzdu fantázii a nechali sa aj inšpirovať rôznymi kultúrami, najmú tou orientálnou, no nepodcenili ani hrateľnosť. A výsledkom je hra, pri ktorej sa zabavíte, ale niekedy len tak postojíte a pokocháte sa pohľadom na krajinu.

Svet Biomutanta je naozaj úžasný a s výnimkou úvodnej fázy, ktorá je pre potreby výuky koridorová a lineárna, je úplne otvorený a s voľnosťou pohybu. Kombinuje fantasy prvky s ruinami moderného sveta, kde bežne nájdete zrúcaniny mostov, upustené mestečká, budovy, pumpy, vraky áut, podzemné sklady a kryty. A to všetko môžete prekutávať, preliezať a preskúmať. Natrafíte na koľajnice, elektrické stĺpy a ďalšie zvyšky novodobej civilizácie, ktoré ešte úplne neskryla bujná vegetácia so zeleným porastom. A sídla súčasných obyvateľov krajiny, ktorí sa správajú ako ľudia, ale vyzerajú už ako zvieratá v zmutovaných formách. No pri putovaní narazíte aj na rizikové zóny, v ktorých sa nemôžete dlho zdržovať bez špeciálnej ochrany, inak vás zabije radiácia, oheň, chlad alebo jedovaté výpary.

Môžete ísť, kam chcete a kam si trúfnete, no treba počítať s tým, že v krajine sú aj nepriatelia a neutrálne kreatúry, ktoré nebývajú vždy priateľské. Teda niektoré aj áno, a keď máte pri sebe tú správnu potravu alebo urobíte patričný úkon, dokážete si  ich dokonca osedlať a jazdiť na nich. Sú to biologické tvory, ale aj mechanizmy, ako je napríklad veľká chodiaca ruka. Na rieke a jazere zas môžete použiť vodný skúter. NPC postavy nájdete v pevnostiach, ale aj osadách, bežne narazíte na osamotených obchodníkov v blízkosti ciest.

BIOMUTANT
BIOMUTANT V prvej fáze hry sa musíte rozhodnúť, s kým sa spolčíte a koho si znepriatelíte.
V prvej fáze hry sa musíte rozhodnúť, s kým sa spolčíte a koho si znepriatelíte.


BIOMUTANT V bitkách použijete zbrane zblízka, na diaľku, mutácie a môžete aj strieľať zo sedla.
V bitkách použijete zbrane zblízka, na diaľku, mutácie a môžete aj strieľať zo sedla.


BIOMUTANT V nebezpečných zónach bez rozvinutých odolností a špeciálnych oblekov dlho nevydržíte.
V nebezpečných zónach bez rozvinutých odolností a špeciálnych oblekov dlho nevydržíte.





Ale často uvidíte aj boje medzi členmi rôznych kmeňov, do ktorých sa môžete aktívne zapojiť, ale nemusíte. Alebo potýčky rozmanitých bizarných stvorení, ktoré bojujú o teritórium. Väčšinou sú to takí rozkošní chlpáči v rôznych variáciách a veľkostiach, podobne ako vaša postava, ktorú ste si zvolili v úvode popri nastavení parametrov a vizuálych doplnkov. Ale sú to neraz tvory naozaj nebezpečné, pred ktorými môžete ujsť alebo na ne použiť zbrane zblízka, na diaľku a kombá bojového umenia, ktoré je tu nazvané Wung-fu. Boje sú dynamické, vyžadujú pohyblivosť hráča, len je trochu rušivé, že sa protivníci okamžite doliečia, ak sa priveľmi zvýši vzdialenosť medzi vami. Výzbroj sa dá nájsť v krajine, vybojovať, vydolovať v truhliciach, šuplíkoch, skriniach, ale viete si ju aj vyrobiť z jednotlivých častí a modifikovať, podobne ako jednotlivé časti oblečenia. Je to veľmi komplexný proces. A to je len zlomok zo širokých možností úprav, ktoré môžete využiť. Tie hlavné sa však týkajú samotnej postavy.

Neprekvapí, že pri potulkách získavate skúsenosti a levely, ktoré prinášajú body na zlepšenie parametrov a schopností. Sú to všetko praktické úpravy, ktoré zúročíte. Zvýšením úrovne vitality získate permanentne viac zdravia, ale môže sa aj posilniť vaša odolnosť. Intelekt predovšetkým pridáva viac energie Ki, ktorá sa míňa pri uhýbaní v boji, používaní špeciálnych útokov a mutácií, ale napríklad aj pri plávaní. Charizma sa prejavuje lepšími cenami pri obchodovaní, ale aj pri presviedčaní v dialógoch, ktorých je v hre neúrekom. A aj ďalšie atribúty majú svoj význam. Body na vylepšenie zas využijete na osvojenie nových pohybov a techník Wung-fu rozdelených do niekoľkých kategórií. Napríklad aj do útokov na diaľku s možnosťou zlepšiť efekt pištolí, brokovníc, osvojiť si  používanie dvoch jednoručných zbraní naraz a podobne. Body investujete aj do perkov, ktoré skrátia čas nabíjania, zrýchlia streľbu, posilnia útok a podobne.

Okrem toho môžete získať aj mutácie, ktoré sú rozdelené do troch skupín – biogenetika,  psionické sily a zlepšovanie odolností. Na biogenetické schopnosti, ako je toxická žlč, hríby, od ktorých sa dá odrážať alebo hromový skok, potrebujete bio body z biologických nepriateľov, kontajnerov a nukleárnych veží. Tie isté body môžete využiť na zvýšenie rezistencií proti ohňu, chladu, radiácii a biohazardu. Naproti tomu psionické sily vyžadujú psi body z volieb v dialógoch, svätýň, totemov a interakcie. Sú to vlastne kúzla, ako je vyvolanie ohnivej čiary, vytvorenie ľadového poľa, čo zmrazí nepriateľov a potom sa tam aj kĺžu, telekinéza, levitácia... Osvojenie niektorých z nich už podmieňuje aj aura. Aura je dobrá alebo zlá, reprezentuje svetlú a temnú stránku vašej osobnosti a odvíja sa predovšetkým od vašich rozhodnutí v dialógoch a spôsobu riešenia problémov. Neraz môžete mať dilemu a ešte vás aj pokúša čierny lietajúci škriatok a presviedča biely.

Môžete toho skrátka na sebe zdokonaľovať veľa. Plus občas máte možnosť vylepšiť aj svojho pomocníka – automatona. Automaton je s vami stále, môže vám poskytnúť podporné funkcie, ako je osvetlenie okolia, doplnková strelecká vežička, krídla na plachtenie alebo liečivá injekcia. Predovšetkým však slúži ako komunikačné zariadenie. Je to skrátka váš tlmočník, ktorý vám prevedie do zrozumiteľnej reči hatlaniny postáv, s ktorými debatujete a okrem toho ešte komentuje rôzne situácie a aktivity. Keďže sprostredkúva celú komunikáciu v hre, plní funkciu rozprávača a prakticky celá hra, s výnimkou avataov svetla a temnoty, je tak dabovaná jedinou osobou. Nie je to nepríjemný hlas, ale napriek tomu mi liezlo na nervy, že ho počujem takmer neustále. V audio menu hry sa však dá jeho frekventovanosť obmedziť.  

Vzhľadu hry nie je veľmi čo vytknúť. I keď môžu jeho obyvatelia spočiatku pôsobiť trochu infantilne, výborne zapadnú do sveta, ktorý kombinuje fantáziu s pozostatkami nášho reálneho sveta. Ponúka nádherné farebné scenérie s peknými efektmi v rôznych prostrediach, v kontraste s temnými kobkami a zákutiami. V niektorých situáciách vyskakujú farebné nápisy, ktoré hre dávajú komiksový ráz - napríklad keď vyprázdnite v boji zásobníky a zbrane chvíľu cvakajú naprázdno.

Príbeh hry sa sústredí na záchranu univerza, čo v tomto prípade znamená ochranu gigantického stromu života a zneškodnenie štyroch požieračov sveta. No cesta k nim je tŕnistá a kľukatá. Začínate tým, že navštívite lídrov dvoch frakcií. S jedným uzavriete spojenectvo, druhého si znepriatelíte, musíte poraziť jeho menšie pevnosti a napokon sa konfrontovať s vodcom v tej hlavnej. Dobýjanie pevností je pomerne zaujímavé, má viac menších fáz, kde porazíte nejaké stráže, prerazíte výbušným sudom, baranidlom alebo iným spôsobom bránu, či nejakou fintou prinútite pevnosť vzdať sa. Podobne treba uzemniť lídrov ďalších klanov, ktorých presvedčíte silou alebo diplomaciou. Vo chvíli, keď už začína hroziť rutina, vám tvorcovia dajú možnosť bojovať ďalej so zvyšnými vládcami, alebo s nimi uzavrieť hromadný mierový pakt. Potom môžete prejsť k ďalšiemu kroku v príbehu.

BIOMUTANT
BIOMUTANT Jazdiť sa dá na biologických tvoroch  aj mechanických vozidlách.
Jazdiť sa dá na biologických tvoroch aj mechanických vozidlách.


BIOMUTANT Hlavolamy sú v hre bežné a využívajú podobný systém s napasovaním farebných symbolov.
Hlavolamy sú v hre bežné a využívajú podobný systém s napasovaním farebných symbolov.


BIOMUTANT Túto úžasnú krajinu spasíte záchranou stromu života.
Túto úžasnú krajinu spasíte záchranou stromu života.





Hlavné ciele dopĺňa veľké množstvo vedľajších úloh. Či už sú to menšie služby pre ukrivdené NPC postavy, zadania, ktoré vám prinesú špeciálne vymoženosti a vylepšenia, zberateľské  a objaviteľské úlohy. Ich súčasťou  môžu byť boje, spoznávanie krajiny a jej ťažko dostupných miest, kam sa dostanete na vodnom skútri, vyšplháte po skalných výstupkoch alebo lane. A v neposlednom rade sú to aj hlavolamy. Spočiatku natrafíte na mnohé variácie rotačných puzzle, ako je nastavenie glóbusu, kotúčov prehrávača alebo mikrovlnnej rúry. Musíte tam otáčať niekoľko spínačov a kruhov tak, aby sedeli žlté a biele prepojenia.

Potom pribudnú aj ďalšie rébusy, napríklad s obvodom, kde treba správne poprepínať farebné svetlá alebo káblové puzzle, kde máte zostaviť elektrický obvod. Nie sú to zdĺhavé aktivity, ale na ich vyriešenie máte limitovaný počet pohybov, ktorých množstvo závisí od vašej inteligencie. V prípade zlyhania sa však dajú zopakovať. Je to príjemné spestrenie postupu, podobne ako menšie doplnky vo forme otvárania niektorých dverí a zátarás páčidlom, chytanie malých príšeriek do sieťky či prebúranie krehkejších stien mechanickou rukavicou. Alebo rozbíjanie totemov zostavených zo šrotu a pneumatík, ktoré sú pripomienkou zabudnutej civilizácie a navyše zdrojom surovín na výrobu. Milé je aj objavenie posilňovacích prístrojov, kde vám po chvíľke námahy permanentne vzrastie sila.

V krajine sa dobre orientuje vďaka praktickým symbolom úloh aj nazerania do mapy. Tam sa aj zaznamenávajú značky, ktoré ste našli a potvrdili ich typickým zvieracím spôsobom – ocikaním. Cez mapu sa môžete okamžite premiestniť na ktorékoľvek takto označkované miesto. Takže sa vyhnete zdĺhavým návratom na predchádzajúce územia. Ale keďže  v okolí je stále čo obdivovať a objavovať, ani by to veľmi neprekážalo. No je to takto pohodlnejšie. Navyše svet zas nie je až taký veľký, z jednej strany na druhú sa dá prejsť za niekoľko minút, no vďaka rôznym zákutiam a zaujímavým miestečkám jeho objavovanie môže trvať veľmi dlho.

BIOMUTANT
BIOMUTANT Komunikujete často, všetko vám prekladá drobný spoločník, ale niekedy sú to bezvýznamné reči.
Komunikujete často, všetko vám prekladá drobný spoločník, ale niekedy sú to bezvýznamné reči.


BIOMUTANT Fajn gate, veľmi fajn, tieto si oblečiem.
Fajn gate, veľmi fajn, tieto si oblečiem.


BIOMUTANT Zbrane, liečivá a pojazdné zvieratá si rýchlo vyberáte v kruhových menu.
Zbrane, liečivá a pojazdné zvieratá si rýchlo vyberáte v kruhových menu.




Príbeh som dokončil po viac ako 20 hodinách s tým, že som popritom splnil aj približne polovicu vedľajších úloh.  Na strednej náročnosti je to úplná pohoda, skúsenejší hráči si pokojne môžu zvoliť najvyššiu náročnosť. A po finále poteší odomknutý New Game + režim, kde pokračujete so svojou postavou, ktorá si zachová všetky nadobudnuté schopnosti, výstroj a perky a k tomu aj pojazdné zvieratá – len nie stroje. Navyše začínate rovno voľbou ľubovoľného zo šiestich klanov, za ktorým sa vyberiete. Ostatné si opäť treba podrobiť. Pokračovať v tomto režime alebo aspoň začať hru v tom štandardnom od začiatku sa oplatí aj preto, že si môžete vyskúšať  inú polaritu postavy. Teda ak ste sa predtým priklonili k svetlej strane, teraz môžete inklinovať k temnej a dočkáte sa iného záveru.

Biomutant je zábavná vec s parádnym otvoreným svetom, ktorý je radosť objavovať. Svojimi možnosťami sa približuje k MMO titulom, ale prináša zážitok v sólo režime, ktorému nechýba plnohodnotný dej a patričná hĺbka. No niektorí hráči budú reptať, že je hra pomerne plytká a nebudú úplne spokojní. Post-apokalyptická vízia krajiny s rozkošnými obyvateľmi tak trochu pripomína rozprávkovo ladený Fallout. A vďaka prímesi orientu, bojových umení, ale aj spirituálnej zložke a vlastne aj vašej chlpatej podobe, sa môžete cítiť tak trochu ako Opičí kráľ.


napísal uni 25.5.2021
Páči sa mi! (+5)
8.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
BIOMUTANT
+ parádny svet, ktorý podnecuje k objavovaniu
+ rozmanité pojazdné zvieratá aj stroje
+ rozhodnutia s príklonom k temnej alebo svetlej aure
+ početné doplnkové aktivity a hlavolamy
+ bohaté možnosti rozvoja postavy a výroby predmetov
+ New Game + s väčšou výzvou a zachovaným vývojom hrdinu
- nepriatelia sa pri odbehnutí ihneď doliečia
- komentár a hlas rozprávača je časom dosť otravný (dá sa znížiť jeho frekventovanosť)
- dialógy sú niekedy zbytočne zdĺhavé a bez väčšej výpovednej hodnoty
- mutácie sú síce unikátne, ale nie veľmi dôležité ani potrebné
- pre niektorých hráčov trochu plytké
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-4690K, 8 GB RAM, GeForce GTX 960, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
BIOMUTANT
7.0
TIQER    21.12.2022
Ako sa vraví, rok sa s rokom snúbil a ja som opäť pocítil nutkavý po...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Experiment 101
Štýl: Akčná Adventúra / RPG
Dátum vydania: 25. máj 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk